Omvormer schakelt uit
Het kan gebeuren dat de omvormer van uw zonnepanelen ineens uitvalt, wat bij veel eigenaren van zonnepanelen weleens gebeurt. Omvormers hebben een automatisch mechanisme die zorgen voor een automatische ontkoppeling als de netparameters niet in orde zijn, bijvoorbeeld bij te veel of te weinig zonlicht. Als bepaalde limieten overschreden worden, ontkoppelt de omvormer automatisch. Wanneer schakelt een omvormer precies uit en wat kunt u eraan doen?
Oorzaken van het uitschakelen van een omvormer
Diverse zaken kunnen ervoor zorgen dat een omvormer uitschakelt, zoals te weinig zonlicht. Zonnepanelen kunnen enkel elektriciteit opwekken als de zon voldoende schijnt en als het donker is of er sneeuw ligt op de panelen is hier te weinig licht voor. Daarom is de opbrengst van zonnepanelen in de winter ook aanzienlijk lager. Wanneer de netparameters weer in orde zijn, schakelt de omvormer automatisch weer aan.
Storingen
Daarnaast kunnen er storingen in de omvormer optreden, waarbij er een foutmelding weergegeven wordt. Dit kunt u aflezen op het display en in de handleiding staat dan uitgelegd wat er aan de hand is. Veel storingen kunt u zelf oplossen, maar als dit niet lukt, kunt u de leverancier opbellen. Er kan zich ook een storing voordoen in het lichtnet, zoals een stroomstoring. In dat geval krijgt de omvormer geen spanning of schakelt deze uit voor veiligheid. Als de frequentie en het voltage weer normaal zijn, schakelt de omvormer ook weer aan.
Te hoge spanning
Een andere oorzaak van een uitgeschakelde omvormer is een te hoge spanning aan de uitgang, wat kan ontstaan als de netspanning van uw woning hoog is. Te veel zonlicht kan tevens voor een stroomfile zorgen, waardoor er te veel opgewekte stroom tegelijkertijd wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dan loopt de spanning te hoog op en schakelt de omvormer uit. De omvormer kan bovendien aangesloten zijn op de fase van de hoogste netspanning en de aansluitkabel kan te dun of te dik zijn.
Oplossingen voor een uitgeschakelde omvormer
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen tegen het uitschakelen van een omvormer. Allereerst is het handig om te controleren of de landinstellingen kloppen, wat de oorzaak van een foutmelding kan zijn. Daarnaast moeten de kabels die de omvormer met de meterkast verbinden dik genoeg zijn om voldoende transportcapaciteit te bieden voor het vervoeren van het aangeboden vermogen. Hierbij geldt dat hoe verder de omvormer is, hoe dikker de verbindende kabel moet zijn.
Sommige wijken met zonnepanelen worden op dezelfde fase ingevoerd, waardoor de spanning hoger kan zitten. Het is mogelijk om uw omvormer op een andere fase te laten invoeren om problemen met een hoge spanning te voorkomen.
Bent u benieuwd wat de kosten van het plaatsen van zonnepanelen zijn of heeft u vragen over particuliere of juist zakelijke zonnepanelen? Dan kunt u terecht bij MitchellvanderMeij zonnepanelen specialist voor een offerte en antwoorden op al uw vragen.
Vraag uw offerte aan
Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.