Zonnepanelen in de schaduw
Zonnepanelen in de schaduw: dit wekt u op
Heeft u alleen een mogelijkheid om zonnepanelen in de schaduw te plaatsen? Dan dient u goed te weten wat de opbrengst van zonnepanelen is. Zonnepanelen werken immers op basis van zonlicht en daglicht. De schaduw die op het oppervlak valt, kan een geheel andere uitwerking hebben op deze opbrengst. Maar hoe werkt dit dan precies? En wat moet u weten over de schaduw op de zonnepanelen? Lees snel verder en ontdek alles wat u moet weten.
Hoe werken zonnepanelen?
Voordat we kijken naar de zonnepanelen in de schaduw moet u weten hoe zonnepanelen precies werken. Het geeft u immers nieuwe inzichten in de installatie die nodig is. De panelen werken op basis van een fotovoltaïsche technologie. Deze technologie zet zonlicht om in elektriciteit. De silicium cellen in de panelen vangen het zonlicht op. De positieve en negatieve laag van de cellen absorberen het licht en maken elektronen vrij. Doordat de elektronen beginnen te bewegen, ontstaat een verbinding.
Wanneer de verbinding tot stand is gebracht, ontstaat er gelijkstroom. Deze stroom gaat richting de meterkast. De omvormer die u bij de zonnepanelen inclusief installatie plaatst, zet de opgewekte stroom om in wisselstroom. Dit is de variant die de huishoudelijke apparaten gebruiken en de stroom die u ook terug kunt leveren aan het elektriciteitsnet. Vanaf dat moment gebruikt u uw zelfopgewekte stroom in huis of kunt u deze opslaan in een thuisbatterij voor de momenten dat u minder stroom opwekt.
Dit is het effect van schaduw op zonnepanelen
Maar wat is dan het effect van de zonnepanelen in de schaduw plaatsen? Zoals hierboven aangegeven hebben de panelen zonlicht nodig om energie op te wekken. Zonnepanelen en schaduw gaan hiermee dus niet hand in hand. Hoe meer schaduw er op de panelen valt, hoe lager de opbrengst is voor uw huishouden.
Maar waarom is er dan effect door schaduw? De losse panelen zijn allemaal in een serie geschakeld, de zogenoemde string. Grotere systemen hebben vaak twee of meer strings die samen zorgen voor de energieopwekking. De prestatie van het volledige systeem wordt echter gebaseerd op de zwakste string. In dit geval is dit het deel dat zich in de schaduw bevindt. Als dit minimale schaduw is, hoeft het weinig effect te hebben. Ook als de schaduw uitsluitend een dagdeel bij uw panelen is, merkt u hier weinig van. Als de panelen de gehele dag zonder direct zonlicht of daglicht liggen, heeft dit wel degelijk effect.
Andere nadelen van zonnepanelen in de schaduw
Uiteraard is een lagere opbrengst van de zonnepanelen niet het enige nadeel dat u moet verwachten. De schaduw heeft ook nadelen voor uw huishouden. Zo heeft u wellicht niet voldoende elektriciteit opgewekt om alle huishoudelijke apparaten van energie te voorzien. U bent hierdoor afhankelijk van het elektriciteitsnet van de energieleverancier. Zodra de opgewekte energie op is, schakelt u dus over naar het net. Dit houdt ook in dat u minder bespaart op uw energierekening. In plaats van een kostenbesparing van enkele honderden euro’s per jaar, loopt het terug tot wellicht enkele tientjes.
De zonnepanelen in de schaduw leggen, kan zorgen voor meer onderhoud en hogere reparatiekosten. Dit komt doordat hotspots sneller ontstaan. De cellen in de schaduw produceren minder stroom dan de cellen die wel zonlicht hebben. Dit leidt tot oververhitting van de cellen in de schaduw, oftewel de hotspots. Het brengt schade aan het paneel en verkort de levensduur. De reparatiekosten kunnen hoog oplopen als dit het geval is. Daarnaast heeft u extra onderhoud, omdat u de zonnepanelen goed moet monitoren en eventuele slijtage snel op moet sporen. Ook dit onderhoud brengt dus weer extra kosten met zich mee.
Zo bepaalt u het rendement in de schaduw
Als er veel schaduw over het dak komt, is het goed om te weten hoe de zonnepanelen in de schaduw het beste presteren. Hiervoor maken professionals gebruik van een computermodel. Bij dit model brengt men alles in kaart. Denk aan de ligging van het dak, de hellingshoek en de eventuele schaduwbronnen. Op basis van alle gegevens die ingevoerd zijn, komt er een berekening. U ziet hierdoor wat de optimale lay-out van de nieuwe zonnepanelen is. Ook ziet u hoeveel rendementsverlies u moet verwachten als u de panelen niet in de optimale opstelling heeft liggen. Door dan een Power Optimizer, zoals een SolarEdge inclusief de SolarEdge app toe te voegen, wekt u toch meer energie op.
Hoe schaduw vermijden?
Er zijn altijd manieren om de zonnepanelen in de schaduw te vermijden. Hiervoor kijkt u eerst naar de objecten die schaduw veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld een boom zijn, die verder naar uw woning gegroeid is. De overhangende takken kunt u weghalen, zodat er meer zonlicht bij uw panelen komen. Houd er wel rekening mee dat u deze werkzaamheden regelmatig uit moet voeren. De boom blijft immers doorgroeien en zorgt op een later moment weer voor nieuwe schaduw op zonnepanelen. U kunt ook de volledige boom weghalen. Bekijk hiervoor de voorwaarden en vraag een vergunning aan indien nodig.
Er zijn tevens andere plekken waar u de zonnepanelen kunt plaatsen. De zonnepanelen uit de schaduw houden, kunt u bijvoorbeeld doen door de panelen op een andere locatie te leggen. Sommige mensen gebruiken hier een plat dak voor, het dak van de schuur of zelfs in de tuin. Hier is wel een geheel andere installatie voor nodig. Vraag daarom onafhankelijk advies over zonnepanelen op en bekijk welke mogelijkheden er rondom uw huis zijn. U krijgt hiermee advies dat volledig gebaseerd is op uw huidige situatie en een zo goed mogelijke opbrengst van zonnepanelen. Uw woning is snel van voldoende energie voorzien.
Vraag uw offerte aan
Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.