Opbrengst zonnepanelen
Hoe bereken ik de opbrengst van zonnepanelen?
Denkt u aan zonnepanelen kopen, maar vraagt u zich af hoeveel zonne-energie ze produceren? Meerdere factoren spelen een rol bij de opbrengst van zonnepanelen. Waar moet u op letten bij het berekenen van de zonnepanelen opbrengst? Het team van ing. Mitchell van der Meij geeft u graag onafhankelijk advies over zonnepanelen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Opbrengst zonnepanelen berekenen aan de hand van twee factoren
Bij een globale berekening voor de opbrengst van zonnepanelen dient u over twee factoren te beschikken:
- 1. het complete vermogen van de zonnepanelenHierbij gaat het om de hoeveelheid zonnepanelen die u laat installeren, vermenigvuldigd met het vermogen per zonnepaneel.
- 2. de capaciteit die benut wordt door de zonnepanelenEen zonnepaneel kan niet voortdurend maximale capaciteit leveren. Doorgaans levert een zonnepaneel zo'n 85 procent, oftewel 0,85 kWh elektriciteit per 1 Wp vermogen. De hoeveelheid capaciteit kan echter variëren aan de hand van de kwaliteit en het soort zonnepaneel, de zoninstraling, de hellingshoek en de ligging van de zonnepanelen.
Elementen die van invloed zijn op de opbrengst van zonnepanelen
Hoeveel de zonnepanelen daadwerkelijk opbrengen is afhankelijk van verschillende elementen. Het rendement hangt bijvoorbeeld af van:
Het adres waar u woont
De hoeveelheid zonlicht varieert waar u zich bevindt op de planeet. Woont u bijvoorbeeld in zuidelijk gelegen landen als Portugal of Spanje, dan heeft u de beschikking over meer zonuren, waardoor de opbrengst van de zonnepanelen groter is. Ook in Nederland zijn er verschillen als het gaat om de zoninstraling. Zo is in het westen de zoninstraling hoger dan in het oosten van ons land. Dit betekent dat u aan de Noordzeekust meer profiteert van de zonnepanelen opbrengst dan in de Achterhoek.
De oriëntatie op het dak
Voor maximale opbrengst van de zonnepanelen moet het oppervlak van het paneel zoveel mogelijk zonlicht ontvangen. U kunt daarom de zonnepanelen het beste oriënteren op het zuiden, zodat het oppervlak profiteert van de meeste zonuren. Ook met een ligging op het zuidwesten of zuidoosten geniet u van een goede zonnepanelen opbrengst.
De hellingshoek van de zonnepanelen voor de opbrengst
De hoek van het dak is een belangrijk element bij de opbrengst van de zonnepanelen. De optimale hoek waarin de zonnepanelen geplaatst worden, bevindt zich tussen de 15 en 55 graden. Optimaal is een hellingsgraad van 35 graden. Met een schuin dak volgen de zonnepanelen vanzelfsprekend de hoek van de wijze waarop het dak is gelegd. Heeft u een plat dak? Dan kunt u door middel van speciaal montagemateriaal zelf de hellingshoek vaststellen. Hierbij geldt dat hoe kleiner de hoek is, des te meer zonnepanelen u op uw dak kunt laten installeren.
Schaduw op het dak beperkt de opbrengst van de zonnepanelen
Schaduw op de zonnepanelen zorgt ervoor dat er minder zonne-energie kan worden opgewekt. Een dakkapel, schoorsteen, omliggende gebouwen of bomen zorgen ervoor dat u minder profiteert van de zonnepanelen opbrengst. Hierbij geldt dat de zwakke schakel, oftewel het zonnepaneel met schaduw, de grootste invloed heeft op de opbrengst. De zonnepanelen zijn door middel van een lus of string met elkaar gekoppeld. Als één zonnepaneel zich in de schaduw bevindt, heeft dit direct een negatieve impact op de overige zonnepanelen. Een installateur voor zonnepanelen kan een specifieke lus creëren voor zonnepanelen die vaak in de schaduw liggen of gebruik maken van zogenaamde micro-omvormers. Neem contact op met onze ervaren experts voor advies.
Het soort zonnepanelen dat u laat installeren
Bij de selecteren van zonnepanelen heeft u de keuze uit meerdere soorten installaties. Zo zijn er onder andere monokristallijne, polykristallijne en glas-glas zonnepanelen op de markt. Ieder soort zonnepaneel heeft zijn voor- en nadelen, waardoor het van belang is dat u met een professional bespreekt wat voor uw situatie de beste optie is. Verder speelt de kwaliteit van de zonnepanelen een grote rol. Goedkoop is meestal duurkoop. Bekende merken als Solar Edge leveren betrouwbare kwaliteit.
De levensduur van de zonnepanelen en de opbrengst
Gemiddeld heeft een zonnepaneel een levensduur tussen de 25 en 40 jaar. Hierbij neemt het rendement van de zonnepanelen jaarlijks ietwat af. De hoeveelheid van de degeneratie hangt af van de kwaliteit die u aanschaft. Als u zonnepanelen van hoge kwaliteit koopt, kunt u ervan uitgaan dat deze panelen na 25 jaar nog altijd zo'n 85 procent van de oorspronkelijke opbrengst leveren. Gaat het om zonnepanelen van lage kwaliteit? Dan ligt het percentage aan zonnepanelen opbrengst beduidend lager. Door te investeren in kwaliteit profiteert u dus op de lange termijn van het hoogste rendement.
Het onderhoud van de zonnepanelen voor de opbrengst
Vuiligheid beperkt de hoeveelheid zonlicht die de zonnepanelen kunnen opvangen. Gelukkig wordt veel viezigheid tijdens een regenbui al weggespoeld, maar toch raden wij aan om ieder jaar uw zonnepanelen te laten reinigen. Stof, vuiligheid of vogelpoep heeft namelijk meer invloed op de opbrengst van de zonnepanelen dan u waarschijnlijk zou denken.
Wat is de opbrengst van zonnepanelen per dag in een grafiek
Wat is de precieze opbrengst van zonnepanelen per dag in een grafiek? U kunt door middel van een slimme meter zelf bijhouden hoeveel groene elektriciteit u exact opwekt door middel van de metingen. In het volgende voorbeeld maken wij gebruik van 10 zonnepanelen met een piekvermogen van 300 Wp. Zoals hierboven vermeld zijn de ideale omstandigheden doorgaans niet haalbaar, en houden onze experts rekening met een verlies van 15 procent. Dit betekent dat u jaarlijks gemiddeld 300 Wp x 0,85 x 10 zonnepanelen = 2550 kWh opwekt. Dit komt neer op een opbrengst van de zonnepanelen per dag van 2550 kWh / 365 = 7 kWh.
Groene energie leveren aan het net
Ondanks dat de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd, betekent dit dat u de komende jaren nog wel kunt profiteren door energie te leveren aan het net. De groene stroom die u zelf niet gebruikt, kunt u op deze wijze tegen een bedrag aanbieden aan uw energieleverancier. De stroom leveren aan het net zorgt er dus voor dat u extra verdient op de opgewekte stroom. Bovendien is de BTW voor het kopen van zonnepanelen op 0 procent gesteld, waardoor u voor zonnepanelen aan de Belastingdienst geen cent betaalt. Verder heeft u voor de aanschaf van zonnepanelen in sommige gevallen recht op gemeentelijke of provinciale subsidies. Dit maakt het kopen van zonnepanelen en de daaraan gekoppelde terugverdientijd nog korter. Belangrijk is hierbij dat u door uw eigen zonnepanelen installatie niet meer afhankelijk bent van de prijsstijgingen op de energiemarkt. Zeker de afgelopen tien jaar is de prijs voor elektriciteit aanzienlijk gestegen. Uiteraard blijft het altijd onzeker wat de toekomst brengt, maar de optie dat de energie uit fossiele brandstoffen flink in prijs zal dalen, is niet waarschijnlijk.
Profiteer van maximale zonnepanelen opbrengst door ing. Mitchell van der Meij
Zoekt u een ervaren team van specialisten om de beste kwaliteit zonnepanelen te laten installeren op uw dak? Het team van ing. Mitchell van der Meij beschikt over eigen monteurs die vakkundig zijn opgeleid voor het adviseren, leveren en installeren van zonnepanelen. Wij geven u deskundig advies en gaan snel en betrouwbaar aan de slag, zodat u zo snel mogelijk van een goede zonnepanelen opbrengst geniet. Bovendien hanteren wij een burenkorting van 5 procent. Extra voordelig als u samen met de buurt tegelijk zonnepanelen wilt laten plaatsen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een gratis zonnepanelen offerte op maat aan via de website.
Vraag uw offerte aan
Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.