Zonnepanelen VVE

Zonnepanelen VVE: Duurzaam en kostenbesparend voor gemeenschappelijke gebouwen

De energiekosten blijven maar stijgen. Niet alleen voor particulieren, maar ook voor professionals en woningbouworganisaties. Door de toenemende energiekosten en de behoefte aan verduurzaming, zijn er steeds meer Verenigingen van Eigenaars (VVE’s) die een zonnepaneelinstallatie willen plaatsen. De zonnepanelen voor VVE zijn echter net iets anders dan de paneleninstallatie voor particulieren en grote commerciële gebouwen. Het is daarom goed om erachter te komen wat er allemaal mogelijk is en hoe het proces precies werkt. Ook de juridische en financiële overwegingen zijn enkele opties die u goed in het achterhoofd moet houden.

 

Zonnepanelen: dit moet u erover weten

Uiteraard moet u eerst weten wat de zonnepanelen precies zijn. Het zijn apparaten, die zonlicht dat zij opvangen, kunnen omzetten naar elektriciteit. Dit gebeurt met behulp van fotovoltaïsche cellen. De cellen vangen het zonlicht gedurende de dag op en zetten de zonne-energie om in gelijkstroom. Deze stroom moet omgezet worden in wisselstroom. Dit gebeurt door middel van een omvormer. Pas wanneer de stroom is omgezet naar wisselstroom is deze te gebruiken in woningen en bedrijven. De zonnepanelen voor VVE kunnen op deze manier de energiekosten aanzienlijk verlagen, maar ook bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

 

De reden voor zonnepanelen voor VVE

De VVE zonnepanelen zijn een goede manier om te besparen op de energiekosten en de kosten aanzienlijk te verlagen voor gebouwen. Door gezamenlijk te investeren in zonnepanelen, kunnen bewoners namelijk profiteren van lagere kosten op de uiteindelijke energierekening. Ieder huishouden krijgt een maandelijkse besparing bij het verbruik van elektriciteit, vooral in de gemeenschappelijke ruimtes. Denk bij deze ruimtes aan de verlichting in de gangen, het trappenhuis en de lift. De opgewekte energie kunt u ook gebruiken per woning, waardoor de individuele energierekeningen ook naar beneden gaan. De maandlasten gaan naar beneden, waardoor meer mensen de vaste lasten kunnen blijven betalen en minder snel geneigd zijn om te verhuizen. Dit kan voor de VVE weer voordelen opleveren, vanwege de maandelijkse inkomsten door de huur.

Een andere reden waarvoor een VVE kan overwegen om een dak te verhuren voor zonnepanelen is vanwege de duurzaamheid en de milieuvoordelen die erbij komen kijken. Iedere VVE kan namelijk een steentje bijdragen aan de verduurzaming van een gebouw. De CO2-uitstoot vermindert aanzienlijk. Niet alleen kan dit het gebouw duurzamer maken, maar maakt het ook aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders. Deze kopers en huurders kunnen veel waarde hechten aan groene energie.

De zonnepanelen kunnen ook een verhoging van de vastgoedwaarde met zich meebrengen. Wanneer u zonnepanelen als VVE plaatst, kan de waarde snel stijgen. Dit komt mede doordat verduurzaming van woningen en gebouwen een extra waarde kennen. Voor VVE’s kan dit dus ook een verhoging van de inkomsten met zich meebrengen of de waarde stabiel houden, zeker op de lange termijn.

 

Voordelen voor bewoners van gebouwen

Niet alleen voor de VVE hebben zonnepanelen een voordeel. Ook voor de bewoners van de gebouwen zijn er een groot aantal voordelen te behalen. De VVE en zonnepanelen kunnen als eerste lagere energiekosten met zich meebrengen. De besparing die maandelijks op de energierekening terug te vinden is, vooral als u de zonnepanelen voor een lift gebruikt, zijn hoog. De jaarlijkse energierekening is enkele honderden euro’s lager. Dit resulteert in lagere maandlasten voor alle bewoners van de gebouwen. Daarnaast kunnen bewoners profiteren van de lagere kosten voor hun eigen energiebehoefte, mits er een systeem wordt opgezet om individuele verbruiken te meten. De VVE moet daarom wel zorgen voor goede aansluitingen per woning.

 

Gebruik maken van subsidies en belastingvoordelen

De zonnepanelen voor VVE geven ook mogelijkheden om te profiteren van belastingvoordelen en subsidies. Een van de subsidies waar u gebruik van kunt maken is de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Deze subsidie kan aangevraagd worden voor de installatie van de zonnepanelen. De initiële kosten voor de installatie zijn hiermee aanzienlijk lager dan wanneer u geen subsidies heeft aangevraagd. Ook kan de VVE een belastingvoordeel krijgen. Na de zonnepanelen kopen kunt u ook de btw terugvragen bij de belasting. Zo ook de bewoners van de gebouwen.

 

Zo werkt het voor een VVE

Voordat de installateur van zonnepanelen langskomt, moeten de VVE-leden samen besluiten nemen over het proces. Dit gebeurt via de Algemene Ledenvergadering. Het voorstel om VVE zonnepanelen te installeren wordt in deze vergadering besproken en moet worden goedgekeurd met een meerderheid van stemmen. Mensen die tegen de beslissing zijn, krijgen hierdoor ook de kans om hun zorgen te uiten. Als VVE moet u gedetailleerde informatie verstrekken. Zowel over de kosten, de voordelen en de verwachte besparingen die het oplevert voor alle betrokkenen. Pas als alles goedgekeurd is, kunt u beginnen met de aanvraag van een zonnepanelen offerte en de extra benodigdheden aanvragen.

 

De installatie van de panelen op het gebouw

Zonnepanelen worden doorgaans geïnstalleerd op het dak van het appartementencomplex. Doordat het gebouw gemeenschappelijk eigendom is, zijn de bewoners van het complex samen verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud van de panelen en onderdelen. De plaatsing van de installatie gebeurt door een gecertificeerde installateur. De installateur weet precies hoe alles moet worden aangesloten en de installatie aan de veiligheidseisen voldoen.

 

De kostenverdeling en mogelijke financiering

De zonnepanelen voor de VVE kennen kosten. Zowel de panelen als alle onderdelen en de installatie kennen namelijk een prijskaartje. Deze kosten kunt u op meerdere manieren verdelen. Dit kan bijvoorbeeld via een eenmalige bijdrage van de bewoners, of door de kosten op te nemen in de maandelijkse servicekosten. In sommige gevallen kan de VVE een lening afsluiten voor de installatie, die dan over een langere periode wordt terugbetaald. Voor het onderhoud en het beheer zijn er ook verschillende opties. Wat er gedaan moet worden, varieert. Zo zijn er periodieke inspecties en het reinigen van de panelen. Het beheer van de zonnepanelen kan een gezamenlijke verantwoordelijkheid zijn van de VVE-leden, of het kan worden uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf.

 

De regelgeving en mogelijke subsidies

De zonnepanelen voor VVE zijn verbonden aan regelgeving. In sommige gevallen is een vergunning nodig om zonnepanelen te installeren op het dak van een VVE. Dit hangt af van de lokale regelgeving en het type gebouw. Het is belangrijk dat de VVE zich bewust is van de vereisten en tijdig de benodigde vergunningen aanvraagt. De regelgeving kunt u navragen bij de gemeente. Vergeet hierbij niet te vermelden dat u een VVE bent. Dit kan namelijk een verschil opleveren in de wetten en regelgeving.

Bij de installatie van zonnepanelen op een VVE-dak moeten juridische zaken goed worden geregeld. Dit betreft bijvoorbeeld het eigendom van de zonnepanelen, de verdeling van de opbrengst en het onderhoud. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen in een overeenkomst tussen de VVE-leden.

 

De subsidies en financiële regelingen

Als VVE heeft u met zonnepanelen ook de gelegenheid om te profiteren van subsidies. Deze subsidies en andere financiële regelingen kunnen de kosten voor de aanschaf van de zonnepanelen aanzienlijk verminderen. Ook geeft het een grotere besparing op de lange termijn en de kans om de zonnepanelen terug te verdienen. De Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) subsidie is een belangrijke regeling voor VVE’s die willen investeren in zonnepanelen. Daarnaast zijn er belastingvoordelen, zoals de btw-teruggave, die de financiële drempel voor de installatie van zonnepanelen kunnen verlagen. Het is aan te raden om vooraf al te bekijken wat de voorwaarden van al deze financiële regelingen zijn, zodat u de aanvraag op een goede manier kunt regelen.

 

Het dak of de lift verhuren

In sommige gevallen kan het mogelijk zijn om een lift of dak van een VVE te verhuren voor de installatie van zonnepanelen. Dit biedt een interessante mogelijkheid voor VVE’s die niet genoeg ruimte op hun eigen dak hebben, maar wel willen profiteren van de voordelen van zonne-energie. Het verhuren van dakruimte kan een extra bron van inkomsten zijn voor de VVE, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan de verduurzaming van het gebouw. Maar ook hier zijn meerdere regels aan verbonden. Zorg dat u op de hoogte bent van deze regels, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

 

Doorloop de juiste stappen als VVE

De zonnepanelen voor VVE kunt u niet zomaar op het dak plaatsen. In plaats daarvan zijn er een aantal stappen die u moet doorlopen. Hieronder staan de belangrijkste stappen op een rij, zodat u zich goed voor kunt bereiden.

Stap 1: bespreking in de vergadering

Bespreek het Idee in de Algemene Ledenvergadering Het eerste wat een VVE moet doen, is het voorstel om zonnepanelen te installeren bespreken in een Algemene Ledenvergadering. Hier wordt besloten of er voldoende steun is voor het project.

 

Stap 2: Offertes aanvragen bij professionals

Na goedkeuring van het voorstel kunnen verschillende installateurs worden benaderd voor offertes. Het is belangrijk om meerdere offertes op te vragen en de kosten, garanties en voorwaarden goed te vergelijken.

 

Stap 3: Subsidies en regelingen verkrijgen

Het aanvragen van subsidies en belastingvoordelen is een belangrijke stap in het proces. De VVE kan bijvoorbeeld de SDE-subsidie aanvragen en kijken naar andere beschikbare regelingen.

 

Stap 4: De installatie uitvoeren

Na het verkrijgen van de benodigde vergunningen en het regelen van de financiering kan de installatie van de zonnepanelen beginnen. Dit wordt uitgevoerd door een gecertificeerd installateur.

 

Stap 5: Onderhouden en beheren van panelen

Na de installatie is het belangrijk om het onderhoud van de zonnepanelen goed te regelen. Dit kan zowel intern door de VVE als extern door een gespecialiseerd bedrijf worden verzorgd.

 

Profiteer als VVE van zonnepanelen

Zonnepanelen bieden een uitstekende kans voor VVE’s om zowel de energiekosten te verlagen als bij te dragen aan een duurzamer milieu. De voordelen van de panelen zorgen ervoor dat u als vereniging profiteert van een kostenvermindering, een verhoogde vastgoedwaarde en een kleinere ecologische voetafdruk. Ook de bewoners van de appartementencomplexen hebben voordelen om van te genieten. Het enige wat u nog hoeft te doen, is te bekijken welke zonnepanelen het beste bij u passen en waar u deze wilt laten plaatsen. U begint dan direct met het opwekken van uw eigen stroom.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.