Kleine zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een populaire investering tegenwoordig en er worden ook continu nieuwe soorten van ontwikkeld om te blijven innoveren op het gebied van groene energie. Zo bestaan er ook speciale kleine zonnepanelen, die zijn gemaakt voor de installatie op kleinere oppervlakken, waardoor ook hier groene stroom opgewekt kan worden. Wanneer en waarom is de keuze voor kleine zonnepanelen aantrekkelijk en wat zijn de kenmerken, het rendement en de kosten? Bij MitchellvanderMeij helpen we u met al uw vragen omtrent zonnepanelen.

 

Waarom zonnepanelen voor kleinere oppervlakken?

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, waardoor ze ook beschikbaar zijn voor de plaatsing op kleine oppervlakken. Hierdoor kunt u ook zonnepanelen op een chalet of stacaravan laten plaatsen bijvoorbeeld. Kleine zonnepanelen zijn meestal duurder, doordat ze een optimale efficiëntie moeten hebben om een maximaal rendement te behalen met minder oppervlak om zonlicht op te vangen. Vaak zijn deze zonnepanelen voorzien van een vermogen van 300 tot 400 Wattpiek (Wp).

Er zijn verschillende kleine zonnepanelen op de markt, zowel polykristallijne (blauwe) als monokristallijne (zwarte) zonnepanelen, maar ze zijn wel schaars en moeilijk te verkrijgen. Kleine zonnepanelen zijn geschikt voor onder andere het dak van campers, (sta)caravans, tuinhuizen, boten en recreatiehuizen. Op dit soort oppervlakken passen traditionele zonnepanelen meestal niet. Bovendien wordt hier vaak ook niet heel veel energie tegelijkertijd gebruikt, wat het ideaal maakt voor het gebruik van kleinere zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit.

 

Wat zijn de kenmerken van kleine zonnepanelen?

Zonnepanelen van een kleiner formaat beschikken over een aantal kenmerken, waardoor ze te onderscheiden zijn van andere soorten zonnepanelen. Deze worden hieronder een voor een besproken.

 

Werking

Kleine zonnepanelen werken grotendeels hetzelfde als traditionele zonnepanelen van een normaal formaat. Ze absorberen fotovoltaïsche cellen bij blootstelling aan zonlicht en zetten dit via een halfgeleider om in spanning en stroom. Samen leveren deze het vermogen in Watt. Kleine zonnepanelen kunnen zowel in polykristallijne als monokristallijne uitvoering geleverd worden.

 

Uiterlijk

Allereerst is een duidelijk verschil dat zonnepanelen kleiner van formaat zijn dan traditionele blauwe en zwarte panelen. Door veel mensen wordt dit als mooier beschouwd dan een normaal formaat, aangezien ze eleganter zijn en minder opvallen. Door de kleine grootte zijn deze zonnepanelen overigens ook makkelijker te installeren en kunt u ze vaak gemakkelijk van een dak afhalen zonder veel kans op schade.

 

Invloed van schaduw

Voor het plaatsen van kleine zonnepanelen op een kleine oppervlakte is het belangrijk om te kijken naar de mate van schaduwvorming. Als er regelmatig schaduw ontstaat op de zonnepanelen kan dit de opbrengst namelijk negatief beïnvloeden. Het is altijd belangrijk om een specialist mee te laten kijken, zodat u uiteindelijk de beste keuze maakt voor uw situatie.

 

Schaarste

Zoals gezegd, zijn zonnepanelen van een klein formaat niet makkelijk te vinden, wat gepaard gaat met hogere aanschafkosten van de modellen die wel op de markt beschikbaar zijn. Het is dus wel verstandig om alleen kleine zonnepanelen te nemen als dit ook echt nodig is. Bovendien kan deze schaarste betekenen dat het moeilijk is om een reparateur te vinden als er iets misgaat met uw kleine zonnepanelen. Als er iets kapot gaat of bepaalde onderdelen vervangen moeten worden, kan het lastig zijn om de juiste specialist te vinden.

 

Keurmerken

Keurmerken voor zonnepanelen geven aan in hoeverre deze voldoen aan de eisen voor kwaliteit, milieuvriendelijkheid en veiligheid. Net zoals dit bij normale zonnepanelen het geval is, is het belangrijk om bij de aanschaf van kleine zonnepanelen op deze keurmerken te letten. Een specialist die bijvoorbeeld bij een brancheorganisatie is aangesloten, is doorgaans betrouwbaarder. Een keurmerk dat relevant is op dit gebied is het Zonnekeur keurmerk.

 

Wat is het rendement van zonnepanelen voor kleine oppervlakken?

Kleine zonnepanelen hebben een lager rendement dan zonnepanelen met een standaardafmeting, waardoor ze ook minder energie kunnen opwekken. Immers kunnen deze panelen minder licht opvangen dan grote panelen, waardoor er ook minder warmte in elektriciteit wordt omgezet. Het hoogste rendement wordt hierbij gehaald wanneer de panelen in een hellingshoek van 35 tot 38 graden worden geïnstalleerd, maar het precieze rendement hangt af van diverse factoren, zoals schaduwval en onderhoud.

De opbrengst van zonnepanelen van een klein formaat zijn gemiddeld dus lager, maar het is wel weer makkelijker om een portable accu aan te leggen. Let dan wel op het maximale piekvermogen, wat bepaalt wat voor apparaten u erop kunt aansluiten.

 

Wat zijn de kosten van kleine zonnepanelen?

Wat kost de aanschaf van kleine zonnepanelen precies? U moet in ieder geval meestal meer betalen dan bij het kopen van traditionele, grote zonnepanelen, wat ligt aan het verhoogde vermogen per paneel om een optimaal rendement te behalen. Zonnepanelen voor kleine oppervlakken kunnen hierdoor 50 tot 75 procent duurder zijn. Echter, u heeft dan wel minder ruimte nodig om een maximaal vermogen en rendement te bereiken als met een traditioneel systeem. De prijs van zonnepanelen kopen van een klein formaat hangt overigens wel af van het merk, type paneel, piekvermogen en de kwaliteit. Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan en kom achter de prijs van zonnepanelen inclusief installatie bij MitchellvanderMeij.

 

Vraag om professioneel advies

Wij kunnen u met al uw vragen helpen en passend advies geven. Immers hebben onze professionals jarenlange ervaring met het installeren van zonnepanelen, zowel grote als kleine. Kleine zonnepanelen zijn ook niet altijd de beste optie en hier kunnen wij u alles over uitleggen. Hier gaan we door middel van onafhankelijk advies over zonnepanelen verder op in, zodat u de beste keuze maakt en niet onnodige kosten maakt voor deze klus.

 

Vergelijk verschillende offertes

Zonnepanelen zijn over het algemeen sowieso een goede investering, of het nou gaat om kleine of grote modellen. Ook voor kleine oppervlakken is dit een investering die u veel zal brengen. Zo kunt u ook op dit oppervlak groene stroom opwekken, terwijl u profiteert van de jaarlijkse opbrengsten en besparingen. Daarnaast is uw woning, camper, caravan, boot, tuinhuis of recreatiehuis zo meer waard, en heeft u een relatief korte terugverdientijd.

Voor het kopen van de juiste zonnepanelen van een klein formaat is het verstandig om meerdere offertes met elkaar te vergelijken op prijs, kwaliteit en voorwaarden. Vervolgens kunt u de ideale keuze maken op basis van uw budget, behoeften en wensen.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.