Overspanningsbeveiliging aansluiten

De overspanningsbeveiliging aansluiten voor zonnepanelen: zo gebeurt het

Heeft u wel eens gehoord over een overspanningsbeveiliging aansluiten voor zonnepanelen? Deze beveiliging van zonnepanelen moet voorkomen dat er overspanning en de bijbehorende schade ontstaat aan zowel de zonnepanelen zelf als de installatie waarop deze bevestigd is. Maar wat moet u allemaal weten over deze beveiliging voor zonnepanelen? En hoe kunt u deze het beste aansluiten? Onderstaande informatie zet alles op een rij.

Overspanning door meerdere factoren

De overspanningsbeveiliging voor zonnepanelen is speciaal bedoeld om overspanning te voorkomen bij uw zonnepanelen installatie. Deze overspanning ontstaat onder andere door een beschadiging van de kabels of connectoren. Ook blikseminslag kan problemen opleveren en voor deze overspanning zorgen. De bliksembeveiliging voor zonnepanelen is daarom een van de zaken waar u op moet letten bij zonnepanelen kopen, zodat u niet snel voor een nieuwe kostenpost komt te staan. Het kan immers veel kosten met zich meebrengen als de zonnepanelen of een van de onderdelen hiervan kapotgaan. En de zonnepanelen zelf kosten al genoeg.

Beveiliging van uw installatie

De overspanningsbeveiliging en werking hiervan moeten ervoor zorgen dat hoge spanningsverschillen in uw zonnepanelen inclusief installatie niet meer voorkomen of anders geen schade aanbrengen. De gelijkstroom circuits, het gedeelte dat zich achter de omvormer bevindt, dienen beschermd te worden tegen deze verschillen. Dit is vastgesteld volgens de NEN1010. Hoewel het geen verplichting is om de overspanningsbeveiliging toe te voegen aan de installatie, kan het u wel helpen tijdens het opgeven van de schades aan uw verzekering. Een verzekeringsmaatschappij wilt immers weten hoe u de beveiliging heeft toegepast, zodat u niet aansprakelijk bent voor de gemaakte schade.

De kosten van het beveiligingssysteem

Zonnepanelen moeten zorgen voor zonne energie, waardoor u niet meer afhankelijk bent van de energieleverancier. Hiervoor maakt u een flinke investering. De installatie zelf is immers niet goedkoop. De overspanningsbeveiliging voor zonnepanelen toevoegen doet hier nog een schepje bovenop. Het beveiligingssysteem is verkrijgbaar vanaf 150 euro, afhankelijk van het type dat u aanschaft. Het type dat u nodig heeft, hangt af van de installatie waarvoor u gekozen heeft. Het is aan te raden om advies in te winnen over het beveiligingssysteem bij de installateur, zodat alles direct aangesloten is en in werking kan worden gesteld.

De juiste benodigdheden klaarleggen

De overspanningsbeveiliging aansluiten begint door het pakken van de juiste materialen en gereedschappen. U wilt immers goed van start gaan. Het begint allemaal met het overspanningsbeveiligingsapparaat dat u aangeschaft heeft. Zorg ervoor dat dit apparaat geschikt is voor zonnepanelen en dat de specificaties overeenkomen met de gekozen installatie. Zorg tevens voor een goede aarding, de benodigde kabels en de gereedschappen om alles aan elkaar te verbinden. U moet hierbij onder andere denken aan een schroevendraaier, multimeter en kabelstripper. Een installateur heeft al deze gereedschappen paraat, zodat de aansluiting kan beginnen.

Goede voorbereidingen treffen voor de werkzaamheden

Het is verstandig om voor de overspanningsbeveiliging aansluiten voldoende voorbereidingen te treffen. Het is van belang dat u de zonnepanelen uitschakelt en de stroom er vanaf is. U dient ook de juiste plaats te bepalen voor het beveiligingssysteem. Veel mensen kiezen ervoor om deze zo dicht mogelijk bij de omvormer te plaatsen. De kabels die vanaf de zonnepanelen naar de omvormer gaan, dient u te strippen. Ook brengt u een nieuwe aardekabel naar het aardingspunt. Al deze voorbereidingen moeten voorkomen dat u niet voldoende kunt profiteren van de overspanningsbeveiliging voor zonnepanelen. Hoewel het dus even wat tijd kost om de voorbereidingen te treffen, helpt het u wel aan de juiste werking.

De aansluiting en controle

U kunt dan de overspanningsbeveiliging aansluiten. Hiervoor verbindt u de positieve kabel van de zonnepanelen met de ingang van de beveiliging. De uitgang van het beveiligingssysteem verbindt u met de positieve ingang van de omvormer. Dezelfde stappen doorloopt u ook met de negatieve kabels en ingangen. De aardingskabel van de overspanningsbeveiliging verbindt u met het aardingspunt. Zorg ervoor dat u de tijd neemt om alles met elkaar te verbinden. Controleer na iedere stap of u alles goed heeft aangesloten en of het op de juiste plek zit. U kunt de multimeter gebruiken om te onderzoeken of er ergens kortsluitingen zijn en of de aarding correct is.

Alles documenteren voor de toekomst

Of u de werkzaamheden van de overspanningsbeveiliging aansluiten zelf uitvoert of door een professional laat doen, het is aan te raden om alles goed te documenteren. Zo schrijft u de installatiegegevens op. De gebruikte materialen, eventuele bijzonderheden en de plaats van het beveiligingssysteem zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Zorg er ook voor dat iedereen in het huishouden op de hoogte is van de plaatsing van het systeem. In geval van nood moet iedereen de noodzakelijke stappen doorlopen om de overspanning te voorkomen. Voor de lange termijn kan het uw huishouden helpen om meer geld te besparen.

Snel de juiste beveiliging toevoegen

Heeft u al een zonnepanelen en wilt u nu een overspanningsbeveiliging aansluiten voor nog meer veiligheid in de woning? Ontdek dan snel wat de mogelijkheden zijn voor uw installatie en zorg dat uw huis extra beveiligd is tegen overspanning. Een professional kan samen met u meekijken naar de mogelijkheden voor een bestaande installatie. Als u nog geen panelen op het dak heeft liggen, kunt u de zonnepanelen in combinatie met het beveiligingssysteem laten plaatsen. Uw huis is direct efficiënter.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.