Forfait zonnepanelen
Zonnepanelen kopen doet u sinds 2023 zonder hier belasting over te betalen. U betaalt echter wel eenmalig belasting over de stroom die de zonnepanelen gaan opwekken. Dit bedrag wordt ook wel forfait genoemd. In dit blog leest u meer over het betalen van forfait na het plaatsen van de zonnepanelen. Want wat is forfait eigenlijk, hoe wordt het berekend en hoe geeft u het aan bij de Belastingdienst? Wij zetten alle belangrijke informatie op een rijtje!
Wat is de betekenis van forfait?
Forfait en de betekenis hiervan zijn samen te vatten als een vooraf vastgesteld bedrag of percentage dat in bepaalde situaties verrekend wordt. In het geval van forfait bij zonnepanelen, gaat het om een vast bedrag afhankelijk van het opwekvermogen van uw zonnepanelen. Goed om te weten dat er bij forfait niet naar de werkelijke kosten wordt gekeken, maar het gaat om een gefixeerd bedrag.
De veronderstelde situatie wordt gebruikt als heffingsonderslag voor het bedrag. Dit is in het geval van zonnepanelen wel zo praktisch aangezien de opbrengst van zonnepanelen afhankelijk is van verschillende factoren. Denk hierbij aan de ligging van uw dak, de instraling en het aantal zonuren en de temperatuur. Zo zult u in een jaar met een flinke hittegolf meer energie opwekken dan in een regenachtig jaar. Om de forfait zo eerlijk en eenvoudig mogelijk te houden, werkt de Belastingdienst dus met een vast bedrag.
Forfaitaire en de betekenis hiervan kunt u overigens niet alleen qua zonnepanelen tegenkomen, maar ook in andere situaties. Met name binnen het Nederlandse Belastingsrecht wordt forfait regelmatig toegepast. Een goed voorbeeld hiervan zijn forfaitaire beroepskosten. Ook als eigenaar van een eigen woning betaalt u een bedrag aan forfait (gekoppeld aan de WOZ-waarde van uw huis).
Forfait en zonnepanelen?
Bij de kosten van het plaatsen van zonnepanelen is de forfait vaak nog niet meegerekend. Hoe hoog de forfait is, is afhankelijk van het opwekvermogen van de zonnepanelen. Zo ligt de forfait momenteel tussen de 20 en de 300 euro. Hoe meer zonne energie uw zonnepanelen op kunnen wekken, hoe hoger de forfait is. Op de website van de Belastingdienst kunt u de precieze tarieven raadplegen. Houd er rekening mee dat deze tarieven in de toekomst aangepast zouden kunnen worden.
Goed om te weten: of u nu particulier of zakelijk zonnepanelen laat plaatsen, u betaalt altijd forfait over de stroom die u opwekt. Ondernemers betalen bovendien 21% belasting over de zonnepanelen als ze deze laten plaatsen op een pand zonder woonfunctie (een bedrijfspand). Voor zonnepanelen op woningen (zowel voor ondernemers als particuliere klanten) wordt geen belasting verrekend. Zowel ondernemers als particulieren hebben soms recht op een subsidie of andere vergoeding. Dit verschilt vaak per gemeente. Informeer gerust bij Mitchell van der Meij naar de mogelijkheden.
Hoe wordt forfait geind?
Forfait en het bedrag dat u moet betalen wordt niet automatisch geind. U zult dit zelf moeten aangeven bij de Belastingdienst als u belastingaangifte gaat doen. De opgewekte stroom wordt gezien als inkomsten. U zult de forfait dus onder dit kopje moeten aanvinken. U vindt verderop in dit blog meer informatie over het aangeven van de forfait bij de Belastingdienst en leest stap voor stap hoe dit werkt. U kunt het aangeven van de forfait tevens uitbesteden aan het team van Mitchell van der Meij.
Hoe werkt het aangeven van forfait bij de Belastingdienst?
Als u uw belastingaangifte gaat doen, moet u zelf uitrekenen hoeveel forfait u gaat betalen. Het is hiervoor noodzakelijk om het opwekvermogen van uw zonnepanelen te weten (raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld de solaredge app) en in de tabel van de Belastingdienst te checken hoeveel forfait u gaat betalen. Vervolgens geeft u dit aan in aan rubriek 1A (leveringen/diensten belast met een hoog bedrag).
De tabel loopt van een opwekvermogen van 0 tot 15.000 wattpiek. Als u meer dan 15.000 wattpiek opwekt, zult u zelf de BTW moeten berekenen. Zowel het team van Mitchell van der Meij als de medewerkers van de Belastingdienst kunnen u hier meer over vertellen. Ons team helpt u bovendien graag met het maken van een rekensom en het goed invullen van uw belastingaangifte nadat u zonnepanelen heeft aangeschaft.
Stappenplan forfait aangeven Belastingdienst
1. Ga naar rubriek 1A op uw aangifteformulier (leveringen/diensten belast met een hoog bedrag).
2. U vult bij omzet een 0 in, en bij omzetbelasting het forfaitaire bedrag dat u heeft berekend. Raadpleeg hiervoor de tabel op de website van de Belastingdienst. Vul altijd 0 in bij omzet, anders kunt u een foutmelding krijgen.
3. Heeft u uw zonnepanelen voor 2023 gekocht en hier nog BTW over betaald? Dit kunt u in rubriek 5 aangeven. U zult dit bedrag (minus de eerder berekende forfait) terugkrijgen van de Belastingdienst.
4. Heeft u geen belasting betaald over de zonnepanelen? Dan kunt u deze stap overslaan en direct op ¨akkoord¨ klikken.
5. Vul uw aangifteformulier in zoals gewoonlijk. De forfait zal automatisch verrekend worden met het bedrag dat u terugkrijgt of moet betalen aan de Belastingdienst.
6. Komt u er niet uit? Aarzel dan niet en neem contact op met de Belastingdienst. Zij kunnen u verder helpen.
Goed om te weten: u betaalt enkel in het eerste jaar dat u de zonnepanelen heeft aangeschaft forfait.
Bedrag forfait zonnepanelen
Het bedrag aan forfait die u betaalt over zonnepanelen is momenteel vastgesteld tussen de 20 en de 300 euro. In de toekomst kan dit wellicht gaan veranderen. In de nabije toekomst zal ook de salderingsregeling worden afgeschaft. De salderingsregeling houdt in dat als u meer energie opwekt dan dat u verbruikt, u deze energie kunt terugverkopen aan de energieleverancier. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt hierdoor aanzienlijk kleiner.
Is het plaatsen van zonnepanelen nog wel aantrekkelijk als u forfait moet betalen en geen gebruik meer kunt maken van de salderingsregeling? Ons antwoord hierop is simpel: ja. Zo is forfait een relatief laag bedrag dat slechts eenmaal in rekening wordt gebracht. U hoeft zich hier dus niet al te veel zorgen over te maken. Dat de salderingsregeling vervalt is welliswaar jammer, maar niet de enige manier om optimaal gebruik te maken van uw zelfopgewekte energie.
Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om een thuisbatterij aan te schaffen. Alle overtollige energie wordt hierop opgeslagen voor een later moment. Zo kunt u gebruik maken van de zonne energie in de avonduren of op een bewolkte dag. Ook als u in het weekend misschien meer energie gebruikt dan doordeweeks is dit geen enkel probleem. Bij Mitchell van der Meij vertellen we u graag meer over de voordelen en mogelijkheden van zonnepanelen!
Met een simpele rekensom ziet u bijvoorbeeld direct wat zonnepanelen kosten en op kunnen leveren. Ook vertellen we u graag meer over de voordelen van een thuisbatterij. U gebruikt op deze manier namelijk niet alleen optimaal uw zelf opgewekte energie, u kunt uw woning ook nagenoeg zelfvoorzienend maken. Dit heeft een gunstige werking op de waarde van uw woning. Zo kan uw energielabel aangepast worden nadat u zonnepanelen en een thuisbatterij heeft laten plaatsen!
Tip: uw energielabel aanpassen kunt u niet zelf. U moet hiervoor een afspraak maken met een erkend energieadviseur. Met name als u uw woning gaat verkopen of de actuele waarde van uw woning wilt weten, is het belangrijk dat uw energielabel up-to-date moet zijn. Het plaatsen van zonnepanelen heeft namelijk een grote invloed op de duurzaamheid en waarde van uw woning!
Meer informatie over forfait
Wilt u meer weten over het berekenen en betalen van forfait? Bij Mitchell van der Meij voorzien we u graag van een persoonlijk advies. Wij kunnen u bovendien meer vertellen over de mogelijke subsidies en kortingen waar u recht op heeft. Wist u bijvoorbeeld dat wij een burenkorting van 5% hanteren als u zonnepanelen laat installeren samen met uw buurtgenoten? Het laten plaatsen van zonnepanelen met uw buurt wordt hierdoor extra aantrekkelijk.
Vraag gerust meer informatie of een vrijblijvende offerte aan bij ons team. Zo kunt u verschillende opties bekijken en de prijzen voor uzelf op een rijtje zetten. Want hoewel zonnepanelen een grote investering zijn, zullen ze zich wel vanzelf terugbetalen. Zo daalt uw energierekening, stijgt de waarde van uw woning én draagt u bij aan een betere toekomst voor de volgende generaties. Over het algemeen heeft u uw investering binnen enkele jaren terugverdiend.
Wilt u het aangeven van uw forfait overdragen aan een professional? Ook dan rekent u op de hulp van ons team. Wij weten precies hoeveel stroom uw zonnepanelen opwekken en hoeveel forfait u gaat betalen. Wij kunnen u dit stap voor stap uitleggen, maar ook helpen bij het invullen van uw belastingaangifte. U geniet zo enkel van de voordelen die zonnepanelen bieden. Het laten plaatsen van zonnepanelen en alles wat daar bij komt kijken besteedt u namelijk uit aan ons!
Vraag uw offerte aan
Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.