Zonnepanelen leasen

Zonnepanelen leasen: profiteren van de voordelen

Heeft u wel eens aan zonnepanelen leasen gedacht? Voor veel mensen is zonnepanelen kopen niet weggelegd. Het is een flinke investering, waar vaak geen geld voor is. Echter kunnen zonnepanelen u veel voordelen opleveren. Denk aan het opwekken van de energie, die u direct kunt gebruiken binnen het huishouden. Maar waarom is een zonnepaneel leasen dan een goede keuze ten opzichte van de aankoop van de panelen? En welke voor- en nadelen gaan hiermee gepaard? Onderstaande informatie zet alles voor u op een rij.

 

Voor een vast bedrag per maand zonnepanelen leasen

Zonnepanelen leasen kan voor een vast bedrag per maand. Er zijn meerdere contracten die u af kunt sluiten. Bij het contract bent u niet alleen verzekerd van het hebben van zonnepanelen op uw dak, maar ook het benodigde onderhoud en de reparaties indien er iets in de zonnepanelen inclusief installatie kapotgaat. Aan het einde van de looptijd kunt u ervoor kiezen om geen panelen meer op het dak te hebben of de zonnepanelen over te nemen van het bedrijf. De lease van zonnepanelen geeft u hierdoor meer vrijheden dan u in eerste instantie heeft gedacht. Zolang u maar de juiste afwegingen maakt, bent u van alle gemakken voorzien.

 

Zo begint u met het leasen

De lease van zonnepanelen komt niet zomaar tot stand. Voordat u een keuze maakt en de panelen op het dak heeft liggen, zijn er een aantal stappen die u moet doorlopen. Als eerste vraagt u een offerte op. Aan de hand van uw wensen en de mogelijkheden voor uw dak. Het is daarom belangrijk zo concreet mogelijk te zijn over de situatie. Zorg dat u uw jaarlijkse verbruik, aantal gezinsleden en het type dak paraat hebt. Afhankelijk van de ingevulde gegevens krijgt u een offerte geheel op maat. De offerte voor zonnepanelen lease laat niet alleen zien hoeveel u maandelijks betaalt, maar ook of er extra kosten komen om de panelen op uw dak te krijgen.

Zodra er een offerte voor de lease van zonnepanelen is opgesteld komt de inspecteur langs om uw situatie beter te bekijken. Niet alleen kan het bedrag hiermee veranderen, maar ook het type zonnepaneel dat het beste bij uw situatie past. We maken onder andere een analyse van het dak, het verbruik en de wensen die u heeft. Deze analyse geeft u een volledig plan voor een zonnepaneel leasen en helpt u om de offerte nog meer af te stemmen. De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen staat dan helemaal voor u op een rij.

Zodra u akkoord gaat met de offerte kan de installateur de zonnepanelen voor u installeren. Net als bij zonnepanelen kopen moet de professional de gehele zonnepanelen inclusief installatie verbinden. Dit voorkomt dat u geen energie op kunt wekken en u bij eventuele problemen niet verzekerd bent. De lease van zonnepanelen kan dan beginnen. U betaalt een maandelijks bedrag om gebruik te mogen maken van de panelen. Dit bedrag staat het gehele leasecontract vast en u kunt rentevrij leasen. U komt dus niet voor verrassingen te staan. Als er iets mis is met de zonnepanelen neemt u contact met ons op, zodat er iemand langs kan komen.

 

Zonnepanelen overnemen aan het einde van het contract

Uw contract voor zonnepanelen leasen heeft een bepaalde looptijd. Deze looptijd is vooraf vastgesteld en u betaalt maandelijks het bedrag dat afgesproken is. Aan het einde van het contract bepaalt u zelf wat u met de panelen doet. U heeft de mogelijkheid om deze terug te geven en eventueel een nieuw contract aan te gaan met nieuwe zonnepanelen, maar kunt de panelen ook overnemen. Hier komen wel overnamekosten bij kijken. Door vooraf naar alle mogelijkheden te kijken weet u wat u allemaal kunt verwachten en hoe u ervoor zorgt dat u alleen nog maar gebruik kunt maken van groene energie.

 

De reden voor zonnepanelen leasen

Maar waarom is zonnepanelen leasen dan een goed idee? Er zijn een aantal voordelen die u aan de lease kunt behalen. Als eerste geniet u van de zonnepanelen, zonder dat u hiervoor een flinke investering hoeft te maken. Voor een vast bedrag per maand heeft u de panelen op het dak liggen. Uw spaargeld kan hiermee op uw rekening blijven staan. Ook heeft u geen zorgen tijdens het leasecontract. U bent niet de eigenaar van de panelen, dus bent ook niet verantwoordelijk voor het onderhoud, de defecten en de vervanging van onderdelen. U hoeft alleen maar te bellen indien er problemen ontstaan. De professionals zorgen voor de rest.

 

Besparingen op uw energierekening

Bij zonnepanelen leasen bespaart u net als de eigenaren van zonnepanelen op basis van het energieverbruik. U bent niet meer afhankelijk van het energienetwerk in uw omgeving. U wekt zelf energie op, wat u gebruikt voor uw huishouden. Door voldoende panelen op het dak te hebben liggen om uw energieverbruik te dekken, voorkomt u dat u toch nog een hoge rekening ontvangt. Het enige wat u betaalt, is het bedrag dat vooraf is vastgesteld tijdens het afsluiten van het contract. U merkt dat u meer zekerheid heeft, doordat de schommelingen in energieprijzen niet meer van toepassing zijn op uw situatie.

 

Overnemen van zonnepanelen mogelijk

Een laatste voordeel is dat u de zonnepanelen aan het einde van het leasecontract kunt overnemen. U bent dan eigenaar van de panelen en kunt de energie op blijven wekken die nodig is om uw huishouden draaiende te houden. Dit houdt wel in dat u verantwoordelijk bent voor het onderhoud en de defecten aan de zonnepanelen. De zonnepanelen als particulier overnemen helpt u wel om een minder groot bedrag te investeren en de bovengenoemde voordelen te behalen.

 

De kosten van zonnepanelen leasen

De zonnepanelen leasen brengen kosten met zich mee. Het gaat om een vast bedrag per maand, wat vooraf al vastgesteld is. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van een aantal factoren. Het type en aantal zonnepanelen, het vermogen van de volledige installatie en de situatie van het dak zijn hier enkele voorbeelden van. De zonnepanelen en bijbehorende installatie moeten zijn afgestemd op uw verbruik, de gezinssamenstelling en het type dak. Als u slechts twee panelen op het dak wilt hebben, betaalt u ongeveer 10 tot 15 euro per maand. Hoe meer panelen u wilt leasen, hoe hoger dit bedrag is. Een zonnepaneel leasen kan hiermee dus ook volledig afgestemd worden op uw financiële situatie.

Bent u bijvoorbeeld een gezin van vier personen, dan kijkt u eerst naar uw gemiddelde jaarverbruik. De meeste gezinnen van deze samenstelling verbruiken ongeveer 4400 kWh stroom per jaar. Bij een energieleverancier betaalt u hier een vast bedrag per maand voor, wat aan het einde van het jaar nog een verrekening oplevert. Als u een maand meer betaalt, moet u dus bijbetalen. Met het gebruik van zonnepanelen werkt dit anders. U kunt kiezen voor 13 zonnepanelen op het dak, waarmee uw volledige energieverbruik gedekt is. Als u dan ongeveer 80 euro per maand moet betalen, is dit beduidend minder dan bij de energieleverancier.

 

De verschillen tussen zonnepanelen leasen en kopen

Maar kunt u dan beter zonnepanelen leasen of is het toch beter om de investering te doen en de panelen zelf aan te schaffen? Bij het leasen hoeft u geen groot bedrag beschikbaar te hebben. Dit maakt het toegankelijker voor een breder publiek. Ook bent u dan niet verantwoordelijk voor de kosten die bij het onderhoud en de defecten komen kijken. Als u de zonnepanelen koopt, bent u hier wel verantwoordelijk voor. Dit kan al gauw hoge kosten met zich meebrengen. Als uw financiële situatie dit niet toelaat, kunt u geen groene energie meer opwekken en heeft u dus ook geen besparing meer op uw energieverbruik.

 

Een vast bedrag per maand

Bij zonnepanelen leasen bent u een vast bedrag per maand kwijt. Naarmate het contract langer duurt, betaalt u dus ook veel voor uw panelen. Zeker als u besluit om de panelen aan het einde over te nemen. Het is goed om de bedragen van het leasen en kopen van zonnepanelen voor uzelf op een rij te zetten. Vaak is het leasen duurder dan kopen. U betaalt immers voor de diensten van de professionals. Als u de panelen koopt, weet u direct waar u aan toe bent en kan het terugverdienen beginnen. De waarde van uw woning gaat omhoog, u bent niet meer afhankelijk van het energienetwerk in uw omgeving en u kunt gebruik maken van de subsidies die in uw gemeente beschikbaar zijn. Het nadeel is wel dat u hiervoor eerst de investering moet maken.

 

De zonnepanelen verkrijgen met een krediet

Een andere mogelijkheid die beschikbaar is naast zonnepanelen leasen, is het aanvragen van een lening. U kunt dan niet rentevrij leasen, maar heeft wel de mogelijkheid om eigenaar te worden van de panelen. U hoeft geen grote investering te doen als uw financiële situatie dit niet toelaat. De terugbetaling van de lening is verspreid over een bepaalde periode. Het geld dat u bespaart op uw energierekening gebruikt u dan voor de terugbetaling. Bij het aangaan van een lening betaalt u net als bij het leasen een vast bedrag per maand. U weet vanaf het begin waar u aan toe bent. Voor sommige situaties zijn er zelfs mogelijkheden om de lening rentevrij aan te vragen. Het kan dus lonen om vooraf onderzoek te doen naar een krediet.

 

Rekening houden met aandachtspunten en valkuilen

Hoewel zonnepanelen leasen eenvoudig is, zijn er toch een aantal aandachtspunten en valkuilen om rekening mee te houden. U wilt immers niet voor verrassingen komen te staan. Zo kunt u uw leasecontract alleen onder bepaalde omstandigheden vroegtijdig stopzetten. Een leasecontract duurt gemiddeld 10 tot 15 jaar. In deze tijd betaalt u het maandbedrag aan de professional. Als u uw contract vroegtijdig wilt stopzetten omdat u bijvoorbeeld gaat verhuizen, kunnen hier kosten aan verbonden zitten. Hoeveel dit is, leest u te allen tijde in de voorwaarden. Zorg dat u op voorhand weet welke voorwaarden er gelden voor het vroegtijdig stopzetten van een contract, zodat u hier rekening mee kunt houden bij het maken van toekomstplannen.

 

De besparing is lager

Mensen met zonnepanelen spreken vaak over een terugverdientijd en de besparingen die u krijgt met de panelen. Vooral als u zonnepanelen koopt, wilt u weten binnen welke tijd u de panelen heeft terugverdient. Als u een leasecontract heeft, is deze tijd niet zo zeer van belang. U heeft immers geen investering gedaan om de installatie in uw bezit te krijgen. De besparing is echter wel een belangrijk gegeven. Dit is het bedrag dat u niet hoeft te betalen aan uw energieleverancier. Met voldoende panelen bent u helemaal niet meer afhankelijk van de leverancier. U kunt enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar besparen. Het geld dat u bespaart, kunt u op een later moment weer in panelen investeren of gebruiken om vernieuwingen aan te brengen aan uw woning. Houd er wel rekening mee dat de besparing bij het leasen lager is dan wanneer u de zonnepanelen zelf koopt.

 

Rekening houden met een eventuele verhuizing

En hoe zit het eigenlijk met de zonnepanelen als u verhuist? De zonnepanelen leasen doet u voor een bepaalde looptijd. Het is afhankelijk van het contract dat u afgesloten heeft hoe lang dit is. Als u tijdens deze periode wilt verhuizen zijn er een aantal opties mogelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld het leasecontract over laten nemen door de nieuwe eigenaar van de woning. Ook kunt u de zonnepanelen mee laten verhuizen. Het is verstandig om vooraf te weten aan welke voorwaarden u dient te voldoen. Het kan extra kosten of andere problemen voorkomen als u vooraf alles doorgenomen heeft.

 

Overnemen niet zonder voorwaarden

Ook bij het overnemen van de zonnepanelen na de leaseperiode zijn er een aantal zaken die u in het achterhoofd moet houden. U moet ook hiervoor aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag u niet achterlopen met het betalen van het maandbedrag. Ook is het in sommige gevallen niet mogelijk om tot een overname over te gaan. Voordat u het leasecontract aangaat, moet u zich afvragen of u eventueel panelen over wilt nemen na deze periode. U kunt de voorwaarden hiervoor doornemen, zodat u weet wat u kunt verwachten en u achteraf geen verrassingen ervaart. Ook is het verstandig om vooraf al te bekijken of er financiële middelen zijn om tot een overname over te gaan. Indien dit niet het geval is en u tijdens de looptijd van het contract geen verandering in de financiële situatie ervaart, is het immers niet mogelijk om de zonnepanelen over te nemen.

 

De berekening maken voor de opbrengt

Als u er zeker van bent dat zonnepanelen leasen de beste keuze is voor uw huishouden, kunt u bekijken wat de zonnepanelen offerte voor u gaat zijn. Zorg ervoor dat u uw gemiddelde jaarlijkse verbruik goed voor ogen heeft. U kunt deze opvragen bij uw energieleverancier. Ook kijkt u naar de gemiddelde opbrengst van de panelen. Ieder paneel heeft een bepaald vermogen, waar een opbrengst aan gekoppeld is als deze in de perfecte richting ligt. Door voldoende zonnepanelen op het dak te plaatsen om uw jaarlijkse energieverbruik te dekken, kunt u zelfs een rendement behalen.

 

Uw zonnepanelen snel op het dak

Wilt u zonnepanelen leasen? Vraag dan direct om de offerte en de mogelijkheden voor uw woning. Door vooraf alles goed voorbereid te hebben, heeft u snel een offerte op maat in handen. Het leasen geeft u de gelegenheid om te profiteren van een vast maandbedrag en het besparen op de energiekosten, zonder vooraf een flinke investering te hoeven doen. Vanaf het moment dat de panelen verbonden zijn, kunt u de energie opwekken om uw apparaten van stroom te voorzien. Wij helpen u graag aan alle informatie en de hulp die nodig is om de energie op te wekken.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.