Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen

 

Steeds meer mensen laten zonnepanelen op het dak van hun woning installeren. Niet zo vreemd, aangezien de terugverdientijd van zonnepanelen slechts zeven jaar is. Met een investering in zonnepanelen draag je niet alleen bij aan een duurzaam en beter milieu, ook bespaart u flink op uw energierekening. De experts van ing. Mitchell van der Meij adviseren u graag over de installatie van zonnepanelen op uw dak. Neem contact op voor meer informatie of vraag direct een offerte op maat aan.

 

Wat levert een zonnepaneel op?

 

U vraagt zich uiteraard af wat een zonnepaneel oplevert per dag. Wat een zonnepaneel oplevert hangt van een aantal factoren af, zoals de hoeveelheid panelen, de locatie waar de zonnepanelen zich bevinden, het vermogen per zonnepaneel en de hellingsgraad en schaduwen bij het zonnepaneel. Met een pakket van tien zonnepanelen die 325 Wattpiek opleveren, wekt u circa 2.763 kWh uur per jaar. In theorie zou namelijk ieder zonnepaneel ook 325 kWh moeten opleveren. Door factoren als schaduwen, hoeveelheid zonlicht en de locatie houdt men rekening met een rendementsverlies van 15 procent. Vandaar dat het aantal Wattpiek met een omrekenfactor 0,85 wordt vermenigvuldigd. Gedeeld door 365 dagen, is de gemiddelde dagopbrengst van tien zonnepanelen 2.763 kWh / 365 = 7,6 kWh. In euro's betekent dit dat van de tien zonnepanelen de opbrengt circa € 1,74 per dag is.

 

Opbrengst zonnepanelen hangt af van aanschafprijs

 

De terugverdientijd van de zonnepanelen hangt af van een aantal factoren. Allereerst speelt de prijs die u betaalt voor de zonnepanelen een centrale rol bij de terugverdientijd van de zonnepanelen. Hoe lager de aanschafprijs, des te eerder u de zonnepanelen heeft terugverdiend. Let er echter wel op dat een lage prijs niet automatisch betekent dat de terugverdientijd korter zal zijn. Vanwege de slechtere kwaliteit bestaat er namelijk een aanzienlijke kans dat het vermogen snel aanzienlijk terugloopt of dat de zonnecellen eerder stuk gaan. Ook is het belangrijk om te letten op de bijkomende kosten, zoals de installatie van de zonnepanelen, de omvormer, de bekabeling en de aanleg van een nieuwe elektriciteitsgroep. Veelal zijn deze kosten niet direct bij de opbrengst van zonnepanelen per maand inbegrepen, zodat de terugverdientijd enorm kan variëren per leverancier. De specialisten van ing. Mitchell van der Meij geven u een offerte op maat waarbij de standaardaanpassingen die noodzakelijk zijn bij de installatie van de zonnepanelen zijn inbegrepen. Ook eventuele bijkomende kosten zoals een steiger of hoogwerker zijn duidelijk opgegeven in de offerte. Zo komt u niet voor nare verrassingen te staan.

 

De zonnepanelen opbrengst van terug geleverde energie

 

De juiste selectie van een energieleverancier speelt een belangrijke rol bij de terugverdientijd van de zonnepanelen. Met name als u ieder jaar meer stroom opwekt dan u afneemt. De ene energieleverancier biedt u namelijk een veel hoger bedrag per kWh aan elektriciteit dan de andere. Hoe hoger het bedrag is dat u op jaarbasis ontvangt, des te eerder u de investering in de zonnepanelen heeft terugverdiend. De meeste energieleveranciers verrekenen de opbrengst op de jaarafrekening.

 

De terugverdientijd van zonnepanelen en het aantal zonuren

 

Als de zon volop schijnt, brengen de zonnepanelen enorm veel stroom op. Als u echter meer stroom opwekt dan u nodig hebt, dan levert u die energie terug aan het elektriciteitsnet. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Hoe meer zonuren er zijn voor uw zonnepanelen, des te meer energie u opwekt. Als u daardoor meer kunt salderen, verdient u de investering in de installatie van de zonnepanelen sneller terug.

 

Kwaliteit bepalend bij opbrengst zonnepanelen per maand

 

Goedkope zonnepanelen klinken wellicht aantrekkelijk. Op de korte termijn lijkt dit zo, maar in veel gevallen hebben de zonnepanelen het al begeven voordat u de investering in de installatie heeft terugverdiend. In dat geval is goedkoop dus duurkoop. Ook is het rendement van goedkopere zonnepanelen gemiddeld genomen veel lager, waar ze minder energie opleveren en u er langer over doet om de zonnepanelen terug te verdienen. Het is daarom verstandig om bij de aanschaf te letten op de kwaliteit, levensduur en garantie van de zonnepanelen en omvormer. Zonnepanelen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding beschikken gemiddeld over een levensduur van 25 jaar. Over het algemeen gaan omvormers iets minder lang mee. Meestal dient u de omvormer gedurende deze periode eenmalig te vervangen. Dit heeft uiteraard invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen.

 

De terugverdientijd van de zonnepanelen en het teruglopend vermogen

 

Vanwege slijtage loopt het vermogen van uw zonnecellen ieder jaar iets terug. Afhankelijk van de kwaliteit van zonnepanelen die u aanschaft, wisselt het teruglopend vermogen tussen de 0,5 tot 2 procent per jaar. Dit betekent dat de opbrengst van de zonnepanelen jaarlijks steeds iets lager wordt. De meeste fabrikanten van hoogwaardige zonnepanelen garanderen echter dat de opbrengst minimaal 90 procent na 10 jaar, en minimaal 80 procent van het oorspronkelijk vermogen na 25 jaar is. Let daarom bij de aanschaf van zonnepanelen op de vermogensgarantie die de fabrikanten afgeven.

 

Vraag meer informatie aan over terugverdientijd zonnepanelen

 

Bent u benieuwd wat de terugverdientijd voor zonnepanelen in uw situatie is? De experts van ing. Mitchell van der Meij komen graag bij u langs om de maximale opbrengst van zonnepanelen op uw dak te berekenen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een offerte op maat aan voor een zonnepanelen installatie.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.