Hybride omvormer

Maak goed gebruik van een hybride omvormer

Zonnepanelen verschijnen steeds vaker op de daken. Alleen kunnen deze panelen geen elektriciteit opwekken zonder de juiste onderdelen. Zeker niet als u de opgewekte stroom wilt gebruiken binnen uw huishouden of een commercieel gebouw. Hiervoor is een omvormer nodig. Een van de mogelijkheden op dit gebied is een hybride omvormer. Het is een van de modellen die u veel voordelen op kan leveren, als u weet hoe deze werkt en wat deze precies voor u doet. Voordat u uw zonnepanelen inclusief installatie dient u daarom goed onderzoek te doen. Onderstaande informatie kan u helpen om een gedegen keuze te maken.

 

De omvormer als cruciaal onderdeel

Maar wat doet een omvormer dan precies? De omvormer is een onderdeel bij een installatie van zonnepanelen die ervoor zorgt dat gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom. Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten deze om in gelijkstroom. Deze vorm van elektriciteit is echter nog niet te gebruiken in huishoudens en andere gebouwen. Pas wanneer de hybride omvormer de stroom heeft omgezet in de wisselstroom, kunnen de apparaten in huis worden gebruikt.

Het omzetten van de stroom gebeurt met veel efficiëntie. Vrijwel de gehele opbrengt van de zonnepanelen is daarom te gebruiken. Een normale omvormer, het soort dat bij de meeste zonnepanelen wordt geplaatst, kan de stroom dan afleveren aan het elektriciteitsnet of naar een thuisbatterij. De smart omvormers die u tegenwoordig aan kunt schaffen kan de opgeleverde stroom ook slimmer wegwerken. De hybride omvormer kan in combinatie met een thuisbatterij een grote meerwaarde bieden. Ook wanneer u helemaal off grid wilt leven.

Zo werkt een omvormer

Dan de grote vraag: hoe werkt een omvormer? Ondanks dat steeds meer mensen zijn overgestapt op zonnepanelen of de overstap willen maken, weet men niet hoe het precies in zijn werk gaat. De hybride omvormer werkt echter op een speciale manier, waardoor u een zo hoog mogelijke efficiëntie kunt bereiken met uw zonnepanelen. In de basis is de werking hetzelfde als bij de normale omvormer, maar dan met extra slimme toevoegingen. De omvormer geleid de stroom naar waar het nodig is binnen het huishouden in plaats van het eerst aan het net te leveren. Als er stroom overblijft, kan dit in een thuisbatterij bewaard worden of worden teruggeleverd aan het net.

Op de momenten dat de zonnepanelen weinig tot geen stroom opwekken, kan een hybride omvormer ook een voordeel opleveren. Op dit moment kan de stroom namelijk vanuit de accu weer terug naar het huishouden worden geleverd. Hierdoor maakt u te allen tijde gebruik van uw zonne-energie en bent u nog minder afhankelijk van de energieleveranciers in uw regio. Het kan de kosten van uw energierekening aanzienlijk verlagen of zelfs helemaal tot 0 euro brengen.

Voordelen van de hybride omvormers

De hybride omvormer is een goede manier om gebruik te maken van de stroom die u opwekt met uw zonnepanelen. De panelen plaatst u immers op uw woning of een ander gebouw om stroom op te wekken, die u gebruikt voor de apparaten in de woning. Ook wilt u deze stroom gebruiken om de energiekosten zo laag mogelijk te houden gedurende het jaar. De hybride omvormer zet de opgewekte stroom om in de wisselstroom die hiervoor nodig is. Alle energie die opgewekt is, komt als wisselstroom de meterkast in. Van hieruit kan het opgeslagen worden in de accu, maar ook afgeleverd worden aan het elektriciteitsnet.

De hybride omvormer heeft ook een lange levensduur ten opzichte van andere omvormers. Over het algemeen gaan omvormers voor 10 jaar mee. 10 jaar lang hoeft u dus geen nieuwe omvormer meer aan te schaffen. De zonnepanelen en het systeem gaan echter veel langer mee, waardoor u de omvormer eens tot meerdere keren moet vervangen om de energie op te blijven wekken. De hybride omvormer zorgt er echter voor dat u dit minder vaak hoeft te doen, waardoor u ook op dit gebied weer kunt besparen op de kosten.

Nadelen van een hybride omvormer

Er zijn ook nadelen aan een hybride omvormer te vinden. Een van de grootste nadelen, of een aandachtspunt, is de kostenpost voor de aanschaf. De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen en de bijbehorende omvormer liggen al relatief hoog, maar een hybride variant kan hier nog een extra prijskaartje bij geven. Hoewel dit een nadeel is, kan het op de lange termijn alleen maar voordelen opleveren. U verdient de kosten immers terug aan de hand van de besparingen die u doet. U hoeft immers geen energie meer te gebruiken van de energieleverancier.

De nadelen van een hybride omvormer zijn daarom wellicht geen nadelen te noemen, maar aandachtspunten. U dient er immers rekening mee te houden bij de aankoop. Na verloop van tijd veranderen deze echter weer in voordelen.

Het verschil met een bidirectionele omvormer

Een andere variant is een bidirectionele omvormer. Dit is een omvormer die de stroom die u opwekt niet alleen omzet van de gelijkstroom naar de wisselstroom, maar ook van de wisseltroom terug naar gelijkstroom. Dit is voornamelijk van belang als u niet alleen gebruik wilt maken van huishoudelijke apparaten, maar bijvoorbeeld ook een auto. De elektrische auto maakt namelijk weer gebruik van gelijkstroom. Doordat u gedurende de dag al storom opwekt, kunt u de opgeslagen energie in de thuisbatterij weer gebruiken voor het opladen van de auto. De omvormer kan u dus meer brengen dan een normale of hybride omvormer en geeft u weer een extra kostenbesparing op de lange termijn.

De stappen voor het kopen van zonnepanelen

Het kiezen van een goede hybride omvormer gebeurt nog voordat u de zonnepanelen laat plaatsen. Alleen zijn er nog een aantal andere stappen die u moet doorlopen voordat u een systeem heeft dat bij u past. Vooraf kijkt u goed naar uw huidige energieverbruik. De energie die u verbruikt van de energieleverancier dient namelijk het uitgangspunt te zijn voor het kiezen van een systeem dat voldoende capaciteit heeft. Ook kan dit het aantal zonnepanelen bepalen. Als u nog niet zeker weet wat u nodig heeft voor uw huishouden kunt u onafhankelijk advies over zonnepanelen opvragen bij een professioneel bedrijf.

Wanneer u weet hoeveel panelen u nodig heeft, is het tijd om de zonnepanelen offerte aan te vragen. De offerte bestaat uit de zonnepanelen, het systeem, de omvormer, de btw en de installatiekosten. U kunt daarbij ook kijken hoe de prijzen verschillen wanneer u meer of minder zonnepanelen aanschaft of de omvormer verandert naar een ander model. Zo weet u welke investeringen u kunt maken en hoe deze kunnen verschillen door een verandering aan te brengen. En vergeet daarbij niet te kijken naar de mogelijke subsidies. Er zijn verschillende financiële regelingen om gebruik van te maken en aanzienlijk op de kosten te besparen vanaf het moment dat u de zonnepanelen laat installeren. U begint dan direct met het profiteren van de voordelen van de panelen.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.