Omvormer zonnepanelen

8 tips voor het kiezen van een omvormer zonnepanelen

 

Wanneer u zonnepanelen inclusief installatie door het team van ing. Mitchell van der Meij laat uitvoeren, heeft u ten minste één omvormer voor de zonnepanelen nodig. De functie van de omvormer is eenvoudig. Dit apparaat zorgt er namelijk voor dat de zonne-energie van de zonnepanelen wordt omgezet in elektriciteit die geschikt is voor huishoudelijke apparaten. De zonnecellen produceren namelijk gelijkstroom, terwijl huishoudelijke apparaten wisselstroom gebruiken. De omvormer is in feite een kast die door de installateur van de zonnepanelen vlakbij de installatie wordt geplaatst. Belangrijk is om te vermelden dat de levensduur van een omvormer relatief kort is in vergelijking met zonnepanelen. Waar zonnepanelen moeiteloos 25 jaar mee gaan, heeft een omvormer een levensduur van 8 tot 12 jaar. Dit komt door het intensieve gebruik van de elektronica in het apparaat. Gebruikt u een micro-omvormer? Deze hebben wel een langere levensduur van zo'n 25 jaar. Wat is de beste omvormer voor uw zonnepanelen? Wij zetten acht tips op een rij waar u op moet letten bij de keuze van een omvormer.

 

Tip 1: Let op het vermogen van de zonnepanelen omvormer

 

Bij de keuze voor de omvormer onderzoekt u wat de complete capaciteit is van de zonnepanelen. Deze capaciteit duiden we aan met de eenheid WP. De capaciteit die bij de zonnepanelen wordt vermeld, is het vermogen dat onder perfecte omstandigheden kan worden geproduceerd. Doorgaans behalen we in Nederland echter nooit deze omstandigheden continu. Daarom kunt u voor het vermogen van een omvormer kiezen voor een capaciteit die lager is dan de zonnepanelen. Ter verduidelijking: heeft u een zonnepanelen installatie met een capaciteit van 2200 WP? Dan kunt u hiervoor gemakkelijk een omvormer van 2000 Watt aanschaffen. Bevinden de zonnepanelen zich bovendien op een plek die niet ideaal is qua lichtval, bijvoorbeeld omdat ze niet volledig op het zuiden gericht zijn? Dan is zelfs een kleinere omvormer voor de zonnepanelen een optie. In de meeste gevallen is een omvormer die minimaal 20 procent kleiner en maximaal 10 procent groter is dan het vermogen van de zonnepanelen een goede keuze.

 

Tip 2: Wel of geen transformator bij de omvormer voor zonnepanelen nodig?

 

U heeft de keuze uit een omvormer met of zonder transformator. De omvormers zonder transformator behalen doorgaans een hoger rendement. Bij een aantal zonnepanelen geldt echter dat zij enkel mogen worden gekoppeld aan een omvormer met transformator. Doet u dit niet, dan gaan de zonnepanelen sneller achteruit. Let bij de aanschaf van de zonnepanelen dus op de juiste verbinding met de zonnepanelen als het gaat om de transformator.

 

Tip 3: Schaduw op de zonnepanelen

 

Kampt u met plekken op uw dak waar de zonnepanelen met schaduw te maken krijgen? Het totale vermogen van de zonnepanelen hangt af van de zwakste schakel binnen de serie, oftewel het paneel dat schaduw heeft. U kunt via twee methodes aanpassen:

  • U creëert een aparte lus van zonnepanelen die op een zeker tijdstip zich allemaal in de schaduw bevinden. Belangrijk is dat u in dat geval een omvormer moet aanschaffen met verschillende trackers. De tracker zorgt namelijk voor het optimale vermogen van een lus. Per lus moet u minstens vijf zonnepanelen aansluiten, anders beschikt de omvormer over te weinig vermogen om te kunnen functioneren.
  • U maakt gebruik van een micro-omvormer. Deze kleine regelunits optimaliseren ieder zonnepaneel individueel. Vervolgens worden de micro-omvormers gekoppeld aan een specifieke omvormer. Deze micro-omvormers worden gemaakt door Solar Edge en Enphase. Onze installateur heeft met Solar Edge en Enphase een ruime ervaring.

 

Tip 4: Sluit de omvormer aan op een groep

 

Wanneer u een omvormer selecteert, houdt u rekening met de hoofdaansluiting binnen uw woning of bedrijfspand. Binnen Nederland is de hoofdaansluiting gezekerd met ofwel 25A, 35A of 40A. De groep van de zonnepanelen installatie dient een factor 1,6 lager te zijn dan deze aansluiting. Beschikt u bijvoorbeeld over een 40A hoofdaansluiting? Dan kunt u een groep aansluiten die maximaal 25A is (40/1,6). Qua vermogen heeft u het dan over 25A x 230 V = 5750 Watt.

 

Tip 5: Het geluid van de omvormer voor zonnepanelen

 

Bij het installeren van een omvormer speelt het geluid van het apparaat ook een belangrijke rol. Afhankelijk van de plek waar u de zonnepanelen omvormer plaatst, wilt u geen hinder ondervinden van geluidsoverlast. Het geluid van de omvormer komt van de wijze waarop het apparaat wordt gekoeld. Kiest u voor een omvormer met ventilator, dan hoort u deze regelmatig draaien. Ook kunt u kiezen voor een omvormer met convectiekoeling. Onze experts geven u graag een onafhankelijk advies over zonnepanelen en omvormers, zodat u geruisloos van de zonne-energie profiteert.

 

Tip 6: De monitoring van de omvormer voor zonnepanelen

 

Het monitoren van de zonne-energie gebeurt door middel van de omvormer. Door de zonne-energie te beheren, kunt u op een slimme wijze met de elektriciteit omgaan, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een thuisbatterij. De wijze van uitlezen varieert per omvormer. Zo heeft u de keuze uit uitlezen via Bluetooth, ethernet, wifi of usb.

 

Tip 7: Garantie op de omvormer voor zonnepanelen

 

Over het algemeen beschikt de omvormer voor zonnepanelen over een garantie van vijf jaar. Ook kunt u hier veelal een garantie tot tien jaar bijkopen in de vorm van een verzekering. Bepaal voor uzelf hoe nuttig u het vindt om extra te betalen voor garantie in verband met de daarbij behorende kosten.

 

Tip 8: Het merk van de omvormer voor zonnepanelen

 

Op de markt bieden allerlei producenten zonnepanelen omvormers aan. Over het algemeen geldt dat goedkoop duurkoop is. Kiest u voor zekerheid? Dan raden onze experts merken aan als Solar Edge, ABB/Power One, SMA of Steca. Deze merken zijn al geruime tijd op de markt en hebben hun betrouwbaarheid bewezen.

 

Het team van ing. Mitchell van der Meij geeft advies over omvormers voor zonnepanelen

 

Welke omvormer het meest geschikt is voor uw zonnepanelen, hangt af van verschillende elementen. Het vermogen van uw zonnepanelen, schaduwval, aansluiting op het net, uw budget en plannen om een thuisbatterij aan te schaffen spelen onder meer een rol. Wilt u weten welke omvormer u het beste kunt aanschaffen voor uw zonnepanelen installatie? Het ervaren team van ing. Mitchell van der Meij staat voor u klaar om advies te geven. Wij beschikken over een jarenlange ervaring met het adviseren, leveren en installeren van zonnepanelen installaties. Met ons eigen team van monteurs hebben wij direct de juiste kennis paraat over de verschillende omvormers op de markt. Bovendien hebben wij onze eigen storingsdienst, zodat wij problemen meteen kunnen oplossen. Denkt u er daarnaast over om samen met uw buren nieuwe zonnepanelen door ons te laten installeren? Dan ontvangt u beiden vijf procent burenkorting. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of vraag een gratis offerte op maat aan via de website.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.