Zonnepanelen aansluiten

Zonnepanelen aansluiten: hier moet u rekening mee houden

Zonnepanelen aansluiten. Het is een werk waar veel mensen geen weet van hebben. Het aansluiten van de zonnepanelen inclusief installatie kan namelijk moeilijkheden met zich meebrengen. Zo kan het zijn dat niet alle panelen optimaal werken, maar ook dat er problemen ontstaan in de meterkast. Een professional kan u helpen om alles volledig naar behoren te krijgen. Maar welke werkzaamheden gebeuren er allemaal bij zonnepanelen aansluiten op de meterkast? En waar moet u nog meer aan denken tijdens de werkzaamheden? Onderstaande informatie zet alles op een rij.

 

Hoeveel watt op de groep

U kunt zich als eerste afvragen hoeveel zonnepanelen u kunt aansluiten op de meterkast of een van de groepen die beschikbaar zijn. Want hoeveel wattage per groep is mogelijk? Er is geen vast antwoord te geven op deze vraag. Het gaat namelijk niet om het aantal panelen dat u wilt aansluiten. De omvormer die u aansluit op de panelen speelt een grote rol bij hoeveel watt per groep er mogelijk is. Het type omvormer is voorzien van specificaties, die ervoor zorgen dat de zekeringen in de meterkast niet overbelast raken. Vooraf kunt u daarom het beste de verschillende omvormers met elkaar vergelijken en de specificaties goed op een rij zetten.

 

De meterkast in uw woning

De aansluiting van zonnepanelen begint bij de meterkast. De meterkast is voorzien van meerdere zekeringen. Dit worden ook wel groepen genoemd. De zekeringen in de meterkast werken samen om iedere ruimte in huis van stroom te voorzien. Uiteindelijk is de hoofdzekering in de meterkast de belangrijkste groep. Hier kunt u zelf niet bij, waardoor u het type niet kunt bepalen. De energiemaatschappij kan u hierbij helpen. U kunt de nota opvragen, zodat u de informatie direct voor ogen heeft. U weet hierdoor direct of u een 1-fase of 3-fase zekering heeft om mee te werken.

 

1-fase zekering en de zonnepanelen

Als u een 1-fase zekering heeft, dan heeft u een 25, 35 of 40 Ampère. De zekeringen in de groepenkast moet een factor 1,6 lager zijn dan de hoofdzekering die erin geplaatst is. Mocht u een 40A hebben, dan is de maximale groepenkastzekering 25A. Op deze groep is het mogelijk om een zonnepaneel te plaatsen. U kunt maximaal 5750 Watt aansluiten (25A x 230V). De omvormer moet u dan op deze groep en de aangeschafte zonnepanelen aansluiten. U kijkt hiervoor naar het maximale aantal Watt dat mogelijk is, de capaciteit van de zonnepanelen en de oriëntatie van het dak. De aansluiting van zonnepanelen kan pas beginnen als u de juiste omvormer heeft. Als u niet zeker weet of deze omvormer het beste bij uw woning past, kan een professional u voorzien van adviezen en meekijken in de meterkast. U voorkomt hiermee dat u de verkeerde omvormer heeft en niet voldoende groene energie op kunt wekken.

 

Gebruik maken van een 3-fase zekering

De 3-fase zekeringen zijn een geheel andere vorm. In de meeste huizen gaat het hierbij om drie keer 25A. Ook hierbij geldt de factor 1,6A. Per fase kunt u maximaal 16A aansluiten. De omvormer kan in dit geval maximaal 2680 Watt per fase zijn. U kunt ervoor kiezen om drie omvormers aan te sluiten, zodat u de zonnepanelen kunt aansluiten per fase. Ook heeft u de mogelijkheid om een 3-fase omvormer te kopen. Deze verspreidt de zonne-energie die binnenkomt via de panelen. Houd er wel rekening mee dat deze panelen vaak duurder zijn en er ook een andere aansluiting van zonnepalen moet plaatsvinden. Een professional kan u onafhankelijk advies voor zonnepanelen en de beste omvormers geven, zodat u weet waar u naar kunt kijken.

 

Het verzwaren van de hoofdgroep

Als u het aansluitschema van zonnepanelen bekijkt, kan het zomaar zijn dat u erachter komt dat uw meterkast niet zwaar genoeg is. De hoofdzekering dient u dan te verzwaren. Met een 1-fase van 25A is dit bijvoorbeeld een vereiste, omdat u anders weinig panelen kunt plaatsen en niet voldoende energie opwekt voor uw huishouden. Een professional kan deze hoofdzekering dan verzwaren naar 35A, zonder dat hier extra kosten aan verbonden zitten. Het kan u helpen om nog minder afhankelijk te zijn van de energieleverancier en een flinke besparing te krijgen op basis van uw energierekening.

Bijeen 3-fasen zekering is het ook mogelijk om te verzwaren. Hierbij moet u wel opletten. Uw netbeheerder kan namelijk extra vastrechtkosten in rekening brengen. Heeft u bijvoorbeeld 3 keer 35A in uw bezit, dan komen er extra kosten bij kijken. Mocht dit het geval zijn bij uw netbeheerder, dan is het aan te raden om de verzwaring achterwege te laten. U verdient dit namelijk vrijwel niet terug, wat zonde is als u zonne-energie op wilt wekken om zo veel mogelijk te besparen.

 

Een gecombineerde groep gebruiken voor uw zonnepanelen

Bij het schema voor de bekabeling van zonnepanelen kunt u ook gebruik maken van een gecombineerde groep. Hierbij is het aansluitschema van zonnepanelen net iets anders dan wanneer u een gewone groep gebruikt. Als er een groep van 16A aanwezig is, mag u tot 9A, ook wel 2000 Watt) invoegen om de gecombineerde eindgroep. Zo kunt u uw zonnepanelen bijvoorbeeld combineren met de wasmachine. U heeft hier geen onderverdeler voor nodig. De zonnepanelen als particulier aanschaffen kan dan zoveel mogelijk gemakken opleveren, zonder dat u te grote aanpassingen hoeft te doen. Via een stekker of stopcontactverbinding is het volgens de NEN1010 toegestaan om tot 2,25A aan te sluiten. Dit zijn de systemen van twee tot drie zonnepanelen en een omvormer.

 

Waarom de aansluiting door een professional?

De zonnepanelen aansluiten hoeft niet lastig te zijn. Toch is het aan te raden om de aansluiting te laten gebeuren door een professional. Dit heeft meerdere redenen. De professional weet precies waar hij op moet letten in de meterkast. Zo kijkt hij of alle zekeringen goed zijn, maar ook of de hoofdzekering werkt en of er voldoende groepen aanwezig zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan vinden er aanpassingen aan de meterkast plaats. Deze veranderingen mag u zelf niet uitvoeren.

Een andere reden om de professional de zonnepanelen te laten aansluiten is vanwege de verzekering. Iedere aanpassing die u zelf uitvoert, laat de verzekering wegvallen. Mocht er brand uitbreken of schade ontstaan door kortsluiting, dan kan de verzekering niet alles vergoeden. Als de professional alle aansluitingen regelt, is de meterkast en de volledige installatie van de panelen goedgekeurd en kunt u bij een eventueel probleem direct contact opnemen met de verzekering voor een vergoeding. Op termijn kan u dit veel kosten besparen, doordat de reparaties niet meer van uw eigen geld betaald hoeven te worden.

 

Aandachtspunten voor uw nieuwe installatie

Voordat u de zonnepanelen kunt aansluiten, moet u de panelen aanschaffen. Maar waar let u dan op? Als eerste is het goed om uw energieverbruik op een rij te zetten. De energieleverancier heeft deze gegevens voor u op een rij staan. Bekijk daarom goed de jaaropgave die u va de energieleverancier krijgt. Afhankelijk van dit verbruik moet u het vermogen en het aantal panelen hierop aanpassen. De zonnepanelen inclusief installatie moeten voldoende energie dekken of zelfs uw volledige energieverbruik bij de energieleverancier naar beneden brengen.

Vergeet bij het vinden van de goede zonnepanelen ook niet te bekijken wat de hellingshoek van het dak is en in welke richting deze ligt. Dit maakt immers ook een wereld van verschil voor de installatie die u aanschaft. Een dak op het zuiden met de meest ideale hellingshoek zal de grootste opbrengst opleveren. Door te zorgen dat de opbrengst van zonnepanelen voldoende is op basis van de staat van het dak en het aantal panelen dat hierop past, heeft u de gelegenheid om onafhankelijk te zijn van het energienetwerk.

 

Snel uw zonnepanelen aansluiten

Bent u er klaar voor om de zonnepanelen aan te sluiten op uw meterkast? De aansluiting is snel te regelen. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen, is te kijken of er voldoende groepen aanwezig zijn. Een professional kan de eventuele aanpassingen aan de meterkast maken. Samen met de professional maakt u het mogelijk om binnen een korte tijd gebruik te maken van de zonnepanelen en de groene energie op te wekken. U geniet van de voordelen die met de panelen komen en begint direct met besparen. Vanaf nu is uw energierekening veel lager of zelfs helemaal op 0. Vraag daarom direct om adviezen en schakel de professional in om het aansluiten van zonnepanelen te starten.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.