Zonnepanelen met stekker
Alles wat u moet weten over zonnepanelen met stekker
Heeft u wel eens gekeken naar zonnepanelen met stekker? Deze zonnepanelen kennen een wereld van verschil ten opzichte van de standaard zonnepanelen waar veel mensen voor kiezen. Maar leveren ze wel dezelfde stroom op als de andere panelen op de markt? Vooral aangezien er een stekker aan verbonden zit, kan het veel vragen opleveren. Maar wat moet u dan allemaal over deze panelen weten? En hoe verhouden deze zich tot de standaard panelen? Na het lezen van onderstaande informatie bent u overal van op de hoogte en maakt u een keuze voor uw huishouden.
De werking van zonnepanelen met stekker
De zonepanelen met stekker zijn een variant waar enkele huishoudens voor kiezen, omdat het qua plaatsing eenvoudiger is. In eerste instantie werken deze ook helemaal hetzelfde als de standaard panelen op de markt. Deze zonnepanelen inclusief installatie produceren gelijkstroom, welke door de omvormer omgezet wordt tot de energie die u voor het huishouden kunt gebruiken. Het grootste verschil met de standaard panelen is de ingebouwde micro-omvormer. Bij de standaard zonnepanelen met micro omvormers moet u echter de omvormer apart aanschaffen.
Doordat er een ingebouwde micro-omvormer in de zonnepanelen met stekker zitten, werken de panelen onafhankelijk van elkaar. Mocht een bepaald paneel niet voldoende meer werken, zal deze de opbrengst van de andere panelen niet beïnvloeden. De zonnepaneel met stekker kan u op ieder moment een grote hoeveelheid energie opleveren, zeker op de dagen dat er veel zonlicht is. De plug in zonnepanelen kunnen voor verschillende huishoudens een goede oplossing zijn als er geen mogelijkheid is om de standaard panelen te plaatsen.
De voordelen van zonnepanelen met stekker
Maar wat zijn dan de voordelen van deze zonnepanelen op het stopcontact? Het is iets wat u zich af kunt vragen als u een vergelijking wilt maken met de standaard panelen die iedereen op het dak heeft. Een van de grootste voordelen is de makkelijke plaatsing van de panelen. U kunt deze panelen namelijk helemaal zelf installeren. U hoeft alleen maar de gewenste locatie te kiezen, waarna u alles vastzet en de stekker in het stopcontact plaatst. Dit maakt het ook een stuk goedkoper. U hoeft immers geen arbeidskosten te betalen voor een installateur. Een ander voordeel is de verplaatsingsmogelijkheid. U kunt ze demonteren en meenemen naar uw nieuwe woning. Voor de installatie is immers weinig nodig.
De nadelen van zonnepanelen met stekker
De nadelen van zonnepanelen met stekker moet u ook in het achterhoofd houden. Een van de grootste nadelen is de lagere opbrengst die u met deze zonnepanelen krijgt. De plug in zonnepanelen leveren gemiddeld 2500 kWh op. De standaard zonnepanelen kunnen met hetzelfde aantal eenvoudig 3000 kWh aan groene stroom opwekken. Daarnaast heeft u minder mogelijkheden met uw installatie. U kunt maar een beperkt aantal panelen aansluiten op een groep. Vaak gaat het hierbij om 2 stekkerklare zonnepanelen per groep. Alleen door meer groepen te maken, kunt u extra zonnepanelen aansluiten.
Een ander nadeel is dat deze uitsluitend geschikt is voor kleinere installaties. De opbrengst van zonnepanelen blijft hierdoor ook beperkt. U bent hierdoor ieder jaar afhankelijk van het elektriciteitsnet. Uw energierekening gaat wel iets naar beneden, maar niet voldoende om zelfvoorzienend te zijn. De standaard zonnepanelen kunnen hier wel voor zorgen. En vergeet ook niet de extra kosten die gepaard gaan met de installatie. Een elektricien moet bijvoorbeeld extra groepen maken als u meer zonnepanelen nodig heeft. Ook moet er een beveiligingssysteem komen om het net en uw meterkast niet te overbelasten. Na verloop van tijd kan het u dus meer geld kosten dan wanneer u voor een standaard installatie heeft gekozen.
De prijs van zonnepanelen met stekker
De zonnepanelen aansluiten op het stopcontact kan u helpen om toch energie op te wekken. Voordat dit kan, dient u de panelen aan te schaffen. De daadwerkelijke prijs van de panelen hangt af van een aantal factoren. Denk aan het aantal panelen, het merk en de extra kosten voor de installatie. Gemiddeld betaalt u voor één paneel tussen de 500 en 700 euro exclusief plaatsing en btw. De zonnepanelen met stekker kunnen u dus ongeveer 1400 tot 1700 euro kosten om het huishouden deels van energie te voorzien. Als u nog meer panelen plaatst, loopt de prijs aanzienlijk op. Vooraf dient u daarom niet alleen te kijken naar het gemiddelde energieverbruik van uw huishouden, maar ook het budget dat u beschikbaar heeft voor de panelen.
Hierop let u bij de installatie
De zonnepanelen aansluiten op het stopcontact brengt enige kennis van zaken met zich mee. De kans is groot dat u de werkzaamheden zelf uit wilt voeren. Maar weet u wel waar u rekening mee moet houden. En is het zelf plaatsen van zonnepanelen met stekker verboden of niet? De volgende aandachtspunten kunt u in het achterhoofd houden.
De locatie van de zonnepanelen bepalen
De zonnepanelen met stekker kunt u bijna overal plaatsen. Deze hoeven dus niet zomaar op het dak te komen, zoals bij de standaard installaties. Als u de panelen wel op het dak wilt plaatsen, kan dit uitsluitend met de juiste bevestiging en veiligheid. Als u de panelen liever in de tuin plaatst, hoeft u alleen voor de juiste aansluiting te zorgen en zijn de extra beveiligingsmaatregelen niet nodig.
Het vermogen van het stopcontact
Niet ieder stopcontact is hetzelfde. Op de gewone stopcontacten die doorgaans in een huishouden te vinden zitten, mag u wettelijk gezien maximaal 600 Wp aansluiten. Bij de zonnepanelen met stekker zijn dit slechts twee panelen. Als u meerdere panelen op het stopcontact wilt plaatsen, heeft u dus een aparte groep nodig. Het is verboden om zelf nieuwe groepen aan te leggen in de meterkast. Hiervoor dient u een elektricien in te schakelen.
De oriëntatie en hellingsgraad van de installatie
U wilt zo veel mogelijk rendement uit uw zonnepanelen halen. Net als bij de standaard zonnepanelen dient u daarom te letten op de oriëntatie en hellingsgraad van het dak en de panelen. De panelen kunnen het beste naar het zuiden gericht staan. Zo vangen ze het meeste licht op, waardoor het rendement het hoogste is. De meest ideale hellingsgraad is tussen de 30 en 40 graden. Door hierop te letten bij de installatie, haalt u de hoogste opbrengst en kunt u de zonne energie gebruiken om de huishoudelijke apparaten te gebruiken.
Aanmelden bij een netbeheerder
Als u de zonnepanelen met stekker aan wilt sluiten en in gebruik wilt nemen, dan bent u verplicht om de panelen aan te melden bij de netbeheerder die in uw omgeving werkzaam is. De panelen werken immers grotendeels hetzelfde als de standaard zonnepaneelinstallaties, waardoor de elektriciteit die u opwekt ook via het net gaat. De procedure wijst zich vanzelf. U hoeft dus alleen maar de stappen te doorlopen die hiervoor nodig zijn, zodat u zonder problemen de panelen kunt gebruiken.
Zonnepanelen met of zonder stekker aanschaffen?
U kunt zich afvragen voor welke zonnepanelen u dan moet kiezen. Waar de een de voorkeur heeft om de standaard zonnepanelen aan te schaffen, geeft de ander de voorkeur aan de plug in zonnepanelen. Zelfs met onafhankelijk advies van zonnepanelen is het aan u welke panelen het beste bij uw huishouden passen. De eenvoudige verplaatsing van de panelen met stekker kunt u ook tijdens het verhuizen meenemen. U hoeft hier dus geen rekening meer mee te houden bij een eventuele verhuizing. Bij de standaard panelen bent u echter weer minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, doordat u meer stroom op kunt wekken met de panelen op uw dak.
De voordelen van gewone zonnepanelen
De gewone zonnepanelen, die u over het algemeen op het dak vindt, kennen een groot aantal voordelen. De standaard zonnepanelen zijn bijvoorbeeld veel goedkoper dan de panelen met stekker. Vooral als u een grotere installatie wilt, kunt u op termijn goedkoper uit zijn. Daarbij heeft u over het algemeen al de mogelijkheid om een grotere installatie te plaatsen, zonder dat hier veel nieuwe groepen voor nodig zijn in de meterkast. Per groep mogen er immers slechts twee zonnepanelen met stekker in het stopcontact worden geplaatst.
Een ander voordeel van de standaard zonnepanelen heeft te maken met de opbrengst. De opbrengst van zonnepanelen is veel hoger dan de plug in zonnepanelen. De panelen nemen meer zonlicht op, wat direct omgezet kan worden in energie. Ook kunt u een extra thuisbatterij plaatsen om de overtollige energie op te vangen. Bij de panelen met stekker kunt u geen zonlicht meer opnemen als de accu vol zit. In dit geval bent u dus weer afhankelijk van het elektriciteitsnet en heeft u ook geen mogelijkheid om een voorraad op te bouwen. De onafhankelijkheid van het net is wat u ervoor terugkrijgt door verder te kijken dan alleen de gemakken van de installatie.
Als u voor de standaard zonnepanelen kiest, dient u deze te laten installeren door een professional. Een erkende installateur zorgt er niet alleen voor dat alles goed bevestigd zit, maar ook dat er aan alle veiligheidsmaatregelen is voldaan en er voldoende groepen in de meterkast zitten. De correcte plaatsing is nodig wegens verzekeringskwesties en een eventuele controle. Ook kunt u hiermee aan de garantievoorwaarden voldoen. De installateur zal binnen de garantieperiode de kosten op zich nemen. Ook binnen de fabrieksgarantie bent u ervan verzekerd dat u met eventuele problemen nog ergens terecht kunt. Het kan daarom helpen om voor de standaard zonnepanelen te kiezen en te profiteren van de voordelen die deze met zich meebrengen.
Hoe veilig zijn zonnepanelen met stekker?
Voordat u een daadwerkelijke keuze maakt, is het goed om te bekijken wat de veiligheid is van de zonnepanelen met stekker. Zijn deze zonnepanelen met stekker verboden of is de veiligheid zo goed mogelijk geregeld? Er is geen verbod op deze panelen. Alleen kan het wel problemen opleveren binnen het huishouden. Doordat men denkt dat het veilig is om de zonnepanelen op iedere groep aan te sluiten, kan het problemen in de meterkast opleveren. Een probleem in de meterkast leidt uiteindelijk weer tot kortsluiting of brand. U moet daarom goed bekijken welke groep u hiervoor gebruikt. Zorg dat er geen andere verbruikers op dezelfde groep zitten, zodat u de veiligheid kunt blijven waarborgen.
Hoeveel panelen heeft u nodig?
Voor welke zonnepanelen u ook kiest, u moet weten hoeveel panelen u nodig heeft om de energieverbruik van uw huishouden te kunnen dekken. Bij de standaard panelen kunt u een grote hoeveelheid panelen met elkaar verbinden. De meeste huishoudens kiezen voor minstens 10 panelen, zodat er voldoende elektriciteit beschikbaar is. Als er minder plaats beschikbaar is op het dak, dan kan een kleinere installatie ook. Bij de zonnepanelen met stekker moet u goed bekijken hoeveel groepen u beschikbaar heeft en hoeveel groepen er eventueel nog bij gemaakt kunnen worden.
Het eerste wat u doet, is bekijken hoeveel energie u jaarlijks verbruikt. Bij ieder huishouden is de behoefte anders. Pak de jaarrekeningen erbij, ontdek hoeveel stroom u gebruikt heeft en reken het om naar het aantal panelen. De panelen kennen een bepaald vermogen, waarop een deel van de stroomopwekking aan te danken is. Door voldoende panelen op het dak te hebben, kunt u volledig onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet. In combinatie met een thuisbatterij heeft u zelfs nog een opslag beschikbaar voor de dagen dat er minder stroom opgewekt kan worden.
Kies de beste zonnepanelen voor uw situatie
Nu u alles weet over de zonnepanelen met stekker en de vergelijking heeft gemaakt met de standaard zonnepanelen die bij veel mensen op het dak liggen, kunt u zelf een goede keuze maken. Welke panelen het meest geschikt zijn, is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren en situatie. Als u voornamelijk een deel van het verbruik op wilt vangen, kunt u kiezen voor de zonnepanelen op het stopcontact.
Vraag uw offerte aan
Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.