Kabels zonnepanelen wegwerken

De kabels van de zonnepanelen wegwerken: zo doet u dat

Wilt u de kabels van zonnepanelen wegwerken? Zonnepanelen op het dak plaatsen helpt u om de energie op te wekken die nodig is voor uw huishouden. Alleen kunnen de kabels nogal wat problemen opleveren. Niet alleen is het gevaarlijk om de kabels open en bloot op het dak en langs de muren te laten lopen, ook is het een flinke waardevermindering voor uw huis. Juist daarom is het aan te raden om tijd te nemen voor de afwerking. Maar waar moet u dan allemaal aan denken bij de kabels voor zonnepanelen? Onderstaande informatie zet alles op een rij.

Deze kabels heeft u nodig

De zonnepanelen kopen helpt u om duurzame energie op te wekken voor de woning. Maar voordat u begint met het wegwerken van de kabels, dient u de zonnepanelen goed aan te sluiten. U kunt niet zomaar iedere kabel gebruiken voor uw panelen. Maar welke kabel voor zonnepanelen is dan de beste? Hierbij gaat het zowel om de kabels van zonnepanelen buiten als de kabels die naar de meterkast lopen.

De eerste kabels voor zonnepanelen die u nodig heeft, zijn de gelijkstroomkabels. Deze heten ook wel DC-kabels. Deze verbinden de zonnepanelen met de omvormer. Er zijn verschillende soorten kabels. De meest voorkomende zijn PV1-F kabels. Ze zijn duurzaam en bestand tegen Uv-straling en extreme weersomstandigheden. De dikte van de kabel wordt gebaseerd op de stroomsterkte en lengte van de kabel. Het is daarom aan te raden om hier goed op te letten. Vergeet ook niet om MC4-connectoren toe te voegen. Deze zorgen voor een waterdichte verbinding.

De kabel van de omvormer naar de meterkast heet ook wel de wisselstroomkabel. Deze AC-kabels verbinden de omvormer met de groepenkast in uw woning. De omvormer is het apparaat dat de gelijkstroom omzet naar de bruikbare wisselstroom voor al uw elektrische apparaten. Als u de meterkast buiten heeft geplaatst, moet u vooral zorgen voor een waterdichte afwerking. Dit kunt u wederom doen met de connectoren. Zo ook als u een buitenkast voor de omvormer heeft. Bij de AC-kabels dient u te letten op het type kabel dat benodigd is vanwege buiteninstallaties, maar ook de dikte van de kabel. De afstand tot de meterkast en de hoeveelheid stroom zijn hierbij belangrijke factoren. Als uw elektriciteitskast buiten hangt, hoeft u een minder grote afstand af te leggen dan wanneer deze zich binnen bevindt.

De laatste kabels die u nodig heeft om de kabel van zonnepanelen naar de meterkast te laten lopen, is de aarding. Zonnepanelen moeten goed geaard zijn om elektrische schokken en schade door blikseminslag te voorkomen. De aardkabels zijn in de meeste gevallen gemaakt van koper. Let erop dat deze kabels aan de lokale voorschriften voldoen, zodat u later geen extra werkzaamheden uit hoeft te voeren. Ook voegt u hier equipotentiaalverbindingen aan toe. Deze moeten ervoor zorgen dat alle metalen delen van de installatie op hetzelfde elektrische potentiaal blijven. Zo heeft u een veilige installatie, waar u dagelijks gebruik van kunt maken.

De plaatsing van de omvormer

Zodra u alle benodigde kabels in uw bezit heeft, is het verstandig om de omvormer te plaatsen. Maar waar kunt u deze het beste plaatsen? U bent beperkt in de keuzes waar u de omvormer plaatst. Want mag een omvormer in de meterkast? Of moet deze toch zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen op het dak blijven? De omvormer neemt veel ruimte in beslag. Daarom kunt u deze het beste op zolder onder het dak, in de garage of schuur of onder een afdak bij zonnepanelen plaatsen. De zonnepanelen bekabeling buiten plaatsen onder een afdak helpt u om de omvormer en bijbehorende kabels te beschermen tegen extreme weersomstandigheden.

Rekening houden met de koeling

Een omvormer van zonnepanelen kan oververhit raken. Vooral in de zomermaanden is de kans op oververhitting groot. De warmteafvoer moet daarom goed geregeld zijn. Als u de zonnepanelen en het afdak heeft geplaatst, kan de omvormer zichzelf verkoelen in de schaduw. Als de omvormer buiten in de zon staat, kan de geproduceerde warmte niet weg. Niet alleen is oververhitting gevaarlijk, ook geeft het een veel lager rendement bij uw zonne energie. Ook verkort het de levensduur van de omvormer aanzienlijk als u geen rekening houdt met de koeling. Plaats de omvormer niet onder een slecht geïsoleerd dak, maar besteedt extra aandacht aan de isolatie indien nodig.

De juiste plek voor de omvormer kiezen

Maar waar kunt u de omvormer dan het beste plaatsen? Is dit juist zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen of dichterbij de meterkast? De kabel die naar de meterkast loopt, heeft een grote weerstand. Als u de omvormer dicht bij de meterkast hangt, heeft u te maken met een langere DC-kabel. Als u de omvormer juist dichter bij de zonnepanelen hangt, is er een langere AC-kabel nodig. Er is dus altijd verlies bij het transport van de opgewekte stroom. Een installateur van zonnepanelen kijkt daarom naar het aantal zonnepanelen en de hoogte van het verlies om de beste plek te kiezen voor de omvormer. U kunt ook onafhankelijk advies over zonnepanelen inwinnen om te ontdekken wat de beste keuze is voor uw situatie.

Het wegwerken van de kabels

Zodra alle onderdelen van de zonnepanelen op de juiste plek zijn geïnstalleerd en de kabels zijn verbonden, is het tijd om alles goed weg te werken. De kabels van zonnepanelen wegwerken bij een plat dak gebeurt op een andere manier dan wanneer u de kabels bij een schuin dak wegwerkt. Bij een plat dak maakt u gebruik van kabelgoten, die bestand zijn tegen Uv-straling en weersomstandigheden. U bevestigt de goten aan het dakoppervlak en zorgt dat er een goed sluitend deksel beschikbaar is. Vergeet geen waterdichte dakdoorvoeren toe te voegen. Hiermee voorkomt u dat er water het huis binnen komt en u weer andere problemen heeft.

Bij een schuin dak gebruikt u ook kabelgoten- en kanalen. Deze zorgen ervoor dat u alle kabels netjes kunt bundelen en ze ook kunt beschermen tegen invloeden van buitenaf. De kabelgoten moeten Uv-bestendig zijn. U bevestigt deze aan de dakconstructie en plaatst een goed sluitende deksel over de goot. Daarna voegt u de dakdoorvoeren toe. Deze zijn voorzien van een rubberen afdichting. Zorg dat u deze plaatst op een plek waar ze slechts minimaal zichtbaar zijn. Zo heeft u een nette afwerking van uw woning.

Alles in de meterkast wegwerken

Als laatste kunt u alle kabels in de meterkast wegwerken. Een professional weet precies hoe dit dient te gebeuren. Niet alleen moet de afwerking veilig gebeuren, ook mogen de kabels niet zomaar bij elkaar gevoegd worden. Zorg er daarom voor dat u een professional inschakelt om alle werkzaamheden uit te voeren. Uw zonnepanelen zijn na het wegwerken van de kabels direct te gebruiken en u geniet van de opgewekte duurzame energie. En uw woning: die is gelijk meer waard bij een eventuele verkoop! De kabels van zonnepanelen wegwerken helpt u aan een win-win situatie voor de lange termijn en uw energierekening gaat aanzienlijk naar beneden.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.