Zon in tuin berekenen

De zon in de tuin berekenen: hier houd u rekening mee

Wilt u zonnepanelen plaatsen? Dan moet u weten hoeveel zon er in de tuin aanwezig is. De zon in de tuin berekenen kan voorkomen dat u de verkeerde keuze maakt voor de panelen en niet voldoende energie opwekt voor uw huishouden. Voor de zonnepanelen de schaduw berekenen kan er tevens voor zorgen dat de zonnepanelen inclusief installatie in de juiste hellingshoek worden aangebracht. Maar hoe kunt u de berekening dan eigenlijk maken? En hoe gebruikt u deze gegevens voor de plaatsing van de panelen? Onderstaande informatie zet het op een rij.

 

Het belang van voldoende zonlicht

Als u zonnepanelen wilt plaatsen op uw dak, moet u weten hoeveel zonlicht er op de woning valt. Iedere zonnepaneel vangt zonlicht of daglicht op, wat omgezet dient te worden in energie voor het huishouden. Als u een dakkapel, hoge bomen of andere obstakels rondom het huis heeft staan, kan dit schaduw opleveren op een paneel. De schaduw berekenen geeft u de gelegenheid om te profiteren van al het licht op de zonnepanelen en stroom op te wekken die u kunt gebruiken. Met voldoende zonlicht hoeft u niet meer afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet en maakt u gebruik van duurzame energie.

 

De gevolgen van schaduw voor uw zonnepanelen

Een installateur van zonnepanelen zal u uitleggen dat veel schaduw op de zonnepanelen nadelig is voor de stroomopwekking bij uw woning. Hoe meer schaduw er is, hoe minder stroom u opwekt. U kunt ervan uit gaan dat zelfs de panelen met het hoogste vermogen niet voldoende opwekken als er schaduwobjecten zijn. Bomen en andere obstakels kunt u daarom het beste weghalen. Een schaduw simulatie van de woning helpt u om inzichten te krijgen in de schaduw die u rondom de woning heeft, zodat u weet waar u rekening mee kunt houden.

 

Hoe kunt u de zon berekenen in uw tuin?

Maar hoe kunt u de zonnepanelen schaduw berekenen en hoe weet u hoeveel zonlicht er gemiddeld op uw woning valt? U kunt dit doen door gebruik te maken van een zon schaduw simulatie app. Met deze app kunt u gratis een berekening maken. Door de gevraagde gegevens in te vullen, komen deze in een computermodel terecht. Dit model berekent alles wat u nodig heeft. Denk aan de hoeveelheid zonlicht en daglicht, de schaduwmomenten en hoe u de beste opbrengst van zonnepanelen kunt behalen na de installatie.

 

De gegevens die uit de berekening komen

Een van de gegevens die bij een zon schaduw simulatie naar voren komt, is de meest ideale installatie van de zonnepanelen. Hiervoor kijkt het model naar de hellingshoek en de richting waarin de zonnepanelen komen te liggen. Afhankelijk hiervan krijgt u ook advies over de best passende omvormer die u kunt plaatsen. De opgewekte energie wilt u immers direct kunnen gebruiken binnen het huishouden. Bij de zon in de tuin berekenen ziet u ook wat de te verwachten opbrengst van de zonnepanelen kan zijn op uw locatie en welke besparing u hiermee doet op uw huidige energierekening.

De ideale installatie van uw zonnepanelen

U vraagt zich dan af hoe u deze gegevens kunt gebruiken voor de installatie van de zonnepanelen. Het gaat immers niet alleen om de zon in de tuin berekenen gratis uit te laten voeren, maar ook om aan de hand van deze gegevens de zonnepanelen op de juiste manier te installeren en de energie op te wekken die uw energieverbruik volledig dekt. Maar wat is dan de ideale installatie? Deze is uiteraard op het zuiden, met een hellingshoek tussen de 30 en 45 graden. Veel huizen zullen dit echter niet kunnen. Als u uw zonnepanelen in een andere richting hebt liggen, dient u de hellingshoek hier dus op aanpassen. De installateur zal u hier adviezen over kunnen geven.

 

Op ieder moment van de dag anders

Zelfs met weinig obstakels rondom het huis is het goed om te weten wat uw zonepanelen u opleveren. Ook bomen van de buren en andere obstakels kunnen immers voor schaduwval zorgen. Bij de zon in de tuin berekenen dient u deze objecten daarom ook mee te nemen in het maken van de berekening, zodat het computermodel hier rekening mee kan houden. U kunt dan meerdere tijdstippen aangeven, zodat u ziet wat de zonnepanelen per moment van de dag opleveren. U komt er al snel achter dat dit op ieder moment anders is en u dus ook niet gedurende de dag dezelfde stroomopwekking heeft.

 

Hoe kiest u zonnepanelen die bij u passen?

Zodra u weet waar u allemaal rekening mee kunt houden, kunt u bekijken welke zonnepanelen het beste bij u passen. U kunt onafhankelijk advies over zonnepanelen opvragen, waarbij merken, modellen en andere specificaties naast elkaar worden gezet. Het vermogen is waar het allemaal om draait. Een hoger vermogen is soms nodig bij een kleiner dak. Deze panelen zijn echter wel groter, waardoor u minder panelen kunt plaatsen. De panelen met een lager vermogen zullen in sommige situaties weer niet voldoende energie opwekken voor uw woning. U moet daarom goed bekijken welke zonnepanelen u het meest opbrengen en wat bij uw huishouden past.

 

Gebruik de simulatie voor uw zonnepanelen

Wilt u direct zonnepanelen kopen voor uw woning? Bekijk dan welke panelen er allemaal beschikbaar zijn en waar u zo veel mogelijk van kunt profiteren. U kunt de resultaten van de berekening meenemen in het maken van een keuze of aan de hand hiervan nog extra adviezen opvragen. Binnen een korte tijd heeft u de panelen en alle andere onderdelen uitgezocht en kunt u beginnen met de plaatsing. Vanaf dat moment is het alleen nog maar genieten van de duurzame energie, een lage energierekening en zo min mogelijk afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet in uw omgeving.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.