Is het voordeliger om zonnepanelen te kopen of te huren?

Investeren in zonnepanelen is erg populair tegenwoordig, waarbij het mogelijk is om zonnepanelen te kopen en te huren. Het huren of kopen van zonnepanelen kan particulier en zakelijk en hier komen een aantal voordelen en nadelen bij kijken die de keuze beïnvloeden. In dit artikel gaan we in op deze voordelen en nadelen en geven we tips en adviezen voor deze investering.

 

Voordelen en nadelen van zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen heeft een aantal voordelen en nadelen die belangrijk zijn om te overwegen voor u uw besluit maakt, namelijk:

Voordelen zonnepanelen kopen: Nadelen zonnepanelen kopen:
Volledig eigendom en langetermijnbesparingen Een grote investering
Belastingvoordelen en subsidies Relatief lange terugverdientijd
Stijging in de woningwaarde Zelf verantwoordelijk voor herstel
Volledige controle over het systeem Onderhoud kan duur zijn

 

Voordelen

Een belangrijk voordeel voor veel mensen om zonnepanelen te kopen, is dat het leidt tot volledig eigendom over de panelen en besparingen op de lange termijn. De initiële investering in de panelen zal zich in de loop van de tijd terugbetalen door middel van besparingen op uw energierekening. Zo kunt u de zonnepanelen dus terugverdienen. Daarnaast bieden veel overheden aantrekkelijke subsidies en belastingvoordelen aan voor mensen die zonnepanelen kopen, wat de kosten van de installatie een beetje dekt.

Door zonnepanelen te kopen en laten installeren op uw dak stijgt de waarde van uw woning ook. Immers zijn veel kopers bereid om extra te betalen voor een huis met de mogelijkheid om zonne-energie op te wekken. Ten slotte heeft u de volledige controle over het zonnepaneelsysteem, dat u kunt uitbreiden en aanpassen naar uw wensen en voorkeuren.

 

Nadelen

Aan de andere kant betekent zonnepanelen kopen een grote investering doen waar u in één keer veel geld aan kwijt bent. Dit geld moet u wel beschikbaar hebben en kwijt kunnen om van de voordelen op de lange termijn te genieten. Bovendien is er vaak sprake van een vrij lange terugverdientijd, die gemiddeld zes tot acht jaar duurt. Echter, hier staat wel een looptijd van 25 jaar tegenover die u aan rendement oplevert. Zodoende houdt u er uiteindelijk meer geld aan over, maar hier moet u wel even geduld voor hebben.

Een ander nadeel van zonnepanelen kopen, is dat u zelf verantwoordelijk bent voor het herstel van de panelen als er schade optreedt. Als eigenaar van de zonnepanelen bent u verantwoordelijk voor de reparatiekosten, zoals het vervangen van een kapotte omvormer van uw zonnepanelen. Ook voor onderhoud moet u zelf betalen, wat hoog kan oplopen. Echter, in veel gevallen zijn zonnepanelen makkelijk te onderhouden met relatief eenvoudige materialen.

 

Tips bij het kopen van zonnepanelen

Als u ervoor kiest om zonnepanelen aan te schaffen, is het belangrijk om op een aantal zaken goed te letten, zoals:

  • Kies het juiste type paneel: Er zijn namelijk verschillende soorten zonnepanelen en het is goed om deze met elkaar te vergelijken om het beste voor uw situatie te kiezen. Monokristallijne (zwarte) panelen zijn vaak efficiënter en stijlvoller door de zwarte kleur, maar ze zijn hierdoor ook duurder. Polykristallijne (blauwe) zonnepanelen hebben daarentegen een lagere prijs, maar zijn dus ook minder efficiënt en mooi.
  • Kies een betrouwbare installateur: Het is belangrijk om een betrouwbare installateur in te schakelen, zoals MitchellvanderMeij, om verzekerd te zijn van kwaliteit en veiligheid. Onze installateurs voor zonnepanelen hebben veel ervaring en kennis op dit gebied en helpen u zo efficiënt verder.
  • Onderhoud uw zonnepanelen: Hoewel zonnepanelen niet veel onderhoud nodig hebben, is het wel belangrijk om ze regelmatig te controleren en af en toe te onderhouden. Zorg er dan wel voor dat u de juiste middelen en materialen gebruikt om schade te voorkomen.
  • Overweeg energieopslag: Als u extra wilt profiteren van uw zonnepaneelsysteem kunt u energieopslag overwegen, zoals een thuisbatterij, waardoor u opgewekte energie kunt opslaan en op niet-zonnige dagen kunt gebruiken.

 

Voordelen en nadelen van zonnepanelen huren

De voordelen en nadelen van het huren van zonnepanelen zijn:

Voordelen zonnepanelen huren: Nadelen zonnepanelen huren:
Geschikt voor een klein budget Geen eigendom en langetermijnbesparingen
Maandelijkse opbrengsten Maandelijkse huurkosten
Uitbesteding van onderhoud en reparaties Beperkte controle over het systeem

 

Voordelen

Een belangrijk voordeel van zonnepanelen huren in plaats van kopen is dat het geschikt is voor mensen met een kleiner budget die wel graag hun eigen stroom willen opwekken. Zo kunt u genieten van maandelijkse opbrengsten die hoger zijn dan de maandelijkse kosten, waardoor u toch bespaart op uw energierekening. Daarnaast hoeft u zich ook niet bezig te houden met het onderhoud en eventuele reparaties, omdat dit de verantwoordelijkheid van de verhuurder is.

 

Nadelen

Aan de andere kant zijn de zonnepanelen in dit geval niet uw eigendom, waardoor u ook minder profiteert van langetermijnbesparingen. Immers zijn de zonnepanelen eigendom van het verhuurbedrijf, waardoor er ook maandelijkse kosten aan verbonden zijn. Dit kan uiteindelijk een grote som geld worden. Een ander nadeel is de beperkte controle die u als huurder heeft over het systeem, waardoor u niet zomaar kunt uitbreiden of aanpassen. Oftewel, er is minder flexibiliteit.

 

Conclusie: zonnepanelen kopen is de voordeligste keuze

Hoewel zowel huren als kopen voordelen en nadelen hebben, is het op de lange termijn voordeliger om zonnepanelen te kopen. Hierdoor is het uw eigendom, kunt u veel energiekosten besparen, geniet u van een belastingvoordeel en stijgt de waarde van uw huis. Bij MitchellvanderMeij staan we voor u klaar om deze klus op ons te nemen door een systeem naar uw wensen en behoeften te installeren.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.