Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2023?

Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2023? Ontdek de voordelen bij Mitchellvandermeij.nl

 

Vanaf 2025 bouwt de Nederlandse regering de huidige salderingsregeling binnen een aantal jaar af voor zonnepanelen. Deze maatregel heeft invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Leveren de zonnepanelen in de toekomst voldoende op, zodat het een gunstige investering voor de lange termijn is? Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2023? We kunnen u geruststellen: zonnepanelen zijn nog altijd interessant anno 2023 om verschillende redenen. Het team van ing. Mitchell van der Meij zet de voordelen voor u op een rij:

 

1. Zonnepanelen zijn rendabel vanwege de gunstige energierekening

 

Het is zeker nog rendabel om zonnepanelen te plaatsen, ondanks dat de salderingsregeling binnen een paar jaar afneemt. Door zonnepanelen te kopen wekt u namelijk uw eigen elektriciteit op. Dit zorgt ervoor dat de kosten van uw energierekening aanzienlijk dalen. U bent hierdoor niet meer afhankelijk van de fluctuerende prijzen op de energiemarkt. Zeker in recente tijden is te zien hoe hoog deze prijzen op de markt stegen; op een gegeven moment werd de terugverdientijd van zonnepanelen maar liefst 2,5 tot 4 jaar. Welk bedrag u precies bespaart dankzij de zonnepanelen inclusief installatie hangt af van een aantal onderdelen:

  • De ligging van de zonnepanelenHoe meer de panelen naar het zuiden gericht zijn, des te hoger de opbrengst van de zonne energie
  • De hellingsgraad van de panelenU behaalt een maximale opbrengst bij een hellingshoek van 35 tot 38 graden. Heeft u een plat dak? Dan kunt u in overleg met de installateur de zonnepanelen op de ideale hellingsgraad laten bevestigen
  • Schaduw ten opzichte van de zonnepanelenStaat er een boom voor uw huis, heeft u andere woningen in uw omgeving of beschikt u over een dakkapel of zonnecollectoren? In dat geval ontstaan er veelal plekken op het dak met schaduw. Onze installateurs onderzoeken voor het aanleggen van de installatie hoe u schaduw zoveel mogelijk vermijdt.
  • Het onderhoud van de zonnepanelenLaat in ieder geval jaarlijks de zonnepanelen reinigen voor een optimale opbrengst. De beste tijd om het onderhoud te laten uitvoeren is in het voorjaar, tijdens de maanden maart en april. Zo brengen uw zonnepanelen direct meer op zodra er meer zonuren beschikbaar zijn.

 

2. De vele financiële voordelen maken zonnepanelen rendabel

 

Vanaf 2025 zet onze regering de afbouw van de salderingsregeling in. Dit houdt in dat u minder elektriciteit tegen een voordelig tarief kunt terug leveren aan uw energieleverancier. Zijn zonnepanelen dan nog rendabel of niet? Het antwoord hierop is ja, aangezien er nog altijd talrijke andere financiële voordelen voorhanden zijn. Belangrijke voordelen zijn:

  • Volledig salderen tot aan het einde van 2024Wilt u de elektriciteit nog volledig salderen aan uw energieleverancier? Zorg er dan voor dat u zonnepanelen laat installeren. U kunt dan namelijk tot 31 december 2024 de opgewekte elektriciteit volledig salderen.
  • BTW-nultarief van toepassingVanaf 2023 geldt er 0 procent BTW op zonnepanelen. Dit geldt niet alleen voor de materialen van de installatie, maar ook voor de arbeidskosten. Hierdoor profiteert u al direct van een voordelig tarief, zonder dat u BTW hoeft terug te vragen bij de Belastingdienst.
  • EnergiebespaarleningMaak gebruik van een energiebespaarlening om voordelig een krediet te ontvangen om de zonnepanelen aan te schaffen. Het is hierbij toegestaan om het volledige bedrag toe te passen voor het installeren van zonnepanelen.
  • Lokale subsidiesDe landelijke overheid biedt geen subsidies meer aan voor het aanschaffen van zonnepanelen. Op gemeentelijk en provinciaal niveau zijn er echter diverse duurzaamheids- en stimuleringsregelingen om particulieren en bedrijven aan te sporen zonnepanelen te laten plaatsen. Informeer daarom altijd bij u in de regio welke mogelijkheden er zijn voor het kopen van zonnepanelen. Onze experts ondersteunen u graag hierbij met een onafhankelijk advies voor zonnepanelen

 

3. Zonnepanelen worden voortdurend duurzamer

 

Door de voortdurende ontwikkelingen binnen de wereld van zonnepanelen neemt de levensduur steeds meer toe. De korte terugverdientijd in combinatie met de langere levensduur maakt dat u langer profiteert van een grote opbrengst. Over het algemeen hebben zonnepanelen nu een levensduur tussen de 25 en 40 jaar. Hoe lang uw zonnepanelen precies meegaan, hangt af van het soort panelen, het merk en de kwaliteit.

 

4. Slimme toepassing van zonne-energie

 

De afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025 maakt dat u minder stroom tegen een gunstige prijs kunt terugleveren aan de energieleverancier. Dit maakt dat u de opgewekte stroom op een andere manier kunt inzetten, zodat u nog steeds van veel voordelen geniet. Door slimme oplossingen maakt u op een effectieve wijze gebruik van de elektriciteit. Zo is bijvoorbeeld een thuisaccu op maat een oplossing om overtollige energie van overdag op te slaan, zodat u 's avonds of 's nachts deze elektriciteit kunt gebruiken. Verder beschikken een groeiend aantal huishoudelijke apparaten over Smart Home opties. Dit houdt in dat u bijvoorbeeld uw vaatwasser of wasmachine op een tijdstip kunt laten draaien dat er veel groene stroom beschikbaar is.

 

5. U draagt bij aan een duurzame wereld

 

Zonnepanelen zorgen niet alleen voor een lagere energierekening, maar zijn ook onmisbaar voor een duurzame planeet. Zonne-energie is namelijk volledig groen, doordat het geen CO2 uitstoot. Dit in tegenstelling tot de stoom uit het elektriciteitsnet, die voor een deel is geproduceerd uit fossiele brandstoffen. Hoe meer zonnepanelen er geplaatst worden, des te minder CO2 er in de atmosfeer komt.

 

Het team van ing. Mitchell van der Meij geeft advies over rendabele zonnepanelen

 

Wilt u advies over hoeveel zonnepanelen voor u het meest rendabel zijn? Onze experts komen graag bij u langs voor een professioneel advies. Wij adviseren, leveren en installeren A-kwaliteit zonnepanelen, waar u lange tijd profijt van heeft. Neem direct contact op voor een vrijblijvende zonnepanelen offerte

 

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.