Zwarte zonnepanelen kopen

Wanneer u besluit om zonnepanelen te kopen, is het belangrijk om de verschillende opties tegen elkaar af te wegen. Veel zonnepanelen zijn voorzien van een donkerblauwe kleur, wat de goedkoopste panelen zijn. Echter, u kunt ook kiezen voor zwarte monokristallijne of "all-black" zonnepanelen, die op een aantal gebieden verschillen van de traditionele blauwe modellen. Wat komt er verder kijken bij het aanschaffen van zwarte zonnepanelen en waar moet u goed op letten?

 

Waarom zwarte zonnepanelen?

Zonnepanelen die zwart van kleur zijn, zijn vaak een stuk duurder dan de gewone blauwe zonnepanelen. Er zijn een aantal redenen voor het kopen van zwarte zonnepanelen, bijvoorbeeld als de gemeente waar u woont een andere kleur afwijst. Als de huizen in een stad of dorp alleen maar zwarte daken hebben, kunnen gemeenten dit als eis stellen. In dat geval heeft u geen keus, maar de vergunning voor het laten plaatsen van zonnepanelen zal dan ook makkelijker verkregen worden. Het is wel verstandig om van tevoren te informeren bij de gemeente wat de eisen zijn voor u zonnepanelen gaat kopen.

Een andere reden voor het kiezen voor zwarte zonnepanelen is om de verkoopwaarde van uw huis te verhogen. Zonnepanelen verhogen de verkoopwaarde sowieso al, maar als deze ook nog bij de dakpannen passen of een stijlvollere uitstraling geven, kan dit extra waarde opleveren. Dit is bijvoorbeeld mooi als u zwarte dakpannen heeft, waardoor zwarte panelen uw huis ook nog milieuvriendelijker maken. Tot slot vinden veel mensen zwarte zonnepanelen mooier dan blauwe zonnepanelen, zeker in combinatie met een zwart dak. Zodoende wordt deze keuze ook vaak gemaakt vanuit een esthetisch oogpunt.

 

Monokristallijn of all-black

Binnen de categorie van zwarte zonnepanelen wordt er een onderscheid gemaakt tussen monokristallijne en all-black panelen. In principe zijn beide soorten monokristallijne panelen, maar het verschil is dat all-black modellen geen aluminium rand hebben. Hierdoor zijn het gewoon zwarte panelen. Monokristallijne en all-black panelen worden wel op dezelfde manier geproduceerd, waardoor de verschillen minimaal zijn.

 

Voordelen en nadelen

De voordelen van zwarte zonnepanelen kopen zijn dat ze betrouwbaar zijn, een hoge opbrengst per vierkante meter hebben en verkrijgbaar zijn als lichtgewicht. Bovendien vallen ze niet heel erg op bij een zwart dak, waardoor ze er stijlvol uitzien, en bij direct zonlicht hebben ze een hogere opbrengst. Aan de andere kant zijn dit type zonnepanelen wel een stuk duurder dan blauwe zonnepanelen. Andere nadelen zijn dat er meer restafval overblijft na de productie en dat de panelen sneller warm worden, wat uiteindelijk tot verlies van rendement kan leiden.

 

Overheidssubsidie

Voor de aanschaf van zonnepanelen kunt u subsidie krijgen, bijvoorbeeld wanneer u deze laat installeren met een zonneboiler, die uw huis van warm tapwater voorziet. Deze subsidie heeft echter wel alleen betrekking op de zonneboiler en niet per se op de zonnepanelen. Daarnaast is het mogelijk om subsidie te krijgen voor zonnepanelen met een hoog rendement. Dit is bij zwarte zonnepanelen het geval en de kans is hierdoor groot dat u te veel elektriciteit opwekt, wat weer wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. U krijgt dit bedrag gesaldeerd, wat zwarte zonnepanelen extra rendabel maakt.

 

Wat zijn de verschillen met blauwe zonnepanelen?

Zwarte zonnepanelen verschillen van blauwe panelen en niet alleen qua kleur. Zwarte, monokristallijne panelen zijn namelijk efficiënter dan blauwe, polykristallijne modellen, wat betekent dat zwarte zonnepanelen meer vermogen hebben in Wattpiek (Wp). Zodoende wordt er meer stroom opgewekt per vierkante meter en wordt een hoger rendement behaald. Echter, hier betaalt u ook meer voor, aangezien monokristallijne of all-black zonnepanelen duurder zijn dan blauwe.

Zwarte zonnepanelen zijn vaak egaler dan blauwe panelen en hebben daarnaast meestal een zwarte rand, waardoor het ook wel "designpanelen" worden genoemd. Ze ogen namelijk heel stijlvol en strak op het dak van een huis of kantoor, waardoor men hier snel de voorkeur aan geeft. Een ander verschil tussen zwarte en blauwe zonnepanelen is het productieproces. Voor beide panelen wordt silicium gebruikt, wat wordt gesmolten. Echter, bij blauwe panelen wordt het afkoelproces ongecontroleerd uitgevoerd in tegenstelling tot het gecontroleerde proces bij zwarte panelen. Zo liggen de kristallen bij zwarte zonnepanelen in dezelfde richting en bij blauwe alternatieven juist door elkaar, waardoor blauwe panelen wat vlekkeriger lijken.

De sterkte van instraling is ook een punt van verschil tussen zwarte en blauwe zonnepanelen. In direct zonlicht hebben zwarte panelen een hoger rendement, maar ze worden ook warmer, wat de opbrengst weer vermindert. Blauwe zonnepanelen presteren juist weer beter bij bewolking, maar in dit geval is het verschil met zwarte panelen wel heel klein.

 

Voordelen en nadelen

De belangrijkste voordelen van blauwe zonnepanelen zijn dat ze een eenvoudiger productieproces hebben en daardoor goedkoper zijn. Bovendien is er bij deze panelen meer oppervlakte aan zonnecellen per zonnepaneel en er ontstaat ook minder restafval tijdens de productie ervan. Echter, blauwe panelen hebben een lager rendement, zijn minder esthetisch op uw dak en hebben meer oppervlakte nodig.

 

Wat is de all-black zonnepanelen prijs?

Bij MitchellvanderMeij leveren we verschillende esthetische en efficiënte zwarte zonnepanelen inclusief installatie tegen een voordelige, eerlijke prijs. Bovendien werken we met burenkorting, waardoor beide partijen recht hebben op vijf procent korting als u samen met uw buren of andere bekenden zonnepanelen laat installeren door ons. Alle zonnepanelen worden volledig gemonteerd, inclusief omvormer, montagemateriaal, de monitoringapp en garanties. Hierbij hanteren wij de volgende prijzen:

  • 4 zonnepanelen: vanaf €2179,20 incl. btw
  • 6 zonnepanelen: vanaf €2846,82 incl. btw
  • 9 zonnepanelen: vanaf €3863,24 incl. btw
  • 12 zonnepanelen: vanaf €4760,31 incl. btw
  • 16 zonnepanelen: vanaf €6667,68 incl. btw
  • 20 zonnepanelen: vanaf €8058,12 incl. btw

 

Waar moet u op letten bij zwarte zonnepanelen kopen?

Bij het aanschaffen van monokristallijne of all-black zonnepanelen moet u op een aantal zaken letten.

 

Afmeting van uw dak

De grootte van uw dak is van groot belang bij het aanschaffen van zonnepanelen. Hierbij moet u berekenen hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen, waarbij meestal meerdere maten verkrijgbaar zijn. Door voldoende panelen te laten plaatsen, kunt u het hoogst haalbare rendement uit de panelen en oppervlakte halen. U kunt bij ons ook altijd terecht voor onafhankelijk advies over zonnepanelen, zodat u de juiste keuze en berekening maakt.

 

Vermogen

Het is ook belangrijk om te berekenen hoeveel vermogen u nodig heeft, oftewel het aantal Wp, wat bijvoorbeeld afhangt van de grootte van uw huishouden en uw dagelijkse stroomverbruik. Dit is vooral essentieel indien u zonnepanelen als enige bron van energievoorziening wilt gebruiken. U kunt aan een zonnepaneel zien hoeveel Wp ze hebben en hoe hoger dit is, hoe hoger ook het vermogen van het paneel is. 275 Wp is over het algemeen de standaardmaat, maar er zijn ook varianten met een vermogen van 290 Wp of 295 Wp. Op deze manier kunt u over hetzelfde oppervlak meer elektriciteit opwekken.

 

Prijskaartje

Hoewel de prijs logischerwijs hoger uitvalt voor zwarte zonnepanelen dan voor blauwe alternatieven, moet u nog steeds op de kosten letten. Vraag bijvoorbeeld eerst een zonnepanelen offerte aan en let op een aantal punten:

  • Vergelijk alleen gespecificeerde offertes, waarbij het arbeidsloon, de materiaalkosten en het gebruikte materieel zijn aangegeven. Hierdoor kunnen er na afloop niet ineens onverwachte kosten bijkomen.
  • Vergelijk offertes die inclusief btw zijn gegeven. Dit verhoogt de transparantie van de offerte en maakt het makkelijker om verschillende offertes met elkaar te vergelijken.
  • Controleer de kilometerkosten. Leveranciers die in de buurt van uw woning gevestigd zijn, zullen minder kilometerkosten rekenen dan leveranciers die van verder moeten komen. Echter, deze kosten zijn wel voor uw eigen rekening, dus neem dit mee in uw overweging.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.