Slimme meter

De slimme meter: wat moet u weten?

Heeft u al een slimme meter aan uw zonnepanelen toegevoegd? De slimme meter is verplicht vanaf 2025. De meter moet ervoor zorgen dat er meer nauwkeurigheid is bij de gebruikte energie. Maar is het wel een lucratief middel als u profiteert van de salderingsregeling die nog geldt? En wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken als u deze meter toevoegt aan uw meterkast? Onderstaande informatie zet alles voor u op een rij, zodat u weet wat u te wachten staat.

Wat is een slimme meter?

Als eerste is het goed om erachter te komen wat een slimme meter precies is. De slimme meter is een apparaat dat registreert hoeveel energie u gebruikt. Ook kan het registreren hoeveel energie u terug levert aan het net. Deze nauwkeurigheid kan voordelen opleveren voor een accurate energierekening, maar veel eigenaren van zonnepanelen zien het juist als een financieel nadeel. De meningen over de digitale meter zijn daarom ook verschillend.

Hoe weet ik of ik een slimme meter heb?

‘Heb ik een slimme meter?’. Het is een vraag die veel mensen zichzelf waarschijnlijk stelden zodra duidelijk werd dat de slimme meter verplicht is in het komende jaar. Er zijn meerdere manieren om dit vast te stellen.

Als eerste kunt u een visuele inspectie uitvoeren. Als u een elektriciteitsmeter in huis heeft, vindt u bij een slimmemeter een digitaal scherm in plaats van de traditionele wijzerplaat. De slimme meters hebben een touchscreen of enkele knoppen. Via deze knoppen en het scherm bladert u door meerdere schermen. Bij de slimme gasmeters kunt u hetzelfde verwachten. De mechanische tellers zijn niet meer beschikbaar.

Ook de energieleverancier of netbeheerder kunnen u meer vertellen over de slimme meter en of u deze al in huis heeft. Hiervoor hoeft u alleen maar te bellen en uw vraag te stellen. Niet alleen weet u hierdoor direct of u een slimme meter heeft, maar ook welk type er in uw huis zit. Dit kan u helpen bij eventuele problemen met de energierekeningen of tijdens een defect. Mocht u een app hebben van de energieleverancier, kunt u hier ook vaak terugvinden of het slimme apparaat in uw huis geïnstalleerd is.

De voordelen van een slimme meter

Maar wat zijn dan de voordelen van een slimme meter met zonnepanelen? Een van de grootste voordelen is dat alles automatisch gebeurt. Op ieder moment kan de meter uw meterstand uitlezen en doorgeven aan de energieleverancier. U ziet hiermee ook in real time wat uw verbruik is in de woning. Mocht u te veel energie verbruiken en is de opbrengst van zonnepanelen niet toereikend, kunt u snel veranderingen aanbrengen in uw huishouden.

Eenvoudig salderen

Een ander groot voordeel is dat u eenvoudig kunt salderen. Dit is waar veel mensen de slimme meter als een struikelblok zien. Terwijl dit helemaal niet nodig is. De meters registreren de energie die u afneemt en hoeveel u terug levert aan het net. De nauwkeurigheid die hiermee gepaard gaat, maakt het eenvoudiger om de salderingsregeling toe te passen. De energieleverancier verrekent dan alles op uw energieleverancier.

Grotere besparing van de kosten

U heeft direct inzicht in het energieverbruik en de opbrengst die de zonnepanelen voor u realiseren. De zonnepanelen inclusief installatie moeten al zorgen voor een flinke kostenbesparing op basis van uw energierekening. Maar u kunt met de slimme meter ook uw energieverbruik optimaliseren. Zo heeft u nog lagere energiekosten en hoeft u minder af te nemen van het elektriciteitsnet. Zelfs als uw zonnepanelen in eerste instantie net voldoende opbrachten.

Uw energie efficiënt beheren

De slimme meter heeft ook als voordeel dat u een goede analyse kunt maken van wanneer u op een dag meer energie verbruikt. Ook ziet u wanneer de panelen het meeste produceren. Dit stelt u in staat om uw energiegebruik af te stemmen op de momenten van hoogste productie, zoals het gebruik van huishoudelijke apparaten tijdens piekproductietijden. Door het inzicht in je energieproductie en -verbruik kunt u weer stappen ondernemen om uw energie-autonomie te vergroten. U kunt bijvoorbeeld beslissen om een thuisbatterij aan te schaffen om overtollige energie op te slaan voor later gebruik.

De nadelen van een slimme meter

Maar heeft de slimme meter dan nadelen om rekening mee te houden? Net als andere technologische apparaten zijn er risico’s verbonden aan het verbruik. Zo kan het zijn dat er een storing plaatsvindt, waardoor de meter niet nauwkeurig werkt. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in een hogere energierekening dan nodig.

Daarnaast zijn mensen bezorgd om de privacy. De slimme meter werkt op basis van software. In deze software staan uw persoonsgegevens, het verbruik en hoeveel uw zonnepanelen opleveren. Een hacker zou de software kunnen hacken en er met uw persoonsgegevens vandoor kunnen gaan. Of iemand binnen de energiemaatschappij heeft slechte bedoelingen en wil de gegevens gebruiken. Echter bent u als consument beschermd tegen deze gebeurtenissen dankzij de strenge privacywetten die doorgevoerd zijn. Er worden dus wel degelijk stappen ondernomen om dit te voorkomen.

Zo combineert u de slimme meter met zonnepanelen

Het begint allemaal bij de zonnepanelen kopen. Zorg ervoor dat u uw huidige energieverbruik al op papier heeft staan. Zo kunt u het aantal panelen hierop aanpassen. De panelen kunt u dan professioneel laten installeren. Mocht u al panelen op het dak hebben liggen, kunt u deze stap uiteraard overslaan. U kunt dan de slimme meter aanvragen bij de netbeheerder. Vaak kunt u de meter gratis of tegen een laag bedrag laten plaatsen. Door contact op te nemen weet u of u moet betalen of niet. Na de aanvraag komt de professional langs om de meter te plaatsen en te combineren met de zonnepanelen.

De registratie van zonnepanelen

Vergeet niet om de zonnepanelen te registreren bij de netbeheerder. Deze registratie zorgt ervoor dat de salderingsregeling in werking komt. Ook meldt u de panelen aan bij de energieleverancier voor zowel het gebruik als de terug levering. U voorkomt hiermee dat u niet van de kostenbesparing kunt profiteren die de zonnepanelen met zich meebrengen en de meter niets nauwkeurig registreert.

Zorgen voor een goed onderhoud

Onderhoud komt altijd terug. In eerste instantie heeft u het oppervlak van de zonnepanelen dat u schoon moet houden. U voorkomt hiermee dat de panelen niet meer voldoende zonlicht opvangen om energie op te wekken. Alleen heeft u ook de slimme meter waaraan u onderhoud moet plegen. Controleer regelmatig of de meter nog naar behoren werkt. Dit kunt u doen door een paar dagen het verbruik in de gaten te houden. Indien er problemen zijn, kunt u direct contact opnemen met de netbeheerder. Deze zorgt dat er iemand langskomt om eventuele reparaties uit te voeren.

Slim of niet?

De slimme meter kan u helpen om alles omtrent uw energieverbruik en de zonnepanelen op ieder moment van de dag in de gaten te houden. Doordat de meter verplicht is, is het aan te raden om zo snel mogelijk stappen te ondernemen voor de plaatsing en registratie. U gaat merken dat uw energieverbruik efficiënter wordt en u een flinke kostenbesparing kunt krijgen.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.