Zonnepanelen aarden

Veel mensen vragen zich af of het verplicht is om zonnepanelen te aarden. Het antwoord hierop is simpel: ja, dit is verplicht. U voorkomt door uw zonnepanelen te aarden gevaarlijke situaties én zult langer plezier hebben van uw zonnepanelen. Wij vertellen u graag meer over het installeren en aarden van zonnepanelen.

 

Wat is het aarden van zonnepanelen?

Allereerst, wat is het aarden van zonnepanelen precies? Het aarden van zonnepanelen houdt in dat er een extra kabel geïnstalleerd wordt waarmee de zonnepanelen verbonden zijn met de aarde. De aardedraad naar de zonnepanelen voert alle overtollige elektriciteit af. Op deze manier voorkomt u overbelasting van de zonnepanelen (met alle gevolgen van dien).

In sommige gevallen worden niet de zonnepanelen zelf, maar wel de montagerails geaard. Onze specialisten vertellen u graag meer over welk onderdeel van de constructie geaard moet worden en het dit in zijn werk gaat.

 

Waarom is het verplicht om zonnepanelen te aarden?

Vroeger werden zonnepanelen soms wel, soms niet geaard. In de praktijk bleken er echter levensgevaarlijke situaties te kunnen ontstaan, zeker als er ook een bliksemafleider op het dak staat. Zonnepanelen staan immers altijd onder stroom. Het is daarom tegenwoordig verplicht om zonnepanelen (en/of de montagerails) te aarden. Een installateur van zonnepanelen zal u hier altijd meer over vertellen voordat hij of zij aan het werk gaat.

 

Hoe kan men zonnepanelen aarden?

Het aarden van zonnepanelen kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo wordt meestal de omvormer van de zonnepanelen gebruikt om een aardedraad van de zonnepanelen aan te sluiten op de hoofdaarde van uw woning of gebouw. De aarding vindt dan plaatst in de meterkast. Als u zonnepanelen met micro omvormers heeft, wordt de aarding direct op de hoofdaarde aangesloten. Tot slot kan er een aparte aarding worden gemaakt die langs de buitenkant van uw woning of gebouw loopt.

Wilt u zelf de aardedraad van uw zonnepanelen installeren? Laat u dan goed informeren en overweeg om een elektricien uw werk te laten keuren. Dit is een klus die nauwkeurig en professioneel uitgevoerd moet worden als u uw woning en zonnepanelen optimaal wilt beschermen!

 

Heeft het aarden van zonnepanelen nog andere voordelen?

Het grootste voordeel van het aarden van zonnepanelen is dat uw woning veiliger wordt. Als de zonnepanelen overbelast raken, wordt alle elektriciteit afgevoerd. U voorkomt hierdoor kortsluiting en brand. Daarnaast beschermt het uw zonnepanelen tegen blikseminslag en het lekken van energie. U verhoogt hierdoor de levensduur én efficiency van uw zonnepanelen.

Tot slot is het belangrijk dat uw zonnepanelen geaard zijn als er werkzaamheden worden uitgevoerd op het dak. Statische elektriciteit wordt door uw zonnepanelen te aarden voorkomen. Mensen die werkzaam zijn op het dak kunnen hierdoor geen schokken krijgen door de zonnepanelen.

 

Onafhankelijk advies van ons professionele team

Bij Mitchell van der Meij bent u aan het juiste adres voor zonnepanelen inclusief installatie en aarding. Wij hebben meer dan 10 jaar ervaring en bieden kwaliteit én een goede service. Zo voorzien wij u graag van een onafhankelijk advies en een vrijblijvende offerte. Uiteraard adviseren wij u graag over de zonnepanelen en het aarden.

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen opvragen? Neem dan contact met ons team op. Informeer ook eens naar onze interessante korting als u samen met buren of vrienden zonnepanelen laat aanleggen.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.