Warmtepomp op dak
Alles wat u moet weten over een warmtepomp op het dak
Heeft u zonnepanelen op het dak liggen, maar wilt u uw huis nog duurzamer maken? Dan kan een warmtepomp op het dak helpen. Een warmtepomp zorgt ervoor dat u uw woning kunt verwarmen. De combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen maakt uw woning energiezuinig, waardoor u niet meer afhankelijk bent van de energieleverancier. Maar wat moet u allemaal weten over een warmtepomp op het dak voordat u de werkzaamheden uit laat voeren? Onderstaande informatie zet alles op een rij.
Dit is een warmtepomp op het dak
Een warmtepomp op het dak is een systeem dat wordt geïnstalleerd op het dak van een gebouw om warmte uit de buitenlucht te halen en deze te gebruiken voor het verwarmen van het gebouw en/of het leveren van warm water. Dit type warmtepomp wordt vaak een lucht-water warmtepomp genoemd, omdat het warmte onttrekt aan de buitenlucht en deze overbrengt naar een water gebaseerd verwarmingssysteem binnen in het gebouw. Warmtepompen zijn zeer efficiënt in het omzetten van energie. Ze kunnen tot vier keer meer energie leveren in de vorm van warmte dan ze verbruiken in elektriciteit.
De voordelen van een warmtepomp
Een warmtepomp, zowel met als zonder zonnepanelen, levert een aantal voordelen op voor uw woning. Als eerste is er de efficiëntie waarmee u uw woning verwarmt. Ook is de installatie ruimtebesparend, doordat u deze op het dak plaatst. Zo wordt er geen kostbare ruimte binnen of rondom het huis ingenomen. Vooral in stedelijke gebieden en kleinere woningen kan dit een verstandige keuze zijn. Het opwekken van energie door middel van een warmtepomp is milieuvriendelijk. Warmtepompen gebruiken hernieuwbare energie uit de lucht en kunnen de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen vergeleken met traditionele verwarmingssystemen die op fossiele brandstoffen draaien. En u gaat er ook geen last van hebben. De geluidsoverlast wordt aanzienlijk beperkt, zelfs voor de mensen in de directe omgeving.
Zo werkt een warmtepomp op zonnepanelen
Een warmtepomp moet uw woning verwarmen met de warmte uit de lucht, de aardbodem of grondwater. 80 procent van de geproduceerde warmte komt uit deze factoren, waardoor u uw woning direct kunt verwarmen met duurzame energie. Voor de overige 20 procent heeft een warmtepomp stroom nodig. Dit is waar de zonnepanelen inclusief installatie om de hoek komen kijken. De zonnepanelen wekken deze stroom namelijk voor u op, waardoor het niet vanuit de energieleverancier hoeft te komen. Mocht u minder panelen op het dak hebben liggen, dan kan een aanzienlijk deel van de benodigde stroom worden opgewekt met uw panelen.
Een warmtepomp op zonnepanelen kan op deze manier een duurzame ontwikkeling zijn. Niet alleen hoeft u de stroom van de energieleverancier niet meer te gebruiken, ook scheelt het een flink bedrag op de energierekening. Een gemiddeld huishouden is immers enkele honderden euro’s aan stroom kwijt voor het gebruiken van huishoudelijke apparaten. Een warmtepomp doet hier nog een schepje bovenop. Een warmtepomp en zonnepanelen kan deze energierekening juist met enkele tientjes tot honderden euro’s verlagen, afhankelijk van de gekozen zonnepanelen, en de factoren die de opbrengst van zonnepanelen beïnvloeden.
De voordelen van een warmtepomp op zonnepanelen
De warmtepomp op het dak plaatsen in combinatie met zonnepanelen kan uw huishouden een aantal voordelen opleveren. Als eerste heeft u een lagere energierekening, vooral als u uw woning verwarmt op gas. U bent niet meer gebonden aan de schommelende gasprijzen en wekt stroom op dat u niet alleen voor de pomp maar ook voor het huishouden kunt gebruiken. Daarnaast wekt u energie op die milieuvriendelijk is. De groene energiebronnen stoten geen schadelijke stoffen uit. U draagt dus uw steentje bij aan een goed milieu.
Een ander groot voordeel is de terugverdientijd van de warmtepomp met zonnepanelen. Beide installaties hebben een bepaalde terugverdientijd. De stroom die u opwekt met de panelen en de besparing die u hiermee krijgt op uw energierekening, geven een terugverdientijd van een aantal jaren. Bij de warmtepomp werkt dit op dezelfde manier. De combinatie van beide installaties maakt deze terugverdientijd nog veel korter. Zonnepanelen kopen voor uw woning en warmtepomp kan u daarom helpen om zo snel mogelijk te verdienen aan de opgewekte energie.
Enkele nadelen van de warmtepomp op het dak
Hoewel er veel voordelen te behalen zijn aan het plaatsen van een warmtepomp op het dak, is het ook goed om naar de nadelen te kijken. In eerste instantie heeft u een investering. De zonnepanelen als particulier aanschaffen kan een flinke hap uit het budget opleveren. Een grote installatie kost immers al enkele duizenden euro’s. De warmtepomp is ook een investering die u in het achterhoofd moet houden. De kosten kunnen al snel hoog oplopen. De terugverdientijd van een warmtepomp met zonnepanelen maakt dit op de langere termijn weer goed.
Een ander nadeel heeft te maken met het rendement. In de wintermaanden wekken de zonnepanelen minder stroom op, doordat er minder zonkracht is en er meer schaduw op de panelen valt. Hierdoor wekt u wellicht niet voldoende stroom op om uw warmtepomp volledig op de duurzame energie te laten draaien. In de wintermaanden moet u daarom rekenen op een factuur van de energieleverancier. Als u een luchtwarmtepomp heeft, zal deze in de wintermaanden ook minder opwekken. Dit komt doordat de buitenlucht kouder is, wat van invloed is op het rendement van de warmtepomp. In de zomermaanden wekt u juist weer extra op, wat u eventueel kunt opslaan in een thuisbatterij en kunt gebruiken in de wintermaanden.
De kosten voor een warmtepomp op het dak en zonnepanelen
Maar wat kost een warmtepomp met zonnepanelen precies? Het is goed om in het achterhoofd te houden dat de prijs van zowel de warmtepomp als de zonnepanelen aanzienlijk kan verschillen op basis van de keuzes die u maakt. Het type warmtepomp, het vermogen van de zonnepanelen en de hoeveelheid panelen die u plaatst kunnen de prijs sterk uiteen laten lopen. De warmtepomp of zonnepanelen op het dak plaatsen, kan daarom een flinke investering met zich meebrengen. Maar hoe zien de kosten er dan uit?
Kosten voor de zonnepanelen
Het eerste waar u naar kunt kijken, is de prijs voor de zonnepanelen zelf. De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen komt neer op ongeveer 4100 tot 14.500 euro. Dit is inclusief de plaatsing, maar exclusief de btw. De gemiddelde prijs bedraagt namelijk 1,40 tot 2,50 euro per Wp in het paneel. Hoewel het totaalvermogen het grootste deel van de prijs beïnvloedt, zijn er uiteraard nog een aantal andere factoren. Denk aan de omvormer die u plaatst en eventuele andere werkzaamheden die u moet uitvoeren om de woning gereed te krijgen voor de plaatsing.
Een installateur van zonnepanelen kan u helpen bij het vinden van de juiste installatie en het vermogen dat bij uw huishouden past. U moet het totale vermogen immers goed afstemmen op het energieverbruik. Niet alleen kijkt u hierbij naar het energieverbruik van het huishouden, maar ook naar het toekomstige verbruik van de warmtepomp op het dak. Door het vermogen zo nauwkeurig mogelijk te berekenen, zorgt u ervoor dat u vrijwel geen stroom meer af hoeft te nemen van de energieleverancier en alle apparaten binnen uw huishouden draaiende kunt houden met de duurzame energie.
De prijs van de warmtepomp uitgelegd
Naast de kosten voor de zonnepanelen krijgt u te maken met kosten voor de warmtepomp op het dak. De gemiddelde warmtepomp begint met een prijs vanaf 2500 euro. De kosten kunnen oplopen tot 30.000 euro, inclusief de plaatsing van het apparaat. Net als bij de zonnepanelen kunnen de keuzes die u maakt een verschil opleveren in de prijs. Factoren als het vermogen van de warmtepomp, het type pomp en de mate waarin uw woning geïsoleerd is, beïnvloeden de prijs.
Voor een lucht-lucht warmtepomp betaalt u gemiddeld 4000 tot 7000 euro. Een lucht-water warmtepomp kent prijzen tussen de 5000 en 9000 euro. De duurste warmtepomp die u aan kunt schaffen voor uw woning, is de grondwater warmtepomp. Deze kost namelijk tussen de 20.000 en 30.000 euro. Als u kosten wilt besparen op de aankoop van de warmtepomp, kunt u kijken naar een hybride variant. Bij deze optie liggen de prijzen namelijk tussen de 3000 en 5000 euro. Wel moet u er dan rekening mee houden dat er meer energie nodig is om deze draaiende te houden. Uw zonnepanelen moeten hier dus op aangepast worden.
Subsidies verlagen de prijs
Beide installaties brengen kosten met zich mee. U kunt deze kosten echter ook verlagen door te kijken naar de mogelijke subsidies. De overheid heeft namelijk bedragen beschikbaar gesteld voor mensen die hun huis willen verduurzamen. Het is goed om hier vooraf al onderzoek naar te doen, nog voordat u de warmtepomp vergelijken gaat. U weet hierdoor beter waar u aan toe bent en aan welke voordelen u dient te voldoen. Vergeet ook niet de andere financiële voordelen goed door te nemen. De besparing die u kunt krijgen met behulp van al deze voordelen en subsidies verlagen het bedrag aanzienlijk en geven u ruimte om andere keuzes te maken voor uw huishouden. Vooral als u de warmtepomp en zonnepanelen op hetzelfde moment laat plaatsen, geeft het vaak interessante opties vanuit de overheid.
De beste keuzes maken voor uw warmtepomp
Een warmtepomp op het dak plaatsen en hier zonnepanelen aan toevoegen, geeft een groot aantal keuzemogelijkheden. Het is daarom niet altijd eenvoudig om de keuze te maken die het beste bij uw huishouden past. U kunt daarom het beste een aantal aandachtspunten in het achterhoofd houden bij het maken van een keuze. Maar welke zijn dit precies?
Het vermogen van de warmtepomp en zonnepanelen
Zowel de zonnepanelen als de warmtepomp kennen een bepaald vermogen. Het is van belang dat u de zonnepanelen afstemt op uw persoonlijke energieverbruik. De grootste van het huishouden, de apparaten die u in huis heeft staan en de woonoppervlakte beïnvloeden dit verbruik. Daarnaast heeft het vermogen van de warmtepomp invloed op de prijs van de zonnepanelen. De energie die nodig is om de warmtepomp te laten werken, zal daarom ook uw keuze beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor de warmtepomp. Hoe meer energie u hiervan nodig heeft, hoe hoger de prijs uiteindelijk wordt voor de volledige installatie.
De isolatie van uw woning
Lang niet iedere woning is op dezelfde manier geïsoleerd. Een woning die niet geïsoleerd is, zal meer energie verbruiken dan een woning die juist wel voldoende geïsoleerd is om de warmte of verkoeling binnenshuis te houden. Een goede isolatie van de woning is noodzakelijk als u volledig onafhankelijk van het energienet wilt zijn. Mocht uw woning niet voldoende geïsoleerd zijn, kan de warmtepomp blijven werken om de energie te geven, maar zult u hier nog niet voldoende van merken. Als dit bij u het geval is, is het aan te raden om eerst naar isolatiemethoden te kijken. Hoewel dit een extra investering geeft, kan het u in de toekomst wel veel voordelen opleveren.
De verwarmingselementen in de woning
De manier waarop u uw woning verwarmt, geeft ook andere keuzemogelijkheden. Een warmtepomp op het dak werkt het beste als u uw woning op een lage temperatuur verwarmt. Dit kunt u bereiken door vloerverwarming of radiatoren toe te voegen aan de woning. Indien u dit nog niet heeft, kunt u deze veranderingen vooraf aanbrengen aan uw huis. Het zorgt voor een efficiënte manier van verwarmen en uw warmtepomp hoeft geen hoge temperaturen te bereiken om u van comfort te voorzien. Met een lage temperatuur krijgt u ook een hoger rendement van de warmtepomp. Het is een win-win situatie voor uw huishouden.
Onderzoek wat mogelijk is
Voordat u een warmtepomp op het dak plaatst, is het verstandig om de wetten en regelgeving van uw omgeving in de gaten te houden. Voor de plaatsing van sommige warmtepompen heeft u namelijk een vergunning nodig. Ook is er in veel gebieden een meldingsplicht. Door vooraf goed te bekijken wat in uw omgeving dient te gebeuren, voorkomt u problemen op de lange termijn. De zonnepanelen dient u bijvoorbeeld te melden bij uw energieleverancier en de netbeheerder in uw omgeving, zodat uw contract hierop aangepast wordt. Hoewel het extra administratie met zich meebrengt, kan het wel voorkomen dat u te veel betaalt voor uw energie.
Uw warmtepomp en zonnepanelen plaatsen
Bent u ervan overtuigd dat een warmtepomp op het dak de beste keuze is voor uw woning? Kijk dan naar de mogelijkheden en bijbehorende prijzen. De warmtepomp en zonnepanelen kunt u tegelijkertijd op het dak laten plaatsen, maar u kunt ook een warmtepomp op uw bestaande installatie aansluiten. Een installateur zal samen met u bekijken wat de beste keuze is voor uw situatie, zodat u alleen maar kunt profiteren van de voordelen. Na verloop van tijd verdient u beide installaties terug door de besparingen op uw energierekening. En hoe sneller u een goede keuze maakt, hoe sneller uw huis draait op duurzame energie.
Vraag uw offerte aan
Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.