Teruglevering zonnepanelen

Dit moet u weten over de teruglevering bij zonnepanelen

Bent u nog niet bekend met de teruglevering bij zonnepanelen? De mogelijkheid om energie terug te kunnen leveren aan het elektriciteitsnet is een van de redenen waarom veel mensen zonnepanelen kopen. Op zonnige dagen, met een grotere installatie aan panelen, wekt u bijvoorbeeld meer stroom op dan u verbruikt. Deze overtollige energie levert u dan terug. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? En waar moet u rekening mee houden? Onderstaande informatie zet alles op een rij.

Wat is de teruglevering bij zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken dagelijks energie op, die u kunt gebruiken in uw woning. Als u een grote installatie op het dak heeft liggen, wekt u soms meer stroom op dan u gebruikt. Ook heeft u dagen dat u minder elektrische apparaten gebruikt. Hier komt de teruglevering bij zonnepanelen om de hoek kijken. Alle stroom die u niet gebruikt, gaat in dit geval naar het elektriciteitsnet. Deze teruglevering wordt bijgehouden door de meter in uw woning. Het terugleveren aan het elektriciteitsnet is dus iets anders dan het opwekken van de zonne energie, wat wordt bijgehouden door de omvormer die u tussen de meterkast en de panelen heeft geplaatst.

De opgewekte stroom van de zonnepanelen gaat als eerste naar de meterkast. Vanuit hier gaat het naar de apparaten in de woning die op dat moment aanstaan. Denk hierbij niet alleen aan de apparaten die u direct gebruikt, maar ook de apparaten die standby staan. U gebruikt hierbij dus in eerste instantie de opgewekte stroom en pas als dit op is, schakelt u over naar de energie van de energieleverancier.

Bij een teveel aan de opgewekte energie gaat de elektriciteit terug naar het net. De teruglevering van zonnepanelen kan dan worden verrekend met de energie die u wel afneemt bij de energieleverancier. Dit noemt men salderen. De verrekening vindt u te allen tijde terug op de jaarrekening die u ontvangt van de leverancier. Dankzij de salderingsregeling ontvangt u voor de stroom die u teruglevert net zoveel terug als wat u betaalt om stroom van het net te kunnen gebruiken. Sommige energieleveranciers geven echter niet het volledige bedrag terug.

Zo werkt de teruglevering bij zonnepanelen

Energie terugleveren is een mogelijkheid om de overtollige energie van de opbrengst van zonnepanelen terug te leveren aan het net. De energie die u teruglevert, verrekent de energieleverancier met het verbruik. Dit wordt ook wel salderen genoemd. In eerste instantie zou het terugleveren van stroom en de verrekening van de kosten verdwijnen, maar hier is verandering in gekomen. De teruglevering bij zonnepanelen blijft dus gewoon bestaan, maar dan met een aantal aanpassingen.

De salderingsregeling verder uitgelegd

Op dit moment is de energieleverancier verplicht om een verrekening toe te passen op de stroom die u teruglevert aan het net. De stroom die u opwekt met uw zonnepanelen verbruikt u lang niet altijd volledig. De salderingsregeling maakt het mogelijk om evenveel terug te krijgen voor de teruggeleverde energie als de stroom die u afneemt bij de leverancier. Op uw jaarrekening ziet u daarom een volledige verrekening, waarna u een lagere energierekening overhoudt om te betalen. U betaalt alleen nog voor uw nettoverbruik, de belastingen en btw.

Aanmelden van zonnepanelen een vereiste

De teruglevering bij zonnepanelen vindt niet zomaar plaats. Als u stroom wilt terugleveren aan het net moet u uw zonnepanelen inclusief installatie aanmelden bij zowel de energieleverancier als de netbeheerder. De netbeheerder kan via deze weg inzicht krijgen in de teruglevering en voorkomt hiermee pieken die ontstaan in het net. De energieleverancier maakt de uiteindelijke verrekening tussen de teruggeleverde en verbruikte stroom. Kijk goed naar de voorwaarden voor de aanmelding. Als uw installatie een aansluitwaarde heeft die hoger is dan 3 keer 16A moet u alles vooraf al aanmelden, nog voordat u de installatie laat plaatsvinden. Bij een lagere aansluitwaarde dient u dit binnen een maand na de installatie te voltooien.

De verwachte vergoedingen

Bij de zonnepanelen en het terugleveren van stroom is het goed om te ontdekken welke vergoedingen u kunt verwachten voor de teruglevering. De energieleverancier heeft de tarieven namelijk op een bepaalde manier opgebouwd. Door vooraf de terugleveringsvergoeding te vergelijken tussen meerdere leveranciers voorkomt u dat u achteraf voor verrassingen staat en er niet het meeste uit kunt halen. Maar hoe zijn de vergoedingen dan opgesteld?

De energieleverancier heeft een bepaalde terugleververgoeding. Bij stroom terugleveren zijn tarieven vastgesteld op basis van een percentage. In de meeste gevallen ligt de vergoeding tussen de 70 en 80 procent van het kale leveringstarief. Betaalt u bijvoorbeeld 1 euro voor het afnemen van elektriciteit, dan ontvangt u tussen 70 en 80 eurocent terug. Het gaat hierbij dus niet om de heffingen en belastingen die de energieleverancier hanteert. Deze dient u bij de jaarrekening te betalen. Daarbij bieden sommige energieleveranciers vaste tarieven voor een bepaalde periode, terwijl anderen variabele tarieven hanteren die met de marktprijzen kunnen fluctueren.

De tarieven veranderen jaarlijks

Bij de teruglevering bij zonnepanelen hoeft u geen energiebelasting en btw te betalen over de teruggeleverde stroom. Dit kan uw energierekening aanzienlijk verlagen. Bij de regeling zijn de tarieven van terugleveren van stroom ieder jaar vastgesteld door de energieleverancier. Het plan was om de regeling steeds verder af te bouwen, waarna u niet meer kunt profiteren van deze regeling. Echter is hier verandering in gekomen. De salderingsregeling wordt namelijk niet meer afgeschaft vanaf 2031. Houd wel goed in de gaten wat dit voor u betekent. De vormgeving is nog in volle gang, dus het kan zomaar zijn dat u een geheel ander bedrag krijgt of de teruglevering bij zonnepanelen op een andere manier tot stand komt.

Zo staat het op de jaarrekening

Maar hoe is de teruglevering bij zonnepanelen dan op de jaarrekening van de energieleverancier opgesteld? Jaarlijks ontvangt u een rekening, waarin staat of u geld terugkrijgt of moet bijbetalen voor de gebruikte energie. Het is afhankelijk van uw contract hoe deze opgesteld staan. Bij een vast contract heeft u een totaalbedrag over de gehele periode. Bij een variabel tarief staan er vaak meerdere periodes op de jaarrekening. Dit komt doordat de tarieven ieder half jaar worden aangepast. Het is goed om de jaarrekening te vergelijken met de meterstanden die u zelf heeft opgeschreven. Tussendoor monitoren helpt u om te achterhalen hoe nauwkeurig de teruglevering bij zonnepanelen heeft plaatsgevonden.

De aandachtspunten voor de teruglevering

De teruglevering bij zonnepanelen is een goede manier om uw energierekening te verlagen. Alleen is het dan wel aan te raden om rekening te houden met een aantal aandachtspunten. U wilt immers voorkomen dat uw zonnepanelen niet voldoende rendabel zijn op de lange termijn. Daarnaast draait het allemaal om een kostenbesparing op uw energierekening.

De tarieven goed bekijken

U kunt hiervoor het beste kijken naar de tarieven voor terugleveren van stroom. Alle energieleveranciers hanteren, zoals al eerder aangegeven, een eigen tarief. Het maken van een goede vergelijking kan voorkomen dat u te weinig terugkrijgt voor uw opgewekte energie. U wilt immers zo veel mogelijk winst uit uw installatie halen. Neem de tijd om de energieleveranciers met elkaar te vergelijken, neem contact op met uw huidige energieleverancier en vraag naar de voorwaarden. Vergelijk de prijzen echter niet alleen op basis van de prijzen voor elektriciteit, maar ook op basis van het percentage dat men uitbetaalt tijdens de teruglevering.

Een goede installatie plaatsen

Om daadwerkelijk te profiteren van de teruglevering bij zonnepanelen is het aan te raden om de installatie volledig af te stemmen op het verbruik. Kies bijvoorbeeld niet voor een installatie met een hogere capaciteit dan het stroomverbruik dat u heeft, maar zorg dat u voldoende opwekt om uw volledige verbruik te kunnen dekken. Leveranciers geven immers niet het volledige bedrag terug. Het is daarom zonde om veel op te wekken. Mocht u toch veel meer opwekken dan u verbruikt, kunt u kijken naar het plaatsen van een thuisbatterij. Deze accu helpt u dan om toch te genieten van de opgewekte energie op de dagen dat uw zonnepanelen minder opleveren.

De meter afstemmen op uw teruglevering

Als u stroom wilt terugleveren, moet u zorgen voor een meter die dit toelaat. Er zijn voldoende meters beschikbaar met een terugleveroptie. Denk bijvoorbeeld aan de slimme meter, die vanaf 2025 verplicht wordt. De slimme meter zorgt ervoor dat u het energieverbruik en de opwekking van de zonnepanelen direct in de gaten kunt houden en dat alles nauwkeurig bij de energieleverancier en netbeheerder aankomt. Het helpt u ook om efficiënter met uw energie om te gaan. De meter afstemmen op uw teruglevering helpt u dus bij meer dan alleen het terugleveren en ontvangen van de vergoedingen, maar ook bij efficiëntie en het meeste halen uit uw zonnepanelen.

Zo haalt u het meeste uit uw zonnepanelen

Maar hoe kunt u dan het meeste uit uw zonnepanelen halen? Vooral als u van plan bent om de te veel opgewekte energie terug te leveren aan het energienet, is het aan te raden om uw energie zo goed mogelijk te benutten. Terugleveren heeft lang niet altijd de gewenste effecten, vooral niet als het percentage bij de energieleverancier laag is. Maar hoe kunt u er dan voor zorgen dat u uw zonnepanelen op de beste manier gebruikt en uw energierekening zo laag mogelijk kunt houden?

Zo veel mogelijk stroom zelf gebruiken

De teruglevering bij zonnepanelen is niet altijd lucratief. Zorg er daarom voor dat u zoveel mogelijk van de zelfopgewekte stroom zelf verbruikt. U kunt hiervoor de grotere elektronische apparaten in uw huishouden gebruiken op de momenten dat uw panelen het meeste opwekken. Zet de vaatwasser, wasmachine en droger bijvoorbeeld overdag aan in plaats van in de nacht. Tegenwoordig hebben de apparaten een timer waarmee u dit kunt regelen. U hoeft er dus niet meer voor thuis te zijn. Uiteraard kunt u ook een thuisbatterij installeren om de energie alsnog te gebruiken in de nacht.

Het verbruik beter spreiden

Een andere mogelijkheid die u heeft om zo veel mogelijk uit uw zonnepanelen te halen, is door het stroomverbruik beter te verspreiden. Gebruik apparaten niet allemaal tegelijk, maar zorg ervoor dat u apparaten gedurende de dag blijft gebruiken. Met de wasmachine en droger kunt u bijvoorbeeld één was op een dag doen en deze direct drogen. Zonnepanelen wekken immers ook niet alle energie op hetzelfde moment op, waardoor het zomaar kan zijn dat u alsnog energie van het net moet halen. U kunt de opwekking van de panelen in de gaten houden om te bekijken op welke momenten u de apparaten aan kunt zetten. Vanaf dat moment gaat u efficiënter met de energie om en bent u minder afhankelijk van de energieleverancier.

Meer elektrische apparaten gebruiken

Wanneer u te veel energie opwekt met uw zonnepanelen, is het ook aan te raden om te bekijken welke apparaten u nog aan uw huishouden toe kunt voegen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel huishoudens die nog op gas koken. Door van een gasfornuis over te stappen op een elektrische kookplaat, kunt u een deel van de opgewekte energie direct weer gebruiken binnen het huishouden. Ga door iedere ruimte en kijk rondom het huis wat er allemaal kan veranderen in elektrisch. Zo heeft u niet alleen de mogelijkheid om de opgewekte energie te gebruiken, maar bespaart u ook direct op het gasverbruik. Het is een win-win situatie als u hier rekening mee houdt.

Verder verduurzamen van de woning

Mocht u alle apparaten al toegevoegd hebben en nog altijd te veel energie opwekken, kunt u ook naar andere verduurzaming van de woning kijken. U kunt bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van een warmtepomp om uw woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Deze pomp verbruikt elektriciteit om te werken. Door deze toe te voegen aan uw zonnepanelen, heeft u dus een extra elektrisch apparaat dat stroom verbruikt. Daarbij kan het plaatsen van een warmtepomp ook helpen om de energierekening te verlagen. U heeft immers geen gas meer nodig voor warmte.

Zonnepanelen plaatsen

Als u nog geen zonnepanelen in uw woning heeft, is het aan te raden om deze te laten plaatsen. Niet alleen profiteert u van de teruglevering bij zonnepanelen, het helpt u ook om uw woning te verduurzamen. De panelen kunt u helemaal aanpassen aan uw energieverbruik. Hiervoor kijkt u eerst naar uw huidige verbruik, van waaruit u de panelen met elkaar kunt vergelijken en kunt achterhalen uit hoeveel panelen uw installatie moet bestaan. U kunt altijd onafhankelijk advies over zonnepanelen opvragen bij een professional om te voorkomen dat u een verkeerde keuze maakt.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.