Zonnepanelen België

Zonnepanelen in België: dit kunt u ervan verwachten

Zonnepanelen in België hebben de laatste jaren een flinke opmars gemaakt. De duurzame energie die u hiermee opwekt, zorgen ervoor dat u minder afhankelijk bent van de energieleverancier. Voordat u de zonnepanelen op uw dak plaatst, wilt u zich echter goed voorbereiden. Zowel bij de installatie als de aanvraag van subsidies komt namelijk veel kijken. Onderstaande informatie kan voorkomen dat u iets over het hoofd ziet en te veel betaalt voor uw duurzame energie.

 

Energie opwekken met de zonnepanelen voor in huis

Zonnepanelen in België zijn een goede manier om geld te besparen op uw energierekening. Deze panelen vangen het zonlicht op dat hier dagelijks op schijnt, wat via een omvormer wordt omgezet in de energie die u kunt gebruiken in huis. Zo kunt u uw huis verlichten, de apparaten gebruiken die de dagelijkse activiteiten eenvoudiger maken en eventueel uw elektrische voertuig opladen. Op de dagen dat uw panelen minder energie opwekken, kunt u gebruik maken van de energie van de energieleverancier of de te veel opgewekte stroom van de zonovergoten dagen.

 

De werking van zonnepanelen op het dak

Maar hoe werken zonnepanelen dan eigenlijk? De zonnepanelen plaatst u op het dak, waarna deze verbonden zijn met de meterkast door middel van kabels en een omvormer. Iedere zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. Deze zijn bij de meeste modellen gemaakt van silicium. Zodra er zonlicht op deze cellen valt, worden de kleine deeltjes van het licht geabsorbeeld door het oppervlak. De elektronen komen los en u genereerd stroom. Deze stroom gaat via de kabels naar de meterkast. De omvormer zorgt ervoor dat de juiste stroom beschikbaar is voor de apparaten die u gebruikt in huis.

 

De voordelen van zonnepanelen in België

De zonnepanelen in België kopen brengt soms twijfels met zich mee. De zon schijnt immers lang niet altijd, waardoor er ook niet altijd energie opgewekt kan worden. Toch? Het grootste voordeel van zonnepanelen in België is dat de opbrengst van zonnepanelen ook plaatsvindt tijdens een bewolkte dag. De zonnepanelen hebben namelijk alleen daglicht nodig en geen direct zonlicht. Wel kan de opbrengt lager zijn dan op de dagen dat de zon volop schijnt. Maar u hoeft niet gelijk gebruik te maken van andere energie voor de dagelijkse activiteiten.

 

Een flinke besparing in uw portemonnee

Een ander groot voordeel is dat de zonnepanelen u veel geld kunnen besparen. Iedere maand betaalt u een bedrag aan de energieleverancier om gebruik te kunnen maken van elektriciteit. Dit bedrag kunt u flink verlagen, doordat u vrijwel geen gebruik meer maakt van het elektriciteitsnet. Iedere maand gaat u een groot verschil opmerken op de energierekening. Ook verhogen de zonnepanelen in België de waarde van uw huis. Mocht u van plan zijn om na verloop van tijd uw woning te verkopen, kunt u hier ook een flink geldbedrag bij verwachten. Dit kunt u wederom zien als een geldbesparing, omdat er minder geld nodig is voor een nieuwe woning.

 

Een subsidie voor houders van zonnepanelen in België

U heeft ongetwijfeld gehoord over de subsidie die u als eigenaar van zonnepanelen in België kunt verwachten. Met de opkomst van de zonnepanelen hebben veel mensen er vanwege deze reden voor gekozen om de panelen te laten plaatsen. In de loop der jaren zijn er echter veel veranderingen gekomen. De nieuwe investeringspremie kan interessant zijn voor nieuwe eigenaren. Maar wat komt er allemaal kijken bij deze premie?

 

Een premie met meerdere voorwaarden

De investeringspremie kunt u eenmalig aanvragen. Deze premie loopt tot het einde van 2024 en het bedrag is vanaf het begin van de premie ieder jaar aangepast aan de dalende investeringskosten. U kunt met deze premie tot 40 procent van uw investeringskosten terugkrijgen. Hiervoor moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mogen de zonnepanelen in België uitsluitend door een aannemer geplaatst zijn. U kunt dus geen kosten besparen met het zelf uitvoeren van de werkzaamheden.

Daarnaast mag er slechts één premie worden aangevraagd. Er mag daarbij nog geen andere pv-installatie aanwezig zijn in de woning. Ook dient u de installatie binnen 2 maanden na de ingebruikname bij de distributienetbeheerder aan te melden. Voorkom daarom dat u het bedrag binnen deze tijd aanvraagt, zodat u geen geld misloopt. Het kan u immers een groot geldbedrag schelen en de teruglevertijd van de zonnepanelen in België aanzienlijk verkorten.

 

Het rendement van de zonnepanelen

Dankzij het verkrijgen van een subsidie met de zonnepanelen in België kunt u het rendement van zonnepanelen aanzienlijk verhogen. De zonnepanelen rendabel houden en daarbij zo veel mogelijk energie opwekken helpt u om voor een aanzienlijk lange tijd geld te besparen. Eigenaren mogen het huidige rendement van de terugdraaiende teller namelijk 15 jaar lang behouden. Door voor dit bestaande systeem te kiezen, houdt u het rendement hoog. U kunt ook voor het nieuwe systeem, VREG, kiezen, waarbij de nettarieven berekend zijn op basis van de stroom die u afneemt. Dit maakt het voordelig.

 

Het rendement in de winter

De zonnepanelen in België leveren vanzelfsprekend veel stroom in de zomermaanden. Vooral als het voor langere tijd goed weer is en er weinig wolken aan de lucht zijn. In België zonnepanelen plaatsen kan u in de wintermaanden echter ook veel opleveren. De zonnepanelen inclusief installatie wekken namelijk voldoende op voor het dagelijks gebruik. Daarbij maakt de installatie ook gebruik van een opslag, waardoor u nog minder geld kwijt bent aan de energieleverancier. Op de lange termijn kan het zelfs in de winter enkele tientjes op de rekening schelen.

De kosten voor zonnepanelen

Zonnepanelen kopen brengt uiteraard ook kosten met zich mee. Het draait niet alleen om het besparen van geld op de lange termijn. In het begin kan het lijken als een flinke investering. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de extra’s die u laat toevoegen door de aannemer kunt u rekenen op enkele duizenden euro’s. De zonnepanelen als particulier aanschaffen is daarom soms een grote stap. Met behulp van de subsidie kunt u een deel van het bedrag echter terugvragen, waardoor het aantrekkelijk is om de panelen op uw dak te plaatsen.

 

Hierop kunt u nog letten

Wilt u zelf zonnepanelen in België aanschaffen? Let er dan op dat u voor hoogwaardige kwaliteit gaat. U wilt een zo lang mogelijke levensduur hebben bij deze panelen, zodat u voldoende tijd heeft om het geld terug te verdienen met het opwekken van energie. Daarnaast is het van belang dat u weet in welke richting u de panelen plaatst. De zonnepanelen op het zuiden leveren het meeste op, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Een professional kan u helpen om de juiste installatie in gang te zetten, zodat u voorkomt dat u niet voldoende stroom opwerkt voor uw huishouden.

 

Plaats uw eigen zonnepanelen

Bent u er klaar voor om de energie zelf op te wekken en de zonnepanelen in België te plaatsen? Deze duurzame oplossing bespaart u veel geld en u bent niet meer afhankelijk van de energieleverancier. Samen met een aannemer kunt u alles volledig naar wens krijgen en geniet u snel van de voordelen.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.