Micro-omvormer brandgevaar

Zonnepanelen zijn een populaire manier om duurzame energie op te wekken en zorgen voor lagere energiekosten en een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Hoewel deze panelen stevig gebouwd zijn, kan het voorkomen dat er brand ontstaat in de installatie. Het is belangrijk om brandgevaar in zonnepanelen te voorkomen en preventieve maatregelen te nemen ter bevordering van de veiligheid.

 

Hoe ontstaat brandgevaar bij de micro-omvormer van zonnepanelen?

Zonnepanelen vliegen niet spontaan in brand en de materialen die voor de productie gebruikt worden, zoals aluminium, glas en silicium, zijn niet makkelijk ontvlambaar. Bovendien zijn zonnepanelen bestand tegen hoge temperaturen en kunnen alleen smelten bij blootstelling aan direct vuur. Wat veroorzaakt dan wel brandgevaar?

 

Rol van de omvormer

De omvormer van zonnepanelen is een elektrisch apparaat dat opgewekte gelijkstroom (DC) omzet in wisselstroom (AC), waarbij er een risico is op brand. Dit gebeurt wanneer de omvormer defect is of overbelast raakt. Overigens zijn de meeste moderne omvormers van een volledig metalen behuizing voorzien, wat de kans op brand minimaliseert. Dit geldt ook voor micro-omvormers en optimizers, die luchtdicht zijn en zo de kans op brand vrijwel onmogelijk maken.

 

MC4-stekker

Toch blijft er een risico op brand bij zonnepaneelinstallaties, met name bij de MC4-stekkers, wat de kleinste componenten in het hele systeem zijn. Door een slechte verbinding kan de stroomkring plotseling verbroken worden, terwijl de zonnepanelen wel gelijkstroom blijven produceren, wat een moeilijk te stoppen proces is. In dit geval kunnen elektronen overspringen, waardoor een vlamboog ontstaat. De temperatuur in zo'n vlamboog kan erg hoog oplopen, waardoor dingen die in de buurt staan vlam kunnen vatten. Als gevolg hiervan ontstaat er brand.

De MC4-stekker is meestal goed ontworpen voor het verbinden van zonnepanelen, maar er zijn wel twee valkuilen op dit gebied. Ten eerste zijn niet alle MC4-stekkers helemaal hetzelfde, en het is wel belangrijk om alleen exact dezelfde stekkers met elkaar te verbinden. Als u verschillende merken stekkers met elkaar verbindt, kunnen deze een slecht contact vormen, waardoor de kans op brand groter is. Een tweede valkuil is dat de stekkers op de juiste manier gemonteerd moeten worden. Een onjuiste montage kan namelijk tot een te hoge weerstand leiden, waardoor oververhitting in de stekker kan ontstaan. Als gevolg hiervan smelt het en wordt de elektrische kring verbroken, waardoor een vlamboog en brand ontstaan.

 

Welke preventieve maatregelen kunt u nemen?

Om brandgevaar bij zonnepanelen te voorkomen, is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen, waaronder:

  • Gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen: Het is belangrijk dat alle materialen, zoals omvormers en bekabeling, van goede merken zijn en aan relevante kwaliteitsnormen voldoen.
  • Juiste montage en installatie: Alles moet ook correct gemonteerd en geïnstalleerd worden, en vooral de MC4-stekkers en omvormers, met behulp van het juiste gereedschap om stevige en betrouwbare verbindingen te maken. Schakel hiervoor een professionele installateur van zonnepanelen in.
  • Regelmatig onderhoud en inspectie: Het is belangrijk om uw zonnepanelen regelmatig te laten onderhouden en inspecteren om mogelijke problemen te identificeren en op tijd te corrigeren. Laat dit periodiek door een professional doen om de veiligheid van het systeem te waarborgen.
  • Micro-omvormers: U kunt ook het gebruik van micro-omvormers overwegen om brandgevaar bij uw zonnepanelen te minimaliseren. Deze apparaten zetten de spanning en het vermogen van individuele zonnepanelen afzonderlijk om naar AC-stroom. Zo wordt het risico op micro-omvormer brandgevaar en een vlamboog aanzienlijk kleiner.

 

Welke rol speelt de installateur?

De installateur van zonnepanelen speelt dus een belangrijke rol bij het voorkomen van brandgevaar in het systeem. Het monteren van zonnepanelen is niet een eenvoudige klus en vereist de nodige expertise, ervaring en kennis. Het komt vaak genoeg voor dat minder bekwame installateurs de spanning en het vermogen van zonnepanelen onderschatten. Als gevolg van zulke slordige installaties is er een verhoogd risico op brandgevaar. Het is dus belangrijk om een ervaren en goed opgeleide installateur in te schakelen voor deze klus.

Dit kan bij MitchellvanderMeij, aangezien wij beschikken over installateurs met veel kennis en ervaring van zonnepaneelsystemen. Zij houden rekening met de valkuilen bij het installeren van zonnepanelen en zorgen zo voor een veilig en efficiënt systeem. Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Vraag een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen aan en wij helpen u snel en adequaat verder.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.