Zonnepanelen oost west

Uw zonnepanelen in oost west opstelling: dit moet u weten

Wilt u uw zonnepanelen oost west opstellen? Dan is het goed om te weten wat u allemaal kunt verwachten. Veel mensen verwachten alleen een opbrengst bij de optimale oriëntatie, namelijk op het zuiden. Toch kan een oost west opstellen bij zonnepanelen helpen om zonne energie op te wekken en uw energierekening naar beneden te brengen. Maar wat moet u allemaal weten over deze opstelling? En wat zijn de voor- en nadelen die hiermee gepaard gaan? Onderstaande informatie zet alles voor u op een rij, zodat u kunt kijken naar de beste opties voor uw woning.

Zonnepanelen in oost west opstelling op uw schuin dak

De meeste woningen hebben een schuin dak. Hier plaatst u daarom ook vaak uw panelen op. Maar lang niet alle daken zijn gericht op het zuiden om het hoogste rendement op te halen. Als uw woning zowel op het oosten als het westen gericht is, kan de installateur van zonnepanelen aan beide zijden van het huis de installatie plaatsen. Zo heeft u zonnepanelen op het oosten, maar ook zonnepanelen op het westen. In de ochtend vangt u zonlicht op vanaf het moment dat de zon opkomt en in de avonduren wordt het weer opnieuw aangevuld.

Bij deze oplossing voor een schuin dak bestaat de installatie uit minimaal twee strings, waaraan de aaneengeschakelde zonnepanelen zijn verbonden. Beide strings leiden tot de omvormer die u tussen de panelen en de meterkast heeft geïnstalleerd.

De zonnepanelen op een plat dak

Bij een plat dak kunt u ook voor oost west zonnepanelen kiezen. Een plat dak heeft vaak een beperkt oppervlak, waarbij deze opstelling uitstekend kan zijn. De opstelling op het zuiden kan namelijk meer ruimte in beslag nemen, omdat u gebonden bent aan de afstand tussen de rijen van de panelen. Bij de zonnepanelen in oost west opstelling heeft u hier geen last meer van. U kunt gemiddeld 30 procent meer zonnepanelen plaatsen met deze opstelling. De panelen worden hiervoor tegen elkaar aan geplaatst. De hellingshoek die men aanhoudt is tussen de 10 en 13 graden.

Bij deze opstelling zijn de panelen allemaal met elkaar verbonden, zonder dat er veel schaduw op de panelen valt. De panelen wekken hierdoor gedurende de gehele dag energie op. De zonne energie in oost opstelling gebeurt in de ochtend, en in de west opstelling in de avond.

Dit is het verwachte rendement

De zonnepanelen kopen doet u voornamelijk vanwege de zo groot mogelijk opbrengst. U kijkt hiervoor te allen tijde naar het rendement. Vaak hoort u dat de panelen vooral rendabel zijn als deze op het zuiden gericht zijn. Toch hebben de zonnepanelen in oost west opstelling ook een goed rendement voor uw huishouden. Gemiddeld wekken ze 5 tot 7 procent minder energie op dan de panelen in het zuiden. In een volledige installatie kan dit betekenen dat u één paneel meer nodig heeft om uw energieverbruik goed te kunnen dekken.

Het rendement over de gehele dag zal wel verschillen van de plaatsing onder ideale omstandigheden. De zonnepanelen zijn voornamelijk in de ochtend en avond een goede keuze. In dit geval levert de installatie echter minder vermogen op tijdens het hoogtepunt van de dag, namelijk gedurende de middag. Daarbij is het ook afhankelijk van het aantal omvormers dat u hierbij plaatst. Twee of meer omvormers geeft u een groter verlies bij de zonnepanelen.

Kiezen voor de beste omvormer

De zonnepanelen in oost west opstelling hebben net als andere panelen een omvormer nodig. Zonder dit onderdeel kunt u namelijk niet gebruik maken van energie. De panelen wekken gelijkstroom op, wat via de omvormer omgezet wordt in de wisselstroom voor uw woning.

Bij deze opstelling is de keuze voor de juiste omvormer de belangrijkste stap om te maken. Niet iedere omvormer zal namelijk dezelfde resultaten opleveren. U moet gebruik maken van de variant met twee trackers. Deze tracker optimaliseert de zonnepanelen inclusief installatie en voorkomt dat u gedurende de dag geen energie opwekt. De oost- en westzijde hebben bij deze opstelling afzonderlijke karakteristieke en beide zijden moeten daarom op de tracker worden aangesloten. Let er ook op hoeveel panelen er per tracker nodig zijn om voldoende opstartspanning te hebben.

Let bij het kiezen van de omvormer tevens op eventuele schaduw. Als er veel bomen in de omgeving staan, dan is het aan te raden om een omvormer met drie of meer trackers aan te schaffen en de zonnepanelen op deze manier aan elkaar te schakelen.

Optimaliseren met power optimizers

Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen met oost west opstelling. Dit komt mede door de afmetingen van het dak. Als uw dak te klein is voor zes zonnepanelen of meer of wanneer er veel schaduw is, dan kunt u kijken naar power optimizers. Het aansluitschema van zonnepanelen met optimizers moet er dan voor zorgen dat uw panelen het hoogste rendement opleveren. Ieder zonnepaneel wordt in dit geval voorzien van een aparte regelunit. Zo kan ieder paneel afzonderlijk optimaal presteren en kunt u voorkomen dat uw installatie uw energieverbruik niet kan dekken.

De voordelen van zonnepanelen in oost west opstelling

De plaatsing van zonnepanelen in oost west opstelling heeft enkele voordelen ten opzichte van andere opstellingen die u kunt realiseren met uw nieuwe panelen. Als eerste is er een efficiënt gebruik van het dakoppervlak. Er kunnen vaak meer panelen op het dak worden geplaatst, zonder dat u extra ruimte tussen de panelen overhoudt. En doordat de panelen in een hoek staan, kunnen er vaak meer panelen op hetzelfde dakoppervlak worden geïnstalleerd in vergelijking met een zuidopstelling.

Een ander voordeel is op het gebied van de energieproductie. U kunt namelijk een stabilisatie realiseren. De productie van energie is meer gespreid over de dag, doordat uw panelen zowel ochtendzon als middag- en avondzon opvangen. De gelijkmatigheid in de productie helpt u om alles beter af te stemmen op uw verbruikspatronen. En uiteraard heeft u te maken met de kostenbesparing op uw energierekening. U kunt enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar besparen op de jaarrekening. Niet alleen bent u minder afhankelijk van de energieleverancier, ook is het goed voor de portemonnee.

De nadelen van oost-west zonnepanelen

Er zijn ook enkele nadelen bij oost-west zonnepanelen. Zo hebben de panelen afzonderlijk van elkaar een lagere efficiëntie. De piekproductie is lager, doordat ze minder direct zonlicht opvangen tijdens de piekuren. Dit zorgt ook voor een grotere variatie in de energieproductie. Een van de nadelen van parallel geschakelde zonnepanelen is namelijk dat u in de wintermaanden vrijwel geen energie opwekt. De dagen zijn immers korter.

Een laatste nadeel is op het gebied van de complexiteit van de installatie. De zonnepanelen in oost west opstelling plaatsen behoeft namelijk meer montagewerk, doordat de panelen in twee verschillende richtingen komen te liggen. Daarbij is er extra aandacht vereist voor de structuur. De panelen moeten stevig bevestigd zijn en u dient het dakoppervlak optimaal te benutten.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.