Wattpiek naar kwh

Wattpiek naar kWh

 

Het aanschaffen van zonnepanelen brengt veel informatie met zich mee wat voor u misschien onbekend terrein is. Aangezien zonnepanelen een aanzienlijke investering vormen, is het handig om u zich te verdiepen zodat u over de nodige kennis beschikt. Twee termen die veel langskomen, zijn Wattpiek (Wp) en kilowattuur (kWh). Het team van ing. Mitchell van der Meij geeft u graag zonnepanelen advies. Neem voor meer informatie over zonnepanelen installeren vrijblijvend contact op via de website.

 

Wattpiek

 

Wattpiek is de eenheid die wordt toegepast bij zonnepanelen. Met het aantal Wattpiek duidt men het vermogen van het zonnepaneel aan. Voordat een zonnepaneel op de markt komt, ondergaat het een aantal testen, waaronder een onderzoek om het vermogen vast te stellen. Onder bepaalde laboratoriumomstandigheden, die altijd identiek zijn, wordt het maximale vermogen onderzocht. De omstandigheden hebben bijvoorbeeld te maken met de luchtmassa, de sterkte van het licht, de temperatuur en de richting van het licht. Het aantal Wattpiek dat hieruit voortkomt is de waarde die aan het zonnepaneel gegeven wordt. Belangrijk is hierbij wel om te vermelden dat het vermogen bij de optimale omstandigheden wordt vastgesteld. Het is dus denkbaar dat het vermogen van de zonnepanelen op uw dak lager is.

 

Kilowattuur en zonnepanelen

 

Kilowattuur (kWh) is de eenheid van energie. Met het aantal kilowattuur geeft u de hoeveelheid stroom weer die uw zonnepanelen kunnen opwekken. Het gaat hierbij om de snelheid waarmee het zonnepaneel energie opwekt, of bij een elektrisch apparaat, hoe snel deze energie verbruikt. Hoe meer watt, des te meer energie per seconde het zonnepaneel creëert. Het verband tussen een watt en een kilowatt is identiek aan het verband tussen een meter en een kilometer; één kilowatt is duizend watt. De hoeveelheid stroom die wordt opgewekt, vermenigvuldigt u met de tijd. Stel uw zonnepaneel wekt 300 kilowatt op in een half uur, dan is dit 300 x 0,5 = 150 kWh.

 

Van Wp naar kWh

 

Ondanks dat de termen Wattpiek en kilowattuur vaak door elkaar heen worden toegepast, is de betekenis niet gelijk. Met Wattpiek wordt immers de eenheid van een zonnepaneel onder standaard testcondities weergegeven. Dit is dus een momentopname. Met de vermogenseenheid kilowattuur weet u hoeveel elektriciteit er daadwerkelijk met het zonnepaneel wordt opgewekt. De standaard testcondities waarmee het aantal Wattpiek wordt vastgesteld, zijn gecreëerd onder ideale omstandigheden. In een land als Nederland geldt echter dat de hoeveelheid energie die u met een zonnepaneel kunt opwekken anders is dan in Italië. Dit heeft onder andere te maken met de sterkte en de inval van het licht, maar ook met het aantal zonuren. Daarom geldt in Nederland dat u het aantal Wattpiek dient te vermenigvuldigen met 0,90 om het aantal kilowattuur te berekenen. Een zonnepaneel van 365 Wp levert op jaarbasis circa 365 Wp x 0,90 = 328.5 kWh op.

 

Mitchell van der Meij voor Wp omrekenen naar kWh

 

Wilt u meer weten over het Wattpiek vermogen van uw zonnepanelen? Met maar liefst tien jaar ervaring geven de specialisten van ing. Mitchell van der Meij u graag uitgebreid advies over zonnepanelen kosten en installaties. Wij werken enkel met eigen, deskundig personeel dat over de juiste opleiding en certificaten beschikt. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.