Zand op zonnepanelen

Vrijwel elk jaar doet zich het fenomeen van Saharazand voor in Nederland en België, waardoor een oranjebruine zandlaag achterblijft op auto's, tuinmeubelen en ook zonnepanelen. Dit zal steeds vaker gebeuren door de klimaatopwarming en zorgt ervoor dat spullen die buiten staan vaker schoongemaakt moeten worden. Is zand op uw zonnepanelen schadelijk voor de kwaliteit ervan en op welke manier kunt u uw zonnepanelen met Saharazand het beste (laten) reinigen?

 

Saharazand op uw zonnepanelen

Hoewel het er vies uitziet en uw zonnepanelen flink kan bedekken, heeft een beetje zand niet heel veel invloed op uw rendement en spoelt het vaak weg bij de eerste regenbui. Echter, als het in combinatie met andere soorten vervuiling optreedt, zoals mosgroei, roetaanslag en vogelpoep, en langer blijft liggen, kan het op de lange termijn wel de opbrengsten verlagen. Een opstapeling van vuil op uw zonnepanelen kan uiteindelijk het rendement tot wel tien procent verlagen. U kunt in dit geval zelf de panelen schoonmaken, maar dit ook door een professional laten doen. Het is bovenal belangrijk om gereedschap te gebruiken dat geen krassen of schade achterlaat op uw zonnepanelen.

Zeer vuile zonnepanelen wekken minder zonne-energie op en door deze lagere opbrengst verbruikt u meer elektriciteit van het net. Daarnaast loopt u kans dat uw zonnepanelen blijvend beschadigd raken, bijvoorbeeld als er hotspots ontstaan door een langdurige ophoping van vogelpoep of ander vuil. De panelen worden dan namelijk te heet, wat leidt tot materiaaldegradatie en een versnelde slijtage.

 

Oorzaak Saharazand in Nederland

Hoe komt dat zand eigenlijk in ons land en op zonnepanelen? Dit is het gevolg van heftige stormen in woestijngebieden, die hele kleine deeltjes stof en zand optillen en in de atmosfeer verspreiden. Deze deeltjes worden vervolgens opgepikt door de wind en zo meegevoerd naar Nederland en België, waardoor er kleine laagjes zand van een exotische oorsprong achterblijven op onder andere auto's en zonnepanelen.

 

Zonnepanelen met Saharazand reinigen

Hoewel een beetje zand op uw zonnepanelen geen kwaad kan, is het wel belangrijk om ze af en toe te reinigen om ophopend vuil te verwijderen. Zo vermijdt u hotspots op uw zonnepanelen en kunt u tegelijkertijd uw rendement verhogen of opbrengstverlies tegengaan. Het beste is om uw panelen één keer per jaar schoon te maken, waarbij het begin van de lente de ideale tijd is. Hierdoor zijn de zonnepanelen namelijk schoon en klaar voor de zonnigste maanden van het jaar. Als u overigens dichtbij een industriezone of snelweg woont of panelen met een beperkte hellingsgraad heeft, stapelt het vuil zich sneller op. In dat geval kunt u beter wat vaker controleren of de panelen nog in een goede staat verkeren.

 

Professioneel schoonmaakbedrijf inschakelen

U kunt zelf het dak opgaan om uw zonnepanelen te reinigen, waarvoor u de juiste schoonmaakproducten in huis moet halen en zeer voorzichtig te werk moet gaan. Echter, voor het beste resultaat kunt u beter een professioneel schoonmaakbedrijf inschakelen, waardoor de kans dat de panelen beschadigen kleiner is. Vergelijk bijvoorbeeld verschillende bedrijven in uw regio en neem contact op of vul een aanvraagformulier in. Het is ook mogelijk om een periodiek onderhoudscontract af te sluiten, zodat uw zonnepanelen er altijd schoon bij staan tegen een voordelige prijs. De voordelen van een schoonmaakbedrijf inhuren zijn als volgt:

  • Efficiënte en veilige reiniging: Allereerst zorgt het uit handen geven van deze klus ervoor dat het veilig gebeurt. Immers bevinden zonnepanelen zich vaak op grote hoogte en vakmannen hebben de juiste veiligheidsmaterialen. Zo worden foute handelingen en gevaarlijke acties voorkomen en is ook de kans op schade aan uw panelen minimaal.
  • Professionele materialen: Daarnaast gebruiken specialisten op dit gebied materialen die volledig zijn aangepast aan de klus, zoals een telescopische borstel, zacht osmosewater en speciale poetsmachines, waardoor uw zonnepanelen niet zomaar beschadigen en optimaal gereinigd worden.
  • Persoonlijk advies: Ten slotte kunt u om persoonlijk onafhankelijk advies voor zonnepanelen vragen aan een schoonmaakbedrijf, aangezien zij veel expertise hebben. Zij zijn bovendien op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen en weten uitstekend wat er goed is voor uw installatie en wat juist niet.

 

Technologische ontwikkelingen rondom zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig erg populair en dragen bij aan de duurzaamheidsbeweging. Daarom doen fabrikanten, ontwikkelaars en universiteiten continu onderzoek naar innovaties van de technologie achter zonnepanelen. Op deze manier kunnen deze panelen nog efficiënter, minimalistischer en minder vatbaar voor vuilophoping ontwikkeld worden.

Een innovatie op dit gebied is bijvoorbeeld een zelfreinigende coating die is voorzien van vloeibare, microscopische kristallen. Onder invloed van elektriciteit veranderen deze kleine kristallen van functie en vorm, waardoor ze ook vuildeeltjes laten trillen. Deze vuildeeltjes worden als gevolg hiervan als het ware van de zonnepanelen afgeschud. Daarnaast zijn en komen er nog veel meer innovatieve ontwikkelingen, waardoor u wellicht in de toekomst uw zonnepanelen helemaal niet meer hoeft te ontdoen van Saharazand en ander vuil.

Benieuwd wat de nieuwste zonnepanelen van A-merken kosten? Vraag bij ons een vrijblijvende zonnepanelen offerte aan en ontdek de mogelijkheden.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.