Zonnepanelen recyclen

Is het mogelijk om zonnepanelen te recyclen?

Een belangrijke reden om voor zonnepanelen te kiezen is omdat u uw woning of bedrijfspand wilt verduurzamen. Zelf zonne energie opwekken is immers milieuvriendelijk. Maar wat gebeurd er eigenlijk met gebruikte zonnepanelen? Wij vertellen u meer over zonnepanelen recyclen.

 

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen is een investering die u binnen vijf tot tien jaar terug kunt verdienen. Na deze jaren heeft u bovendien minimaal vijftien jaar plezier van de zonnepanelen. Zonnepanelen hebben namelijk een minimale levensduur van vijfentwintig jaar. In sommige gevallen liggen zonnepanelen zelfs veertig jaar op het dak!

Houd er wel rekening mee dat oudere zonnepanelen minder zonne energie zullen opwekken. Net als bij een batterij degraderen zonnepanelen namelijk. Let altijd even op de degradatiesnelheid (die veel merken uitvoerig hebben getest) voordat u nieuwe zonnepanelen aanschaft. Kies daarnaast voor kwaliteit. Zo weet u zeker dat u lang plezier zult hebben van uw zonnepanelen.

 

Kan men zonnepanelen recyclen?

Na verloop van tijd zult u merken dat de zonnepanelen niet optimaal meer presteren. U kunt er dan voor kiezen om de zonnepanelen te laten vervangen. Uw gebruikte zonnepanelen belanden echter niet in de container, maar worden door u of door een leverancier naar de milieustraat gebracht. Hier worden de zonnepanelen volledig uit elkaar gehaald. Alle onderdelen worden namelijk apart van elkaar gerecycled.

 

Hoe werkt zonnepanelen recyclen?

Zonnepanelen recyclen begint in de milieustraat. Hier worden de zonnepanelen volledig uit elkaar gehaald. Elk onderdeel wordt namelijk op een andere manier gerecycled. Silicum wordt bijvoorbeeld vaak omgesmolten en opnieuw gebruikt in zonnepanelen. Het glas belandt bij ander oud glas (zoals in de glasbak) en wordt omgesmolten tot nieuw glaswerk. Aluminium is een interessant materiaal dat volledig recyclebaar is. Aluminium kan hierdoor eindeloos opnieuw gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Tot slot krijgen ook de koperdraden een tweede leven. Ze worden vaak opnieuw ingezet als kabel of koperdraad in elektrische apparatuur.

Goed om te weten: ook andere onderdelen van zonnepanelen - zoals omvormers en batterijen - worden hergebruikt. Omvormers hebben een levensduur van ongeveer twaalf jaar en worden gerecycled zoals elk ander elektrisch apparaat dat u naar de milieustraat brengt. Gooi dus geen enkel onderdeel van uw zonnepanelen dus zomaar bij het afval!

 

Wie houdt zich bezig met zonnepanelen recyclen?

Er zijn meerdere organisaties die zich bezig houden met zonnepanelen recyclen. De Europese non-profit organisatie PV Cycle is hier een goed voorbeeld van. De organisatie richt zich volledig op het hergebruiken van zonnepanelen, omvormers en thuisbatterijen. Laat u zonnepanelen verwijderen door een zonnepanelenleverancier? Informeer dan altijd even of hij is aangesloten bij PV Cycle. Zo ja, dan weet u zeker dat uw gebruikte zonnepanelen een nieuw leven krijgen.

 

Is het mogelijk om 2e hands zonnepanelen te kopen?

Zonnepanelen recyclen is interessant als de zonnepanelen niet meer goed presteren en/of beschadigd zijn. Gebruikte zonnepanelen die nog prima werken, kunt u echter ook verkopen of kopen. Het voordeel van 2e hands zonnepanelen kopen is dat de investering een stuk minder groot is. Gebruikte zonnepanelen zijn immers minder waard dan nieuwe zonnepanelen. U bent daarnaast extra duurzaam bezig door voor een tweedehands product te kiezen.

Laat 2e hands zonnepanelen keuren door een ervaren installateur van zonnepanelen. Zo weet u zeker dat de zonnepanelen goed presteren.

 

Vraag advies aan het team van Mitchell van der Meij

Het team van Mitchell van der Meij heeft ruim tien jaar ervaring met zonnepanelen recyclen én installeren. Wij voorzien u graag van een deskundig advies en kunnen u meer vertellen over de opties. Ook als u overweegt om 2e hands zonnepanelen te kopen, kunt u rekenen op onze expertise.

Wij onderscheiden ons van andere bedrijven door eerlijk en onafhankelijk te werken. Wij bieden bovendien een goede service - zoals een eigen storingsdienst - en zijn een kleinschalig bedrijf. Wij zijn echter groot genoeg om elke klus aan te kunnen! Hebben u én uw buren, vrienden of familieleden interesse in zonnepanelen? Informeer dan eens naar onze aantrekkelijke burenkorting.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.