Kras op zonnepanelen

Een groeiend aantal mensen in Nederland is in het bezit van zonnepanelen, waarbij er zowel veel particuliere als zakelijke zonnepanelen in de omloop zijn. Deze panelen staan door weer en wind op uw dak en voorzien uw huishouden van duurzame energie. Zonnepanelen vergen ook niet veel onderhoud zodra ze geïnstalleerd zijn. Echter, het kan voorkomen dat de panelen beschadigen en er krassen ontstaan, wat diverse oorzaken kan hebben. In hoeverre hebben krassen op zonnepanelen invloed op de opbrengst ervan?

 

De oorzaken van krassen op zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet onaantastbaar en het kan voorkomen dat er krassen op komen. Deze kunnen op diverse manieren ontstaan, zoals door het poetsen van zonnepanelen met verkeerde reinigingsmiddelen of -materialen. Het gebruik van een schuurspons of agressieve schoonmaakmiddelen wordt bijvoorbeeld afgeraden om schade aan zonnepanelen te voorkomen. Ook wanneer de panelen te frequent schoongemaakt worden, kunnen er op de lange termijn krassen ontstaan of wanneer een hogedrukreiniger gebruikt wordt voor de reiniging. Het is ook van belang om uw zonnepanelen te laten drogen op een natuurlijke wijze met wind, aangezien het gebruik van een doek voor het drogen van panelen de kans op krasjes juist verhoogt.

Krassen op zonnepanelen hebben een aantal gevolgen. Vuil hecht zich dan bijvoorbeeld makkelijker aan de panelen, wat de opbrengst van zonnepanelen negatief beïnvloedt. Bovendien tasten deze krassen ook de levensduur van de zonnepanelen aan, doordat ze de panelen vatbaarder maken voor andere vormen van schade.

 

Regelmatig controleren

Het is belangrijk om uw zonnepanelen regelmatig te controleren door bijvoorbeeld maandelijks de kilowattuur (kWh) meterstand op te schrijven om maandelijkse verschillen in rendement en opbrengst van de zonnepanelen bij te houden. Op deze manier kunt u nagaan of er een duidelijk verschil is ten opzichte van een maand eerder bijvoorbeeld en dus of er iets aan de hand is met uw zonnepanelen dat de elektriciteitsopwekking verstoort. Naast het handmatig noteren van de kWh-stand kunt u ook een geautomatiseerde applicatie gebruiken hiervoor of bepaalde internetwebsites.

Tijdens een controle kunt u constateren of er schade is aan uw zonnepanelen, bijvoorbeeld krassen, die de opbrengst verlagen. Overigens is het ook handig om eens in de zo veel tijd uw zonnepanelen van dichtbij te inspecteren om krasjes en andere schade op de panelen te ontdekken. Er kan bijvoorbeeld vocht in zonnepanelen terechtkomen, wat delaminatie in het folie kan veroorzaken. Daarnaast kunnen er bruine schroeiplekken ontstaan door hoge temperaturen of het langdurig blijven liggen van vuil. Door regelmatig de staat van uw panelen te controleren, ontdekt u ook tijdig bruine blaasjes op de achterkant, die het gevolg zijn van onder andere oververhitting en hagelbuien.

 

De invloed van krassen op de opbrengst

Krassen hebben niet altijd een negatieve invloed op de opbrengst van uw zonnepanelen, wat ligt aan de schade die de kras oplevert en hoe lang het onbehandeld blijft. Overigens zitten er ook regelmatig krassen aan de onderkant van zonnepanelen, wat vaak tijdens het transport of de montage gebeurt. Deze krasjes hebben amper invloed op zowel de opbrengst als de levensduur van de panelen, zolang de zonnecellen maar bedekt blijven door middel van de vastgemonteerde plaat.

Aan de bovenkant heeft schade wel een grotere invloed op de opbrengst, en op de lange termijn kunnen krasjes en scheuren hier voor een verminderde opbrengst zorgen. Hierbij speelt de lichtinval een belangrijke rol en als dit door de krassen minder goed is, zullen de zonnepanelen niet evenveel zonlicht opvangen, waardoor dus ook minder zonne-energie wordt opgewekt. Als een kras een scheur wordt, wordt de opbrengst nog meer aangetast, wat wel afhangt van de plaats en lengte van de scheur.

 

Krassen verwijderen van zonnepanelen

Niet alle krassen kunnen helemaal verwijderd worden van zonnepanelen, maar professionele schoonmaakbedrijven kunnen de panelen vaak wel polijsten. Dit kunt u het beste overlaten aan een specialist die hier de juiste middelen voor heeft. Op deze manier wordt het oppervlak weer glad en schoon gemaakt, waardoor er minder vuil hecht. Als er een kras op uw zonnepaneel zit, is het bovendien belangrijk om het vaker schoon te maken, zodat vuil zich niet gemakkelijk ophoopt.

 

Krassen voorkomen op zonnepanelen

Het beste is uiteraard om krassen te voorkomen op zonnepanelen en hiervoor kunt u de volgende acties ondernemen:

  • Inspecteer uw zonnepanelen tenminste drie keer per jaar grondig op afwijkingen.
  • Zorg ervoor dat u of anderen niet leunen tegen of springen, staan of zitten op de panelen.
  • Reinig de zonnepanelen alleen met een zachte borstel, zachte doek of goede raamtrekker en vermijd het gebruik van een harde schuurspons met metalen elementen.
  • Gebruik in plaats van een hogedrukreiniger altijd een tuinslang op een zachte stand om uw zonnepanelen schoon te spoelen.
  • Gebruik alleen ontkalkt water, zoals osmosewater, voor het schoonmaken van uw panelen.
  • Vermijd het gebruik van chemicaliën, schurende middelen of andere soorten agressieve schoonmaakmiddelen op uw zonnepanelen.
  • Laat de panelen na elke reinigingsbeurt op een natuurlijke manier drogen.

Aan de hand van bovenstaande tips kunt u op een veilige manier uw zonnepanelen gebruiken en schoonmaken en wordt de kans op krassen of andere vormen van schade zo veel mogelijk verkleind. Voor een nog veiligere behandeling kunt u ook een expert inschakelen om uw zonnepanelen te controleren en reinigen. Zij beschikken over de ideale producten en hebben veel expertise en ervaring om dit veilig en efficiënt te doen. Zo worden uw panelen goed schoon, blijft uw opbrengst zo hoog mogelijk en worden krassen op uw zonnepanelen zo veel mogelijk voorkomen.

 

Nieuwe zonnepanelen kopen

Wilt u zonnepanelen op uw dak laten installeren op een professionele manier en met een kwaliteitsgarantie? Schakel dan MitchellvanderMeij in en wij helpen u snel en efficiënt verder. Tegen een eerlijke en scherpe prijs komen wij de zonnepanelen bij u installeren, dus vraag nu een zonnepanelen offerte aan en ontdek wat er mogelijk is. Hierbij zorgen we ook altijd voor een goede begeleiding, zoals hoe u SolarEdge-app moet gebruiken om uw maximale vermogen en opbrengst bij te houden.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.