ZONNEPANELEN

Zonnetje Mvdm 10jaar, uw zonnepanelen Specialist

A-MERKEN MET 25 JAAR  GARANTIE

TaleSun 365Wp Zonnepanelen

 • Tier 1 zonnepanelen
 • 25 jaar garantie
 • Vanaf € 1985,21 incl. btw
 • Verkrijgbaar vanaf 4 panelen
 • Volledige montage
 • Inclusief omvormer
 • Inclusief montagemateriaal

Astronergy 325Wp Zonnepanelen

 • Tier 1 zonnepanelen
 • 25 jaar garantie
 • Vanaf € 2095,57 incl. btw
 • Verkrijgbaar vanaf 4 panelen
 • Volledige montage
 • Inclusief omvormer
 • Inclusief montagemateriaal

LG 355Wp NeON®2 Black Zonnepanelen

 • Tier 1 zonnepanelen
 • 25 jaar garantie
 • Vanaf € 2402,23 incl. btw
 • Verkrijgbaar vanaf 4 panelen
 • Volledige montage
 • Inclusief omvormer
 • Inclusief montagemateriaal

Talesun 270 Wp Zonnepanelen

 • Tier 1 zonnepanelen
 • 25 jaar garantie
 • Vanaf € 1842,92 incl. BTW
 • Verkrijgbaar vanaf 4 panelen
 • Volledige montage
 • Inclusief omvormer
 • Inclusief montagemateriaal

LG 370Wp NeON® R Zonnepanelen

 • Tier 1 zonnepanelen
 • 25 jaar garantie
 • Vanaf € 2899,39 incl. BTW
 • Verkrijgbaar vanaf 4 panelen
 • Volledige montage
 • Inclusief omvormer
 • Inclusief montagemateriaal

Zonnepanelen

 

Steeds meer mensen kiezen voor het installeren van zonnepanelen op het dak van hun woning. De populariteit van zonnepanelen heeft niet alleen te maken met het creëren van duurzame energie. Met zonnepanelen bespaart u namelijk ook flink op uw energiekosten. U bent immers uw eigen energieleverancier. Bij het selecteren van de beste zonnepanelen voor uw dak, komt echter behoorlijk wat kijken. Er zijn immers veel aanbieders op de markt, met een variërend assortiment aan zonnepanelen. De prijzen zijn daardoor scherp en ook de kwaliteit van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren enorm verbeterd. Dit is dus een goede tijd om zonnepanelen te kopen. Maar waar dient u precies op te letten? En wat zijn de prijzen voor zonnepanelen in uw situatie? Het team van ing. Mitchell van der Meij voorziet u graag van zonnepanelen advies. Met maar liefst tien jaar ervaring weten onze specialisten precies welke zonnecellen voor uw dak geschikt zijn. Wilt u meer informatie over zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend een offerte op maat aan.

 

Wat is een zonnepaneel?

 

Met een zonnepaneel zet u zonne energie om in elektriciteit. Een zonnepaneel kopen doet u echter nooit alleen. U kunt immers de stroom die erbij ontstaat niet zomaar gebruiken in elke toepassing. Ook wilt u graag meer dan één zonnepaneel gebruiken, waardoor de panelen met elkaar geschakeld moeten worden. Naast losse panelen bieden zonnepaneelproducenten daarom zogeheten PV systemen aan. Dit zijn volledige systemen, waarin de complete weg van zonlicht tot elektrisch apparaat wordt geregeld. PV is afkomstig van het Engelse Photo Voltaic. Photo staat hierbij voor licht, Voltaic voor elektriciteit.

 

Welke zonnepanelen bestaan op de markt?

 

De verschillende PV-systemen, oftewel zonnepanelen, zijn in twee hoofdsoorten te onderscheiden: de losstaande PV-systemen en de netgekoppelde zonnepanelen.

 

De losstaande zonnepanelen

 

De kans is vrij groot dat u al over een losstaand zonnepaneel in huis beschikt, zonder dat u zich dat realiseert. Een veelvoorkomend voorbeeld is de zonnecel op een rekenmachine bijvoorbeeld. Het gaat er bij een off grid of losstaand PV paneel om dat het zonnepaneel losstaat van het elektriciteitsnet. Er is dus geen koppeling aanwezig met uw energieleverancier. Deze systemen zijn veelal in een taak gespecialiseerd en beschikken over een vrij laag vermogen. U kunt hierbij denken aan het opladen van een gadget of het onderhouden van een accu. Losstaande PV systemen ziet u met name terug bij het van stroom voorzien van een caravan, tuinhuis of boot.

 

De netgekoppelde zonnepanelen

 

In de meeste Nederlandse huishoudens wordt gebruik gemaakt van een netgekoppeld zonnepaneel systeem. Deze zonnepanelen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Als u meer stroom opwekt dan u afneemt, verkoopt u deze stroom terug aan het elektriciteitsbedrijf. Bij netgekoppelde zonnepanelen is een omvormer altijd noodzakelijk. De zonne energie die vrijkomt bij de zonnepanelen is namelijk gelijkstroom. Deze stroom dient te worden omgezet in wisselstroom, zodat het gelijk is aan de elektriciteit van het net. Met een netgekoppeld zonnepanelen systeem ontvangt u een set van zonnepanelen, een omvormer en montagemateriaal. Als uw zonnepanelen geen stroom opwekken, maakt u gebruik van de elektriciteit van het elektriciteitsnet. Wekt u op zonnige dagen meer energie op dan u verbruikt? Dan levert u de zonne energie door middel van de omvormer aan het elektriciteitsnet. Dit wordt ook wel salderen genoemd.

 

Zonnepanelen kopen: de prijsopbouw

 

Bij het installeren van zonnepanelen vormt het materiaal nog altijd de grootste kostenpost. Circa 68 procent van de prijsopbouw bestaat uit materiaalkosten. De overige kosten die de prijsopbouw bepalen zijn de arbeidskosten van circa 30 procent en de voorrijkosten van 2 procent. Door meerdere offertes van installateurs bij u in de omgeving met elkaar te vergelijken, kunt u flink besparen op de arbeidskosten. De tarieven kunnen namelijk onderling behoorlijk verschillen. Mitchell van der Meij levert u een scherpe offerte voor een uitstekende service. Ons bedrijf is klein genoeg voor een persoonlijke benadering, maar groot genoeg om ieder karwei aan te kunnen. Bovendien beschikken wij over de voordelige burenkorting. Als u samen met uw buren of andere bekenden een zonnepanelen installatie door ons laat uitvoeren, ontvangt u allemaal 5 procent extra korting. Door een offerte op maat bij ons aan te vragen, weet u direct wat de kosten voor uw zonnepanelen zijn.

 

De beste zonnepanelen tegen een voordelig tarief

 

De tarieven van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Gemiddeld betaalt u nu voor 9  zonnepanelen bijvoorbeeld € 3499,- inclusief BTW. Dit levert u een jaarlijkse besparing van € 702,- op uw energierekening op. Bij de keuze voor zonnepanelen is het aan te raden om niet te goedkope zonnepanelen aan te schaffen. Goedkope zonnepanelen zijn in aanschafwaarde dan wel voordelig, vaak raken deze panelen echter eerder effect. Ook leveren goedkope zonnepanelen minder energie opbrengst. Zo is goedkoop uiteindelijk duurkoop. Het team van ing. Mitchell van der Meij levert uitsluitend zonnepanelen van A-merken, zodat u jarenlang profiteert van een maximale energieopbrengst.

 

Kosten zonnepanelen per wattpiek

 

Wat de precieze kosten van een zonnepaneel zijn, hangt af van het soort zonnecel dat toegepast wordt. Is het PV systeem opgebouwd uit monokristallijn silicium? Dan geldt over het algemeen een hoger tarief per Wattpiek (Wp). Bij deze zonnepanelen is het echter wel zo, dat bij grotere panelen de prijs per Wp daalt. Maakt u liever gebruik van polykristallijne zonnepanelen, dan hoeft u een lagere prijs per Wp te betalen. Afhankelijk van het soort zonnecel, betaalt u bijvoorbeeld voor een set zonnepanelen van 2190 Wp  € 1985,- Polykristallijne zonnecellen zijn dan wellicht goedkoper, maar u dient er wel rekening mee te houden dat zijn over een grote oppervlak dienen te beschikken per Wp. Verder heeft u montagemateriaal en een omvormer nodig. Voor maximaal gemak en voordeel schaft u bij ing. Mitchell van der Meij een compleet zonne energie systeem pakket aan. Wij geven op de offerte het totaalbedrag van de volledige installatie aan, inclusief omvormer en montagemateriaal. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

 

Waarom nu investeren in zonnepanelen?

 

Is het verstandig om op dit moment te investeren in de installatie van zonnepanelen? Aangezien de kwaliteit van zonnepanelen sterk verhoogd is, en de prijzen aanzienlijk dalen, leveren zonnepanelen in deze tijd een hoog rendement op. Vanwege de marktontwikkeling geven de meeste leveranciers van zonnepanelen een garantie van zelfs tien jaar. Bovendien geven de meeste zonnepanelen na 25 jaar nog altijd 85 procent van de opbrengst uit de beginjaren. Door te kiezen voor een middenklasse zonnepaneel of een duurder zonnepaneel van een hoogwaardige kwaliteit met een maximale opbrengst, gaat uw zonnepaneel als alles meezit nog veel langer mee. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is slechts een derde van de levensduur, rond de 7 jaar. Onze experts stellen dan ook dat een investering in zonnepanelen zinvol is.

 

Welke soort zonnepanelen kan ik kiezen?

 

Zonnepanelen worden vervaardigd uit het halfgeleidermateriaal silicium. Binnen de verschillende soorten zonnepanelen heeft u de keuze uit drie verschillende vormen zonnepanelen.

 

Wat is de opbrengst van een zonnepaneel?

 

Natuurlijk vraagt u zich af wat een zonnepaneel oplevert. In theorie zou ieder zonnepaneel van bijvoorbeeld 325 Wattpiek ook 325 kWh moeten opleveren. De opbrengst van een zonnepaneel hangt echer van een aantal factoren af, zoals de locatie waar de zonnepanelen worden geplaatst, de hoeveelheid zonnepanelen, het vermogen per paneel, de schaduwen die voorkomen en de hellingsgraad. In Nederland houdt men daarom rekening met een rendementsverlies van 15 procent bij de berekening van de opbrengst. U vermenigvuldigt dus het aantal Wattpiek van uw zonnepaneel installatie met 0,85 en vervolgens met de energieprijs. Zo weet u wat uw zonnepanelen jaarlijks opbrengen. Ter verduidelijking een rekenvoorbeeld. Stel u laat 13 tot 15 zonnepanelen met een totaal aantal Wattpiek van 4100 installeren. De jaarlijkse opbrengst in kWh is in dat geval 4100 x 0,85 = 3500 kWh. Momenteel is de gemiddelde energieprijs € 0,23. Dit betekent dat u een jaarlijkse opbrengst van 3500 kWh x € 0,23 = € 805,- genereert.

 

Subsidies op zonnepanelen

 

Sinds 2013 is er geen landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen meer mogelijk. Sommige gemeentes beschikken echter over eigen regelingen om het kopen van zonnepanelen te stimuleren. Iedere provincie, gemeente, regio of waterschap bepaalt zelf welke subsidies uitgeven, en tegen welke voorwaarden. De maximale subsidiebedragen variëren daarbij enorm. Ook is het veelal een kwestie van "op is op". Hoe eerder u de subsidie voor de zonnepanelen aanvraagt, des te meer kans u heeft om een subsidie te ontvangen. Sommige gemeentes beschikken daarnaast over regelingen die niet op de Energiesubsidiewijzer staan beschreven als subsidie. U kunt hierbij denken aan inwoners die gezamenlijk iets willen organiseren voor zonnepanelen, zoals een gezamenlijke inkoop. In dat geval geldt de subsidie niet direct op de zonnepanelen zelf, maar wel op het organiseren van de gezamenlijke aanschaf. Er is veelal meer mogelijk dan u van tevoren verwacht.

 

BTW teruggave voor zonnepanelen

 

Bij iedere aanschaf is het mogelijk om de betaalde BTW over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terug te ontvangen via de Belastingdienst. U kunt hiermee maar liefst 21 procent van het totaalbedrag terugvragen. Bij de oude, landelijke subsidieregeling gold een limiet van maximaal € 650,-. Daar is bij de BTW teruggave geen sprake van. U vraagt de BTW eenvoudig terug door het formulier "Opgaaf startende ondernemer" in te vullen. Vindt u dit te ingewikkeld? Laat dan de experts van ing. Mitchell van der Meij de BTW teruggave voor u regelen, zo dat u hier geen omkijken naar heeft.

 

Is er voldoende zonne energie in Nederland?

 

U verwacht het wellicht niet, maar de zon aan de Franse rivièra geeft slechts anderhalf keer meer zonne energie dan dezelfde zon in Nederland. Ondanks dat het in Frankrijk vaker warm en zonnig is. Dit heeft ermee te maken dat de PV panelen ook functioneren als het bewolkt is, met een ietwat lagere opbrengst. Wolken verminderen slechts een gedeelte van het zonlicht, de rest van het licht wordt verspreid. Als dit niet zo zou zijn, dan zou het bij bewolking net zo donker moeten zijn als ´s nachts. U behaalt dus voldoende opbrengst met uw zonnepanelen in Nederland, ook als het bewolkt is.

 

Terugverdientijd zonnepanelen

 

De investeren in zonnepanelen kost een aardig bedrag, maar dankzij de lucratieve subsidies en fiscale voordelen, en de opbrengst van de zonnepanelen, verdient u de investering binnen een korte termijn terug. De hoeveelheid vermogen wat een zonnepaneel bij standaardcondities kan bieden wordt ook wel de Wattpiek (Wp) genoemd. Een zonnepaneel van 100 Wp bedraagt circa € 150,- en heeft een opbrengst van circa 80 kWh op jaarbasis in Nederland. Met de nu geldende energieprijs van € 0,23 per kWh geniet u van € 18,40 voordeel op jaarbasis met slechts één zonnepaneel. Bij 10 zonnepanelen en een opbrengst van circa 2360 kWh geniet u van een opbrengst van maar liefst € 542,80 euro op jaarbasis. Als u hierbij de BTW teruggave optelt, verdient u de investering in de zonnepanelen installatie nog sneller terug. Ter verduidelijking: stel u schaft een set van 10 zonnepanelen aan voor een bedrag van € 4300,-. Na de BTW teruggave kost de investering € 3650,-. Met een jaaropbrengst van € 542,80 euro, verdienen de zonnepanelen zich dus in 6 á 7 jaar terug (€ 3650,- / € 542,80 euro = 6,7 jaar). Het loont overigens niet altijd om meer energie te produceren dan af te nemen. U mag namelijk voor maximaal 3000 kWh aan de energieleverancier terugverkopen. Zodra u meer energie levert, rekent de energieleverancier onderhoudskosten van het elektriciteitsnet. In dat geval ontvangt u een lager bedrag per kWh.

 

Het maximale rendement van uw zonnepanelen behalen

 

Bij optimale omstandigheden kan een zonnepaneel van 500 Wp jaarlijks in Nederland circa 400 kWh aan stroom opwekken. Dit levert u een energiebesparing op van ongeveer € 95,-. Dee opbrengst hangt echter van allerlei factoren af, zoals de hellingshoek, plaatsing en het oppervlak. De hellingshoek van het dak dient tussen de 20 en 60 graden te zijn. De perfecte hellingshoek in Nederland is 35 graden. Hoe meer u hiervan afwijkt, des te lager de opbrengst. Bij een plat dak kunt u de zonnepanelen plaatsen op een kantelbaar armatuur. Met voldoende helling heeft u ook als voordeel dat de regen de zonnepanelen goed schoon spoelt. Ook zorgt dit er in de winter voor dat uw panelen sneeuwvrij blijven. Verder is het verstandig om de zonnepanelen op het zuiden te plaatsen voor zoveel mogelijk zonlicht.

 

Factoren die een rol spelen bij rendement zonnepanelen

 

Naast de hellingshoek en de ligging spelen diverse andere factoren een rol bij het rendement van de zonnepanelen. Elementen die van belang zijn, zijn bijvoorbeeld:

 

 • De schakeling: zijn de zonnepanelen serieel of parallel geschakeld?
 • Het systeem: bij een off grid zonnepanelen systeem bepaalt de grootte van de batterij of accu hoeveel rendement u behaalt. Is de batterij immers vol, dan gaat de overige opgewekte energie verloren. Daarom is het verstandig om de zonnecellen op het elektriciteitsnet aan te sluiten, zodat overgebleven elektriciteit aan het net kan worden terug geleverd.
 • De kwaliteit van de zonnepanelen: ieder merk zonnepanelen beschikt over een ander vermogen.
 • De zonne energie: een zonnig jaar zorgt natuurlijk voor een hoger rendement. Dit neemt niet weg dat een zonnepaneel ook uitstekend functioneert als het bewolkt is en in de wintermaanden.
 • De plaatsing van de omvormer: als u de omvormer vlakbij het zonnepanelen systeem plaatst, verliest u zo min mogelijk zonne energie.
 • Zijwaartse hellingshoek: Met een helling van 5 graden ten westen van het zuiden creëert u de beste omstandigheden voor de zonnepanelen. Binnen het bereik tussen zuidoost en zuidwest geldt er slechts 5 procent verschil in opbrengst.
 • Temperatuur: het is van belang dat de zonnepanelen over voldoende ventilatie beschikken. Een hogere temperatuur van het PV systeem geeft namelijk een lagere opbrengst.
 • Onderhoud: ondanks dat zonnecellen weinig onderhoud nodig hebben, is het verstandig om de zonnepanelen eenmaal per jaar schoon te maken. Vooral als u nabij de snelweg, het spoor of zware industrie woont, loont het om de panelen te reinigen.

Handige adviezen bij installatie zonnepanelen

 

Bij het plaatsen van een zonnepaneel op het dak is de ideale hellingshoek 36 graden. Bij een plat dak geeft dit echter schaduw, waardoor onze experts in dat geval aanraden om een lagere hellingshoek te gebruiken. Tussen de rijen van zonnepanelen is slechts een kleine afstand nodig. Ook dit hangt af van de hellingshoek en de maat van het zonnepaneel. De tussenliggende ruimte is nodig voor ventilatie, maar ook om ervoor te zorgen dat er geen schaduw op achterliggende zonnepanelen ontstaat. Ook is er ventilatie nodig tussen het dak, de zonnepanelen en de omvormer. Verder geldt bij een plat dak dat de zonnepanelen niet vlakbij de dakrand worden geplaatst. Vanwege sterke rukwinden kunnen er dan eenvoudig beschadigingen aan de zonnepanelen ontstaan. Tot slot is het verstandig om de zonnepanelen niet naast een schoorsteen of een dakkapel te installeren. De schaduw zorgt namelijk voor een lagere opbrengst. Hanteer daarom een ruimte van 50 tot 100 centimeter vanaf de dakkapel of schoorsteen.

 

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

 

De maat van een zonnepaneel is over het algemeen identiek. Standaard zijn de afmetingen van een zonnepaneel 100 x 165 cm, oftewel 1,65 m2. Voor het vaststellen van het aantal zonnepanelen berekent u allereerst het dakoppervlak. Zo weet u al snel hoeveel zonnepanelen er op het dak van uw woning passen. Het totale dakoppervlak deelt u door 1,62. Heeft u te maken met obstakels als een dak met een ongebruikelijke vorm of een schoorsteen? Dan dient u hier rekening mee te houden bij de berekeningen. Ook hebben speciale hoogrendement (HR) zonnepanelen andere afmetingen, te weten 85 x 165 cm. Ondanks deze kleinere afmetingen leveren de HR panelen evenveel energie op als een regulier zonnepaneel. Onze experts berekenen graag voor u hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen. Neem vrijblijvend contact op voor meer inlichtingen.

 

Zijn zonnepanelen dé oplossing?

 

Zonne energie vormt een veelbelovende vorm van duurzame energie, waardoor het milieu minder belast wordt. Bovendien wordt dankzij innovatieve technieken de kwaliteit van de zonnepanelen steeds beter. Op dit moment vormt zonne energie alleen nog niet de oplossing voor het wereldwijde probleem van energie. De totale mensheid verbruikt circa 14 TeraWatt (TW) aan energie, terwijl de zon 170.000 TW levert. Om aan de energiebehoefte te voldoen, zouden we een oppervlak van 140 miljard m2 aan zonnecellen van 100 Wp moeten plaatsen. Dit houdt in dat het landoppervlak van de aarde voor 0,1 procent met zonnepanelen moeten bebouwen. Dit is dus niet haalbaar. Enkel zonne energie is dus niet het antwoord, maar het draagt wel bij aan de oplossing van de energiekwestie. Het verbruiken van minder energie is ook van belang door bijvoorbeeld uw woning specifiek in te richten om zoveel mogelijk gebruik te maken van de zonne energie. Zo is het isoleren van uw woning ideaal om uw energieverbruik te laten dalen. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie en dubbel glas.

 

Bespaartips bij aanschaf zonnepanelen

 

Met deze bespaartips zorgt u ervoor dat de zonnepanelen kosten nog voordeliger worden. Bij Mitchell van der Meij maakt u bijvoorbeeld gebruik van een burenkorting. Als u samen met uw buren of andere bekenden zonnepanelen door ons laat installeren, ontvangt u maar liefs vijf procent extra korting. Let bovendien op subsidies voor lokale initiatieven bij de gemeente. Verder is het verstandig om een lokale specialist op het gebied van zonnepanelen installatie in te huren. Met een korte reisafstand betaalt u minder voorrijkosten. Tot slot is het vergelijken van diverse offertes verstandig. Het plaatsen van zonnepanelen is namelijk maatwerk. Door meerdere offertes aan te vragen, weet u wat voor kosten u kunt verwachten.

 

Vraag direct een offerte voor zonnepanelen aan

 

Bent u benieuwd wat de tarieven voor zonnepanelen op uw dak zijn? De experts van ing. Mitchell van der Meij komen graag bij u langs om u ter plekke te adviseren over het aantal zonnepanelen op uw dak. Wij werken enkel met eigen personeel, dat vakkundig is opgeleid. Vraag direct een vrijblijvende offerte op maat aan voor de beste zonnepanelen op uw dak.

Wilt u een goed advies en een voorstel van ons?

Het bovenstaand overzicht is om u een goed beeld te geven van welke zonnepanelen we u kunnen aanbieden.

Wilt u een advies welke zonnepanelen het beste bij uw situatie past? Vraag dan gerust een offerte aan.

Veelgestelde vragen