Opbrengst van zonnepanelen in de winter

Veel mensen denken dat de opbrengst van zonnepanelen in de winter minimaal is. Dit is echter een hardnekkig misverstand. Zonnepanelen werken namelijk op zon, maar niet op de warmte hiervan. Wij vertellen u meer over de opbrengst van zonnepanelen in de wintermaanden. Daarnaast geven we u tips om de opbrengst van uw zonnepanelen te verhogen.

 

Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?

Een hardnekkig fabeltje is dat zonnepanelen in de herfst en winter niet rendabel zouden zijn. Hoewel de opbrengst van zonnepanelen in de winter lager ligt dan in de zomermaanden, blijven zonnepanelen een interessante investering. Zo draaien zonnepanelen op zon en maakt de temperatuur hierbij in principe niet uit. Sterker nog, door zeer hoge temperaturen kunnen zonnepanelen te warm worden waardoor een deel van de energie verloren gaat. Het kan dus zomaar zijn dat u op een zonnige winterdag meer energie opwekt dan op een snikhete zomerdag!

In de wintermaanden staat de zon lager en hebben we minder uren daglicht. Ook is er meer schaduw en minder instraling van de zon. De opbrengst van zonnepanelen in de winter zal hierdoor gemiddeld wel lager uitvallen dan in de zomermaanden. Ook kan het op een zeer bewolkte dag zo zijn dat de zonnepanelen weinig tot geen energie opwekken. Dit komt in de praktijk echter bijna nooit voor. Over het algemeen geldt dat zo´n 70% van de jaaropbrengst wordt opgewekt in de lente en zomer, de overige 30% in de herfst en winter.

 

Hoe werken zonnepanelen in de winter?

Zonnepanelen werken in de winter precies hetzelfde als in de zomer. Het kan op donkere dagen echter wel iets langer duren voordat de omvormer opstart. Dit kunt u zien aan een lampje die blijft knipperen. U hoeft hier zich geen zorgen over te maken. De gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen zal op jaarbasis hetzelfde blijven. Ook als u even een dagje minder stroom opwekt zullen zonnepanelen rendabel zijn.

Tip: met behulp van de SolarEdge app houdt u zeer nauwkeurig in de gaten hoeveel energie u opwekt én hoeveel u verbruikt. Op een bewolkte dag kunt u er voor kiezen om een wasje minder te draaien zodat u zo min mogelijk energie van het net hoeft te halen.

 

Wat als er sneeuw of ijs op de zonnepanelen ligt?

Zonnepanelen zijn prima bestand tegen het Nederlandse klimaat. Zo hebben zonnepanelen van een goede kwaliteit een levensduur van gemiddeld 25 jaar. Of het nu stormt, regent, sneeuwt of ijzelt: u hoeft zich geen zorgen te maken over de zonnepanelen. Sterker nog, wij raden het u af om de zonnepanelen sneeuw- en ijsvrij te maken. De sneeuw en het ijs zullen namelijk vanzelf verdampen door de warmte van de zonnepanelen.

Daarnaast kunnen de zonnepanelen beschadigen als u ze sneeuw- of ijsvrij probeert te maken met behulp van een bezem en/of chemische middelen. Door beschadigingen zullen uw zonnepanelen minder goed presteren en zal de levensduur verkorten. Laat het onderhoud dus liever aan uw installateur van zonnepanelen over. Tot slot kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan als u zelf op het dak klimt. Het dak kan immers nat en glad zijn. Stel uw eigen veiligheid altijd voorop!

 

Is winters weer gevaarlijk voor zonnepanelen?

Zelfs als het lange tijd sneeuwt of vriest, zullen uw zonnepanelen in de winter geen problemen ondervinden. De zonnepanelen kunnen het gewicht van sneeuw of ijs met gemak dragen. Ook kan er niet zomaar kortsluiting ontstaan. Het is namelijk verplicht om zonnepanelen te aarden waardoor ze goed beschermd zijn tegen verschillende weersomstandigheden en andere potentieel gevaarlijke situaties.

Neem contact op met het team van Mitchell van der Meij als u meer informatie wilt over het aarden van uw zonnepanelen. Het aarden van de zonnepanelen zal over het algemeen gebeuren via de omvormer. Dit is een belangrijke klus die u het beste kunt laten uitvoeren door een professional. Zo weet u zeker dat het werk goed wordt uitgevoerd én voorkomt u ongelukken.

 

Heeft sneeuw invloed op de opbrengst van zonnepanelen in de winter?

Als er een dik pak sneeuw op de zonnepanelen ligt, zal de capaciteit iets omlaag gaan. Dit is jammer, maar geen reden tot zorgen. In de winter wekt u namelijk sowieso minder energie op dan in de zomer. Wij raden u daarom aan om sneeuw en ijs gewoon te laten liggen en te wachten tot deze vanzelf smelten.

Hoewel u gedurende enkele uren tot dagen minder energie zult opwekken, voorkomt u zo wel dat u uw zonnepanelen beschadigd of dat er gevaarlijke situaties ontstaan als u op het dak aan het werk gaat. Grappig genoeg kan een klein beetje sneeuw zelfs een positief effect hebben op de opbrengst van zonnepanelen in de winter. Sneeuw weerkaats namelijk licht waardoor er meer energie opgewekt kan worden!

 

Hoe kunt u de opbrengst van zonnepanelen in de winter verhogen?

Wilt u de opbrengst van zonnepanelen in de winter verhogen? Dan zijn er een aantal zaken die u kunt doen. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

 

1. Onderhoud

Door uw zonnepanelen regelmatig te laten onderhouden zorgt u ervoor dat ze - onder alle weersomstandigheden - optimaal blijven presteren. U verlengt bovendien de levensduur van de zonnepanelen. Laat het onderhoud altijd door een professional uitvoeren.

 

2. Thuisbatterij

Op bepaalde momenten wekt u wellicht meer energie op dan dat u verbruikt. Door een thuisbatterij te installeren, wordt alle energie opgeslagen voor een later moment. Afhankelijk van de grootte van de thuisbatterij, bent u enkele uren tot dagen zelfvoorzienend. Dit is ideaal als u overdag werkt en ´s avonds gebruik wilt maken van zonne energie en op bewolkte dagen wanneer u wellicht minder energie opwekt dan dat u verbruikt.

 

3. SolarEdge App

Met behulp van de SolarEdge app houdt u nauwlettend in de gaten hoeveel energie u opwekt en hoeveel u verbruikt. Dit is een handige tool als u de opbrengst van zonnepanelen in de winter wilt berekenen. Uiteraard zal deze handige en gratis app ook in de rest van het jaar van pas komen!

 

4. Zonnepanelen met micro omvormers

Zonnepanelen met micro omvormers zijn aan te raden als u de individuele prestaties van de zonnepanelen wilt verbeteren. Zo is het niet langer een probleem als er op een deel van het dak schaduw valt of als een aantal zonnepanelen om een andere reden onderpresteren. Zonnepanelen met micro omvormers zijn een investering waar u in de winter én de zomer profijt van zult hebben. Informeer bij Mitchell van der Meij naar de mogelijkheden!

 

Is het mogelijk om zonnepanelen in de winter laten installeren?

Bent u enthousiast geworden en wilt u het liefst zo snel mogelijk zonnepanelen laten installeren? Dan hebben wij goed nieuws voor u. U kunt zonnepanelen in de winter laten installeren mits het niet vriest en/of er geen sneeuw op het dak ligt. Door zonnepanelen in de winter te laten installeren, heeft u hier in de lente direct profijt van. De lente en de zomer zijn immers de seizoenen waarin u de meeste energie zult opwekken.

Bij Mitchell van der Meij vertellen we u graag meer over zonnepanelen kopen en laten installeren.

 

Zonnepanelen kopen bij Mitchell van der Meij

De kosten van het plaatsen van zonnepanelen verdient u binnen korte tijd terug. De opbrengst van zonnepanelen in de winter is weliswaar lager, maar geen reden om van uw aankoop af te zien. Zelfs op bewolkte dagen kunt u immers voldoende energie opwekken. Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop u efficiënter om kunt gaan met uw energie. Wilt u graag meer informatie over zonnepanelen kopen? Neem dan contact op met het team van Mitchell van der Meij.

Wij voorzien u van een professioneel en onafhankelijk advies over zonnepanelen en kunnen een berekening maken van wat zonnepanelen in de winter én in de zomer opbrengen. Ook als u meer wilt weten over onze andere producten en diensten (zoals het aarden van zonnepanelen en het installeren van micro omvormers en een thuisbatterij) horen we graag van u. Zowel zakelijke als particuliere klanten zijn welkom bij ons.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.