Zonnepaneel boot

Dit moet u weten over zonnepanelen op de boot

Wilt u zonnepanelen op de boot plaatsen? Als u op een boot woont of voor langere tijd op de boot verblijft, kan het een hogere energierekening opleveren. Soms bent u zelfs helemaal niet aangesloten op een energienetwerk, waardoor huishoudelijke apparaten niet te gebruiken zijn. In al deze gevallen zijn de zonnepanelen voor op een boot een goede keuze. De zonnepanelen kopen gaat echter net iets anders in zijn werk dan wanneer u deze panelen op een woning laat plaatsen. Maar wat moet u er dan allemaal over weten?

 

Waarom zonnepanelen op de boot plaatsen?

U vraagt zich wellicht af waarom zonnepanelen op de boot nodig zijn. Hier zijn meerdere redenen voor te vinden. Als eerste is het een goed alternatief voor een generator. Generatoren of walstroom om uw apparaten te kunnen gebruiken kunnen veel geld kosten. Bij walstroom bent u vaak niet alleen gebonden aan de kosten van een energieleverancier, maar soms ook een starttarief bij de aanbieder. Een generator is een flinke investering. En dan is het ook nog maar de vraag of de generator voldoende blijft werken onder extreme omstandigheden.

Een andere reden voor het plaatsen van zonnepanelen op de boot is de kostenbesparing die u hiermee krijgt. De investering mag dan hoog zijn, op de lange termijn levert het wellicht zelfs geld op. De zonnepanelen voor de boot laat u genieten van zelf opgewekte energie, zodat u niet meer verbonden bent aan andere energiebronnen. Daarbij is een zonnepaneel voor de boot als set ook onderhoudsarm. Buiten een schoonmaak is er vrijwel niets nodig. Dit maakt het ook een stuk aangenamer om energie op te wekken voor op de boot.

Het gebruik van zonnepanelen op de boot is tevens een milieuvriendelijke oplossing om energie te krijgen voor de beschikbare apparaten. De zonne energie heeft geen CO2 uitstoot, wat uw ecologische voetafdruk aanzienlijk vermindert. U bent goed voor het milieu door uitsluitend gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen. En wie wil er nou niet genieten van een schoner milieu en alle voordelen die dit oplevert voor uw gezondheid? Door direct over te stappen op de zonnepanelen op de boot, draagt u uw steentje bij.

 

Dit heeft u nodig voor zonnepanelen op de boot

Als u voor langere tijd geen gebruik kan maken van walstroom of de boot niet voorzien is van de juiste voorzieningen voor stroom, dan zijn zonnepanelen voor de boot de geschikte oplossing. Hiervoor moet er wel minimaal één accu aanwezig zijn. U kunt dit zien als een thuisbatterij die ook voor zakelijke zonnepanelen of bij particulieren geplaatst wordt. U wekt dan de stroom op via de panelen en slaat de benodigde stroom op in de accu. Wanneer u uw elektrische apparaten aan zet, is de opgewekte energie direct beschikbaar.

U kunt een zonnepaneel voor de boot als set aanschaffen. Een enkel paneel is vaak al voldoende om een aantal apparaten draaiende te houden. Als u meerdere apparaten heeft, is het aan te raden om voor een set te gaan. Ook dient u een laadregelaar en goede bekabeling aan te scahffen. De laadregelaar zorgt ervoor dat de accu beschermd is. De opgewekte stroom als laadstroom is niet te hoog en er ontstaat geen grote belasting op de accu. U dient deze regelaar zorgvuldig af te stemmen op het vermogen van de panelen die u in uw bezit heeft. De juiste bekabeling, die tevens weersbestendig is, voorkomt dat er snel problemen ontstaan aan de panelen en de installatie.

 

Zoveel panelen heeft u nodig

Het is goed om vooraf te bekijken hoeveel zonnepanelen u op de boot nodig heeft. De capaciteit van de zonnepanelen is uitgedrukt in Wattpiek (WP). Dit is weer te vertalen naar Watturen. De meest voorkomende capaciteit is 40 WP, maar u kunt ook voor grotere capaciteiten kiezen. U kijkt voor het verbruik naar de apparaten die u aan boord heeft en hoe lang u deze gebruikt. Afhankelijk hiervan bepaalt u de capaciteit. Bij 40 Wp is er een opbrengst van 160 Watturen, bij een hogere capaciteit is er een hogere opbrengst.

Stel u heeft een televisie, verlichting en radio waar stroom voor nodig is. De televisie heeft een verbruik van 180 Watturen, verlichting 150 Watturen en de radio 20 Watturen. Dit betekent dat u minimaal een paneel van 100 Wattpiek nodig heeft om alles naar behoren te laten werken. Door op deze manier te kijken naar de apparaten en wat u nodig heeft, voorkomt u dat u uw volledige verbruik niet kunt dekken. Mocht er geen plek zijn voor een volledige installatie om het verbruik te dekken, dan kunt u onafhankelijk advies over zonnepanelen opvragen en bekijken wat de mogelijkheden precies zijn.

 

Zo plaatst u de zonnepanelen

De zonnepanelen op de boot dient u te plaatsen op een plaats waar voldoende zonlicht op valt. Bij de meeste boten is dit in het midden van het dek. Ook op de kajuit is een mogelijkheid. Sommige installaties kunt u aan de railing hangen, maar dit is een minder voorkomende optie. Als u meerdere zonnepanelen op de boot plaatst, is het verstandig om deze allemaal onder dezelfde hellingshoek te plaatsen. Plaats ze ook zo dicht mogelijk bij elkaar. Dit scheelt namelijk aanzienlijk in de bekabeling die nodig is, omdat ze in een serie worden aangesloten.

Het is aan te raden om de zonnepanelen op de boot te laten plaatsen door een professional. Hoewel u dit zelf ook kunt, heeft u grotere voordelen met een professional. Deze weet namelijk precies wat er moet gebeuren en kan alles zonder problemen aan elkaar koppelen. Ook bent u met de verzekering gedekt indien er problemen ontstaan. Als u de installatie zelf verzorgt, kan het zijn dat de verzekering geen vergoeding uitbetaalt bij eventuele problemen. Het is daarom verstandig om voor uzelf te bekijken waar u het beste mee uit bent, zodat u snel een installateur in kunt schakelen en de zonnepanelen op de boot kunt laten plaatsen.

 

Snel uw zonnepanelen geregeld

Heeft u nog geen zonnepanelen op de boot, maar wilt u zo snel mogelijk voor uw duurzame energie zorgen? Ontdek dan welke panelen het beste bij u en uw situatie passen. Na het plaatsen van de panelen wekt u de energie op die nodig is voor het gebruiken van elektrische apparaten aan boord en bent u niet meer gebonden aan walstroom of een generator en bespaart u op de lange termijn veel geld. U draagt uw steentje bij aan een beter milieu en profiteert van hernieuwbare energiebronnen onderweg naar uw volgende bestemming.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.