Hoeveel graden is de zon

Hoeveel graden is de zon?

 

De zon voorziet onze zonnecellen van eindeloze zonne-energie waardoor het mogelijk is om over te stappen van grijze naar groene stroom. Wat weten we echter van dit helderste object aan onze hemel. Hoeveel graden is de zon en hoe is de zon ontstaan? Het team van ing. Mitchell van der Meij geeft u graag zonnepanelen advies over hoe de zonne-energie wordt omgezet in bruikbare elektriciteit. Vraag meteen een offerte op maat aan voor het installeren van zonnepanelen via de website.

 

De temperatuur van de zon

 

De zon bevindt zich op circa 150 miljoen kilometer afstand van de aarde. Het is de bron van vrijwel iedere vorm van voelbare warmte op onze planeet. Met een diameter van 1.392.000 kilometer is de massa van de zon goed voor ongeveer 99 procent van het gehele zonnestelsel. De massa van de zon bestaat voor circa 79 procent uit waterstof, 19 procent uit helium en 2 procent uit andere elementen. De oppervlakte van de zon heeft een temperatuur van zo'n 5500 graden, terwijl de kern van de zon een warmte van wel 15 miljoen graden kan bereiken.

 

De massa van de zon

 

De zon heeft zo'n extreem zwaar gewicht, dat de druk van het binnenste deel van de zon tot circa 250 miljard atmosfeer kan oplopen. Vanwege deze druk is het mogelijk dat de temperatuur van de zon 15 miljoen graden kan bereiken. Dit zorgt ervoor dat in deze kern van de zon de waterstofatomen tot heliumatomen samengeperst worden. Een heliumatoom is lichter dan de vier waterstofatomen waar het uit ontstaat. Dit verschil in massa van de zon wordt omgezet in zonne-energie, waardoor deze hitte omhoog borrelt. Wanneer het aan het oppervlak van de zon belandt, bereikt het binnen acht minuten in de vorm van straling onze planeet. Dit gehele proces waarbij waterstofatomen in heliumatomen worden omgezet, heet de kernfusie. Zonder deze kernfusie zou het onmogelijk zijn dat de zon warmte afgeeft aan onze aarde.

 

Hoe oud is de zon?

 

De zon noemt men ook wel een gele dwergster. De kleine, relatief onopvallende ster bevindt zich op een afstand van 27.000 lichtjaar van het centrum van het melkwegstelsel. In circa 250 miljoen keert de zon eenmaal rond het centrum van de Melkweg. De zon is zo'n 4,5 miljard jaar geleden ontstaan uit een primitieve wolk van stof en gas. Deze wolk werd door een schok tot samenpersen bewogen. Wellicht was een ontploffende ster de oorzaak hiervan.

 

Hoe lang blijft de zon bestaan?

 

Op dit moment verwacht men dat de zon beschikt over genoeg waterstofvoorraad om nog minstens 5 miljard jaar door te branden. Vervolgens zal de zon groter worden en de planeten Mercurius, Venus en Aarde opslokken. Daarna stoot de ster zijn buitenste delen af, om tot slot geleidelijk af te koelen. Het leven op aarde zal dus waarschijnlijk uitsterven, maar dit zal gelukkig nog minstens 5 miljard jaar duren.

 

Ontvang meer informatie over zonne-energie en zonnepanelen

 

Bent u benieuwd hoeveel zonne-energie u kunt omzetten in groene stroom met een zonnepanelen installatie op uw dak? Het team van ing. Mitchell van der Meij installeert al meer dan 10 jaar de beste zonnepanelen op daken van zowel particulieren als bedrijven. Wij werken enkel met eigen personeel en beschikken over onze eigen storingsdienst. Bovendien hanteren wij een speciale burenkorting van 5 procent als zowel u als uw buren zonnepanelen laten installeren. Vraag meteen een offerte op maat aan voor een professionele zonnepanelen installatie.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw woning? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt van ons een op maat gemaakt voorstel.