VvE btw-plichtig

VvE btw-plichtig

Niet alleen particuliere en zakelijke partijen kunnen kiezen voor zonnepanelen, ook appartementseigenaren kunnen via hun vereniging van eigenaren (VvE) deze investering doen. Hierbij kunnen ze tevens gebruik maken van de salderingsregeling en hun overschot aan stroom terugleveren aan het stroomnet tegen een vergoeding. Een VvE is hierbij btw-plichtig, maar sinds 2020 zijn de regels hiervoor gewijzigd. Wat is er precies veranderd omtrent btw voor VvE's en wat zijn de voordelen en gevolgen?

 

Hoe zit het met btw bij zonnepanelen voor VvE's?

Een eigenaar van zonnepanelen wordt gezien als een btw-ondernemer indien hij of zij een prestatie levert in ruil voor een vergoeding. Wanneer een eigenaar van zonnepanelen dus op regelmatige basis energie teruglevert aan een energiemaatschappij, ook wel salderen genoemd, en hier een vergoeding voor gegeven wordt, wordt de eigenaar als ondernemer gezien. Dit betekent ook dat de eigenaar in kwestie btw moet betalen voor de teruggeleverde energie. Deze regels zijn ook van toepassing op een VvE, waarbij de vereniging van eigenaren btw-plichtig is en btw moet betalen voor de aanschaf van zonnepanelen en het terugleveren van energie.

 

Wat is er veranderd voor VvE's?

Sinds 1 januari 2020 zijn de regels omtrent btw voor VvE's veranderd. Sindsdien is namelijk de Kleine Ondernemersregeling (KOR) van toepassing op appartementseigenaren, die alleen geldt als de btw-omzet van de aangifte voor de zonnepanelen voor VvE's onder de 20.000 euro blijft. Als dit bedrag overschreden wordt, heeft een VvE geen recht op de nieuwe regeling en moet er weer btw afgedragen worden volgens de oude criteria. De btw die dan afgedragen moet worden, wordt berekend over de vergoeding voor de energie die aan het net geleverd wordt.

 

KOR vanaf 1 januari 2020

De KOR is dus vanaf 2020 ook van toepassing op appartementseigenaren, maar wat betekent dat eigenlijk? Sindsdien kan dus ook een VvE de btw voor zonnepanelen terugvragen, waar dat voorheen niet kon. Zodoende worden er kosten bespaard op de aanschaf van zonnepanelen voor appartementseigenaren, waardoor zonnepanelen rendabel worden voor VvE's. Dit is wel alleen mogelijk zolang de omzet lager dan 20.000 euro is.

Voor particulieren is het terugvragen van btw voor zonnepanelen heel eenvoudig en zij krijgen het volledige btw-tarief op de aankoop en installatie terug. Voor VvE's werkt dit wel net iets anders. Een VvE kan namelijk een btw-teruggave krijgen in dezelfde verhouding als hoeveel energie er is opgebracht ten opzichte van hoeveel energie er is teruggeleverd aan de energiemaatschappij.

 

KOR vanaf 1 januari 2023

Sinds 1 januari 2023 is er nog meer veranderd. Het btw-tarief is namelijk gedaald van 21 naar 0 procent voor particulieren. Door het nultarief hoeven particuliere eigenaren van zonnepanelen geen btw meer te betalen en geen belastingaangifte meer te doen bij de Belastingdienst voor een btw-teruggave. Aangezien hetzelfde btw-tarief geldt voor VvE's hoeven ook zij geen btw meer te betalen bij de aanschaf van zonnepanelen.

Indien u dus na 1 januari 2023 zonnepanelen heeft gekocht, hoeft u niets te doen op het gebied van btw-teruggave, aangezien u dan ook geen btw betaald heeft. Daarentegen moet een VvE wel belasting betalen over de opgeleverde energie. Afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen geldt hiervoor een van tevoren vastgesteld forfait bedrag.

 

Btw-teruggave zonnepanelen voor VvE's

VvE's met zonnepanelen wekken hun eigen energie op, waarvan een deel direct door de eigenaren van de appartementen zelf gebruikt wordt. De overgebleven energie wordt aan het elektriciteitsnet geleverd, waartegenover een vergoeding staat. Hierbij kan de btw op dezelfde manier teruggevraagd worden als de verhouding waarin zonnepanelen btw belast worden gebruikt. Om dit te berekenen, deelt u de levering aan het net door de totale opgewekte energie. Vermenigvuldig dit bedrag vervolgens met de btw op de installatie.

 

Opbrengst over een kalenderjaar

De btw-teruggave voor VvE's wordt altijd op basis van een kalenderjaar berekend, waarbij de opgeleverde energie afgelezen wordt aan het einde van een kalenderjaar. Dit gebeurt op de omvormer van de zonnepanelen of via een slimme meter. Een slimme meter geeft namelijk informatie over de totale opbrengst van de zonnepanelen en hoeveel daarvan zelf is verbruikt en hoeveel is teruggeleverd. Als het eerste aangiftetijdvak voor het vierde kwartaal ligt, moet in het eerdere aangiftetijdvak een inschatting gemaakt worden van de verhouding over het gehele kalenderjaar.

In welke maand de aanvraag gedaan wordt, heeft overigens invloed op de hoogte van het bedrag dat teruggegeven wordt. Immers brengen zonnepanelen tijdens de wintermaanden minder stroom op, waardoor er ook minder teruggeleverd wordt dan in de zomermaanden. Het is dus het voordeligst om uw zonnepanelen in de lente te laten installeren, waardoor u een groter bedrag van de btw terug kunt krijgen.

 

Btw over teruggeleverde energie

Als een bedrag hoger dan 2.500 euro teruggevraagd wordt, kan dit nadelen hebben. Een VvE moet dan namelijk de volgende vier jaar na de aanschaf en installatie van de zonnepanelen btw afdragen aan de Belastingdienst. Dit is btw over de stroom die aan het elektriciteitsnet geleverd wordt, wat meestal geen hoge bedragen zijn, maar wel administratieve lasten veroorzaken.

 

Btw over opgeleverde energie

VvE's komen niet alleen in aanraking met btw voor de aanschaf van zonnepanelen, maar krijgen ook te maken met btw voor teruggeleverde energie. In tegenstelling tot particulieren, moeten VvE's hier btw voor betalen. Dit gaat overigens alleen over de energie die teruggeleverd wordt en niet over de energie die zelf verbruikt wordt. Hier wordt namelijk al btw-aangifte voor gedaan elk kwartaal, aangezien het onder de normale btw-aangifte valt.

 

Btw-herziening

Als een VvE zich aanmeldt bij de KOR kan de eerder afgetrokken btw alsnog aan de belastingdienst moeten worden betaald, ook wel een btw-herziening genoemd wordt. Dit kan het voor een VvE minder aantrekkelijk maken om zich aan te melden bij de KOR. Een deelname aan de KOR duurt tenminste drie jaar, waarna een VvE er pas voor kan kiezen om niet meer aan de nieuwe KOR deel te nemen.

 

Hoe werkt de nieuwe regeling voor VvE’s?

Sinds 2020 kunnen VvE's dus gebruik maken van de KOR, waardoor zij geen btw-aangifte meer hoeven te doen en geen btw hoeven af te dragen, mits ze voldoen aan de voorwaarden. Dit betekent dat VvE's ook geen btw meer in rekening mogen brengen, waardoor ze niet meer automatisch geld verdienen op teruggeleverde stroom. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

Bovendien zijn er nog andere aandachtspunten voor VvE's als ze toezeggen om deel te nemen aan de nieuwe regeling. Immers kan een deel van de eerder afgetrokken btw terugbetaald moeten worden aan de Belastingdienst via een btw-herziening, zoals hierboven uitgelegd. Daarom is het voorafgaand aan een aanmelding belangrijk voor een VvE om zich goed te oriënteren en te berekenen wat de regeling precies zal opleveren. Daarnaast is er een minimale periode van deelname aan de regeling, namelijk drie jaar. Een VvE kan ook geen btw aftrekken over het onderhoud van de zonnepaneleninstallatie of andere kosten die hierbij komen kijken.

 

Geen beroep doen op de nieuwe KOR

Als een VvE geen gebruik wil maken van de nieuwe regeling, dan blijft de aangifteplicht van kracht. Hierbij moet er elk kwartaal aangifte worden gedaan en moet er btw afgedragen worden over de geleverde energie. Er kan overigens uit praktische redenen voor gekozen worden om in het eerste kwartaal een inschatting te maken over de btw over het hele jaar en dit af te dragen. De btw die afgedragen moet worden is wel veel lager dan de btw die bij een btw-herziening afgedragen dient te worden, als er meer dan 2.500 euro btw op de aanschaf teruggevraagd is. Houd er echter wel rekening mee dat er dan meer administratieve lasten zijn.

 

Zonnepanelen als interessante investering: Vraag nu een offerte aan

In Nederland zijn er ongeveer 1,2 miljoen beschikbare appartementen, waarvan 125.000 woningen onderdeel zijn van een VvE. Voor VvE's is het door de aangepaste regels erg interessant om meer appartementen van zonnepanelen te voorzien. Hier kunnen we u bij Mitchell van der Meij bij helpen. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in zonnepanelen en hebben ruime ervaring met zonnepanelen voor particulieren en zakelijke partijen.

Bovendien werken wij alleen met professionele installateurs van zonnepanelen die een kwalitatieve zonnepaneleninstallatie verzorgen. U kunt bij ons bijvoorbeeld terecht voor bijvoorbeeld zonnepanelen met micro-omvormers, maar ook voor een eerlijk, onafhankelijk advies voor zonnepanelen. Hierdoor helpen we u met het maken van de juiste keuze. Vraag nu een gratis, vrijblijvende offerte aan en wij maken een aanbod op maat voor u.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.