Verzekering Zonnepanelen

Een verzekering voor zonnepanelen: hier houdt u rekening mee

Vraagt u zich wel eens af waarom er een verzekering voor zonnepanelen beschikbaar is? Steeds meer mensen stappen over op zonnepanelen om het huis te voorzien van duurzame energie. Maar de meeste mensen denken er niet over na om een aparte verzekering af te sluiten voor hun panelen. Terwijl lang niet iedere verzekering de panelen meeneemt in de beschikbare vergoedingen. Maar waarom zou u dan uw zonnepanelen verzekeren? Onderstaande informatie geeft u nieuwe inzichten het afsluiten van een goede verzekering.

 

Een eigen huis of niet

Een verzekering voor zonnepanelen is niet altijd nodig. Als u een eigen woning heeft en de opstalverzekering heeft afgesloten, vallen de zonnepanelen hier vaak onder. Voordat u hiervan uitgaat, is het goed om de dekking te bekijken van uw verzekeraar. Let ook op het maximale bedrag dat de verzekering uitkeert in het geval van schade. Als u geen eigenaar bent van een woning, is de zonnepanelen verzekering wel een verstandige keuze. Bij een inboedelverzekering die u afgesloten heeft voor een huurhuis zijn de panelen namelijk in de meeste gevallen niet meegenomen in de dekking.

 

Het melden van de panelen

Maar moet ik zonnepanelen melden bij de verzekering? Het is een andere vraag die veel mensen hebben bij het plaatsen van de zonnepanelen inclusief installatie. Voor het afsluiten van een opstalverzekering heeft u een inventarisatielijst moeten maken om aan te tonen wat er allemaal gedekt moet worden. Omdat de zonnepanelen een flinke uitgave zijn, is het aan te raden om deze verandering door te geven bij uw verzekeraar. Zelfs zonder een aparte verzekering voor zonnepanelen kan het u immers helpen om voldoende dekking binnen de opstalverzekering voor zonnepanelen te hebben bij schade aan de woning.

 

Iedere verzekering is anders

Maar zijn zonnepanelen verzekerd voor iedere schade? Iedere verzekering is weer anders. De ene verzekering dekt voornamelijk de zonnepanelen zelf, terwijl de ander ook de omvormer van zonnepanelen meeneemt in de dekking. Moet je zonnepanelen verzekeren? Zeker! Op de lange termijn kan het u immers veel geld besparen. Zowel voor kleinere schades als de grotere schade waar hoge reparatiekosten mee gepaard gaan kan het u helpen om meer zekerheid te hebben.

 

De juiste verzekering voor uw installatie

Voor het vinden van een goede verzekering van zonnepanelen is het aan te raden om te bekijken op welke manier de installatie bevestigd is op het dak. Een installateur van zonnepanelen kan de panelen bijvoorbeeld monteren aan het dak, maar ook los op het dak laten staan. Dit geeft een verschil in de verzekering die u afsluit. En zijn zonnepanelen verzekerd binnen de opstalverzekering als deze losstaan? In de meeste gevallen niet. Juist daarom is een afzonderlijke verzekering uw redder in nood om een flinke kostenpost op de lange termijn te vermijden.

 

Gedekt tegen verschillende schades aan zonnepanelen

Maar waar bent u allemaal voor gedekt met de zonnepanelen en verzekering die bij uw situatie past? In eerste instantie voor de schade die u aan zowel de panelen als uw dakconstructie heeft. Eventuele schade door brand kan bijvoorbeeld al hoge reparatiekosten geven. Let erop dat de schade door natuurrampen in veel verzekeringen niet gedekt is. Het is aan te raden om te onderzoeken of u hier een extra dekking voor nodig heeft, zodat u een verzekering vindt die bij u past. Het is afhankelijk van de omgeving waarin u woont of deze aanvullende verzekeringen nodig zijn om niet voor hoge kosten te komen staan.

 

Een verzekering in geval van diefstal

De verzekering voor zonnepanelen helpt u niet alleen bij schade. De verzekering kan u namelijk ook in het geval van diefstal helpen. De installatie is eenvoudig te demonteren, zonder dat u inbraakschade heeft aan de woning. De meeste verzekeringen, zoals de opstalverzekering, heeft als voorwaarde dat er inbraakschade moet zijn om een vergoeding uitgekeerd te krijgen. De verzekeringen die speciaal ingericht zijn voor zonnepanelen kunnen dit vaak wel vergoeden. Ook hier moet u dus goed op letten voordat u een verzekering afsluit en de panelen in werking stelt. Dekkingen vergelijken kan u nieuwe inzichten geven in de dekkingen en vergoedingen die u kunt verwachten.

 

De kosten van de verzekering voor zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is voor veel mensen al een flinke investering. Hier een verzekering bij afsluiten is daarom niet iets waar veel mensen op zitten te wachten. Maar hoeveel kost het dan om een verzekering voor zonnepanelen aan te schaffen. Deze verzekeringen zijn ook vaak vrij duur. De premie is vaak gebaseerd op 0,25 procent van de factuurwaarde. Er is een minimum vastgesteld van 50 euro per jaar. De hoogte van de premie helpt u wel om alles te kunnen dekken bij uw zonnepanelen en installatie. Het is dus de moeite om er toch naar te kijken.

 

Extra zaken om rekening mee te houden

Voordat u een verzekering voor zonnepanelen afsluit, is het goed om een aantal zaken voor uzelf op een rij te zetten. Bekijk goed welke installatie u aangeschaft heeft en hoeveel panelen hieraan verbonden zitten. Kijk ook naar eventuele extra onderdelen die u erbij aansluit, zoals een thuisbatterij. U wilt immers dat alles vergoed wordt in het geval van schade. U kunt vooraf verschillende verzekeringen en dekkingen met elkaar vergelijken om te ontdekken welke het beste bij u past. Zo maakt u een goede keuze en staat u op een later moment niet voor verrassingen.

 

Schaf uw panelen en verzekering aan

Wilt u direct zonnepanelen laten plaatsen en een bijbehorende verzekering voor zonnepanelen afsluiten? Kijk dan snel naar de mogelijkheden en weet wat u maandelijks betaalt om alles beschermd te hebben tegen invloeden van buitenaf. Samen met een installateur kunt u de mogelijkheden op een rij zetten en wekt u snel de duurzame energie op die nodig is voor het laten werken van uw huishoudelijke apparaten.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.