Wat zijn de beste zonnepanelen
Zonnepanelen voor duurzame energie
Zonnepanelen kopen is niet alleen goed voor een beter milieu, maar zorgt ook voor een flinke besparing in uw portemonnee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ondertussen 1,5 miljoen Nederlandse woningen voorzien zijn van zonnepanelen. Hoe werken zonnepanelen eigenlijk, wat zijn de beste zonnepanelen en welke soorten PV panelen zijn er op de markt? Het team van ing. Mitchell van der Meij geeft u graag onafhankelijk advies over zonnepanelen. Wij beschikken over een jarenlange ervaring op het gebied van zonne-energie en kunnen u dan ook over de vele mogelijkheden van zonnepanelen installaties vertellen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie via onze website.
Hoe werkt een zonnepaneel?
Een zonnepanelen wekt elektriciteit op uit het zonlicht. Hiervoor bestaat ieder zonnepaneel uit meerdere zonnecellen. Deze zonnecellen hebben ieder een aantal lagen silicium waartussen verschillende deeltjes bewegen. Zo ontstaat er spanning, en dus uiteindelijk zonne-energie. In feite kunt u het vergelijken met een batterij, waarbij zowel een positief als een negatief geladen kant aanwezig is. Zodra u beide zijden aan elkaar koppelt, gaan de elektroden in beweging wat stroom veroorzaakt. De stroom die in de zonnecellen ontstaat moet echter nog omgezet worden door middel van een omvormer. Dit komt doordat de elektriciteit in de zonnecellen gelijkstroom is, terwijl huishoudelijke apparaten op wisselstroom functioneren. De omvormer zet de energie om in de gewenste vorm zodat u van uw eigen duurzame elektriciteit gebruik kunt maken.
Welke soorten zonnepanelen zijn er verkrijgbaar?
Op de markt zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar. We zetten de verschillende PV panelen, oftewel Photo Voltaic panelen, voor u op een rij:
Monokristallijne zonnepanelen
Het monokristallijne zonnepaneel wordt vervaardigd van silicium. Tijdens het productieproces verhit men de platen, om ze vervolgens gelijkmatig af te laten koelen. Hierdoor bevinden alle zonnecellen zich in één richting. Ook beschikt iedere zonnecel over één kristal, wat de naam verklaart. Deze zonnepanelen zijn ideaal bij direct zonlicht en op het moment dat u weinig plek heeft voor een volledige installatie. De monokristallijne zonnepanelen staan namelijk bekend om het hoge rendement. De zonnecellen zijn daarnaast stijlvol zwart, waardoor ze een subtieler uiterlijk hebben dan de polykristallijne zonnepanelen. Daar staat echter wel een hoger prijskaartje tegenover.
Polykristallijne zonnepanelen
Net als de monokristallijne zonnepanelen worden de polykristallijne panelen geproduceerd van silicium. Bij dit productieproces liggen de zonnecellen verspreid door elkaar in verschillende richtingen. Hierdoor heten deze zonnepanelen polykristallijn. Deze zonnepanelen staan bekend om de blauwe kleur die gedurende de jaren nog ietwat lichter wordt. Bovendien leveren deze zonnepanelen het beste resultaat bij niet-direct zonlicht. Doordat de opbrengst van deze zonnepanelen doorgaans lager is dan bij monokristallijne zonnepanelen, worden deze vorm niet meer verkocht.
Dunne film zonnepanelen
Deze panelen worden geproduceerd aan de hand van een compleet andere methode. Zo beschikken deze zonnepanelen niet over een kristalstructuur, maar zijn de panelen bekleed met een dunne filmlaag van amorf silicium. Deze methode zorgt ervoor dat er minder grondstoffen nodig zijn in het productieproces. Bovendien zien deze zonnepanelen er fraai uit dankzij hun zwarte kleur. Over het algemeen zijn deze panelen goedkoop, maar beschikken ze ook over een laag rendement. Dit maakt dat deze zonnepanelen vrijwel niet meer toegepast worden.
Glas-glas zonnepanelen
Glas-glas zonnepanelen zijn panelen die zowel aan de voorkant als achterkant uit glas bestaan in plaats van kunststof. Dit geeft de panelen een fraai uiterlijk. Doordat het stevige glas relatief weinig vocht en vuiligheid doorlaat, gaat het zonnepaneel langer mee. Een levensduur van 40 jaar is hierbij geen uitzondering. Bovendien leveren deze zonnepanelen een uitstekende opbrengst.
De voordelen van het installeren van zonnepanelen
De zonnepanelen inclusief installatie brengen verschillende voordelen met zich mee. We zetten de voornaamste voordelen voor u op een rij:
- U bespaart kosten op de energierekening
Door het laten installeren van zonnepanelen creëert u uw eigen energiecentrale. Doordat u zelf elektriciteit opwekt, hoeft u minder energie van het elektriciteitsnet te gebruiken. Hierdoor bespaart u op de energiekosten. Ook bent u minder afhankelijk van de wisselende energietarieven op de markt.
- Financiële voordelen bij zonnepanelen installeren
Zowel de Nederlandse als de Vlaamse overheid stimuleren het installeren van zonnepanelen. In Nederland geldt bijvoorbeeld 0 procent BTW op zowel de materiaalkosten als de arbeidstarieven van de zonnepanelen installatie. Ook bieden diverse gemeentes en provincies subsidies aan voor het kopen van zonnepanelen. Dit maakt de zonnepanelen rendabel.
- Korte terugverdientijd van de zonnepanelen
Uiteraard brengt de aanschaf van zonnepanelen de nodige kosten met zich mee. De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn onder andere afhankelijk van de tarieven voor de installatie, uw energiebehoefte, de opbrengst van de zonnepanelen, het huidige elektriciteitstarief van de energieleverancier en de financiële voordelen. Met de energietarieven die nu op de markt gelden, heeft u de zonnepanelen over het algemeen binnen vijf tot tien jaar terugverdiend. Zonnepanelen gaan doorgaans 25 tot 30 jaar mee, waardoor de investering de moeite waard is.
- Zonnepanelen zijn een milieuvriendelijke keuze
De zon is een duurzame energiebron. Doordat u minder afhankelijk bent van de energieleverancier, maakt u minder gebruik van elektriciteit opgewekt uit fossiele brandstoffen. U draagt dus bij aan een beter en groener milieu.
- Beter energielabel voor uw woonhuis
Door zonnepanelen te kopen verhoogt u het energielabel van uw koophuis. Hierdoor stijgt de waarde van uw woning, wat mooi meegenomen is als u uw huis wilt verkopen.
Wat zijn de beste zonnepanelen?
Tegenwoordig zijn er talrijke merken en fabrikanten aanwezig die zonnepanelen met uiteenlopende kwaliteit produceren. Wat zijn nu echter de beste zonnepanelen? Welk zonnepaneel het meest voor u geschikt is, hangt af van uw persoonlijke wensen, energieverbruik en beschikbare ruimte. Over het algemeen kunnen wij stellen dat goedkoop duurkoop is. U kunt beter investeren in kwaliteit, waardoor u een langere tijd profiteert van de zonnepanelen. A-merken voor zonnepanelen zijn onder andere Solar Edge, Suntech, Risen, Bauer, AEG, LG, Trina Solar en Canadian Solar. Ons team van ing. Mitchell van der Meij levert uitsluitend zonnepanelen van hoge kwaliteit, zodat u gegarandeerd lang profijt heeft van uw installatie. Aan de hand van uw wensen, verbruik en locatie onderzoeken wij uw situatie en stellen we een legplan op maat voor. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een gratis voorstel.
Kunnen er zonnepanelen op mijn dak?
Op de meeste daken in Nederland kunnen wij zonnepanelen plaatsen. Drie factoren spelen hierbij een rol: de richting van het dag, de hoeveelheid schaduw en het oppervlakte van het zonnepaneel ten opzichte van het dak. Een zonnepaneel is gemiddeld 165 bij 100 centimeter groot. Er bestaan echter ook extra grote zonnepanelen of juist kleine zonnedakpannen. Zo kunt u met de dakpan zonnepanelen zelfs zonnepanelen op een dakkapel plaatsen. Een schuin dak op het zuiden geeft de hoogste zonne-energie opbrengst, aangezien het zonnepaneel op deze wijze de meeste zonnestralen opvangt. Belangrijk om hierbij te bedenken is dat een schuin dak vaak twee zijdes heeft. De kant op het noorden vangt in dat geval juist weinig zonuren. Dat maakt een schuin dak met een ligging op zowel het oosten als het westen interessant. Zo profiteert u van zonne-energie aan de ene zijde in de ochtend, terwijl de ander zijde 's middags van de zon geniet. Hierdoor wekt u verdeeld over de dag zonne-energie op. Bij zonnepanelen op een plat dak bepaalt u zelf de oriëntatie van de zonnepanelen. Meestal is de installatie in dit geval gericht naar het zuiden. Hierbij geldt dat u doorgaans 2,3 vierkante meter plat dak nodig heeft per één vierkante meter aan zonnepaneel. U kunt echter ook kiezen voor een oost-west oriëntatie, waarbij de zonnepanelen als een soort dak tegen elkaar geïnstalleerd zijn. De zonnepanelen wekken in deze stand ietwat minder energie op, maar u kunt wel meer panelen plaatsen op het dak.
Het team van ing. Mitchell van der Meij voor advies over zonnepanelen
Vraagt u zich af welke zonnepanelen voor uw dak geschikt zijn? Of wilt u meer weten over de kosten van PV panelen? Het team van ing. Mitchell van der Meij beschikt over een jarenlange ervaring in het adviseren, leveren en installeren van zonnepanelen. Neem direct contact met ons op voor een gratis zonnepanelen offerte op maat via de website.
Vraag uw offerte aan
Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.