Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

 

Het installeren van zonnepanelen is aan een enorme opmars bezig. Zonnepanelen dragen immers een steentje bij aan een beter milieu en leveren een aanzienlijk voordeel op uw energierekening op. Een veelgehoorde vraag is echter "hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?". De experts van ing. Mitchell van der Meij voorzien u graag van deskundig zonnepanelen advies. Met 10 jaar ervaring nemen wij alle zorgen over installatie van zonnepanelen voor u uit handen. Vraag direct meer informatie aan via onze website.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig: opbrengst en afname in balans

 

Bij de vraag hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, is het van belang om het totale vermogen van de zonnepanelen af te stemmen op uw energieverbruik. Op deze manier is de opbrengst en afname met elkaar in balans. In de meeste gevallen is voldoende schaduwvrije ruimte op het dak echter de beperkende factor bij het bepalen van het aantal zonnecellen. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt jaarlijks circa 3.500 kWh.

 

Teruglevering van stroom aan uw energieleverancier

 

Als u berekent hoeveel zonnepanelen op het dak u nodig heeft, is het essentieel om niet teveel stroom op te wekken dan u afneemt. Als u namelijk over een geheel jaar veel meer energie opwekt, beschouwt de energieleverancier u als een "netto-producent" van energie. Uw energieleverancier zal in dat geval een lagere vergoeding geven voor iedere teruggeleverde kilowattuur (kWh). De salderingsregeling heeft namelijk niet betrekking op de hoeveelheid stroom die u teveel produceert. Bepaal daarom samen met een expert van Mitchell van der Meij hoeveel zonnepanelen u maximaal kunt plaatsen zonder een netto-producent van stroom te worden.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?

 

U berekent het aantal zonnepanelen door uw volledige jaarlijkse energieverbruik te delen door de omrekenfactor 0,85. In theorie levert een zonnepaneel van 365 Wp namelijk 310 kWh aan stroom per jaar. Aangezien de zon niet altijd even fel schijnt, de zuidelijke oriëntatie niet altijd mogelijk is, de perfecte dakhelling van 30 graden soms niet bereikt kan worden of er sprake is van schaduwen, houdt men bij de opbrengst rekening met een verlies van rendement van 15 procent. Als u jaarlijks over 3500 kWh aan stroom wilt beschikken, heeft u een zonnepanelen installatie nodig die in ieder geval 3500 / 0,85 = 4117 Wattpiek (Wp) kan omzetten. In de praktijk betekent dit dat u elf zonnepanelen van 365 Wp dient aan te schaffen (11 x 365 = 4015).

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 10000 kWh?

 

Voor de berekening hoeveel zonnepanelen u nodig heeft voor 10.000 kWh, hanteren we de omrekenfactor van 0,85. U zoekt in dat geval een installatie die 10.000 / 0,85 = 11.765 Wp kan leveren. Met zonnepanelen van 260 Wp betekent dit dat u 46 zonnepanelen nodig heeft. De gemiddeldes vertellen echter niet het volledige verhaal. Het kan namelijk zijn dat er schaduw op uw dak valt, de hellingshoek van uw dak niet het optimale resultaat behaalt of het aantal zonuren tegenvalt. In dat geval heeft u zo'n 5 à 7 zonnepanelen extra nodig.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 2000 kWh?

 

Met de omrekenfactor 0,85 blijkt dat u voor de berekening hoeveel zonnepanelen u nodig heeft voor 2000 kWh, op zoek bent naar een zonnepaneel installatie die 2000 / 0,85 = 2353 Wp kan bieden. Als u gebruik maakt van zonnepanelen die 260 Wp leveren, heeft u circa 10 zonnepanelen nodig. Hoeveel zonnepanelen u daadwerkelijk nodig heeft, hangt zoals gezegd af van uw specifieke situatie. Onze experts komen graag bij u langs om het precieze aantal zonnepanelen dat u nodig heeft te berekenen. Vraag direct een offerte op maat aan via de website.

 

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.