Man met zonnepanelen op het dak

Hoeveel leveren zonnepanelen op?

Hoeveel leveren zonnepanelen op?

 

Zonnepanelen zijn niet alleen klimaatvriendelijk, maar ook steeds betaalbaarder. Vanwege de lagere aanschafprijs en de hogere opbrengst, is het rendement van zonnepanelen de laatste jaren enorm aantrekkelijk geworden. Maar hoeveel leveren zonnepanelen op? Dit hangt van een aantal elementen af. Het team van ing. Mitchell van der Meij adviseert u graag over de meest geschikte zonnepanelen installatie. Met maar liefst tien jaar ervaring is ons team klein genoeg om een uitstekende service te verlenen, maar groot genoeg om ieder karwei aan te kunnen. Neem vrijblijvend contact op voor een persoonlijk zonnepanelen advies.

 

Waarom zonnepanelen aanschaffen?

 

Het kopen van zonnepanelen levert u een behoorlijke winst op. Het huidige rendement van zonnepanelen komt overeen met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit maakt het op dit moment interessanter om uw spaargeld te investeren in een zonnepanelen installatie, dan het op uw spaarrekening te laten staan. Ook is het mogelijk om zonnepanelen te huren. Dit is een aantrekkelijke optie als u een huis huurt en geen eigen panelen kunt plaatsen of als u financieel niet de mogelijkheden heeft om in eigen zonnepanelen te investeren. Een andere optie is het delen van zonnepanelen, bijvoorbeeld omdat er op uw eigen dak te weinig ruimte is.

 

Wat levert een zonnepaneel op?

 

De exacte hoeveelheid energie die zonnepanelen leveren hangt af van een aantal factoren:

 

Het soort zonnepaneel

 

De opbrengst van zonnepanelen varieert per soort paneel dat toegepast wordt. Een monokristallijn zonnepaneel biedt bijvoorbeeld het hoogste rendement, met vlak daarachteraan de polykristallijn zonnepanelen.

 

De plaatsing van het zonnepaneel

 

De plek waar u het zonnepaneel plaatst, heeft een grote invloed op de opbrengst. Het hoogste rendement behaalt u als de zonnepanelen op het zuiden zijn gericht en zich in een hellingshoek van 35 graden bevinden. Bij zonnepanelen op een plat dak heeft u zelf de mogelijkheden voor de richting en hellingshoek in de hand.

 

Weersomstandigheden

 

Essentieel voor het rendement van de zonnepanelen zijn de weersomstandigheden. Naast de intensiteit van het zonlicht en de hoeveelheid zonuren, speelt ook de temperatuur een belangrijke rol. Een zonnepanelen installatie functioneert optimaal bij een temperatuur van 25 graden. Als de zonnepanelen te warm worden, geeft dit een negatief effect op de opbrengst. Zet daarom de zonnepanelen niet dicht op elkaar. Met ruimte tussen het zonnepaneel en het dak, kan de wind de installatie voldoende laten afkoelen.

 

Leeftijd van de zonnepanelen

 

De producenten van zonnepanelen hanteren tegenwoordig een gemiddelde levensduur van 25 jaar op de zonnepanelen. Gedurende de eerste tien jaar bieden de zonnepanelen het beste rendement. Na 25 jaar geniet u nog van circa 80 procent van de oorspronkelijke opbrengst van de zonnepanelen.

 

Vuiligheid op de installatie

 

Vuil en viezigheid geven een negatief effect op de opbrengst van uw zonnepanelen. Het meeste vuil spoelt tijdens een regenbui van de zonnepanelen af.

 

Hoeveel levert een zonnepaneel op in kWh?

 

Zodra u zich gaat verdiepen in zonnepanelen komt u al snel de term Wattpiek (Wp) tegen. Het vermogen van een zonnepaneel wordt namelijk aangeduid met een hoeveelheid Wattpiek. Dit geeft aan hoeveel elektriciteit een zonnepaneel in kilowattuur kan opwekken. Onder optimale omstandigheden zou de hoeveelheid Wattpiek en kilowattuur identiek moeten zijn. Vanwege de bovengenoemde factoren als weersomstandigheden en plaatsing, geldt echter dat het rendement in Nederland circa 90 procent is. Om de hoeveelheid energie van een zonnepaneel in kWh te berekenen, dien je het aantal Wattpiek van een zonnepaneel met 0,90 te vermenigvuldigen. Een standaard zonnepaneel beschikt gemiddeld over een vermogen van 360 tot 365 Wp. Een dergelijk paneel levert dan dus 324 tot 328 kWh op.

 

Wat kan ik met een zonnepaneel van 365 Wp doen?

 

Welke activiteiten u onderneemt dankzij een zonnepaneel van 365 Wp hangt af van welk apparaat u gebruikt en de hoeveelheid wattage van het elektrische apparaat. Een smartphone opladen neemt bijvoorbeeld 5 Watt in beslag. Dit houdt in dat u met een zonnepaneel van 365 Wp uw mobiele telefoon maar liefst 46.000 uur kunt opladen. Ook kunt u een dag de was doen, dertig koppen koffie drinken of een uur per dag stofzuigen.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn huishouden?

 

Zonnepanelen beschikken gemiddeld over een vermogen tussen de 360 en 365 Wp, wat circa 324 tot 328 kWh per jaar aan energie oplevert. Gemiddeld verbruikt een huishouden van vier personen zo´n 3500 kWh per jaar. Om deze hoeveelheid stroom op te wekken, dient u over circa 11 zonnepanelen te beschikken (3500/328 = 10,67 zonnepanelen). Bekijk het jaaroverzicht van uw energieleverancier om te onderzoeken hoeveel stroom u jaarlijks verbruikt en hoeveel zonnepanelen u daarvoor nodig heeft.

 

Hoeveel leveren 10 zonnepanelen op?

 

Bij een standaard zonnepaneel met een vermogen tussen de 360 en 365 Wp wek je op jaarbasis circa 3240 kWh tot 3285 kWh op. Met een energieprijs van € 0,23 per kWh betekent dit dat u al snel tussen de € 745,20 en € 755,50 euro bespaart. Voor een tweepersoons huishouden heeft u aan een set standaard zonnepanelen genoeg. Vooral als u over een klein dakoppervlak beschikt, dan behaalt u met 10 kwalitatief hoogstaande zonnepanelen een hoog rendement. Gemiddeld nemen 10 zonnepanelen zo´n 20 vierkante meter in beslag.

 

 Hoeveel leveren 12 zonnepanelen op?

 

Met 12 zonnepanelen van 365 Wp wekt u gedurende het eerste jaar al snel 3264 kWh op (12 x 320 x 0,85 = 3264 kWh). Met deze hoeveelheid stroom bespaart u een aanzienlijk deel van wat een gemiddeld gezinshuishouden verbruikt. Belangrijk is ook om te realiseren dat mensen de komende jaren steeds vaker over zullen gaan op rijden met een elektrische auto, elektrisch koken met inductie of elektrisch verwarmen met een (hybride) warmtepomp. Hierdoor komt een flink aantal zonnepanelen uitstekend van pas. Het later bijplaatsen van zonnepanelen bij een bestaande installatie is veelal financieel ongunstiger dan direct het juiste aantal zonnepanelen installeren. Onze specialisten adviseren u graag om het gewenste aantal zonnepanelen in uw situatie te berekenen.

 

Mitchell van der Meij voor een professionele zonnepanelen installatie

 

Benieuwd hoeveel zonnepanelen opleveren in uw situatie? Neem dan vrijblijvend contact op voor een persoonlijk zonnepanelen advies. Ons team van specialisten beschikt over een jarenlange ervaring op het gebied van zonnepanelen installaties. Wij werken bovendien enkel met eigen personeel, en huren geen externen in. Hierdoor leveren wij een uitstekende service. Daarnaast maken wij gebruik van een burenkorting. Laat u samen met uw buren of andere bekenden een zonnepanelen installatie door ons uitvoeren, dan ontvangt u beiden vijf procent korting. Vraag direct een offerte op maat voor een zonnepanelen installatie.