ZONNEPANEEL INSTALLATIE

WAT HEB IK ALLEMAAL NODIG

 

De onderdelen van een zonnepaneel installatie: zo werkt het

Verschillende onderdelen van een zonnepaneel installatie vervullen allemaal een eigen rol binnen het proces. Tussen de fase dat het licht op de zonnepaneel schijnt en de fase dat de elektriciteit het huis binnenkomt, worden namelijk een heel aantal geautoriseerde handelingen verricht. Verschillende onderdelen spelen hierbij een prominente rol. Ten eerste het zonnepaneel dat op het dak geplaatst wordt. Hiervan zijn verschillende soorten en merken verkrijgbaar. Ten tweede kunnen omvormers en optimizers het rendement van de zonnepaneelinstallatie optimaal maken en kan het de opgewekte energie bruikbaar maken. Tot slot zijn allerlei montage materialen en technische hulpmiddelen nodig om de installatie zo goed en veilig mogelijk te laten werken. Het is goed dat u zich er van bewust bent wat u op uw dak installeert en hoe deze onderdelen samen het geheel vormen.

ZONNEPANELEN

Een zonnepaneel bestaat uit een paneel waar fotovoltaïsche cellen in zijn gemonteerd. Een fotovoltaïsche cel, ook wel PV-cel of zonnecel genoemd, is een cel die elektronen los stoot als er licht op valt. De regel is: hoe sterker dit licht, hoe meer elektronen er loskomen.
De elektronen kunnen maar in één richting door de zonnecel lopen. De beweging van alle losgemaakte elektronen samen is de elektrische stroom die door de zonnecel loopt. Op deze manier wordt er stroom opgewekt in het zonnepaneel. Deze stroom is alleen nog niet geschikt voor gebruik in het huishouden. Hiervoor hebben we een omvormer nodig

OMVORMER

Een zonnepaneel levert gelijkstroom. Gelijkstroom is een elektrische stroom met een constante stroomrichting, zoals een batterij van je horloge. Een zonnepaneel wordt aangesloten op een omvormer om de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Dit is dezelfde stroom die uit uw stopcontact komt. De energie kan dan meteen gebruikt worden door aangesloten apparaten in uw huis.
Tijdens de omzetting van de stroom is het belangrijk dat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Met´het rendement´ wordt de energie bedoeld die je na de omzetting ook daadwerkelijk kunt gebruiken. Het is dus van belang om een omvormer met een hoog rendement in uw zonne-energiesysteem te gebruiken. De huidige omvormers werken met een rendement van ongeveer 98% voor kleine installaties, 98,2% voor middelgrote installaties en 98,5% voor grote installaties.

OPTIMIZERS

Zonnepanelen worden gemonteerd in een ‘string’. Dat houdt in dat ze serie geschakeld zijn. Als u zonnepanelen op uw dak heeft en er valt schaduw op één zonnepaneel dan zal de hele ‘string’, dus alle panelen die geschakeld zijn aan dat ene paneel, minder stroom opbrengen.

Door het plaatsen van ee opitimzers per zonnepaneel wordt dit ondervangen. Optimizers zorgen er voor dat de panelen ondanks de schaduwvorming allemaal optimaal stroom leveren. Als er optimizers geplaatst zijn dan is er geen verlies van opbrengst veroorzaakt door de schaduw die op uw panelen valt.

Per situatie wordt er altijd bekeken of er sprake is van schaduwvorming waarbij er eventueel optimizers geplaatst dienen te worden.

MONTAGE MATERIAAL

Voor het monteren van de zonnepanelen zijn er verschillende montage materialen. De keuze van het materiaal wordt gemaakt aan de hand van een aantal factoren :

  • Is het een schuin of plat dak
  • Wat is de hellingshoek
  • Wat is de oriëntatie van de zonnepanelen

Op basis van de bovenstaande factoren wordt het juiste montagemateriaal gekozen om de zonnepanelen op de best mogelijke manier te monteren op het dak

EXTRA GROEP OF ZV 16 VERDELER

Vanaf de zonnepanelen worden kabels getrokken naar de omvormer. De omvormer wordt aangesloten op de kabels die vanaf de zonnepanelen komen.

De zonnepaneel installatie moet uiteindelijk worden aangesloten op het stroomnet. De aansluiting daarop kan op twee manieren gedaan worden.

  1. Er wordt in de groepenkast een extra groep aangelegd specifiek voor de zonnepanelen en deze is dan aangesloten op het stroomnet.
  2. Er wordt gebruik gemaakt van een bestaande groep van de wasmachine. Deze groep wordt dan gesplitst in twee separate groepen. Het splitsen wordt gedaan door het plaatsen van een ZV16 verdeler.

De keuze voor optie 1 of optie 2 is afhankelijk van een aantal factoren :

  • Is er ruimte genoeg in de meterkast en kan er een bekabeling worden aangelegd naar de meterkast? Zo ja dan is optie 1, het plaatsen van een nieuwe groep, de beste optie.
  • Is er geen ruimte in de meterkast en/of kan er geen bekabeling worden getrokken naar de meterkast? Dan is optie 2 de beste keuze.

 

 

Wilt u een goed advies en een voorstel van ons?

Het bovenstaand overzicht is om u een goed beeld te geven van welke materialen er nodig zijn voor een goed werkende zonnepaneel installatie.

Wilt u een advies welke materialen het beste bij uw situatie passen? Vraag dan gerust een offerte aan.