Omvormers vergelijken
Zo kunt u het beste omvormers vergelijken
Heeft u net nieuwe zonnepanelen aangeschaft en wilt u nu omvormers vergelijken voor een goede aansluiting? Met een groot aantal omvormers op de markt is het niet altijd eenvoudig om een keuze te maken. De installateur van zonnepanelen kan u meerdere opties aanbieden, maar uiteindelijk gaat het erom dat u tevreden moet zijn met de aankoop. Maar waar dient u dan allemaal op te letten? En wat kunt u nog meer in het achterhoofd houden tijdens de zoektocht? In dit artikel leest u alles wat u moet weten.
Wat is een omvormer?
Voor omvormers vergelijken is het raadzaam om erachter te komen wat een omvormer eigenlijk is. Het is een cruciaal onderdeel van de zonnepanelen, maar toch eenvoudig over het hoofd te zien bij een eerste zoektocht. De omvormer komt in verschillende varianten: de string, micro en power optimizers. Laatstgenoemde is op zichzelf staand geen omvormer, maar werkt samen met een centrale omvormer om de optimale prestaties van uw panelen te benutten. De verschillende functies van de omvormer moeten ervoor zorgen dat u gebruik kunt maken van de duurzame energie die u opgewekt heeft met uw zonnepanelen.
De functies van de omvormer
De primaire functie van een omvormer is het omzetten van de opgewekte gelijkstroom naar wisselstroom. De wisselstroom is de energie die u voor uw huishoudelijke apparaten kunt gebruiken. Ook is deze energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet als u te veel heeft opgewekt en deze niet kunt gebruiken. De omvormer zorgt tevens voor meer veiligheid in de woning. Deze bevat namelijk beveiligingsmechanismen die overbelasting en oververhitting moeten voorkomen. Met een efficiëntie van meer dan 95 procent kan de omvormer tevens bepalen hoeveel opgewekte energie daadwerkelijk beschikbaar is voor gebruik.
Met behulp van de omvormers kunt u ook monitoren en meer efficiëntie aanbrengen in uw energieverbruik. Bij de monitoring ziet u de prestaties van uw zonnepanelen binnen een bepaalde periode. Dit kan per dag zijn, maar ook per week, maand of jaar. Met behulp van deze gegevens kunt u eventuele veranderingen aanbrengen in het huishouden. Mocht u minder energie opwekken dan u verbruikt, kunt u bijvoorbeeld kijken welke apparaten u minder lang aanzet. De monitoring helpt ook te ontdekken of er eventuele reparaties benodigd zijn. Mocht er iets geks in de resultaten verschijnen, dan heeft dit immers ene reden.
De omvormers vergelijken voor nieuwe zonnepanelen
Als u een nieuwe installatie plaatst, moet u ook denken aan een omvormer. Dit onderdeel is namelijk cruciaal voor het omzetten van de opgewekte stroom naar de wisselstroom die u kunt gebruiken in het huishouden. De installateur kan dan de zonnepanelen inclusief de omvormer direct op uw dak plaatsen. U heeft er dan geen omkijken meer naar en hoeft op een later moment geen werkzaamheden meer uit te voeren. Er zijn hiervoor een aantal factoren om in het achterhoofd te houden.
De prijs
Tijdens de omvormers vergelijken merkt u al snel dat dit onderdeel in meerdere prijsklassen zit. De gemiddelde prijs ligt bijvoorbeeld tussen de 750 en 1200 euro. Dit is exclusief de plaatsing en btw. Hoeveel uw omvormer daadwerkelijk kost, is afhankelijk van de andere keuzes die u maakt, zoals het type, vermogen en het merk. Daarbij dient u ook goed te onthouden dat de goedkoopste oplossing vaak niet de beste is. U heeft hiermee vaak een laag vermogen en deze gaat sneller kapot. Met de juiste prijs-kwaliteitverhouding heeft u een investering waar u voor langere tijd mee kunt doen.
Het vermogen
Het vermogen van de omvormer moet voor een optimale werking afgestemd zijn op het vermogen van de panelen die u op het dak heeft liggen. De volledige installatie heeft een totaalvermogen voor het opwekken van zonne energie. Als uw zonnepanelen 5000 Wp aan vermogen hebben, moet de omvormer dit ook aankunnen. Hiervoor hoeft de omvormer niet precies dit vermogen te hebben. Gemiddeld mag het vermogen van de omvormer namelijk rond de 10 procent lager liggen. Uw panelen produceren immers niet constant stroom. De omvormers vergelijken op basis van vermogen geeft u wel de gelegenheid om daadwerkelijk gebruik te maken van alle opgewekte energie.
Het type omvormer
Er zijn meerdere omvormers op de markt te vinden. Over het algemeen heeft u bij zonnepanelen kopen de keuze uit drie soorten omvormers, waarvan twee de meest gekozen. De eerste variant is de string omvormer. Bij dit onderdeel worden de panelen in een serie aangesloten. Vaak gebeurt dit per 6 panelen. U heeft ook de mogelijkheid te kiezen om zonnepanelen met micro omvormer aan te sluiten. Maar welke micro omvormer bij welk paneel dan? Hier kan een installateur u alle informatie over geven. De micro-omvormer zorgt dat ieder paneel optimaal presteert. In combinatie met power optimizers kunt u de opbrengst nog meer optimaliseren, zelfs wanneer er veel schaduw op het dak valt.
De fasen
Wanneer u de eerste zaken op een rij heeft staan, dient u de fasen te bekijken. Hiervoor is uw meterkast van belang. Deze kan namelijk 1-fase of 3-fase zijn. Als u niet zeker weet welke fase uw meterkast is, dient u dit eerst op te vragen bij de professional. Over het algemeen geldt dat u voor de zonnepanelen inclusief installatie van maximaal 5000 Wp een 1-fasige omvormer nodig heeft, terwijl alles daarboven 3-fasig is. Maar uw meterkast kan hier dus een verschil in geven. Tijdens de omvormers vergelijken ziet u in één oogopslag welke omvormers bij uw installatie passen.
De monitoring
Bij veel zonnepanelen kunt u uw verbruik monitoren. Het monitoren van de opgewekte energie van uw installatie gebeurt altijd via de omvormer. Via bluetooth, USB of WiFi komt de informatie in een app, zodat u direct ziet hoeveel energie u opwekt. Bij de energieleverancier kunt u dan zien hoeveel energie u verbruikt. Deze monitoring helpt u bij het efficiënt omgaan met de apparaten. Bij het kiezen van een omvormer kunt u onder andere kijken naar de manier waarop de omvormer monitort. Let er ook op welke gegevens u kunt zien. Bij sommige modellen is dit dagelijks, terwijl andere maandelijks informatie geven.
Het merk
Bij een vergelijk van omvormers is het aan te raden om tevens naar het merk te kijken. Er zijn een aantal merken die zichzelf de laatste jaren al bewezen hebben en waarmee u verzekerd bent van hoogwaardige kwaliteit en een eventuele garantie. Echter is niet vast te stellen welk merk daadwerkelijk het beste is. Bij alle zonnepanelen is immers een geheel andere situatie, waardoor u ook weer een andere omvormer nodig heeft. U dient de omvormers te vergelijken op basis van uw situatie, in combinatie met het merk, en alle andere factoren die zorgen voor de beste eindresultaten.
Garantie
De omvormers vergelijken kan tevens op basis van garantie. Iedere fabrikant geeft een garantie van minimaal vijf jaar. In sommige gevallen loopt dit op tot 10 jaar. Daarnaast heeft u bij de installateur ook een garantie van 2 jaar tijdens de plaatsing van de zonnepanelen inclusief omvormer. Het hebben van een goede garantie kan u helpen om zo min mogelijk kosten op de korte termijn te hebben. Er kan immers altijd wat kapotgaan. Mocht er dan een reparatie plaatsvinden, dan hoeft u deze kosten niet zelf te betalen. Mits u aan de voorwaarden voldoet van de garantie. De lengte van de garantie is daarom niet voldoende om te bekijken. Alle voorwaarden geven de uiteindelijke doorslag bij het maken van een keuze.
Overige zaken die de keuze beïnvloeden
Bovenstaande zaken zijn voornamelijk gericht op de omvormer die u uiteindelijk kiest. Echter dient u ook een aantal andere zaken in het achterhoofd te houden. Denk bijvoorbeeld aan uw huidige energieverbruik. U kunt uw jaarlijkse verbruik bij de energieleverancier bekijken. Op basis van deze gegevens bepaalt u het benodigde vermogen van de zonnepanelen en de omvormer die hier het beste bij past. Hoe hoger uw verbruik, hoe hoger het vermogen van zowel de panelen als de omvormer moeten zijn om alles te kunnen dekken. Daarbij kunt u uw wensen te allen tijde in het achterhoofd houden en bespreken met de installateur.
Houd ook rekening met de schaduwval op uw dak en de oriëntatie van het dak en panelen. Bij de optimale opstelling liggen de zonnepanelen gericht op het zuiden, is er geen schaduw en is de perfecte hellingshoek aangehouden. In dit geval brengen de panelen het meeste op. Bij de meeste huizen zijn de meest ideale omstandigheden echter niet te realiseren. Zorg er daarom voor dat u weet wat de situatie bij uw dak is, zodat u de omvormer hierop aanpast. Het kan immers de doorslag geven voor een micro omvormer of power optimizer. Of u gaat toch voor een gewone omvormer om de energie om te zetten voor uw woning.
Hoe lang gaan omvormers gemiddeld mee?
De omvormers vergelijken doet u niet alleen om de beste keuze te maken voor uw situatie, maar ook om te ontdekken welke het langste meegaat. U wilt immers dat uw investering niet binnen een korte tijd kapotgaat. De meeste omvormers gaan gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. De daadwerkelijke levensduur hangt af van een aantal factoren, die hieronder vermeld staan.
Het type
Ieder type omvormer heeft een eigen levensduur. De stringomvormers, welke het meest gekozen zijn bij een installatie, hebben een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar. De micro-omvormers gaan net iets langer mee, doordat deze minder belast worden, mede doordat deze op slechts één paneel aangesloten zijn. U kunt hierbij denken aan een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar. De power optimizers werken samen met de omvormer die u heeft geplaatst. Door deze samenwerking heeft de power optimizer ook dezelfde levensduur als de stringomvormers.
Kwaliteit en het merk
Het merk en de kwaliteit van de omvormers hebben een grote invloed op de uiteindelijke levensduur van de omvormer. De grotere namen op de markt hebben vaak omvormers in het assortiment die langer meegaan. Ook zijn deze betrouwbaarder. Dit komt doordat de omvormers gemaakt zijn van hoogwaardige kwaliteit materialen. Juist om deze reden is het van belang dat u niet direct voor de goedkoopste oplossing kiest, maar verder kijkt naar de beschikbare opties op de markt.
De omgevingsomstandigheden
De omgeving waarin de omvormer is geplaatst, is van grote invloed op de levensduur van het onderdeel. Als u de omvormer in een koele en droge omgeving plaatst, welke goed geïsoleerd is, dan kan het onderdeel langer meegaan. De invloeden van buitenaf hebben in dit geval immers minder effect en uitwerkingen op de omvormer. Als de omgevingsomstandigheden minder ideaal zijn, zoals een hetere of vochtige omgeving, dan kan de levensduur aanzienlijk verkorten.
Een goede installatie en onderhoud
Een goede installatie en regelmatig onderhoud zijn cruciaal voor de levensduur. Als u de omvormer niet correct installeert, leidt dit tot oververhitting en andere problemen. Ook komt er sneller vocht bij de omvormer. De uiteindelijke levensduur kan hiermee zomaar enkele jaren verkorten. Zo ook met het onderhoud. Als u niet regelmatig onderhoudt of monitort en problemen niet vroegtijdig opspoort, heeft dit zijn uitwerkingen op de levensduur.
Het onderhoud aan de omvormer
Maar hoe kunt u de omvormer dan goed onderhouden? In eerste instantie kunt u met een visuele inspectie al veel ontdekken. De zichtbare schade, vuil, stof en eventuele nesten van insecten zijn immers zichtbaar. U kunt al het vuil weghalen en een monteur langs laten komen voor het verhelpen van de schades. Tevens maakt u de ventilatieopeningen vrij van obstakels, zodat er geen oververhitting plaatsvindt. Mocht het toch warmer zijn dan normaal, kunt u zorgen voor een goede koeling. Vaak kunt u in de app van de fabrikant al veel ontdekken, zonder dat u naar de omvormer toe hoeft. Vreemde patronen zijn immers terug te zien in de opwekking en het verbruik. Controleer in dit geval regelmatig de omvormer op storings- of foutmeldingen. Raadpleeg de handleiding van de omvormer voor specifieke foutcodes en de bijbehorende oplossingen.
Als u zelf nog weinig kennis heeft van het onderhoud van de omvormer, kunt u het onderhoud ook uit laten voeren door een professional. De professional komt jaarlijks langs voor een onderhoudsbezoek. De grondige inspectie en de eventuele reparaties laten u genieten van lagere kosten. Bij omvormers vergelijken kunt u daarom het beste ook kijken naar eventuele onderhoudscontracten die hiermee gepaard gaan.
Een nieuwe omvormer plaatsen bij een bestaande installatie
Hierboven is veel vermeld over het omvormers vergelijken voor de plaatsing bij een nieuwe zonnepaneleninstallatie. Echter kunt u uw omvormer ook op een later moment vervangen. De levensduur van dit onderdeel is namelijk korter dan die van de zonnepanelen zelf. Het vervangen van de omvormer laat u in vrijwel alle gevallen over aan een gekwalificeerde elektricien of de installateur die de panelen ook op uw dak heeft geplaatst. U heeft hiermee niet alleen de veiligheid bij de installatie, maar ook de garantie dat onderdelen vervangen kunnen worden.
U kunt de installateur wel helpen met een aantal zaken. Zo kunt u de juiste veiligheidsmaatregelen en voorbereidingen treffen. U schakelt te allen tijde de stroom uit. Hiervoor hoeft u alleen maar de schakelaar in de meterkast te gebruiken. De elektricien controleert dan of er geen spanning meer op de kabels en de omvormer staat. Pas als zeker is dat er geen stroom meer is, kan de installateur de oude omvormer verwijderen. Hiervoor koppelt de professional eerst de DC-zijde los en daarna de AC-zijde. Na het loskoppelen kunt u de oude omvormer losschroeven van het montagesysteem.
De nieuwe omvormer kunt u plaatsen op dezelfde plek als de oude omvormer. Het montagesysteem is namelijk vaak hetzelfde. Mocht u voor een nieuw systeem hebben gekozen, dan kunt u de oude eerst vervangen met de nieuwe. U plaatst dan de omvormer in het systeem en schroeft deze goed vast. Nadat alles vastzit, sluit u de kabels aan. Hierbij begint u eerst bij de DC-zijde en daarna de AC-zijde. Dit kan inclusief een nieuwe aardingskabel zijn, afhankelijk van de specificaties van de nieuwe omvormer. Controleer of alle aansluitingen correct zijn en stevig vastzitten. Na de controle kunt u de stroom inschakelen en wordt het systeem van stroom voorzien. Uw nieuwe omvormer helpt u aan elektriciteit voor alle apparaten in huis.
Vraag uw offerte aan
Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.