Man met zonnepanelen op het dak

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

 

Hoe bepaalt u hoeveel zonnepanelen u precies nodig heeft? Wanneer u besluit zonnepanelen op uw dak te plaatsen, wilt u uiteraard weten hoeveel zonnepanelen er nodig zijn, en wat de zonnepanelen kosten zijn. De optimale hoeveelheid zonnepanelen hangt af van de opbrengst van de zonnepanelen en uw stroomverbruik. Het team van ing. Mitchell van der Meij komt graag bij u langs om u ter plekke zonnepanelen advies te geven. Met maar liefst 10 jaar ervaring zijn wij klein genoeg om een uitstekende service te leveren, maar groot genoeg om iedere klus aan te kunnen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.

 

Met hoeveel zonnepanelen behaal ik een optimale opbrengst?

 

U behaalt de meeste opbrengst uit uw zonnepanelen door precies zoveel panelen aan te schaffen als uw totale jaarlijkse stroomverbruik. Als u verwacht iets meer stroom te gebruiken, bijvoorbeeld doordat u een elektrische auto aanschaft, is het belangrijk om het aantal zonnepanelen iets te verhogen. Voor het bepalen van de optimale opbrengst spelen de volgende elementen een rol: het vermogen en de opbrengst van de zonnepanelen, de afmetingen van uw dak, de hellingshoek en de plaats waar u de panelen bevestigd.

 

Bereken zelf hoeveel zonnepanelen u nodig heeft

 

U kunt zelf een globale inschatting maken van de hoeveelheid zonnepanelen die u nodig heeft op uw dak. Hiervoor vermenigvuldigt u het jaarlijkse stroomverbruik met 1,1. Dit getal deelt u vervolgens door het vermogen van 1 zonnepaneel in wattpiek. Ter verduidelijking: stel uw jaarlijkse stroomverbruik is 4000 kWh en u bent geïnteresseerd in zonnepanelen van 350 Wp. In dat geval heeft u 4000 x 1,1 = 4400 gedeeld door 350 = 12,6 zonnepanelen nodig. In de loop der jaren gaat de opbrengst van zonnepanelen ietwat achteruit. In dit voorbeeld is het daarom een aanrader om 13 zonnepanelen op het dak te plaatsen.

 

Hoeveelheid zonnepanelen heb ik nodig voor 2000 kWh

 

Een eenpersoonshuishouden verbruikt jaarlijks circa 2000 kWh. Met zonnepanelen van 350 Wp, betekent dit dat u 2000 x 1,1 = 2200 gedeeld door 350 = 6,3 zonnepanelen nodig heeft. Belangrijk is wel om te vermelden dat bij deze berekening van een situatie wordt uitgegaan waarbij vrijwel geen schaduw op de panelen valt. Liggen de zonnepanelen minder ideaal, dan krijgt u te maken met een lagere opbrengst.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?

 

Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt ongeveer 3500 kWh per jaar. Met een huishouden van drie personen bereik je dit gemiddelde het dichtst. Volgens de berekening heeft u voor 3500 kWh 11 zonnepanelen nodig ((3500 x 1,1)/350 = 11 zonnepanelen).

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 10.000 kWh?

 

Beschik je over een groot gezin en verbruikt u 10.000 kWh per jaar? Voor een dergelijk huishouden heeft u 32 zonnepanelen nodig. ((10.000 x 1,1)/350 = 31,4 zonnepanelen).

 

Het vermogen van de zonnepanelen

 

De hoeveelheid stroom die een zonnepaneel kan leveren wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Het genoemde aantal wattpiek is het maximale vermogen dat het zonnepaneel kan opwekken onder zogenoemde STC-condities. Dit zijn de standaard condities in het laboratorium met een temperatuur van 25 graden en een optimale instraling. Niet alleen berekent u met het piekvermogen de jaarlijkse opbrengst, ook bepaalt u met dit vermogen wat de capaciteit van de omvormer dient te zijn. In de meeste gevallen kiest u de capaciteit van de omvormer tien procent lager dan de capaciteit van het zonnepanelen systeem. Hierdoor werkt de omvormer efficiënter. Standaard formaat zonnepanelen leveren over het algemeen een piekvermogen tot circa 370 Wp. Er bestaan zonnecellen met extra hoge vermogens. Deze zijn echter vaak duurder en voor een optimaal rendement alleen aan te raden als er weinig dakruimte is. Ook komen er steeds meer zonnepanelen met een groter formaat op de markt. Hiervan is het vermogen hoger, maar uiteraard passen er minder panelen op het dak. Onze specialisten berekenen graag voor u welke zonnepanelen in uw situatie het meest voordelig zijn.

 

De jaaropbrengst van de zonnepanelen berekenen

 

Om voor de hoeveelheid zonnepanelen de gemiddelde jaaropbrengst in kilowattuur (kWh) vast te stellen, dient u rekening te houden met circa 90 procent van de capaciteit van de zonnepanelen installatie. Ter verduidelijking: tien zonnepanelen van 350 Wp leveren circa 3150 kWh op (0,9 x 10 x 350 = 3150 kWh). Aan de kust met jaarlijks meer instraling zal de capaciteit iets hoger zijn. Ook zijn koele temperaturen gunstig, aangezien de zonnepanelen beter functioneren als ze kouder blijven. De ligging van de zonnepanelen speelt hierbij ook een rol. Als de zonnepanelen bijvoorbeeld niet op het zuiden, maar op het zuidwesten of zuidoosten zijn geïnstalleerd, is het verstandig om bij de te verwachte jaaropbrengst tien procent minder te rekenen.

 

Zonnepanelen op het oosten of westen

 

Beschikt u niet over dakruimte op het zuiden? Ook daken op het oosten of westen leveren een uitstekend rendement op. In grootschalige zonneparken wordt al de ´oost-west-opstelling´ toegepast, waarbij de helft van de zonnepanelen op het oosten en de andere helft op het westen zijn gericht. Op die manier is de opbrengst van de zonnepanelen installatie gelijkmatiger, met een piek in de middag. Door middel van deze methode belasten de zonnepanelen het elektriciteitsnet ook minder hevig. Dit is ook in de toekomst, bij de toepassing van dynamische energietarieven, een uitstekende keuze. Bij dit systeem is de stroom die u ´s ochtends of ´s avonds aan het elektriciteitsnet teruglevert meer waard dan de stroom overdag. Ook bent u veelal midden op de dag minder vaak thuis, waardoor u vooral op de voor u gunstige momenten stroomt opwekt.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig: controleer uw stroomverbruik

 

Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks zo´n 3000 kWh. Voor deze hoeveelheid stroom heeft u ongeveer 10 zonnepanelen nodig. Het hangt echter van de hoeveelheid elektriciteit die u jaarlijks verbruikt af hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Gebruikt u veel elektrische apparaten in huis, beschikt u over een elektrische auto of bent u zuinig? Ook is elektrisch koken met inductie en elektrisch verwarmen met een warmtepomp in opkomst. Dan beïnvloedt dit uw jaarlijkse stroomverbruik. Het is daarom verstandig om te onderzoeken hoeveel energie u verbruikt. Houd daarbij rekening met toekomstige wijzigingen in uw leefstijl en huishouden. Het later installeren van extra zonnepanelen is in de meeste gevallen duurder dan direct het juiste aantal zonnepanelen installeren.

 

Hoeveel zonnepanelen op het dak?

 

Met het eenvoudigweg berekenen van het dakoppervlak dient u er wel rekening mee te houden dat sommige gedeeltes van het dak zich soms in de schaduw bevinden. Het kan daarom verstandiger zijn om op deze plekken geen zonnepanelen te installeren. Onze installateurs vertellen u graag over de mogelijkheden om bij een gedeeltelijk beschaduwd dak een optimale zonne-opbrengst te realiseren.

 

Mitchell van der Meij voor de optimale hoeveelheid zonnepanelen

 

Bent u benieuwd hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen? Onze specialisten komen graag bij u langs voor advies over uw zonnepanelen installatie. Wij hanteren een speciale burenkorting. Als u samen met uw buren of andere bekenden een zonnepanelen installatie door ons laat uitvoeren, ontvangt u beiden vijf procent korting. Maak gratis een afspraak voor een zonnepanelen advies.