Zonnepanelen uitschakelen
Hoe en waarom kunnen zonnepanelen uitschakelen?
In buurten waar veel zonnepanelen zijn geplaatst, kan het voorkomen dat deze tijdelijk uitvallen op zonnige dagen. In dit geval wordt er heel veel opgewekte stroom tegelijkertijd teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, ook wel een stroomfile genoemd, waardoor de spanning te hoog oploopt. Als gevolg hiervan valt de omvormer uit bij veel zon.
Het elektriciteitsnet in huizen heeft een standaardspanning van 230 volt en dit mag maximaal tien procent afwijken naar onder of boven, oftewel het moet binnen een bereik van 207 en 253 volt vallen. Daarbuiten kunnen apparaten kapot gaan, waardoor het landelijk is afgesproken dat de omvormers in dat geval automatisch uitschakelen. De uitval van omvormers kan enkele minuten, maar ook uren duren. Zodra de stroomfile voorbij is schakelen vrijwel alle omvormers vanzelf weer aan.
Uitgevallen zonnepanelen herkennen
Indien uw zonnepanelen op zonnige momenten 0 kWh aan stroom opwekken, kunt u ervan uitgaan dat er een tijdelijke uitval is. Om meer inzicht te verkrijgen in de grootte en frequentie van het probleem heeft u data nodig van de opgewekte stroom per kwartier. Kijk bijvoorbeeld naar de gemiddelde opbrengsten van uw zonnepanelen op een zonnige dag en hoe vaak er een gat in de grafiek zichtbaar is op het hoogtepunt van de stroomopbrengst. In dat geval kunt u herkennen hoe vaak de omvormer tijdelijk is uitgeschakeld vanwege een stroomfile. Echter, problemen met het terugleveren van stroom kunnen ook voorkomen als de zonnepanelen niet op de juiste manier aangesloten zijn of in het geval van technische mankementen.
Hoeveel stroom wordt er misgelopen door een uitgeschakelde omvormer?
Hoeveel stroom u misloopt, hangt af van het aantal zonnepanelen op uw dak, het vermogen, de ligging en het weer. Als u bijvoorbeeld tien zonnepanelen heeft van vier kilowattpiek (kWp) en uw omvormer schakelt voor een kwartier uit op een moment van maximale zonneschijn, loopt u gemiddeld één kilowattuur (kWh) aan stroomopwekking mis. In 2023 wordt er tussen de 5 en 11,5 cent per kWh verdiend als u stroom teruglevert aan de energieleverancier, waarnaast het 30 tot 42 cent per kWh scheelt als u meer verbruikt dan opwekt en dus niet teruglevert. Uiteindelijk komt dit uit op een verlies van 5 tot 42 cent per kwartier dat de omvormer is uitgeschakeld.
Indien uw zonnepanelen maar voor een aantal korte momenten uitschakelt per jaar, loopt u dus niet veel mis. Bovendien kan het zelfs gunstig zijn als de stroomprijzen negatief zijn op zonnige dagen als u een dynamisch energiecontract heeft. Als uitval van uw zonnepanelen aan de andere kant structureel voorkomt, heeft het wel een groter effect op de jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen.
Wat te doen bij een omvormer die regelmatig uitvalt?
Hoewel veel omvormers vanzelf weer aangaan na een stroomfile en zonnepanelen meestal niet vaak uitvallen, kan het voorkomen dat de omvormer in uw zonnepaneel regelmatig uitvalt. Laat in dat geval een installateur voor zonnepanelen langskomen om de installatie te controleren en te checken of de omvormer juist gedimensioneerd is. Dit betekent dat het tussen het juiste minimale en maximale vermogen werkt. Daarnaast kijkt een installateur vaak naar de meterkast, waar de kabel tussen de omvormer en meterkast voor problemen kan zorgen.
Wat hierbij ook handig is, is het intensiveren van uw energieverbruik op zonnige momenten, waarbij uw zonnepanelen veel stroom opwekken, bijvoorbeeld door dan de wasmachine aan te zetten en uw elektrische auto op te laden. Hierdoor verbruikt u zo veel mogelijk van de opgewekte stroom en is de kans kleiner dat de omvormer uitvalt. Als de omvormer regelmatig uitvalt, kunt u overigens ook een melding maken bij uw netbeheerder. Deze komt vaak niet met een kortetermijnoplossing en is tevens niet aansprakelijk voor terugleverproblemen, maar is dan wel op de hoogte. Zo kan het regelmatig uitschakelen van zonnepanelen particulier en zakelijk mogelijk door de netbeheerder verholpen worden.
Vraag uw offerte aan
Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.