TUV Keuring

Alles wat u moet weten over een TUV keuring

Heeft u wel eens gehoord over een TUV keuring? Het is de keuring van zonnepanelen die nodig is om te weten dat de installatie goedgekeurd is om te gebruiken. Tegelijkertijd is het geen test die aangeeft dat alles goed is. De test kan u dus wel inzichten geven, maar hoeven niet te betekenen dat u voorzien bent van de beste kwaliteit die u zich kunt wensen. Maar welke inzichten kan deze keuring u dan geven? En wat moet u hier nog meer over weten? Na het lezen van onderstaande informatie weet u precies wat u te wachten staat en kunt u een gedegen keuze maken.

 

De aanvraag van een TUV keuring

Veel mensen denken dat de TUV keuring aangeeft dat de zonnepanelen van hoogwaardige kwaliteit zijn. In zekere zin is dit ook zo. Echter is de test lang niet altijd even afhankelijk. De fabrikanten kunnen de test namelijk zelf aanvragen. Hiervoor leveren ze een aantal panelen aan om de zonnepanelen keuring uit te laten voeren. De zonnepanelen inclusief installatie worden dus niet getest bij de keuring. Uiteraard kijken de fabrikanten hierbij naar de panelen die het beste binnen de keuring passen. De overige panelen hoeven dus niet aan de voorwaarden te voldoen. Het kan daarom zomaar zijn dat u een aantal panelen op het dak heeft liggen die niet voldoende werken en u niet dezelfde opbrengst kunnen leveren.

 

De TUV keuring zegt niets over de opbrengst

De TUV keuring is speciaal bedoeld voor het bekijken van de levensduur, de extreme weersomstandigheden en de veiligheid waarmee deze gebruikt kunnen worden. De opbrengst van zonnepanelen is hierbij alleen meegenomen in het eerste deel van de levensduur. De TUV papieren zeggen echter niets over de opbrengst op de lange termijn. Mocht u er dus zeker van willen zijn dat de opbrengst na 15 jaar nog altijd hetzelfde is, dient u naar meer te kijken dan alleen deze keuring voor zonnepanelen. Er zijn wel een aantal testen waar u dan naar kunt kijken. Ook kunt u onafhankelijk advies over zonnepanelen opvragen bij professionals.

 

Hierop let men tijdens de keuring

Maar hoe gaat de TUV keuring dan precies in zijn werk? De fabrikant moet hiervoor een aantal zonnepanleen opsturen naar de partij die de keuring uitvoert. De zonnepanelen keuring kan beginnen zodra de panelen aangekomen zijn. De betrouwbaarheid en veiligheid staan hierbij centraal. Daarom kijkt de keurmeester onder andere naar de materiaalkeuze van de panelen. Het gebruikte materiaal moet van goede kwaliteit zijn. De CE-keuring kan hier meer duidelijkheid over geven. Mocht de materiaalkeuze niet voldoende zijn, dan kan er een afkeuring komen. Zelfs als de veiligheid toch nog gewaarborgd kan worden.

Naast de materiaalkeuze is er meer duiding over de veiligheid en betrouwbaarheid van de installatie en de kabels. Deze installatie moet veilig gebruikt kunnen worden binnen een huishouden. Dat wilt zeggen dat er een minimale kans is op kortsluiting en andere gevaren. De resultaten van deze test zijn van groot belang voor het verdere verloop en de eventuele verkoop van de zonnepanelen. Daarnaast kijkt de keurmeester naar de optimale ligging op het dak, de controle van de berekeningen voor de dakbelasting en de metingen van de installatie. Dit zorgt voor een erg uitgebreide test.

 

Een uitgebreid rapport opgesteld

Zodra alles getest is, kan de fabrikant het keuringsrapport verwachten. Hierin staan alle resultaten gemeld van de testen. Niet alleen staan er rapportcijfers in, ook de uitleg waarom een bepaald resultaat is gegeven kunt u hierin terugvinden. Als de zonnepanelen overal doorheen komen, zien de consumenten ook dat de panelen getest zijn en wat de resultaten zijn. Mochten de zonnepanelen hier niet doorheen komen, dan verschijnen ze niet op de markt zonder dat er aanpassingen worden gedaan. Als consument weet u hierdoor beter waar u aan toe bent en kunt u de zonnepanelen uitkiezen die het beste aan uw energieverbruik en andere wensen voldoen.

 

De zonnepanelen uitzoeken met de keuring

Of de TUV keuring in Duitsland of een ander land uitgevoerd is: u kunt aan de hand van deze keuring al meer weten over de kwaliteit van de panelen. De keuring geeft u meer inzichten. In combinatie met de andere keuringen die voor de zonnepanelen zijn gemaakt, kunt u voorkomen dat u een verkeerde installatie op het dak heeft liggen. Voordat u het weet, kunt u met uw eigen panelen voldoende energie opwekken om het huishouden van stroom te voorzien. De onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet en de lagere energierekening geven u de gelegenheid om alleen nog maar te genieten van de voordelen.

 

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.