Soorten zonnepanelen
Alles wat u moet weten over de soorten zonnepanelen
Zonnepanelen komen in verschillende soorten en maten. Alle soorten zonnepanelen hebben hun eigen voor- en nadelen om rekening mee te houden. Het maken van een keuze voor uw nieuwe installatie is daarom ook niet eenvoudig. Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden, de prijzen verschillen aanzienlijk en de geschiktheid van het dak kan wederom een andere uitwerking hebben op de keuze. Maar wat moet u dan allemaal weten over de soorten zonnepanelen? En welk type zonnepanelen past het beste bij uw situatie? Na het lezen van onderstaande informatie bent u voorbereid op de te maken keuzes.
Dit zijn zonnepanelen
Voordat we dieper ingaan op de soorten zonnepanelen die beschikbaar zijn op de markt, is het goed om te weten wat zonnepanelen precies zijn. Het zijn apparaten die zonlicht omzetten in elektriciteit. De zonne energie is een duurzame energiebron, die voor uw volledige huishouden te gebruiken is. De panelen bestaan hiervoor uit een reeks zonnecellen. Deze zijn gemaakt van halfgeleidermaterialen, zoals bijvoorbeeld silicium.
De cellen in zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten deze om in elektriciteit. Wanneer het zonlicht de cellen raakt, raken de elektronen in silicium in beweging. Dit genereert de elektrische stroom. De stroom die is opgewekt, is gelijkstroom. Deze moet omgezet worden in wisselstroom om te gebruiken in huis. Hiervoor is een omvormer toegevoegd. De omvormer ontvangt de gelijkstroom van de zonnepanelen, zet deze om in de wisselstroom en voert deze naar de meterkast. Vanaf dat moment kunt u met de opgewekte stroom uw elektrische apparaten gebruiken of de overtollige energie opvangen in een thuisbatterij.
Meerdere componenten in een systeem
De zonnepanelen bestaan uit meerdere componenten, die samenwerken om de energie op te wekken en te gebruiken in huis. De panelen zelf vangen het zonlicht om en zetten deze om in elektriciteit. De omvormer zet de stroom om en leidt deze naar de meterkast. Het montagesysteem, dat u op het dak plaatst, moet voorkomen dat de zonnepanelen naar beneden glijden en gevaarlijke situaties geven. Het is daarom niet alleen aan te raden om goed naar de soorten zonnepanelen te kijken, maar ook een montagesysteem te kiezen dat geschikt is voor uw dak en voldoet aan alle veiligheidseisen. Andere componenten die u kunt toevoegen voor een goede werking zijn de thuisbatterij en de meters om de opgewekte energie te monitoren.
De belangrijkste voordelen van zonnepanelen
Zonnepanelen kopen brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo voorziet u uw woning van duurzame energie. De energie die opgewekt wordt door de zon is schoon en hernieuwbaar. U stoot tevens geen schadelijke stoffen meer uit. Een ander voordeel is de kostenefficiëntie die met het systeem gepaard gaat. Dankzij de opgewekte stroom bent u minder of zelfs helemaal niet afhankelijk van het elektriciteitsnet. Dit verlaagt uw energierekening. Hoe meer energie u opwekt, hoe lager de uiteindelijke rekening is. Op jaarbasis kan u dit veel kosten schelen.
De zonnepanelen zijn onderhoudsarm. Dit houdt in dat u vrijwel geen werkzaamheden hoeft uit te voeren om de lange levensduur te behouden. Door regelmatig het vuil van het oppervlak te halen, zorgt u wel voor een zo hoog mogelijke opbrengst van zonnepanelen. U kunt er dan vanuit gaan dat uw systeem tussen de 25 en 30 jaar meegaat. Ook verhoogt het de waarde van uw woning. De duurzame toepassingen kunnen een flink bedrag extra opleveren bij de vraagprijs. Mensen hoeven zelf geen investering meer te doen voor het verduurzamen van de woning en zijn bereid hiervoor te betalen. Bij een eventuele verkoop verdienen de zonnepanelen zichzelf dus terug.
Veel soorten zonnepanelen
De zonnepanelen soorten liggen sterk uiteen. Met meerdere varianten op de markt is er wel altijd een model te vinden dat het beste bij u past. Welke panelen u ook kiest, u bent verzekerd van het opwekken van duurzame energie voor uw woning. Maar welke panelen zijn er dan allemaal beschikbaar? En hoe werkt ieder type zonnepanelen precies?
Monokristallijne zonnepanelen
De meest voorkomende zonnepanelen op de markt zijn de monokristallijne panelen. Deze zijn gemaakt van één kristal. De silicium wordt gesmolten en gecontroleerd afgekoeld, zodat de kristallen in dezelfde richting komen te liggen. De zonnepanelen zien eruit als een geheel. De zonnecellen zelf zien er ook geordend uit. De panelen komen in het zwart. Het zwarte oppervlak zorgt ervoor dat zo veel mogelijk zonlicht wordt opgevangen voor uw woning. Het grootste voordeel is dat u met deze panelen daarom ook het hoogste rendement behaalt. Zelfs bij bewolking of met een beperkt aantal zonnepanelen bent u niet meer volledig afhankelijk van het elektriciteitsnet.
De monokristallijne zonnepanelen zijn vanwege de uitstraling ook geschikt voor kleinere daken. U heeft minder zonnepanelen nodig om hetzelfde resultaat te behalen. De strakke en moderne uitstraling zorgen er tevens voor dat uw huis er nog altijd goed uitziet. Ook dit is immers een belangrijke factor om rekening mee te houden als u een systeem op uw dak plaatst. Het kan de waarde van de woning aanzienlijk veranderen.
De prijs van monokristallijn
De prijs van monokristallijne zonnepanelen is een nadeel te noemen. De prijzen liggen namelijk hoger dan bij andere soorten zonnepanelen. De gemiddelde prijs ligt tussen de 500 en 650 euro per paneel. Een installatie van 10 panelen geeft u een totale prijs tussen de 6500 en 10.000 euro, inclusief installatie en omvormer. Er zijn wel een aantal zaken die de prijs kunnen beïnvloeden. Denk aan het merk van de panelen, de gekozen uitvoering en de bereikbaarheid van het dak. U kunt daarom een zonnepanelen offerte opvragen om een transparante zonnepanelen prijs te ontvangen van een professional.
Polykristallijn zonnepanelen
Een andere veel gekozen soort zijn de polykristallijn zonnepanelen. Bij deze wordt de silicium, net als bij monokristallijne panelen, gesmolten. De afkoeling gebeurt echter minder gecontroleerd. Hierdoor liggen de kristallen ongeordend op het oppervlak. Er is hierdoor geen egale uitstraling. De uitvoering van de panelen is vaak in een diepblauwe kleur. Zowel de kleur als de ongeordende kristallen zorgen voor een lager rendement dan de monokristallijne panelen. Dit is ook de reden waarom de panelen vandaag de dag minder verkocht worden. Het grootste voordeel is echter wel dat deze panelen goedkoper zijn. Ook heeft u meer zonnecellen per paneel.
De prijs van polykristallijn
De prijs van de polykristallijn zonnepanelen ligt beduidend lager dan bij de monokristallijne zonnepanelen. Zo betaalt u voor deze panelen een gemiddelde prijs van 150 tot 450 euro per paneel. Een volledige installatie van 10 zonnepanelen kost u daarom tussen de 4600 en 8500 euro, inclusief de omvormer en installatie. U dient er dan wel rekening mee te houden dat u minder stroom opwekt, dus wellicht meer panelen nodig heeft om aan uw energiebehoefte te voldoen. Ook kan het verschillen opleveren voor uw energierekening. Het is daarom aan te raden om onafhankelijk advies over zonnepanelen in te winnen bij de professional om te ontdekken of deze zonnepanelen wel de beste keuze zijn.
Dunne film zonnepanelen
Dunne film zonnepanelen zijn een geheel ander soort om naar te kijken. Bij deze zonnepanelen wordt gebruik gemaakt van amorf silicium. Het grootste verschil met bovengenoemde modellen is dat er geen kristallen in het oppervlak zitten. De panelen zijn hierdoor buigzaam. Mocht u een gebogen oppervlak hebben, doordat het dak bijvoorbeeld niet recht gelegd is, kunnen deze panelen een goede uitkomst bieden. Een nadeel van de panelen is echter dat de zonnepanelen minder rendabel zijn dan andere varianten op de markt. Als zakelijke zonnepanelen zijn deze daarom niet de beste keuze.
Een van de voordelen van de dunne film zonnepanelen is de prijs. Deze ligt namelijk erg laag per paneel. Ook kunt u de panelen dankzij de buigzaamheid op meer oppervlaktes toepassen. Houd er dan wel rekening mee dat deze buigzaamheid ook zorgen voor een snellere degradatie. De panelen zijn minder sterk dan de solide varianten. De verwachte levensduur is hierdoor slechts 15 jaar. Wel hebben de panelen een strakke uitstraling. Ze staan daarom te allen tijde goed op uw woning.
De prijs van dunne film
De prijzen voor dunne film zonnepanelen zijn een van de redenen waarom dit een aantrekkelijke keuze is voor veel particulieren. De prijs voor een paneel ligt namelijk tussen de 150 en 350 euro. Een volledige installatie inclusief plaatsing en omvormer kost u daarom tussen de 4000 en 8000 euro. Het vermogen van de panelen, de omvormer die u kiest en de moeilijkheidsgraad van de plaatsing kunnen de prijs wel laten verschillen. Voor deze prijs heeft u wel een installatie waar u enkele jaren energie mee op kunt wekken voor uw huishouden.
Glas-glas zonnepanelen
De glas-glas zonnepanelen zijn vrij nieuw op de markt. Lang niet iedereen heeft deze daarom op het dak liggen. Deze panelen bestaan uit zonnecellen die zowel aan de voorkant als achterkant zijn beschermd door een laag glas. De cellen gaan hierdoor veel langer mee dan wanneer deze bescherming niet geboden is. De opbrengst van deze zonnepanelen mag er ook zijn. Deze ligt namelijk tussen de 5 en 25 procent hoger dan bij andere soorten zonnepanelen. Vanwege de dubbele glaslaag ligt de levensduur tussen de 40 en 50 jaar. U hoeft na de plaatsing dus niet meer na te denken over een nieuwe installatie.
De glas-glas zonnepanelen staan erom bekend dat er een lagere degradatie is. Zelfs na 30 jaar behouden de panelen nog ongeveer 87 procent van hun piekvermogen. Met een goede installatie kunt u uw huishouden dus nog altijd van voldoende energie voorzien. U dient er wel rekening mee te houden dat de panelen zwaarder zijn, waardoor de plaatsing lastig is en er een goede basisconstructie moet zijn.
De prijs van glas-glas panelen
De prijs voor glas-glas panelen ligt het hoogste van alle soorten panelen op de markt. Per paneel betaalt u gemiddeld 850 tot 950 euro. Een installatie inclusief omvormer en plaatsing geeft u al snel een kostenplaatje tussen de 8500 en 14.000 euro. Hoewel deze prijs erg hoog ligt vergeleken met de andere panelen, heeft u ook te maken met een veel hoger rendement. De investering verdient zichzelf daarom binnen enkele jaren terug op basis van een verlaging van de energierekening. Dankzij een langdurig rendement kunt u op de lange termijn zelfs verdienen aan de panelen.
De verschillende soorten zonnepanelen systemen
Met een groot aantal soorten zonnepanelen op de markt zijn er ook veel verschillende systemen om uit te kiezen. Er zijn twee systemen die het meeste gebruikt worden, namelijk de autonome zonnepanelen systemen en de netgekoppelde systemen.
De autonome systemen worden ook wel off-grid systemen genoemd. Deze staan volledig los van het elektriciteitsnetwerk. De energie die u opwekt, slaat u op in een accu. Zodra u de energie heeft gebruikt die te veel is opgewekt, schakelt de accu direct in. Deze zorgt er dan voor dat de energie naar uw meterkast komt. Deze systemen zorgen er voornamelijk voor dat u geen energie op het net hoeft te zetten en volledig onafhankelijk bent van het elektriciteitsnet dat in uw regio beschikbaar is. Het grootste nadeel van het systeem is echter dat u ook geen energie heeft als uw zonnepanelen kapotgaan. Daarom worden de systemen voornamelijk gebruikt bij boten, caravans of vakantiehuisjes.
De netgekoppelde systemen komen het meeste voor bij gebouwen. De opgewekte energie gebruikt u in eerste instantie binnen uw eigen huishouden. Alle energie die extra opgewekt is, zet u op het elektriciteitsnet. Als uw panelen op een bepaald moment geen stroom opwekken, door bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden, dan neemt u stroom af van het net. Het grootste voordeel van dit systeem is dat u te allen tijde de beschikking heeft over elektriciteit. Een nadeel is dat u wel afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en de bijbehorende schommelingen in energieprijzen. U dient dit daarom mee te nemen in de berekening voor het maken van de beste keuze.
Meerdere uitvoeringen mogelijk
De soorten zonnepanelen en bijbehorende systemen zijn niet de enige keuzes die u kunt maken. Er zijn meerdere uitvoeringen mogelijk. Iedere uitvoering die u kiest, brengt weer een andere uitstraling voor uw woning met zich mee. De mogelijkheden staan daarom hieronder op een rij.
Kleur
De kleur van de zonnepanelen heeft voornamelijk een effect op de uitstraling van het dak. De meeste zonnepanelen komen in de kleuren zwart en blauw. Het frame kan in een standaard aluminiumkleur komen, maar u kunt ook kiezen voor een zwart frame. Houd er bij de kleur van het frame rekening mee dat zwart ook voor een snellere opwarming zorgt. Hierdoor is de opbrengst lager.
Vast versus oprolbaar
Een andere keuze die u kunt maken zijn de panelen die u op het dak kunt monteren zodat deze vast zitten. Deze worden voornamelijk gebruikt bij woningen en kantoorpanden. Er bestaan echter ook oprolbare zonnepanelen. Deze bestaan uit een folie, waarop de zonnecellen zitten. U kunt deze panelen eenvoudig opvouwen en verplaatsing. Dit is vooral ideaal voor wanneer u een kleine investering wilt maken, maar ook verhuisplannen heeft. U neemt de zonnepanelen zo direct mee naar de nieuwe woning. Ook kunt u deze gebruiken op een boot of caravan.
Geïntegreerde zonnepanelen
Een laatste mogelijkheid zijn geïntegreerde zonnepanelen. Zonnepanelen staan erom bekend dat ze de uitstraling van het dak veranderen, maar niet als u deze integreert in het dak. U kunt deze panelen tussen uw bestaande dakbedekking plaatsen. Vooral bij een zwart dak zullen deze dus niet meer opvallen. Ook kunt u kiezen voor zonnepaneeldakpannen. Hierdoor verandert u helemaal niets meer aan de uitstraling.
Het vergelijken van de zonnepanelen
Om de beste soorten zonnepanelen te kiezen, dient u een goede vergelijking te maken. Hiervoor kijkt u als eerste naar de beschikbare ruimte. Hoe meer ruimte er op het dak is, hoe uitgebreider de keuzemogelijkheden zijn. Als er minder ruimte beschikbaar is, kiest u voornamelijk voor panelen met een hoger rendement. Ook de oriëntatie van het dak kan hier een verschil in geven. Een dak op het zuiden levert automatisch meer stroom op dan wanneer het dak op het westen of oosten ligt. De vergelijking van de zonnepanelen verandert hiermee aanzienlijk.
Bij het vergelijken van zonnepanelen is het ook aan te raden om te kijken naar het aantal zonnepanelen en het vermogen dat u nodig heeft. Het vermogen dient u aan te passen aan uw energieverbruik. Zet daarom het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik op een rij en ontdek met welk vermogen u dit kunt dekken. Houd hierbij wel het dakoppervlak in het achterhoofd. Het kan namelijk zijn dat u minder panelen kwijt kunt op het dak, waardoor u voor een ander vermogen moet kiezen. Samen met een professional kunt u kijken naar de mogelijkheden op dit gebied. De professional maakt een berekening, van waaruit u de uiteindelijke zonnepanelen kiest die bij uw huishouden passen.
Als laatste dient u nog rekening te houden met uw budget en de prijs-kwaliteitverhouding. De zonnepanelen komen in meerdere prijsklassen. Hierdoor heeft u een optie voor ieder budget beschikbaar. Met een uitgebreid budget kunt u bijvoorbeeld kiezen voor glas-glas zonnepanelen, terwijl u met een klein budget eerder naar mono- of polykristallijn kijkt. Het belangrijkste is dat de prijs-kwaliteitsverhouding goed is. Zonnepanelen plaatsen is een flinke investering, welke u niet binnen een korte tijd weer opnieuw wilt maken. Door te kiezen voor een goed merk met een goede reputatie, voorkomt u dat u binnen een korte tijd weer nieuwe kosten heeft vanwege benodigde reparaties.
Vraag uw offerte aan
Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.