Zonnepanelen bevestigen

Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren op een dak bevestigd worden, wat afhangt van het type zonnepanelen en het dak. Hiervoor moeten de juiste bevestigingsmaterialen gebruikt worden en het is vaak handig om een dakconstructie voor de installatie eerst te fixeren. Bovendien moet u bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen nadenken over het gebruik van ballast. Dit wordt allemaal behandeld in dit artikel over zonnepanelen bevestigen.

 

Waarom is een goede bevestiging belangrijk?

Het is heel belangrijk dat zonnepanelen goed bevestigd worden op een dak, zodat ze niet zomaar losraken bij stevige wind. Immers kunnen de panelen hierdoor beschadigen, maar het kan ook levensgevaarlijke situaties veroorzaken. De juiste bevestiging kan bovendien het rendement van uw zonnepanelen optimaliseren, bijvoorbeeld als de panelen de juiste hoek vormen met uw dak. Een andere reden waarom een goede bevestiging van zonnepanelen essentieel is, is omdat het de levensduur van de panelen verlengt, evenals het hele systeem hieromheen, waaronder ook de omvormer van uw zonnepanelen valt.

 

Verschillende soorten bevestigingsmateriaal zonnepanelen

Een belangrijk onderdeel bij de bevestiging van zonnepanelen is het bevestigingsmateriaal. Veelal wordt gebruik gemaakt van een schroefsysteem en een kliksysteem, maar de precieze materialen voor de installatie en montage van zonnepanelen hangen af van het type zonnepanelen en het soort dak. In het geval van een kliksysteem wordt het aluminium frame snel en efficiënt tegen de panlatten aangeklikt. Bij een schroefsysteem wordt het frame van het zonnepaneel daarentegen met speciale schroeven vastgeschroefd op de panlatten.

Ook het gebruik van de juiste bevestigingsmaterialen voor zonnepanelen is belangrijk, omdat er anders veel schade op kan treden aan de zonnepanelen. Dit zorgt weer voor hoge, onnodige kosten.

 

Verschillende soorten bevestigingen

Huizen hebben verschillende daken en de bevestiging moet hierop afgestemd worden om het beste resultaat te behalen. Deze soorten bevestigingen worden hieronder verder uitgelicht.

 

Pannendak

De meeste huizen zijn voorzien van een pannendak, en zonnepanelen die hierop bevestigd worden, kunnen het beste gebruik maken van een schroefhaakbevestiging of een haak-kliksysteem. Bij een schroefhaakbevestiging wordt een schroefhaak geplaatst aan de onderkant van de pannen. Zo worden de onderliggende dakpannen niet geraakt, waardoor er ook geen drukspanning ontstaat. Vervolgens worden de panelen vastgeklikt en -geklemd op de rails. In het geval van een haak-kliksysteem wordt een beugel van aluminium vastgemaakt om een panlat en dakpan heen. Hier wordt vervolgens een rails of profiel op geschroefd, waardoor de panelen stevig blijven haken, ook bij een harde wind.

 

Bitumen dak

Voor een bitumen dak wordt ander bevestigingsmateriaal gebruikt, wat afhangt van het soort bitumen dak. Op platte daken van bitumen wordt vaak een ballastsysteem gebruikt, waarbij ballastblokken in een systeem geplaatst worden. Zo blijven de zonnepanelen bij wind stevig vastliggen op het dak. Bij schuine bitumen daken worden zonnepanelen aan de andere kant direct op het dak bevestigd door elk profiel in het dak vast te boren. Dit gedeelte wordt vervolgens weer afgedicht met bitumen, waardoor de oppervlakte waterdicht wordt.

 

Zinken dak

Moeten er bij u zonnepanelen op een zinken dak bevestigd worden? Dan kiezen specialisten vaak voor speciale bevestigingsbeugels, waar de profielen van zonnepanelen aan bevestigd worden. Samen kan dit weer aan het zinken dak vastgemaakt worden.

 

Golfplaat dak

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen te bevestigen aan een golfplaat dak. Allereerst kunnen speciale bevestigingsbeugels gebruikt worden, waarbij net als bij zinken daken de profielen van zonnepanelen aan de beugels bevestigd worden en daarna aan het golfplaat dak. Het is ook mogelijk om stokschroeven te gebruiken, wat lange schroeven zijn die vastgezet worden aan het dak of aan bevestigingsbeugels. Hier worden de zonnepanelen vervolgens ook aan vastgemaakt.

 

Stalen of trapezium dak

Het is tevens mogelijk om zonnepanelen op een stalen of trapezium dak te plaatsen, wat gebeurt door middel van een speciaal profiel. Deze profielen worden vastgeboord met schroeven om lekkage tegen te gaan en zijn voorzien van een rubberen ring.

 

In-dak zonnepaneelsystemen

Er zijn ook in-dak zonnepaneelsystemen die gemakkelijk te bevestigen zijn op daken met dakpannen. Ze worden hierbij niet op het dak, maar in het dak bevestigd door de dakpannen te verwijderen en brandwerende platen aan te leggen. Hierna worden de zonnepanelen bevestigd, zodat deze even hoog uitkomen als de rest van de pannen op het dak.

 

Dakconstructie fixeren

Voordat de zonnepanelen geïnstalleerd worden op uw dak is het verstandig om de dakconstructie te fixeren. Hierbij wordt er meer tegenstand geboden om het effect van stevige winden en heftige stormen te verminderen, bijvoorbeeld door dakpannen te verankeren. Zo blijven zonnepanelen ook beter op het dak liggen bij grote druk-, stuw- en trekbelasting en wordt lekkage tevens voorkomen.

 

Wel of geen ballast gebruiken?

In sommige gevallen is het aan te raden om een ballast te gebruiken, wat een extra gewicht is in de zonnepaneelinstallatie. Hierbij is het altijd belangrijk om de voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen. In onderstaande tabel worden een bevestiging met en zonder ballast tegenover elkaar uiteengezet:

Bevestiging met ballast: Bevestiging zonder ballast:
Zonnepanelen met ballast laten installeren is doorgaans goedkoper. De prijs van zonnepanelen zonder ballast is vaak hoger.
Een ballast is snel en makkelijk te installeren door een installateur van zonnepanelen. Hierbij wordt er meer maatwerk geleverd en geen standaard product.
De kans op schade aan uw zonnepanelen is groter bij een stevige wind of heftige storm. De dakbedekking onder de zonnepanelen heeft een kleine kans om beschadigd te raken tijdens de bevestiging van de panelen.
Bij zonnepanelen met een ballast bestaat er een kans dat de waterafvoer niet meer goed functioneert en niet elk dak is geschikt voor het gebruik van een ballast. De waterafvoer blijft bij deze optie naar behoren functioneren.

 

Zonnepanelen kopen: wat komt erbij kijken?

Bij MitchellvanderMeij kunnen we op allerlei soorten daken zonnepanelen bevestigen met de juiste bevestigingsmaterialen. Ons personeel heeft de juiste expertise en weet wat de beste keuzes zijn voor elke klus. Hierdoor bent u gegarandeerd van kwaliteit en zekerheid bij het zonnepanelen kopen. U kunt bij ons vrijblijvend een offerte aanvragen om een inzicht te krijgen in de kosten en opties en wij beantwoorden graag al uw vragen op het gebied van zonnepanelen. Overigens kunt u bij ons zowel particulier als zakelijk zonnepanelen aanschaffen door onze uitgebreide mogelijkheden.

Zonnepanelen zijn voordelig voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee door de jaarlijkse opbrengsten en maandelijkse besparingen. Ook verhoogt door deze investering de waarde van uw huis en draagt u bij aan een duurzame elektriciteitsopwekking. Heeft u nog vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op en wij helpen u snel en efficiënt verder.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.