Zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen vergelijken: dit moet u weten over de verschillende installaties

Staat u op het punt om zonnepanelen te vergelijken? Dan is het goed om te weten waar u allemaal op moet letten. De zonnepanelen kopen kunnen namelijk een groot aantal keuzemogelijkheden met zich meebrengen. De gemaakte keuzes leveren weer een wereld van verschil op bij de opbrengt van zonnepanelen. Maar waar let u dan allemaal op bij het gebruiken van een zonnepanelen vergelijker? En hoe maakt u de beste keuze? Onderstaande informatie helpt u aan alle kennis die u nodig heeft om de panelen op uw dak te krijgen.

 

Zonnepanelen vergelijken voor de beste keuze

Zonnepanelen vergelijken doet u voornamelijk voor het maken van de beste keuze. Zonnepanelen komen in een groot aantal vormen en maten, waardoor het niet altijd eenvoudig is om de juiste installatie op uw dak te verkrijgen. De zonnepanelen inclusief installatie kan zorgen voor een hoog rendement. Zo hoeft u niet afhankelijk te zijn van uw energieleverancier. Door de tijd te nemen voor het maken van een vergelijking bent u er zeker van dat u het meeste uit de installatie kunt halen.

 

De opbrengst van zonnepanelen

Vergelijk zonnepanelen als eerste op basis van de opbrengst. Het is een van de factoren die van groot belang is voor het maken van een keuze. Niet iedere zonnepaneel kan evenveel energie opwekken. U wilt zo veel mogelijk stroom produceren met uw installatie. Hoe meer energie u opwekt, hoe minder stroom u hoeft te gebruiken van het elektriciteitsnet. Daarbij is het veel beter voor het milieu om zelf uw energie op te wekken.

De opbrengst van de zonnepanelen wordt uitgedrukt in kWh. Hier kunt u als eerste op letten tijdens het maken van een vergelijking. De hoogste opbrengst krijgt u onder andere door voor hoogwaardige kwaliteit te kiezen. Niet ieder merk maakt gebruik van goede materialen, waarmee de juiste opwekking plaatsvindt. De opbrengst is ook bepalend door de hellingsgraad en de oriëntatie van de panelen. De panelen op het zuiden met een perfecte hellingsgraad leveren veel meer op dan panelen die op het noorden liggen. En uiteraard behaalt u de beste opbrengst in de zomermaanden als de zon voortdurend schijnt.

 

Het piekvermogen van de zonnepanelen

De zonnepanelen vergelijken kan ook aan de hand van het piekvermogen. Ieder paneel heeft dit vermogen, dat uitgedrukt is in Wattpiek. Het is de capaciteit die aangeeft hoeveel stroom een paneel opwekt tijdens ideale omstandigheden. Deze capaciteit moet goed afgestemd zijn op jouw jaarlijkse energieverbruik. Zorg er daarom voor dat het totale vermogen hierop aangesloten is. Houd hierbij rekening met verschillende omstandigheden. Denk aan eventuele veranderingen in het huishouden en de aanschaf van een elektrisch voertuig. Hiervoor moet ook voldoende elektriciteit beschikbaar zijn.

Het is van belang dat u bepaald hoeveel piekvermogen er nodig is. De meest voorkomende varianten zijn 350 Wp, 450 Wp en 500 Wp. De panelen die het beste bij uw situatie passen, hangt af van hoeveel energie u jaarlijks gebruikt en de beschikbare oppervlakte op het dak. Als er weinig plek is en u toch alle energie op wilt wekken, wilt u een hoger piekvermogen hebben om het jaarlijkse stroomverbruik op te vangen. De zonnepanelen met een hogere capaciteit zijn over het algemeen wel groter en vaak duurder. De vergelijking kan voorkomen dat u op dit gebied een verkeerde keuze maakt.

 

De prijs vergelijken van de zonnepanelen

De prijs vergelijken is een ander belangrijk onderdeel van de zoektocht. Zonnepanelen komen in een groot aantal prijsklassen. Binnen iedere prijsklasse vindt u andere modellen, waarbij het niet altijd om kwaliteit gaat. Sommige goedkopere panelen zijn bijvoorbeeld net zo goed als duurdere varianten, terwijl andere goedkope panelen helemaal niet goed zijn. De zonnepanelen vergelijken op basis van de prijs kan u nieuwe inzichten geven en voorkomen dat u een flinke investering doet in een product dat niet voor de gewenste periode meegaat en u geen goede opbrengst oplevert.

Bij het vergelijken van zonnepanelen hangen de kosten van een groot aantal factoren af. Denk als eerste aan het merk van de panelen. Bij sommige merken betaalt u voor de naam, maar hoeft dit niet te betekenen dat u ook hoogwaardige kwaliteit in handen krijgt. De uitvoering, de kwaliteit en het vermogen spelen tevens een grote rol bij de prijs. Bij de panelen met een vermogen van 350 Wp kunt u bijvoorbeeld rekenen op prijzen tussen de 250 en 500 euro per paneel. Andere panelen liggen ver boven deze prijs. De prijzen zijn tevens exclusief de plaatsing door een aannemer. Er komt dus nog een bedrag bij om alles op uw dak te krijgen en in gebruik te kunnen nemen.

Om te voorkomen dat u een verkeerde keuze maakt, is het goed om in het achterhoofd te houden dat goedkoop vaak duurkoop is. Tegelijkertijd zijn de duurste panelen ook niet altijd de beste keuze. U wilt zeker zijn van een optimale werking en de lange levensduur die bij de zonnepanelen komen kijken. De zonnepanelen kopen blijft daarom een lastige stap. U kunt te allen tijde adviezen opvragen bij een professional. Aan de hand van uw wensen en budget kan duidelijk worden welke panelen het beste bij u passen.

 

Het type zonnepanelen maakt een verschil

De zonnepanelen vergelijken kan ook op basis van het type paneel. Er zijn een groot aantal types beschikbaar. Een eerste mogelijkheid zijn de monokristallijne panelen. Iedere zonnecel bevat in dit geval één kristal. Het geeft een uniforme structuur, waardoor u een hoger rendement behaalt per paneel. Dit kan u helpen om met minder zonnepanelen op het dak toch voldoende stroom op te wekken. Daarbij geeft het een effen uitstraling op het dak. Uw woning zal er hiermee dus ook nog eens goed uitzien en de waarde van de woning verhogen.

Een ander type om voor te kiezen is het polykristallijne zonnepaneel. Deze panelen staan erom bekend dat er meerdere kristallen in een zonnecel zitten. Deze kristallen liggen willekeurig door elkaar. Het rendament ligt hierdoor iets lager dan bij de eerdergenoemde variant. Ook hebben ze een minder effen kleur. Het grootste voordeel van deze zonnepanelen is dat deze panelen meer energie bij indirect zonlicht opwekken. De kristallen liggen immers in verschillende richtingen. Ze zijn vrijwel niet meer te verkrijgen op de markt, mede door het lagere rendement dat u hieraan behaalt.

Er zijn ook nog twee andere varianten, die minder vaak gekozen zijn. Een daarvan zijn de dunne film zonnepanelen. Deze hebben geen kristallen, maar hebben een dunne film van amorf silicium. Het rendement ligt veel lager dan de panelen met kristallen. Dit is een van de redenen waarom veel mensen er niet voor kiezen. Voor kleine projecten kan het wel voldoende opleveren. Ook kunt u kiezen voor glas-glas zonnepanelen. Deze bestaan aan beide kanten uit glas in plaats van kunststof. Deze gaan doorgaans 40 jaar mee en u behoudt het rendement veel langer dan met de andere varianten. Wel worden deze warmer door het glas. Met schoonmaken in de zomermaanden moet u daarom uitkijken dat u uw handen niet verbrandt.

 

Het merk van de zonnepanelen maakt een verschil

De zonnepanelen vergelijken op merk is iets waar veel mensen voor kiezen. Er zijn veel hoogwaardige kwaliteit merken op de markt beschikbaar. Ieder merk heeft een eigen land van herkomst. Mocht u goede verhalen horen over een bepaald land, kan dit dus helpen bij het maken van een keuze. Daarnaast bieden merken vaak een productgarantie en een bepaalde prijs. De merken die doorgaans gekozen worden, zijn Hyundai, JA Solar en SunPower. Ook op basis van ervaringen en aanbevelingen van een van deze merken kunt u een goede keuze maken.

Maar wat zijn de beste zonnepanelen als u naar het merk kijkt? Er zijn geen merken die het beste zijn. Ieder merk hanteert namelijk andere ontwikkelingen en technologieën, waardoor ze niet altijd met elkaar te vergelijken zijn. Iedere erkende installateur zal daarom ook een samenwerking aangaan met bepaalde merken. Mocht u meer willen weten over bepaalde merken, dan kunt u hierover adviezen opvragen bij de professional. Zij kunnen u meer vertellen over de ervaringen die u hiermee heeft, waardoor u ook gerichter kunt kijken naar de merken die het beste bij uw situatie passen. Het kan u ook helpen om weer nieuwe inzichten te krijgen in de mogelijkheden die bij de merken komen kijken.

 

Letten op de garantie van zonnepanelen

Wat gebeurt er eigenlijk als de zonnepanelen kapotgaan? U wilt niet voor verrassingen komen te staan met de panelen. Het is een flinke investering die u maakt, dus u wilt geen hoge kosten voor de reparatie hebben. Het is daarom verstandig om te letten op de garantie die merken en modellen bieden. De meeste merken bieden een fabrieksgarantie. Deze garantie is 10 tot 15 jaar geldig. Sommige merken geven zelfs een garantie die kan oplopen tot 25 jaar of langer. Zorg ervoor dat u weet welke garantie er mogelijk is en ontdek welke het beste bij uw budget en situatie past.

Een andere garantie is de garantie op de plaatsing. Professionals geven vaak een garantie van minimaal 2 jaar op de volledige installatie. Mocht er een onderdeel binnen deze tijd kapotgaan, dan wordt dit onderdeel kosteloos vervangen. Na deze garantie van plaatsing gaat de normale fabrieksgarantie in. En wat dacht u van de vermogensgarantie? Na verloop van tijd zal een zonnepaneel in vermogen dalen. Hoeveel vermogensverlies er is, is afhankelijk van de kwaliteit en het merk. De meeste panelen verliezen ongeveer 20 procent na 20 tot 25 jaar. Soms zijn er hogere percentages om rekening mee te houden. Vergelijk zonnepanelen daarom ook op basis van deze garantie. U kunt dan voorkomen dat u binnen een korte tijd voor verrassingen staat of niet de gewenste resultaten behaalt.

 

Wilt u een gewenste kleur?

Sommige mensen kijken niet alleen naar de opbrengst en garantie van een zonnepanelen. De installatie zal opvallen op uw dak. Daarom kan de kleur een grote rol spelen bij het maken van een keuze. De meeste panelen zijn beschikbaar in twee kleuren. De monokristallijne zonnepanelen komen in het zwart, terwijl de polykristallijne panelen in het blauw komen. De kleur zorgt dat uw woning er nog altijd naar wens uitzien en zelfs de waarde van het huis kan verhogen. Tijdens een eventuele verkoop van uw woning kunt u dus ook een betere opbrengst verwachten.

De kleur kan echter ook verschillen opleveren voor uw panelen. De zwarte panelen zien er in eerste instantie strakker uit op de meeste daken. De full black panelen, welke ook een frame en backsheet in het zwart hebben, zijn voorzien van één kleur. Bij direct zonlicht zullen deze ook een hoger rendement opleveren. Daarbij absorbeert zwart over het algemeen al het zonlicht dat erop valt, in tegenstelling tot andere kleuren. De blauwe kleur van polykristallijne panelen hebben vaak een lager piekvermogen en zullen een hogere prestatie hebben bij indirect zonlicht. Het zijn de panelen die in vrijwel iedere richting geplaatst kunnen worden en toch energie opwekken.

 

Geen verkeerde keuze meer maken

Het zonnepanelen vergelijken kan voorkomen dat u een verkeerde keuze maakt. Door alle bovengenoemde factoren in het achterhoofd te houden, bent u ervan verzekerd dat u binnen een korte tijd een installatie op het dak hebt liggen. Of het nu gaat om zakelijk zonnepanelen plaatsen of als particulier uw eigen stroom opwekken: de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarbij kan het maken van een vergelijking ook voorkomen dat u een investering maakt waar u niet het beste uit kunt halen. U heeft een flink budget nodig om de investering te kunnen maken, dus alles wat u hier weer uit kunt halen kan u weer helpen om alleen maar te profiteren.

 

De voordelen van zonnepanelen op het dak

Maar waarom zou u dan voor zonnepanelen kiezen? Waarom al deze moeite steken in het vergelijken van panelen? Zonnepanelen leveren een groot aantal voordelen op. Als eerste maakt u gebruik van zonlicht om energie op te wekken. Het is een hernieuwbare energiebron, die onuitputtelijk is. Op de lange termijn heeft u dus een duurzame variant, en bent u niet meer afhankelijk van energiebronnen die na verloop van tijd wellicht op raken. Ook bent u milieuvriendelijk bezig. Het gebruik van zonne energie is namelijk beter dan fossiele brandstoffen. Bij deze brandstoffen stoot u namelijk broeikasgassen uit. U draagt uw steentje bij aan een mindere milieuvervuiling.

Een ander voordeel van zonnepanelen is dat u een lagere energierekening kunt verwachten. Zonnepanelen genereren stroom, die u voor uw dagelijkse activiteiten kunt gebruiken. U kunt de lampen in huis aanzetten, gebruik maken van apparaten en eventueel uw elektrische voertuig opladen. Doordat u geen stroom meer af hoeft te nemen bij de energieleverancier, of anders slechts een kleine hoeveelheid, heeft u aan het einde van de maand geen hoge rekening meer. Na verloop van tijd kan dit enkele honderden euro’s schelen op uw energierekening. En de onafhankelijkheid van het net is uiteraard ook een voordeel. Zelfs bij een stroomstoring hoeft u niet zonder elektriciteit te zitten.

Maar er is nog meer! De zonnepanelen vergelijken met andere stroomvoorzieningen geeft u ook lage onderhoudskosten. De moderne zonnepanelen behoeven namelijk vrijwel geen onderhoud meer. U kunt de panelen jaarlijks schoonmaken of schoon laten maken door een professional, zodat vuil het zonlicht niet blokkeert. Ook moet u jaarlijks een inspectie uit laten voeren om de efficiëntie te behouden. U voorkomt hiermee dat uw zonnepanelen een lager vermogen hebben en de lange levensduur niet behouden wordt. Ook geven zonnepanelen een hogere waarde aan uw woning. De duurzame energiebron kan zomaar een hogere opbrengst opleveren tijdens de verkoop van uw huis.

 

Geld besparen met de zonnepanelen

De zonnepanelen vergelijken doet u voornamelijk om geld te besparen met het maken van een keuze. U wilt immers de beste kwaliteit, zonder dat u uw volledige vermogen hieraan uit hoeft te geven. Zonnepanelen zijn er echter ook voor gemaakt om op de lange termijn geld te besparen. Dit gebeurt in eerste instantie door zelf stroom op te wekken, zodat uw energierekening zo laag mogelijk blijft. Het geeft enkele honderden euro’s per jaar, wat u weer kunt investeren in andere delen van de woning.

Er zijn echter nog meer besparingen die u terugkrijgt met de zonnepanelen. Deze besparing kunt u al op korte termijn verwachten. Er zijn namelijk subsidies en stimuleringsregelingen beschikbaar gesteld voor het verduurzamen van de woning. Deze subsidie dient u maximaal twee maanden na de ingebruikname van de installatie aan te vragen. Er zijn meerdere voorwaarden aan verbonden. Lees deze voorwaarden goed door, zodat u voorkomt dat u iets over het hoofd ziet en geen bedrag terugkrijgt van de investering. U gaat merken dat het een flink bedrag oplevert, wat u weer ergens anders in kunt investeren.

 

Zo veel mogelijk uit uw zonnepanelen halen

Uiteraard wilt u ook na het vergelijken van zonnepanelen zo veel mogelijk eruit halen. Dit kan alleen als u een aantal strategieën in het achterhoofd houdt. Tijdens de plaatsing moet u rekening houden met de optimale positionering en oriëntatie. De helling is in de meeste gevallen ideaal tussen de 30 en 45 graden. Daarbij zijn de zonnepanelen gericht op het zuiden in het noordelijk halfrond en op het noorden in het zuidelijk halfrond. Mocht dit niet mogelijk zijn met uw dak, dan kunt u de helling aanpassen om toch een zo goed mogelijke uitkomst te hebben.

Waar u ook rekening mee kunt houden is de hoeveelheid schaduw op de zonnepanelen. U kunt voorkomen dat er schaduw van de bomen op komt. Zelfs de kleinste schaduwen zorgen al voor een vermindering van de energieopwekking. De prestaties van uw systeem gaan achteruit. Mochten er overhangende takken in de buurt zijn, kunt u deze het beste wegsnoeien. Ook kunt u andere obstakels verwijderen. Zo houdt u de schaduw zo laag mogelijk en hoeft u zich geen zorgen te maken om de uitkomst. Vergeet ook niet om vuil regelmatig te verwijderen. Deze verminderen de prestaties van de zonnepanelen ook aanzienlijk.

Veel eigenaren van zonnepanelen maken ook gebruik van een systeem dat de prestaties van de panelen monitort. Deze systemen geven niet alleen aan hoeveel rendement er op dat moment is, maar geven tevens een waarschuwing als er problemen ontstaan. Door dit regelmatig in de gaten te houden, voorkomt u dat er grotere problemen komen. Door zo snel mogelijk in te spelen op eventuele defecten hoeft het u niet veel geld te kosten. Ook weet u hiermee zeker dat de panelen zo optimaal mogelijk blijven functioneren.

Wilt u de opbrengst nog meer verbeteren, dan kunt u kiezen voor zonnepanelen met micro omvormers. Deze zorgen dat het vermogensverlies zo laag mogelijk is tijdens veel schaduw of verschillende paneeltemperaturen. Vergeet ook niet om een batterijopslag te plaatsen. De overtollige energie die u opwekt tijdens zonnige dagen kunt u dan gebruiken in de periodes waar minder zonlicht is. Zo haalt u het maximale uit de zonnepanelen, zonder dat het u veel extra geld kost. Vooraf kunt u bij een professional al navragen wat er allemaal mogelijk is en hoeveel dit extra gaat kosten.

 

Kies voor de beste zonnepanelen voor uw situatie

Nu u weet waar u op kunt letten tijdens het vergelijken van zonnepanelen, kunt u zelf beginnen met de zoektocht. Houd daarbij de bovengenoemde factoren goed in het achterhoofd, kijk naar uw eigen woning en de situatie waarin u zich bevindt en vergeet vooral niet om de subsidies vooraf al door te nemen. Zo heeft u de beste start voor uw panelen en kunt u het rendement zo hoog mogelijk houden. Uw zonnepanelen geven u dan de energie die nodig is om uw woning draaiende en de energierekening zo laag mogelijk te houden.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.