Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen: een slimme investering in groene energie

 

Wilt u zonnepanelen kopen om te investeren in duurzame zonne-energie? Deze vorm van elektriciteit verkleint niet alleen uw ecologische voetafdruk, maar zorgt er ook voor dat u minder afhankelijk bent van de energietarieven op de markt. Doordat u uw eigen energie opwekt, bespaart u dan ook flink op de energierekening. Waar dient u op te letten bij een zonnepaneel kopen, welke soorten zonnepanelen zijn verkrijgbaar en wat is bij zonnepanelen kopen de prijs? Het team van ing. Mitchell van der Meij geeft u graag onafhankelijk advies over zonnepanelen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

 

Welk soort zonnepanelen kopen?

 

Wanneer u losse zonnepanelen gaat kopen heeft u de keuze uit verschillende soorten panelen. De meest voorkomende modellen zijn monokristallijne, polykristallijne en dunne film zonnepanelen. We zetten de verschillen op een rij:

 

Monokristallijn zonnepaneel kopen

 

De monokristallijne zonnepanelen worden veelvuldig toegepast bij het installeren van een zonnepanelen installatie op woonhuizen. Het monokristallijne zonnepaneel is van silicium vervaardigd. Iedere zonnecel beschikt over één kristal, wat de naam van de panelen verklaart. De kleur van deze panelen is zwart en stijlvol. Monokristallijne zonnepanelen zijn relatief duurder dan andere soorten zonnepanelen, maar zorgen wel voor een hoog rendement op een klein oppervlak. Dit betekent dat u sneller van een hoge opbrengst uit de zonnepanelen geniet. Daarnaast produceren deze zonnepanelen zelfs bij het minste zonlicht al energie. Tot slot beschikken de monokristallijne zonnepanelen over een lange levensduur.

 

Polykristallijn zonnepaneel kopen

 

Polykristallijne zonnepanelen kopen is doorgaans een goedkopere optie dan de monokristallijne variant. Dit komt doordat het productieproces van deze zonnepanelen gemakkelijker is. Deze panelen beschikken over grove kristallen die verspreid over de zonnecellen liggen. De kleur van deze zonnepanelen is blauw en glanzend. Deze zonnepanelen behalen ondanks de goede prijs-kwaliteit verhouding een lager rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Beschikt u echter over een groot oppervlak, dan bieden polykristallijne zonnepanelen uitkomst. U ziet deze panelen bijvoorbeeld terug bij boerderijen of plantages waar voldoende ruimte beschikbaar is.

 

Dunne film zonnepaneel kopen

 

De dunne film zonnepanelen, ook wel amorf zonnepanelen genoemd, worden op een andere wijze geproduceerd. Ook bij dunne film panelen maakt men gebruik van silicium, maar het materiaal is flexibeler. Dit maakt dat het bijvoorbeeld kan worden gelijmd aan een oppervlak, of wordt toegepast bij zeiljachten en bussen. Amorfe zonnepanelen behalen echter wel een lager rendement dan de mono- en polykristallijne zonnepanelen. Deze panelen zijn bovendien goedkoper, maar hebben ook een kortere levensduur.

 

Het vermogen bij zonnepanelen kopen

 

Het vermogen van de zonnepanelen drukken we uit in Wattpiek, oftewel Wp. Het aantal Wp geeft aan hoeveel elektriciteit door het zonnepaneel kan worden opgewekt in de ideale omstandigheden. Hiervoor geldt onder meer dat het zonlicht op de juiste hoek moet schijnen, de temperatuur exact voldoet aan de vereisten, er geen nevel aanwezig is en er geen vuiligheid op het paneel zit. Aangezien deze omstandigheden in Nederland doorgaans niet volledig bereikt worden, houden wij over het algemeen een rendementsverlies van 15 procent aan voor het optimale vermogen. Beschikt u over een beperkt oppervlak op het dak van uw woning? Dan schaft u zonnepanelen aan met een hoog vermogen. Hoe hoger het vermogen, des te meer opbrengst u uit de zonnepanelen behaalt en hoe meer energie u bespaart bij de energieleverancier.

 

Factoren die van invloed zijn op de opbrengst van de zonnepanelen

 

In de ideale omstandigheden behaalt u 100 procent rendement uit de zonnepanelen. In de praktijk blijkt echter dat meerdere facetten een rol spelen bij de daadwerkelijke opbrengst van de zonnepanelen. Zo is het rendement onder meer afhankelijk van:

 

De plek waar u woonachtig bent

 

Het aantal zonuren en de zonintensiteit heeft een enorme invloed op het rendement van de zonnepanelen. Landen in het zuiden van Europa behalen bijvoorbeeld een veel hogere opbrengst uit hun zonnepanelen inclusief installatie, aangezien zij meer uren zon tot hun beschikking hebben. Zelfs in Nederland echter zijn er verschillen als het gaat om de zoninstraling. Zo profiteert u in het westen van het land bij de kust van meer zoninstraling dan in het oosten van het land.

 

De ligging van de zonnepanelen

 

Om het vermogen van de zonnepanelen te benutten, is het van belang dat het oppervlak van het paneel zoveel mogelijk zonlicht opvangt. Zonnepanelen die op het zuiden geplaatst zijn, ontvangen het meeste zonlicht. Echter ook zonnepanelen op het zuidwesten of zuidoosten profiteren van een goed rendement.

 

De hellingshoek bij zonnepanelen kopen

 

Wanneer u een zonnepaneel gaat kopen en laat plaatsen, is de hellingshoek van de panelen belangrijk. De zonnepanelen functioneren optimaal bij een hellingshoek tussen de 15 en 55 graden, het liefst 35 graden. Heeft u een schuin dak? Dan plaatst u de zonnepanelen in dezelfde hoek als van het dak. Met een plat dak kunt u echter zelf de zonnepanelen in een bepaalde hoek zetten. Hoe kleiner de hellingshoek, des te meer zonnepanelen u op het oppervlak kunt plaatsen.

 

Schaduwvorming bij de zonnepanelen

 

Een schoorsteen, boom of omliggende hoge gebouwen. Schaduw komt helaas voor op het dak, waardoor de zonnepanelen een lager rendement behalen. Uw installateur voor de zonnepanelen kan door middel van bijvoorbeeld een speciale lus of micro-omvormers ervoor zorgen dat de negatieve invloed geminimaliseerd blijft. Onze experts van ing. Mitchell van der Meij stellen daarom een speciaal legplan op maat voor, waarbij met alle omgevingsfactoren rekening gehouden wordt.

 

Hoeveel zonnepanelen kopen voor mijn dak?

 

Om vast te stellen hoeveel zonnepanelen voor uw situatie ideaal zijn, heeft u de volgende gegevens nodig:

  • Een berekening van het vermogen en de opbrengst van de zonnepanelen
  • Uw jaarlijkse energieverbruik
  • De mogelijkheden op uw dak, zoals de afmetingen van het oppervlak, de hellingshoek en de ligging

 

Berekening van het vermogen en opbrengst bij zonnepanelen kopen

 

De vermogens van de verschillende zonnepanelen op de markt variëren enorm. Een standaard formaat zonnepaneel dat u kunt kopen beschikt gemiddeld over een vermogen van 370 Wp. Een dergelijk paneel heeft afmetingen van 1 x 1,65 meter. Er bestaan ook grotere modellen, zoals 1,10 x 1,85 meter. Het vermogen van deze panelen is daarbij ook hoger, bijvoorbeeld 400 Wp. Er passen dan echter wel minder zonnepanelen op uw dak. Het hangt van het oppervlak op uw dak af, welke panelen in dit geval het meest geschikt zijn. Zoals gezegd is het genoemde aantal Wattpiek hetgeen wat in de perfecte laboratoriumomstandigheden behaald kan worden. Als vuistregel in Nederland hanteren we dan ook dat 85 procent behaald wordt. Op een vermogen van 370 Wp levert een zonnepaneel in dat geval dus 370 x 0,85 = 314,5 kWh op.

 

Zonnepanelen kopen die passen bij uw jaarlijkse energieverbruik

 

Gemiddeld gebruikt een gezin van vier personen zo'n 3000 kWh per jaar. U vindt op uw energierekeningen van de afgelopen jaren hoeveel elektriciteit u precies verbruikt heeft. Belangrijk is om hierbij ook aan de toekomst te denken. Koopt u binnenkort een elektrische auto of een hybride waterpomp? Dan heeft dit invloed op uw energieverbruik. Aan de hand van het aantal kWh dat u verbruikt, kunt u berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om in uw eigen energiebehoefte te voorzien. Schaft u zonnepanelen met een vermogen van 370 Wp aan, die zo'n 314,5 kWh opleveren? Dan heeft u bij een gebruik van 3000 kWh zo'n 10 zonnepanelen nodig. (3000 kWh / 314,5 kWh = 9,5 zonnepanelen).

 

De mogelijkheden op uw dak bij zonnepanelen kopen

 

Bij zonnepanelen kopen speelt het oppervlak en de ligging van het dak een belangrijke rol. Zo behaalt u met zonnepanelen op het zuiden de beste resultaten. Heeft u echter een schuin dak? Dan ligt de ene zijde op het zuiden en de andere zijde op het noorden. Dit betekent dat de andere kant van het dak minder profiteert van de zonne-energie. Zonnepanelen op het oosten en westen zijn dan ook een uitstekende keuze. Door deze oriëntatie behaalt u gelijkmatig over de dag rendement op uw zonnepanelen, in plaats van met name in de middaguren. Bij zonnepanelen met een plat dak kiezen veel mensen dan ook vaak voor een oost-west opstelling. Let bij het berekenen van het dak oppervlak niet enkel op het installeren van zoveel mogelijk zonnepanelen. Zo raden wij niet aan om meer zonnepanelen te laten plaatsen dan dat u nodig heeft voor uw eigen elektriciteitsverbruik. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling namelijk langzaamaan afgebouwd. U kunt dus het beste uw eigen energieverbruik als richtpunt toepassen.

 

Het team van ing. Mitchell van der Meij voor advies over zonnepanelen kopen

 

Wilt u advies over zonnepanelen of vraagt u zich af wat de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn? Het team van ing. Mitchell van der Meij beschikt over een jarenlange ervaring met het adviseren, installeren en onderhouden van zonnepanelen. Ons team met eigen monteurs is klein genoeg om een uitstekende service te bieden, maar groot genoeg om ieder project aan te kunnen. Bovendien ontvangt u 5 procent burenkorting als u samen met uw buren zonnepanelen laat installeren. Neem direct contact op via de website voor een vrijblijvende zonnepanelen offerte op maat.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.