Zonnepanelen in de tuin

Zonnepanelen in de tuin plaatsen voor duurzame energie

Lang niet iedereen heeft voldoende ruimte op het dak om zonnepanelen te plaatsen. De zonnepanelen in de tuin plaatsen komt daarom als geroepen. Ondanks de beperkte ruimte kunnen huishoudens immers toch genieten van zonne energie. Met een kleine investering bent u al verzekerd van een verlaging van uw energierekening. Maar voordat u de zonnepanelen plaatst, dient u goed te weten hoe u deze moet installeren. En wat is er allemaal voor nodig? Onderstaande informatie zorgt dat u de werkzaamheden goed uit kunt voeren.

De redenen voor het plaatsen van zonnepanelen in de tuin

U kunt zich afvragen waarom u de zonnepanelen in de tuin wilt plaatsen in plaats van op het dak. In eerste instantie gaat het om ruimtegebrek. Als er weinig ruimte is op het dak, kunt u wellicht niet voldoende stroom opwekken voor uw huishouden. De panelen in de tuin plaatsen geeft u dan de gelegenheid om toch extra stroom te hebben. Ook kan het dak te veel schaduw hebben. Als er veel schaduwobjecten rondom de woning staan, is het rendement veel lager. In de tuin heeft u dan de mogelijkheid om minder schaduwval te hebben en te profiteren van duurzame energie.

Een laatste reden voor deze plaatsing heeft te maken met de vergunningaanvraag. In veel gevallen dient u een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Het is een vereiste vanuit de gemeente. Bij monumentale panden of een verstoring van het straatbeeld wordt deze vergunning niet gegeven. U kunt de zonnepanelen op de grond plaatsen, waardoor u de vergunning wel kunt krijgen en het pand onbeschadigd blijft.

Een duurdere optie dan op het dak

De zonnepanelen in de tuin plaatsen brengt hoge kosten met zich mee. De systemen die men hiervoor gebruikt, zijn namelijk duurder in aanschaf. Ook de installatiekosten brengen extra bedragen met zich mee. Het is goed om dit in het achterhoofd te houden, omdat uw budget er heel anders uit komt te zien. Maar waarom is dit dan het geval? Bij de zonnepanelen op een veld plaatsen heeft u niet alleen te maken met het montagesysteem zelf, maar moet er ook een fundering komen om de panelen op te plaatsen. In sommige gevallen maakt men gebruik van schroefpalen of ballast. De zonnepanelen op een paal zorgen ervoor dat de panelen niet steeds verder de grond in worden geduwd.

Begroeiing aan de orde van de dag

In uw tuin groeit van alles. Veel planten vinden niet alleen een weg binnen de gemaakte borders, maar ook daarbuiten. U gaat dit daarom ook terugzien bij zonnepanelen in de tuin. Als u een grondopstelling voor zonnepanelen heeft, dient u daarom na te denken over de ondergrond. Er moet geen overwoekering ontstaan. Als dit wel gebeurt, is het lastig om hier vanaf te komen. De zonnepanelen blokkeren immers een deel van de ruimte, waardoor u er met een grasmaaier en andere tuingereedschappen niet bij kunt. Om overwoekering te voorkomen kunt u een verharding of grind plaatsen. Alleen als u met een grasmaaier onder de zonnepanelen op het veld kunt komen, kunt u gebruik maken van gras.

Zonnepanelen vatbaar voor diefstal

Zonnepanelen zijn over het algemeen erg vatbaar voor diefstal. Criminelen klimmen vaak het dak op om de panelen eraf te halen. Dit komt door de materialen waaruit de panelen bestaan. Als u de zonnepanelen in de tuin plaatst, maakt u het deze dieven eenvoudiger om de panelen weg te halen. Vooral als u een weiland heeft, waar de zonnepanelen niet dicht bij een huis staan, is dit al snel gebeurt. Om de zonnepanelen rondom uw woning zo veel mogelijk te beschermen kunt u een hek om de installatie plaatsen. Ook kunt u gebruik maken van een diefstalbeveiliging. Vraag hierover adviezen op, zodat u de benodigde werkzaamheden direct uit kunt laten voeren bij de installatie.

De plaatsing van de zonnepanelen

Nu u weet waar u allemaal rekening mee moet houden voor de plaatsing van zonnepanelen in de tuin, kunt u beginnen met de plaatsing. Net als bij de panelen op een dak dient u een goede hellingshoek en oriëntatie te kiezen. De ideale opstelling helpt u om een zo hoog mogelijke opbrengst van zonnepanelen te verkrijgen. Een installateur van zonnepanelen kan u helpen om de ideale situatie voor uw woning in kaart te brengen. Ook moet u bekijken hoeveel panelen u in deze opstelling kan zetten, zodat u het juiste vermogen vast kunt stellen.

Een goede bekabeling gebruiken

Bij een grondopstelling van zonnepanelen dient u zich ervan bewust te zijn dat de panelen en de bijbehorende bekabeling vatbaar zijn voor extreme weersomstandigheden. Regenwater kan bijvoorbeeld eenvoudiger bij de installatie komen, in tegenstelling tot bij een schuin dak waar het water vanaf loopt. Ook is er een langere bekabeling nodig vanaf uw tuin naar de meterkast. De aanleg van DC bekabeling van zonnepanelen gaat hierdoor ook iets anders in zijn werk. U moet de plaatsing van de omvormer goed bepalen, zodat u zo min mogelijk stroom verliest bij het transport van de opgewekte stroom.

De verliezen die u heeft tijdens het transport zijn bij de DC bekabeling kleiner dan bij de AC-bekabeling. Daarom hebben installateurs de voorkeur om de omvormer op een plaats te zetten waar een langere DC kabel nodig is. Dit kan ook inhouden dat u extra werkzaamheden uit moet voeren om een afdak te realiseren voor de omvormer. Met deze afdak beschermt u de omvormer en kan de geproduceerde warmte toch weg. U kunt de levensduur van de omvormer en de rest van de installatie aanzienlijk verlengen als u een goede bescherming toevoegt.

Is er een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Voor het plaatsen van zonnepanelen in de tuin of op een dak gelden verschillende regels. Iedere regio mag zijn eigen regels bepalen voor de plaatsing. Zo heeft u in de ene gemeente bijvoorbeeld wel een vergunning nodig, maar in de andere niet. Ook dient u aan andere voorwaarden te voldoen voordat u begint met plaatsen. De constructie mag niet hoger zijn dan 5 meter en moet voldoen aan het geldende bestemmingsplan. Neem vooraf alles goed door en kijk samen met een professional naar de mogelijkheden.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Bent u ervan overtuigd dat zonnepanelen kopen voor uw tuin de beste oplossing is? Vraag dan direct informatie en offertes op en zorg ervoor dat u uw tuin binnen een korte tijd klaar heeft voor het opwekken van duurzame energie.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.