Thuisbatterij
Wilt u de opgewekte stroom van uw zonnepanelen nog efficiënter gebruiken? Kies dan voor een thuisbatterij. Met behulp van een thuisaccu kunt u de zonne energie opslaan en op een later moment (zoals in de avonduren) gebruiken. U maakt hierdoor slim gebruik van uw zonnepanelen en levert minder stroom terug aan het energienet. Deze besparing is direct voelbaar in uw portemonnee!
Wat is een thuisbatterij?
Zonnepanelen wekken overdag energie op. Hoewel dit hartstikke handig is als u overdag veel thuis bent, heeft het ook een nadeel. In de avonduren moet u namelijk beroep doen op het energienet. De energie die u overdag niet gebruikt - omdat u bijvoorbeeld aan het werk bent - wordt teruggestuurd naar het energienet. Zonde, want op een later moment zou u hier wellicht wel gebruik van willen maken.
Met behulp van een thuisbatterij wordt alle overtollige energie opgeslagen. U kunt deze energie gebruiken wanneer u dat wilt (zoals in de avonduren). Pas als u thuisaccu leeg is, zult u weer energie afnemen van het energienet. Een groot voordeel hiervan is dat uw energierekening direct omlaag zal gaan. U bent bovendien minder afhankelijk van het energienet en mogelijke prijsschommelingen.
Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?
Veel mensen kiezen voor het installeren van zonnepanelen omdat ze de hoogte van hun energiekosten omlaag willen brengen. Met behulp van een accu voor zonnepanelen worden uw zonnepanelen extra rendabel. U levert de gewonnen energie immers niet langer terug aan het energienet, maar spaart het zelf op tot een moment waarop u de energie wel nodig heeft.
De voordelen hiervan zijn direct voelbaar in uw portemonnee. U bent bovendien minder afhankelijk van het energienet en eventuele prijsschommelingen. In de toekomst is het wellicht zelfs mogelijk om geheel zelfvoorzienend te zijn. Dit is ideaal als u onafhankelijk wilt zijn en bijvoorbeeld ook tijdens een storing gebruik wilt kunnen maken van de door u gewonnen energie. Afhankelijk van de capaciteit van uw thuisaccu, bent u enkele uren tot dagen zelfvoorzienend.
Aangezien de salderingsregeling in de nabije toekomst zal vervallen, wordt het steeds interessanter om de aankoop van een thuisbatterij te overwegen. U krijgt immers een steeds lager bedrag (en uiteindelijk misschien helemaal niets meer) voor de energie die u teruggeeft aan het energienet. Uw installateur van zonnepanelen kan u voorzien van een persoonlijk advies. Zo denkt het team van Mitchell van der Meij graag mee over de mogelijkheden. Ook kunnen wij de zonnepanelen én de thuisbatterij direct voor u installeren.
Wanneer is een thuisbatterij interessant?
In principe is een thuisaccu interessant voor iedereen die meer zonne energie opwekt dan in het huishouden verbruikt wordt. Zo is een thuisbatterij een ideale optie als u overdag aan het werk bent en pas ´s avonds laat de wasmachine aanzet, televisie kijkt en uw apparatuur oplaadt.
Als u overdag juist wel veel thuis bent, is het alsnog interessant om de mogelijkheden van een thuisbatterij onder de loep te nemen. Over het algemeen gebruiken we ´s avonds namelijk meer stroom dan overdag. Het is bovendien goed mogelijk dat u overdag meer stroom opwekt dan dat u op dat moment daadwerkelijk verbruikt. In dit geval kan de thuisbatterij rendabel zijn.
Onze adviseurs maken graag samen met u een rekensom van de zonne energie die u opwekt en verbruikt. Aan de hand hiervan kunt u direct inzicht krijgen in hoe interessant een thuisbatterij is voor uw persoonlijke situatie. Goed om te weten is dat de ligging van uw zonnepanelen geen invloed heeft op de rendabiliteit van een thuisaccu. Of u nu ´s ochtends, ´s middags of de hele dag veel energie opwekt: de thuisbatterij slaat alle energie die u niet direct verbruikt op voor een later moment.
Welke capaciteit moet de thuisaccu hebben?
Welke capaciteit thuisbatterij u het beste kunt kopen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het belangrijk om te berekenen hoeveel zonne energie u opwekt en hoeveel u verbruikt. Daarnaast heeft u wellicht zelf een bepaalde voorkeur. Hoe groter de thuisaccu immers is, hoe langer u zonder stroom van het energienet zou kunnen in een noodgeval.
Bij Mitchell van der Meij helpen we u graag bij het maken van een rekensom. Wij geven u bovendien persoonlijk advies over uw situatie. Houd er rekening mee dat hoe groter de accu van uw thuisbatterij is, hoe zwaarder én duurder hij zal zijn. De meeste huishoudens kiezen om deze reden voor een thuisbatterij met een opslagcapaciteit tussen de 3 en de 30 kWh.
Reken qua prijs op ongeveer 1000 euro per kWh. Een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 3 kWh kost dus ongeveer 3000 euro. Thuisaccu´s zijn over het algemeen modulair en uit te breiden met een batterijpakket. Dit is ideaal als u uw opslagcapaciteit op een later moment zou willen aanpassen. Begin dus gerust met een kleine thuisaccu en breid deze later uit als u merkt dat er alsnog veel energie wordt teruggeleverd aan het energienet.
Tip: als u een zonnepanelen offerte aanvraagt, kunt u direct informeren naar de prijs van een thuisaccu.
Waaruit bestaat een thuisbatterij systeem?
Een accu voor zonnepanelen bestaat uit meerdere elementen. Zo ontvangt u een battery management system en een of meerdere accu's. Als uw zonnepanelen al geïnstalleerd zijn, dan heeft de thuisbatterij een omvormer nodig. Mocht u de zonnepanelen en thuisaccu tegelijkertijd laten installeren, dan is er geen losse omvormer meer nodig.
Waar plaatst u een thuisbatterij?
Een thuisbatterij is qua formaat te vergelijken met een wasmachine. Het is dus zeker geen apparaat die u overal kwijt kunt. Maak daarom voldoende ruimte vrij! Daarnaast moet de thuisaccu op een droge, koele plek geplaatst worden. De garage of de kelder zijn hierdoor een zeer geschikte plaats om de accu voor zonnepanelen te installeren.
Sommige mensen vragen zich af of de thuisbatterij ook buiten geplaatst kan worden. Dit is mogelijk als de thuisaccu goed beschut staat. Zo is het belangrijk dat de thuisbatterij bescherm is tegen zonlicht, regen en vrieskou. Uiteraard kunnen de specialisten van Mitchell van der Meij samen met u op zoek naar een geschikte plek voor de thuisbatterij.
Is een thuisbatterij veilig?
Uiteraard denkt u aan brandveiligheid als u een thuisbatterij wilt kopen. Want hoe veilig is een thuisaccu eigenlijk? Gelukkig hoeft u zich hier niet druk om te maken. Een thuisaccu is even veilig als elk ander apparaat in uw woning. Zo moeten alle apparaten aan strenge eisen en wetten voldoen voordat ze op de Europese markt verschijnen. U kunt er dus van uit gaan dat de thuisbatterij over alle benodigde keurmerken wat betreft veiligheid beschikt.
Uiteraard is het wel belangrijk om de thuisbatterij op een droge en koele plek te plaatsen. Zo voorkomt u dat de thuisaccu kapot gaat of dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Het team van Mitchel van der Meij helpt u graag bij het vinden van een geschikte locatie voor de accu voor zonnepanelen.
Is een thuisaccu rendabel?
Of een thuisaccu rendabel is, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het van belang om uit te rekenen hoeveel stroom u opwekt en verbruikt. Houd daarnaast rekening met de terugverdientijd van de thuisbatterij. Over het algemeen ligt de terugverdientijd van een thuisbatterij tussen de 10 en de 14 jaar. De levensduur van een thuisaccu ligt tussen de 10 en de 20 jaar.
Tijdens een onafhankelijk advies over zonnepanelen en thuisbatterijen, vertellen we u graag meer over de opties. Zo helpen wij u bij het maken van een rekensom en kunnen we meer vertellen over de verschillende merken thuisbatterijen. Het merk heeft namelijk grote invloed op de kwaliteit én de levensduur van de thuisaccu.
Met welke andere hulpmiddelen haalt u meer rendement uit uw zonnepanelen?
Met behulp van een thuisbatterij haalt u meer rendement uit uw zonnepanelen. Daarnaast is het aan te raden om de SolarEdge app te installeren. Met deze app kunt u realtime de opgewekte energie én uw verbruik meten. U krijgt - dankzij handige grafieken - een nauwkeurig inzicht in de opbrengst van uw zonnepanelen.
De SolarEdge app biedt bovendien enkele andere handige opties, zoals het bedienen van uw elektrische apparaten op afstand. Zet bijvoorbeeld alvast de wasmachine aan of schakel de verlichting aan of uit. Dit is niet alleen praktisch, maar ook een prima manier om te besparen op uw energiekosten!
Advies over zonnepanelen en een thuisaccu
Wilt u een persoonlijk advies over zonnepanelen en/of een thuisbatterij? Neem dan contact op met het team van Mitchell van der Meij. Wij staan voor u klaar en voorzien u van een professioneel en onafhankelijk advies. Zo berekenen we graag samen met u of een thuisbatterij rendabel is voor uw huishouden. Daarnaast kunnen wij u meer informatie verschaffen over de installatie van zonnepanelen en de monitoring hiervan (bijvoorbeeld via de eerder genoemde SolarEdge app). Graag tot ziens bij Mitchell van der Meij!
Vraag uw offerte aan
Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.