Rode zonnepanelen

Rode zonnepanelen: net zo goed als alternatieven?

Heeft u wel eens nagedacht over rode zonnepanelen? De meeste panelen die u op het dak ziet, komen in een zwarte kleur. De gekleurde zonnepanelen nemen echter sterk in populariteit toe. Niet alleen vanwege de geheel nieuwe uitstraling, maar ook om de zonnepanelen minder op te laten vallen bij de dakpannen. Maar zijn deze zonnepanelen in het rood eigenlijk wel zo goed als de andere opties op de markt? Na het lezen van onderstaande informatie weet u precies waar u aan kunt denken.

De redenen om voor rode zonnepanelen te kiezen

De reden waarom steeds meer mensen voor rode zonnepanelen kiezen, is vanwege het feit dat deze vrijwel niet meer opvallen tussen de rode dakpannen. Vooral als u weinig wilt veranderen aan de woning en toch wilt genieten van de voordelen die zonnepanelen kopen met zich meebrengt, kan het een goede optie zijn om deze te laten plaatsen. U bespaart immers alsnog op de energierekening, zonder dat de uitstraling van de woning verpest wordt.

Een andere reden voor het plaatsen van rode zonnepanelen is de waardevermeerdering bij het huis of ander pand. De esthetiek van de woning wordt niet aangetast, waardoor u meer potentiële kopers aan kunt trekken als u uw woning wenst te verkopen. Dit zorgt er dus ook voor dat de marktwaarde verhoogt. De unieke uitstraling doet hier nog een schepje bovenop. Mensen verwachten bij het hebben van zonnepanelen immers dat er zwart op het dak ligt. Bij commerciële panden geeft deze unieke uitstraling juist weer een verhoogde aantrekkingskracht.

Zo zijn rode zonnepanelen gemaakt

Maar hoe worden de rode zonnepanelen dan eigenlijk gemaakt. Zowel in het rood als de oranje zonnepanelen ontstaan door de kleur van de zonnecellen en het glas dat erboven komt te liggen. Glas is in een groot aantal kleuren beschikbaar, waardoor u deze ook toe kunt passen bij de panelen. De dakpan en zonnepaneel in het rood kunt u dus helemaal naar wens aanpassen, zodat het tot een mooi geheel wordt gebracht. Enkele fabrikanten hebben daarom al een groot aantal kleuren aan het assortiment toegevoegd. U kunt hierover in gesprek gaan met de installateurs om te zien of zij de panelen van deze fabrikanten aanbieden.

Aan deze uitvoeringen kunt u denken

De zonnepanelen in het rood komen in een groot aantal uitvoeringen. Het werkt in feite hetzelfde als bij de zwarte en blauwe panelen die u regelmatig tegenkomt. Het begint allemaal bij het soort zonnepaneel. Zo heeft u de klassieke panelen die op uw dak worden geïnstalleerd, maar ook de rode zonnedakpannen die u op het dak kunt leggen. De panelen hebben als groot voordeel dat u deze mee kunt verhuizen naar een nieuwe woning. De dakpannen zijn uiteraard een heel ander verhaal. U moet een volledig nieuw dak plaatsen voor de verhuizing.

Het type zonnecel

Een andere uitvoering is op basis van het type zonnecel dat gebruikt is in de rode zonnepanelen. U heeft de mogelijkheid om mono kristallijne panelen aan te schaffen. Iedere zonnecel bevat één kristal. Doordat deze goed verspreid zitten, krijgt u hier het hoogste rendement mee. De andere uitvoering is een polykristallijn zonnepaneel. De zonnecellen bevatten meerdere kristallen, die door elkaar liggen. De kleur van de panelen is hierdoor minder effen, maar u heeft wel een hogere opbrengst van zonnepanelen bij diffuus zonlicht. Dit is een goede optie wanneer u geen dak op het zuiden heeft.

Het piekvermogen

Het piekvermogen is iets waar u goed op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen. Zowel de rode zonnepanelen als een van de andere uitvoeringen is namelijk voorzien van meerdere piekvermogens, afhankelijk van het paneel dat u gevonden heeft. Het vermogen is uitgedrukt in Wattpiek en geeft aan hoeveel stroom een paneel jaarlijks op kan brengen. Het maximale behaalt u uiteraard onder de ideale omstandigheden. Zonder deze ideale omstandigheden behaalt een paneel gemiddeld 85 procent van dit vermogen. Het is aan te raden om goed op het benodigde vermogen te letten tijdens de aanschaf van de panelen.

Meerdere afmetingen beschikbaar

De afmetingen van de rode zonnepanelen verschillen van de traditionele zwarte en blauwe panelen. Ze zijn namelijk net iets groter. De gemiddelde afmetingen liggen tussen de 1.75 tot 1.80 vierkante meter. Per fabrikant kunnen deze maten verschillen. Ook de dikte van de panelen kunt u bekijken. Deze liggen vaak tussen de 30 en 35 millimeter. De dikte levert een verschil op bij de opbrengst. Laat u daarom adviseren door een professional voordat u een keuze maakt voor de afmetingen die u op het dak plaatst. En vergeet niet dat u slechts beperkt de ruimte heeft op uw dak. Hier moet u de panelen ook op aanpassen.

De prijs die u betaalt

Maar hoeveel kosten de rode zonnepanelen dan eigenlijk? Ook dit is iets waar u naar moet kijken voordat u een beslissing maakt voor uw nieuwe installatie. De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen is over het algemeen een flinke investering. Door te kiezen voor een andere kleur dan de traditionele opties, komt hier nog een klein bedrag bovenop. Voor een gemiddeld huishouden van 4 personen heeft u 12 panelen nodig. De prijs inclusief plaatsing, btw en omvormer komt in dit geval neer op bedragen tussen de 6600 en 11.700 euro. Hoe meer panelen u op het dak wilt hebben, hoe hoger het bedrag wordt. Daarbij moet u er ook rekening mee houden dat installateurs vaak andere bedragen vragen voor de werkzaamheden.

De voordelen van de gekleurde zonnepanelen

De voordelen van zwarte en blauwe panelen zijn bij veel mensen al bekend, omdat deze al heel wat jaren in het straatbeeld te vinden zijn. Maar wist u dat rode zonnepanelen ook voordelen hebben na de plaatsing? De eerste is uiteraard op basis van de uitstraling die u hiermee krijgt. De panelen bieden geen kleurcontrast meer op de woning. In plaats daarvan bieden deze gekleurde zonnepanelen de gelegenheid om moeiteloos te mengen met de dakpannen op uw woning.

Doordat de zonnepanelen in een groot aantal uitvoeringen komen, past u de panelen helemaal aan uw wensen en energieverbruik aan. Ieder huishouden verbruikt jaarlijks een bepaalde hoeveelheid stroom. Afhankelijk van uw energieverbruik, moeten de panelen de zonne energie opwekken die hierbij past. De verschillende uitvoeringen geven u ook de gelegenheid om de panelen volledig aan te passen aan de grootte van het dak. Voor een kleiner dak kunt u de zonnepanelen met een hoger piekvermogen aanschaffen, terwijl u bij een groter dak het piekvermogen juist weer kunt spreiden.

De kostenbesparing bij uw energierekening is tevens een voordeel om van te profiteren. Net als de traditionele zonnepanelen wekt u uw eigen energie op, welke u direct kunt gebruiken voor uw huishouden. Met een gemiddeld huishouden kan dit al snel enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen. Niet alleen zijn deze zonnepanelen dus vriendelijk voor uw portemonnee, ze zijn dankzij de maandelijkse besparing ook binnen enkele jaren weer terugbetaald. Vanaf dat moment heeft u een flinke winst met de opgewekte energie.

Op het gebied van vergunningen heeft een rode zonnepaneel ook voordelen. Veel gemeenten hebben als voorwaarde dat u eerst een vergunning aan moet vragen om de panelen te plaatsen. Bij sommige gebouwen wordt deze aanvraag afgewezen, zoals bijvoorbeeld beschermde gebouwen. Rode zonnepanelen kunnen beter aansluiten bij de algehele stijl van het gebouw. Hierdoor zijn gemeenten sneller geneigd de aanvraag door te laten gaan en kunt u de panelen plaatsen.

De nadelen van de rode zonnepanelen

Hoewel er veel voordelen bij de rode zonnepanelen te vinden zijn, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden. De gekleurde zonnepanelen zijn bijvoorbeeld iets duurder dan de traditionele panelen. Dit komt doordat het glas en de zonnecellen op een andere manier worden geproduceerd. Zo betaalt u bijvoorbeeld voor een zwart paneel tussen de 450 en 500 euro, terwijl de prijs voor een rode paneel oploopt tot 550 euro. U moet hier dus wel rekening mee houden als u de verschillende modellen met elkaar vergelijkt.

Een ander nadeel is de opbrengst. De zonnepanelen zijn rendabel, maar brengen over het algemeen iets minder op. De opbrengst is bijvoorbeeld 10 procent lager dan bij de traditionele zonnepanelen. Wanneer u een installatie op het dak wilt leggen, is het daarom aan te raden om dit mee te nemen in de uiteindelijke berekening. U voorkomt hiermee dat u alsnog veel energie af moet nemen van het elektriciteitsnet en u uw energierekening niet omlaag kunt brengen.

Alternatieven voor rode zonnepanelen

Doordat er enkele nadelen bij de rode zonnepanelen zitten, wilt u wellicht weten welke alternatieven mogelijk zijn op de markt. Een goede uitstraling is immers niet het enige waarvoor u de panelen aanschaft. Daarbij kan het zomaar zijn dat uw budget niet toereikend is voor deze panelen. Maar welke alternatieven zijn er dan mogelijk voor uw woning?

Zwarte zonnepanelen

De zwarte zonnepanelen zijn het meest gekozen alternatief voor de panelen. Deze panelen zijn over het algemeen monokristallijn. U heeft dus één kristel per zonnecel. De zwarte panelen hebben een hoog rendement, zeker bij direct zonlicht. Een dak op het zuiden met deze zonnepanelen zal uw energierekening flink naar beneden halen. Doordat deze panelen vaak monikristallijn zijn, geeft het een effen uitstraling. Ze zorgen er dus voor dat alles er tot een mooi geheel uit komt te zien. Vooral als uw dak voorzien is van zwarte dakbedekking kan dit de esthetiek van de woning verbeteren.

Houd er wel rekening mee dat deze zwarte varianten gemiddeld iets hoger liggen in prijs. U moet daarom bepalen of deze optie binnen uw budget past of dat u toch naar een ander alternatief op zoek gaat.

Blauwe zonnepanelen

Een ander alternatief zijn blauwe zonnepanelen. Deze panelen zijn vaak voorzien van polykristallijne zonnecellen. Dit houdt in dat de kristallen willekeurig geplaatst zijn en samen zorgen voor de opbrengst van ieder paneel. Het rendement van deze panelen ligt net iets lager dan bij de mono kristallijne variant als er sprake is van direct zonlicht. Bij diffuus zonlicht presteren ze wel optimaal. Mocht u een groot dak hebben, dan gaat u er weinig van merken. U heeft immers de mogelijkheid om meer panelen te plaatsen om de gewenste resultaten te behalen. Daarbij is het ook een goedkopere oplossing dan de zwarte panelen.

Zo maakt u een goede keuze

Maar hoe maakt u dan een goede keuze voor uw rode zonnepanelen? Dit begint bij het bekijken van het energieverbruik van uw huishouden. De jaarrekeningen van uw energieleverancier geven u hier een goed inzicht in. Afhankelijk van dit verbruik heeft u een bepaald vermogen nodig om alles te kunnen dekken. Ook het aantal panelen brengt hier een verschil in. Houd wel rekening met de afmetingen van het dak. Mocht u een klein dak hebben en een hoger vermogen niet passend zijn in uw budget, heeft u wel de gelegenheid om een deel van het verbruik op te kunnen wekken.

Naast het vermogen en het aantal zonnepanelen is het aan te raden om met een professional in gesprek te gaan over waar u de panelen plaatst. De meeste zonnepanelen komen op het dak te liggen. Mocht uw dak hier niet geschikt voor zijn, bijvoorbeeld door een verkeerde oriëntatie, zijn er voldoende andere mogelijkheden. Zo kunnen installateurs de panelen op het dak van een schuur plaatsen, maar ook in uw tuin. Hoewel dit een ander proces met zich meebrengt, helpt het u wel om alleen nog maar te profiteren van de voordelen die met de zonnepanelen komen.

Het installeren van de panelen

Voordat u begint met het plaatsen van rode zonnepanelen dient u zich goed voor te bereiken. Bekijk wat uw huidige energieverbruik is, zodat u het vermogen en het aantal panelen hierop aan kunt passen. Ook kijkt u goed naar de staat van het dak. Mochten er reparaties nodig zijn, is het aan te raden om deze eerst uit te voeren. U voorkomt hiermee dat de dakconstructie de installatie niet kan dragen. Zodra alles goed is en u onafhankelijk advies over zonnepanelen heeft opgevraagd, kunt u de panelen kopen en laten plaatsen. De installateur zal hiervoor eerst het frame plaatsen, waarna de panelen erop worden gemonteerd.

Het enige waar u dan nog rekening mee moet houden, is het onderhoud dat met de panelen gepaard gaat. Door regelmatig vuil weg te halen, behoudt u een goed rendement en profiteert u alleen nog maar van voordelen. Ontdek daarom snel welke zonnepanelen het beste bij uw woning en huishouden passen en plaats ze direct.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.